Uusimaks sõnaks süsivesikuvaese ja paleo toitumise ringkondades on AIP ehk
autoimmuun- protokoll. Paljud on sellise range elimineerimisdieedi abil saanud leevendust mitmesugustele
haigusnähtudele ning sealjuures ka kaalu liikuma saanud. Tegemist on toitumisviisiga, millel on palju kokkulangevusi range LCHF-iga. Tõlgin tänase AIP-d
tutvustava jutu siit: http://ultimatepaleoguide.com/autoimmune-protocol/
Kas teadsid, et autoimmuunsus on üks kümnest
peamisest surma põhjustest alla 65-aastastel naistel? Vastavalt Riikliku
Terviseinstituudi (National Institutes of Health, USA) andmetele mõjutavad
autoimmuunhaigused üle 23 miljoni inimese USA-s aastas.
Autoimmuunhaigused hõlmavad sadu meditsiinilisi
seisundeid, mis on põhjustatud sellest, et keha oma immuunsüsteem ründab oma
organeid. Näiteks on türeoidiit rünnak kilpnäärme vastu, Crohni tõbi ründab
seedesüsteemi, hulgiskleroos ründab närvisüsteemi ja luupus ründab peamiselt
neerusid.
Üks autoimmuunhaiguste kõige suuremat
frustratsiooni tekitavaid külgi on see, et nendele ei ole ravi. Tänapäevased ravivõtted
tegelevad peamiselt vaid nende haiguste sümptomitega.
Kasutades ravimina toitu saavad paljud
autoimmuunprotokolli (AIP) järgijad vähendada häirivaid sümptomeid ja ravida
neid põhjustavaid ebakõlasid kehas, vähendades põletikku ja ravides soolestikuhäireid.
AIP dieet keskendub toitainetihedale söögile ning välistab põletikku ja
allergiat tekitavad toidud, aidates nii kaasa keha immuunsüsteemi rahunemisele.
AIP põhimõte on selles, et kui sul on
autoimmuunsushäire, siis on sul tõenäoliselt halvasti töötav seedetrakt. Kuna
su soolestik ei ole kõige paremas vormis, siis kõikide su söökide
kõrvalproduktid lekivad su soolestikubarjäärist vereringesse, mis omakorda
põhjustab selle, et immuunsüsteem peab sellele reageerima. Seda põhimõtet on
oluline mõista, et saada aru, miks AIP aitab vähendada põletikku ja
immuunsüsteemi stimuleerimist.
KUIDAS AUTOIMMUUNPROTOKOLLI JÄRGIDA
AIP järgimiseks on väga spetsiifilised reeglid.
Esialgu võib keelatud toitude nimekiri tunduda masendav, aga selgitame kõike
lähemalt.
ALUSTA PÕHIPRINTSIIPIDEST
Välistatud on gluteen, teravili, kaunviljad,
piimatooted, suhkur ja alkohol. Need on su menüüst niigi juba väljas. Gluteen
põhjustab soolestikus põletikku ning kõik, kellel on autoimmuunhaigus, peaksid
selle oma toidust välistama. Teraviljad ja kaunviljad eemaldatakse menüüst
nende antitoitainete tõttu, milleks on fütiinhape ja põletikku tekitavad
lektiinid. Suhkur ja alkohol eemaldatakse seetõttu, et need on ülimalt
põletikku tekitavad ning kuna nendel ei ole mingit toiteväärtust ega
raviomadusi.
VÄLDI MAAVITSALISI KÖÖGIVILJU
On leitud, et sellised köögiviljad nagu paprika,
baklažaan, sibul ja tomat on eriti põletikku tekitavad ja põhjustavad
liigesevalu, nahaärritust ja ebamugavustunnet soolestikus.
VÄLDI MUNE
Ka munad on AIP-s välistatud, kuna munades (eriti
munavalges) sisalduvad valgud ja ensüümid suudavad seedetraktis leida tee läbi
sooleseina. Kuigi seda võib juhtuda ka tervetel inimestel, suudab muna
autoimmuunhaigustega inimestel sooleseina eriti kergesti läbida ja vereringesse
imbuda, mis põhjustab immuunsüsteemi stimuleerimist ja reaktsiooni.
VÄLDI KÕIKI PÄHKLEID JA SEEMNEID
Põhklid ja seemned sisaldavad suures koguses
antitoitaineid nagu lektiinid ja fütaadid. Pähklid ja seemned on ka ühed kõige
rohkem allergiat tekitavad toidud ning võivad esile kutsuda tundlikkust
inimestel, kes võitlevad autoimmuunhaigustega. Lisaks ei ole ka enamus pähklite
ja seemnete omega 3:6 suhe optimaalne. Kahjuks sisaldavad pähklid väga suurel
hulgal omega-6 rasvhappeid, mis on põletikku tekitavad.
MINIMAALSELT PUUVILJU
Hoia puuviljade tarbimine miinimumis, 1-2
portsjonit päevas. See aitab hoida veresuhkrutaset stabiilsena ning aitab sul
ka ülemäärast fruktoosi vältida, mis võib olla soolestiku jaoks ärritav.
