Inglisekeelne algtekst asub siin: http://healthimpactnews.com/2013/sweden-becomes-first-western-nation-to-reject-low-fat-diet-dogma-in-favor-of-low-carb-high-fat-nutrition/, ma tegin kiire tõlke:
Rootsi on esimene
läänemaailma riik, kus loobutakse väherasvasest dieedidogmast ning see asendatakse süsivesikuvaese-rasvarikka toitumisega
Rootsist on saanud esimene läänemaailma riik, kus on välja töötatud riiklikud toitumisalased soovitused, mis hülgavad populaarse väherasvase
dieedidogma ning mis asendatakse soovitusega süüa süsivesikuvaest ja rasvarikast
toitu.
Need uued toitumissoovitused anti välja peale kaks aastat
kestnud uuringu avaldamist, mille teostas sõltumatu Rootsi tervisetehnoloogia
hindamise komitee. Komitee vaatas läbi 16 000 uuringut, mis on ilmunud
kuni 31. maini 2013.
Rootsi arst, Andreas Eenfeldt, kes peab Skandinaavia kõige
populaarsemat terviseblogi (www.dietdoctor.com), tõi mõned punktid sellest uuringust ka inglise keeles välja:
Tervisenäitajad paranevad süsivesikuvaese dieediga:
… suurem HDL-kolesterooli („hea kolesterool“) tõus, ilma et
see mõjutaks negatiivselt LDL-kolesterooli („halb kolesterool“). See kehtib nii
mõõduka süsivesikute tarbimise juures, mis on vähem kui 40% kogu energiahulgast
kui ka rangemalt süsivesikuid piirava dieedi juures, kus süsivesikuid süüakse vähem kui 20% kogu energiahulgast. Lisaks tagab rangem süsivesikuvaene dieet paranenud
glükoositaseme inimestel, kellel on ülekaal või diabeet ning veidi paremad
triglütseriidide näidud.“
Dr Eenfelt tõlkis ka artikli ühest kohalikust Rootsi
ajalehest, mis võtab kokku komitee järeldused:
Või, oliivõli,
vahukoor ja peekon ei ole kahjulikud toidud. Hoopis vastupidi. Rasv on parim
asi neile, kes soovivad kaalus alla võtta. Ning puudub seos suures koguses
rasva söömise ning südamehaiguste vahel.
Esmaspäeval paiskas
Rootsi tervisetehnoloogia hindamise komitee, SBU, valla pommi. Peale kaks
aastat kestnud 16 000 uuringu läbivaatamist, lükkab raport „Toitumissoovitused
ülekaalu puhul“ ümber konventsionaalsed toitumissoovitused ülekaalulistele ja
diabeetikutele.
Pikka aega on tervishoiusüsteem andnud avalikkusele
soovitusi vältida rasva, eriti just küllastunud rasva, ning kaloreid.
Süsivesikuvaene dieet (LCHF – low carb high fat ongi Rootsi leiutis) on vabastatud
oma algsest mainest, justkui see oleks kahjulik, pettus või moedieet, millel justkui poleks
teaduslikku põhja.
Seevastu on tervishoiusüsteem soovitanud diabeetikutel
süüa palju puuvilju (=suhkrut) ja madala rasvasisaldusega tooteid, kus on palju
suhkrut ja kunstlikke magusaineid, millest viimane võib suhkrusõltuvusega
inimesele saada ohtlikuks tõukeks.Käesolev raport aga pöörab need põhimõtted tagurpidi ning soovitab hoopis süsivesikuvaest ja rasvarikast dieeti kui kõige efektiivsemat relva ülekaalu vastu.
Ekspertkomitee koosnes kümnest arstist, kellest nii
mõnigi oli uuringu alguses süsivesikuvaeste dieetide suhtes skeptiline.
Üks komitee liikmetest oli Prof. Fredrik Nyström, kes on
pärit Rootsist Linköpingist – ta on pikaajaline rasvavaeste dieetide kriitik ja
selliste küllastunud rasvade nagu või, vahukoor ja peekon pooldaja. Mõned
tsitaadid Prof. Nyströmilt:
„Ma olen selle kallal nii pikalt töötanud. On tore, et nüüd
on meil olemas käesolev teaduslik raport ning et skeptilisus süsivesikuvaeste
dieetide suhtes on minu kolleegide hulgas selle töö käigus kadunud. Kui kõik
hiljutised teadusuuringud ritta panna, siis on tulemus vaieldamatu: meie pikaajaline rasvahirm on täiesti
põhjendamatu. Sa ei lähe paksuks rasvastest toitudest, nii nagu sa ei saa
ateroskleroosi kaltsiumist ega ei muutu roheliseks roheliste köögiviljade
söömisest.“
Nyström on juba pikka aega soovitanud tunduvalt vähendada
süsivesikurikaste toitude söömist, mis on täis suhkrut ja tärklist, eesmärgiga
saavutada tervislik insuliini-, vererasvade ja hea kolesterooli tase. See
tähendab, et loobuda tuleks suhkrust,
kartulitest, pastast, riisist, nisujahust ja leivast ning eelistada tuleks
oliivõli, pähkleid, võid, vahukoort, rasvast kala ja rasvasemaid lihatükke.
