Viimasel ajal olen kuulnud üsna palju juttu ja vastandamist LCHF-i rasvasöömise teemal. Mõni arvab, et ta ei olegi õige LCHF-toituja, kuna ta rasvakohvi ei joo. Nii see loomulikult ei ole! LCHF toitumine ei nõua mingit rasvajookide joomist. Kellele maitseb, see joob, kes ei soovi, see sööb lihtsalt rasvasemat toitu. Põhimõte on ja jääb selleks, et me sööme vähe süsivesikuid, mõõdukalt valku ja ülejäänud osas saavutame täiskõhutunde rasva abil. Ei ole üldse oluline, kas see rasv tuleb kohvijoogist, peekonist, munavõist või kreeka salatist oliivõliga. Peaasi, et see rasv oleks "healthy fat" ehk hea ja tervislik rasv, mitte transrasv ega omega6-rikas oksüdeerunud taimeõli (sojaõli, maisiõli, päevalilleõli vms).
Kes aga arvab, et võiks üldse proovida low carb low fat toitumist või et juustu ja liha võib meil lõhkemiseni süüa, siis nendele on mõeldud järgmine tõlge:
KÜSIMUS: Kas ma saan ohjata oma insuliini ja
veresuhkrut ilma suures koguses rasva söömata?
VASTUS: Ei, sest kui sa rasva oma menüüst välja jätad, siis jäävad järele vaid
valgud ja süsivesikud, mis mõlemad tõstavad veresuhkrut. Rasv on ainuke
toitaine, mis ei mõjuta su veresuhkrut. Ühtlasi varustab see su keha
asendamatute rasvhapetega, mida ei ole võimalik saada valkudest ega
süsivesikutest. Vastupidiselt tihti kuuldud infole, on rasv sulle kasulik.
Liigne valk muundatakse maksas glükoosiks
ning see nõuab teatud koguses insuliini, et rakkudesse jõuda. Rasv ei
nõua peaaegu üldse insuliini.
VÄÄRARUSAAM: Atkinsi toitumist saab teha koos
madala rasvasisaldusega dieediga.
TEGELIKKUS: Selleks, et julgustada su keha oma rasvavarude
kallale minema, pead vähendama oma söödavate süsivesikute hulka, mis tähendab,
et sa pead sööma peamiselt toite, mis on valgu- ja rasvarikkad. Ära unusta, et
asendamatud rasvhapped mängivad olulist rolli normaalses ainevahetuses. Rasval
on oluline roll ka veresuhkru stabiliseerimisel ja täiskõhutunde tekitamisel.
Kui sa sööd liiga vähe rasva, siis sa ei põleta ka agressiivselt oma
keharasva. Veelgi enam, liigne valk
muundatakse glükoosiks ja see võib takistada su kehal peamise kütusena rasva
kasutada.
Ära karda
loomulikku rasva (võid, koort, juustu, oliivõli ning lihas, kanas ja kalas
sisalduvat rasva), aga ära unusta ka, et vältida tuleb pahasid transrasvu, mida
nimetatakse pakenditel ka hüdrogeneeritud ja osaliselt tahkestatud rasvadeks. Sügavasse
lipolüüsi minek sõltub söödava rasva (mitte valgu) ja süsivesikute ratsioonist.
Seega, sul tuleb selle toitumise algfaasis püüelda adekvaatses koguses rasva
söömise poole – see tagab kindlasti kõige suurema söögiisu languse.
“Ma ei väsi kordamast, et rasvavaene Atkinsi
versioon segab rasvapõletust ja saab komistuskiviks sinu kaalulangetamisele.”
Oled ilmselt
kuulnud, et selles toitumises võid süüa lubatud toiduaineid nii palju kui
tahad. Tegelikult see nii ei ole. Kui sööd end kurguni täis steike ja kotlette,
siis osa sellest proteiinist muundatakse su kehas glükoosiks. Söö selle asemel
parem selline kogus toitu, mis laseb sul end rahulolevana tunda. Kui oled
aastaid, võib-olla ka aastakümneid üle söönud, siis sa võib-olla ei teagi,
milline see rahulolu tunne on. Katseta ja püüa leida üles see tunne: “Ma
võiksin küll rohkem süüa, aga ma olen rahul.”
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.