Täna jagan jälle suisa
kaht minu jaoks väga inspireerivat lugu 51-aastaselt rootslannalt Helenelt, kellest mõnda aega tagasi juba
kirjutasin.
Meeldetuletuseks
siis, et Helene võttis kõigepealt lihtsa ja range LCHF-i abil alla 35 kg (105
kg -> 70 kg), seejärel komistas liberaalse LCHF-i ja suurte toidukoguste
otsa ja võttis uuesti 20 kg juurde (90 kg) ning hakkas aasta tagasi uuesti ranget
LCHF-i järgima ja lisaks ka oma toidukoguseid ehk kaloreid lugema. Ta hakkas
igapäevaselt sööma 300 kcal vähem kui oleks vajalik kaalu hoidmiseks ja sõi
kõik oma kalorid ranget ketogeenset toitu (ca 70-80% rasva, kuni 20 g
süsivesikuid päevas). Vähem kui aasta peale oma uut alustamist kaalub ta tänaseks juba
55 kg ehk siis on kokku võtnud alla 50 kg ning on oma täielikus miinimumkaalus,
sportlik ja lootusrikas.
Allpool tõlgitud Helene juttude mõte on
selles, et kui teha ranget LCHF-i, siis tekib söögiisu regulatsioon ehk
loomulik küllastustunne. Selle söögiisu vähenemise tagab ketoos, mis tähendab,
et keha saab energiat oma rasvavarudest ja on happy ka isiklikust peekonist pepu
peal ja nälg ei näpista J Kui aga teha sellist “peaaegu LCHF-toitumist” ja
lisaks sellega nö nipitama hakata, otsida asendustoite ja süüa tihti ja palju
ja kogu aeg näksida (mis oleks veel maitsvamad “lubatud” snäkid kui pähklid ja
juust!) ja ennast sellesse mõnusasse pidevalt kestva söömise staadiumisse
pikemaks ajaks unustada, siis saabki LCHF-ist ikkagi üks suur ja lõputu söögiorgia,
milles on võib-olla küll veidike vähem süsikaid, kui tavapärasel saia- ja
makaronisööjal, aga siiski saab kõike kokku tunduvalt rohkem kui oleks vaja ja
siis ongi kurb tõdeda, et näe, LCHF ikka ei toimi ja kaal pigem tõuseb kui
langeb. Energia jäävuse seadused kehtivad siiski kõigile.
Eks igaühe asi
ole ise aru saada sellest, et LCHF ei ole tegelikult toitumine, milles peaks võimalikult
palju kõike lubatut sööma ning end iga päev lubatud toitude nimekirjast kurguni
täis toppima, vaid see on toitumine, mille abil on võimalik ilma nälga
tundmata vähem, st normaalses koguses süüa ja seeläbi kaalus alla võtta või püsida, mida keegi soovib. Aga
selle söögiisu vähenemise tagab ikkagi ketoos, mis tekib ranget LCHF-i
järgides. Ketoosi tekitav süsivesikute piiramine on individuaalne – minul
näiteks püsib tugev ketoos ka siis, kui söön kuni 20-30 g süsivesikuid päevas.
Ma olen pikalt
olnud täiesti allergiline igasuguse toidu kaalumise, nutridatasse sisestamise
ja makrode arvestamiste suhtes, aga praegu Helene juttudesse süvenedes tunnen,
et selles on siiski oma iva sees ja tasuks ehk proovida. Ma ei ole küll Helene
kombel LCHF-iga kaotatud kaalu uuesti juurde võtnud, küll aga pole ma oma
soovkaalu ju siiani ikkagi saavutanud. Võtsin kerge vaevaga oma 33 kg alla ja
sain haiglaselt ülekaalulisest inimesest normaalseks, aga tegelikult tahaksin
ikkagi kümmekond kilokest veel alla võtta. Kes siis ei tahaks J Olen juba kaks aastat üpris rahulolevalt üsna sama koha
peal, mingitel perioodidel võtan korraks 3-4 kg oma “liberaalsete
libastumistega” juurde, siis jälle paari-kolme nädalaga võtan need kilod uuesti
kiirelt range LCHF-iga alla ja siis püsin mingi aja mugavalt oma
LCHF-miinimumis, kuni tekitan jälle samasuguse väikese edasi-tagasi kõikumise.