„Kui sööd kartulit, siis võiksid samahästi juba kommi süüa. Kartulid sisaldavad
glükoosiühikuid ahelas, mis muudetakse seedetraktis suhkruks. Selline toit põhjustab veresuhkru ja seejärel hormooni nimega insuliin meeletutesse kõrgustesse tõusu“.
On mitmeid mantraid, mida meile on õpetatud tõe pähe võtma:
„Kalorid on kalorid,
ükskõik, kust need tulevad“.„Kõik sõltub sissetulevate ja väljaminevate kalorite tasakaalust“.
„Inimesed on paksud seetõttu, et nad end piisavalt ei liiguta“.
„Hommikusöök on päeva kõige tähtsam eine“.
„Loomulikult ei ole need tõsi. Sellised rumalad ütlused
panevad kaaluprobleemidega inimesi vaid end halvasti tundma. Nagu kõik oleks
nende halva iseloomu süü. Paljude inimeste jaoks tähendab suuremas koguses
rasvasöömine seda, et nad tunnevad täiskõhutunnet, mis kestab pikemat aega ning
neil on väiksem vajadus iga viie minuti tagant süüa. Teiselt poolt jällegi,
peale ühe kokakoola joomist ei tunne keegi täiskõhutunnet või peale mingi
peaaegu rasvavaba suhkrut täis jogurti söömist. Loomulikult on sport mitmes
mõttes kasulik, aga kaalu mõjutab tegelikult siiski vaid toitumine.“
Kas USDA vaatab nüüd oma toitumissoovitused samuti üle?
Teaduslik kirjandus selle kohta, et rafineeritud süsivesikud
on ohtlikud ning tervislikud rasvad kasulikud, on olnud olemas juba mitmeid
aastakümneid. Üks tõenäoline põhjus sellele, miks see uuring Rootsis tehti, on
see, et palju inimesi juba niigi järgib edukalt seda toitumisviisi. Praegu on
Rootsis hinnanguliselt vaid 14% rahvastikust ülekaalulised, võrreldes ühe
kolmandikuga USA-s.
Nii et kas siis USA järgneb ja hakkab samuti USDA
toitumissoovitusi üle vaatama? See on vähe tõenäoline.
USDA toitumissoovitused soosivad tugevalt rahastatud nisu-,
soja- ja maisitootmist. Hetkel ei ole USA poliitilised jõud piisavalt tugevad,
et lubada toitumissoovitusi, mis vähendaksid suurkorporatsioonide kasumeid ning
nende odavat toidutootmist, mis domineerib maailma toidutagavarade üle.
Siiski on selline LCHF dieedi sarnane toitumissoovitus olnud
olemas juba alates 1920-ndatest aastatest, kui John
Hopkinsi haiglas loodi ketogeenne dieet epilepsiahaigete laste raviks, kelle haigus ei allunud ravimitele.
Kui aga tulid USDA toitumissoovitused, alates McGovern raportist 1970-ndatel,
mõisteti rasv hukka ja madala rasvasisaldusega toitumissoovitusi hakati promoma terves tervishoiusüsteemis.
Aastal 2002 hakkas teadusajakirjanik Gary Taubes kirjutama
süsivesikurikka dieedi ohtudest ning rasvarikka dieedi kasulikkusest ja tema
töö ilmus nii N.Y. Times-is kui ka Time Magazine-is. Tema artikli pealkiri oli:
„Mis siis, kui see kõik oli vaid üks suur vale!“
Nüüd, kui peavoolu meedia kajastab juba tõde rasvavabade
dieetide loogikavigade kohta alates 2000-ndate algusest, sai Dr Atkins ja tema
süsivesikuvaene-rasvarohke dieet jälle tohutult palju järgijaid. Tänasel päeval
eksisteerib USA-s mitmeid erinevaid süsivesikuvaese-rasvarikka dieedi vorme,
aga kõiki neid peetakse „äärmuslikeks“ ja „ekstreemseteks“.
Süsivesikuvaest-rasvarikast dieeti ründab pidevalt valitsus ja
tervishoiusüsteem, kuigi ravimifirmad kiirustavad, et luua patenteeritud
ravimeid, mis kopeeriksid selle dieedi ketogeenset efekti, eriti vähiravis, mis
on ravimitööstuse suurim turuosa.
Niisiis, samal ajal, kui Rootsi on astunud suure sammu edasi,
järgides komisjoni uuringut, mis töötas läbi 16 000 uurimust ja kinnitas,
et sellekohane teaduslik materjal on juba aastaid olemas olnud, ei ole mõtet
oodata, et USA valitsus midagi sarnast lähiajal ütleks. See sõltub nüüd sinust
endast, et ise uuriksid ja mõistaksid TÕELISI fakte tervisliku toitumise kohta.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.