VÄLDI LISAAINEID NAGU GUARKUMMI JA KARRAGEENI
Nendel lisaainetel puuduvad tervisele kasulikud
omadused ning need aitavad kaasa lekkiva soole sündroomi tekkimisele. Muud
lisaained, nagu nitraadid on lisaks ka keha jaoks põletikku tekitavad ja võivad
olla ka allergiat tekitavad.
VÄLDI MITTESTEROIDSEID PÕLETIKUVASTASEID RAVIMEID
(NSAID)
NSAID vältides püüame parandada sooleseina, kuna
see on kriitilise tähtsusega autoimmuuhaiguste ravimisel. See võib osutuda
keeruliseks, kuna paljud meditsiinilised ravivõtted selliste autoimmuhaiguste
puhul nagu artriit, kroonilise valu sündroomid ja äge türeoidiit kasutavad
NSAID. Enne nende ravimite eemaldamist oma raviskeemist konsulteeri oma
arstiga.
AIP-ga ALUSTAMINE
toidugrupp
|
väldi
|
söö
|
LIHA
|
Tööstuslikult toodetud liha, kasvanduses
kasvatatud kala
|
Veiseliha, kana, kalkun, metssiga, looduslikult
püütud kala, metsloomade liha
|
TERAVILI
|
Kaerahelbed, riis, hirss, kinoa
(pseudo-teravili), nisu, kõik gluteenis sisaldav
|
Väldi kõiki
|
KAUNVILJAD
|
Kõik oad (välja arvatud türgi oad ja
suhkruhernekaunad), Sojaoad ja maapähklid
|
Türgi oad, suhkruhernekaunad
|
KÖÖGIVILJAD
|
Väldi maavitsalisi köögivilju: baklažaan,
tomatid, sibul, valged kartulid, goji marjad ja kõiki paprikal põhinevaid
maitseaineid, nagu cayenne pipar, muskaat jms.
|
Söö kõiki muid köögivilju! Spargel, brüsseli
kapsas, kapsas, rohelised lehtköögiviljad, brokoli, lillkapsas, kurk, peet,
suvikõrvits, porgand, maguskartul jpm.
|
PUUVILI
|
Mitte ühtegi pole vaja vältida
|
Kõik puuviljad on lubatud. *Selleks, et hoida
päevast fruktoosikogust mõistlikuna, piirdu maksimaalselt 2-3 puuviljaga
päevas.
|
PIIMATOOTED
|
Juust, jogurt, ghee, või, jäätis, vahukoor, rõõsk
koor
|
Kookospiim (ilma lisaaineteta)
|
MUNAD
|
Väldi kõiki
|
Väldi kõiki
|
PÄHKLID JA SEEMNED
|
Mandlid, kakao, kohv, india pähklid,
makadaamiapähklid, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, chia seemned,
seesamiseemned
|
Väldi kõiki
|
HAPENDATUD TOOTED
|
Hapendatud sojatooted
|
Kombucha, hapukapsas, Kimchi, veest või
kookosveest valmistatud keefir
|
SUHKUR JA SUHKRUASENDAJAD
|
Väldi igasugust suhkrut! Suhkur, kõrge
fruktoosisisaldusega maisisiirup HFC, kookossuhkur, datlisuhkur, maisisuhkur,
stevia, agaavisiirup, melass ning piira ka mee ja vahtrasiirupi kasutamist.
|
Väldi kõiki
|
RASVAD
|
Või ja ghee (selitatud või), kõik margariinid,
rapsiõli ja muud seemneõlid
|
Avokaado, avokaadoõli, kookosõli, searasv,
veiserasv, oliivõli
|
LISAAINED
|
Karrageen, guarkummi, asparataam, bensoehape,
naatriumglutamaat, sulfaadid/sulfitid, nitraadid/nitritid
|
Väldi kõiki
|
NSAIDS
|
Ibuprofeen, Naprosyn, Naproxen sodium, ketorolac jms
|
Väldi kõiki
|
ALKOHOL
|
Õlu, viin ja ka suhkrualkoholid ja ekstraktid (nt
vaniljeekstrakt)
|
Väldi kõiki (Mullivesi ja Kombucha on
suurepärased pidujoogid!)
|
MILLEST_ALUSTADA
AIP-dieedi puhul aitab edu saavutada see, kui otsustad seda suurte piirangutega toitumisviisi järgida mingi kindla aja jooksul ning seejärel jälgid ja hindad oma sümptomeid peale teatud arvu nädalate möödumist. See, kui pikalt AIP-d järgida, on 100% sinu enda otsustada ja see peaks sõltuma sellest, kuidas sa end seda dieeti järgides tunned. Soovitatav on teha range elimineerimisdieet, mis kestaks vähemalt 30-60 päeva, aga paljud jäävad AIP juurde kuudeks, kuni hakkavad oma autoimmuun- sümptomite leevenemist nägema. Lõpetuseks tuleb mainida veel seda, et kuigi AIP võib aidata sul teada saada, millistele toiduainetele sa tundlik oled, ei ole tingimata elu lõpuni tarvis rangelt AIP-d järgida. Kui oled oma elimineerimisdieedi lõpetanud, siis saad ükshaaval toite oma menüüsse tagasi tooma hakata, et tuvastada need toidud, mille suhtes sa tundlik oled.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.