Tegelikult oleks ju kena ikkagi oma soovkaal ka lõpuks saavutada ja just need
hiljuti avastatud 51-aastase “püssi” Helene lood annavad mulle selleks palju
lootust J
Sest võib-olla ei peagi iga päev iga oma suutäit lugema ja kaaluma, aga miks mitte kontrolli
mõttes kasvõi ainult mõni nädal seda maailma kõige tüütumat asja teha, et saada
aimu oma toidukogustest ja sellest, kui palju tegelikult võiks/peaks LCHF-is
sööma, kui ootad kaalulangust.
Kas Nutridata
kalkulaatorist või kasvõi oma kaalus püsimise toidukoguseid jälgides saab
ilusti teada, kui palju kaloreid vajad just sina oma praeguses kaalus
püsimiseks ja kui siis kaalu langetada soovid, miks mitte teha samamoodi nagu
Helene ja sellesse kogusesse iga päev tilluke umbes 300 kcal defitsiit tekitada. (Tihti on tüüpilised toitumiskavad ju üles ehitatud igapäevasele suurele 500 kcal defitsiidile toitumises
pluss 500 kcal defitsiidile igapäevase trenniga – osad teadlased aga väidavad, et ketoos annab
ca 300 kcal lisaboonuse, ehk et ketoosis olles ei pea päris nii suurt
defitsiiti tekitama – ma ei tea, kas vastab tõele see).
Näiteks siin on
minu tänased söögid selle -300 kcal valemi järgi:
Must kohv, 2 keedumuna, 40 g mct-õlist tehtud kodust majoneesi, 120 g avokaadot, 100 g krevette, paar sidruniviilu, veidi lehtsalatit.
Rasvakohv (20 g võid + 20 g mct-õli), 200 g Oskari kauaküpsetatud BBQ ribisid, 50 g hapukapsast, 25 g camembert juustu.
Minu praeguse kehakaalu, vanuse ja igapäevase aktiivsuse
juures peaksin oma kaalu hoidma umbes 1800-1900 kcal päevas süües (tegelikkus on
näidanud, et mu kaal püsib ilusti ka 2000-2300 kcal range LCHF-i juures). Tänased söögid ülaltoodud piltidel andsid aga Nutridata andmeil 1550 kcal, millest 19,5 g (4,98%) süsivesikuid, 128 g (73,7%) rasva, 83,5
g (21,4%) valku. Selle juures mingit kõhutühjust ma päeva lõpuks kindlasti ei tunne,
hea soe surin on sees hoopis. Elame ja vaatame edasi.
Aga nüüd Helene juttude
juurde. Need on puhas kuld! Tõlgin tema FB-grupi failide alt.
Esimene jutt: Uuesti alustamisest ja enda vastu
aus olemisest
Küll on tore ennast nüüd kaaluda. Eelmise aasta
veebruari 90 kilolt olen tänaseks jõudnud 56 kiloni. On kerge keskenduda ainult
nendele kuudele, kui kaal lihtsalt sulas mul seljast ja unustada oma elu
sellisena, nagu see enne 2012. aastat välja nägi, ma peaksin omale seda
tihedamini meelde tuletama. Kui ma LCHF-toitumise 2012 kevadel avastasin, olin
ma kaalule täielikult käega löönud ja kaal näitas 105 kg. (Tõenäoliselt olen ma
ka raskem olnud, aga ma ei kaalunud ennast siis). Alates sellest ajast olen ma
praeguseks alla võtnud kokku 49 kg. Ükskõik, kuidas arvestada ja hoolimata mu
mustast aastast 2014, kui ma jälle palju LCHF-i abil kaotatud kilosid juurde
võtsin, on kõik siiski fantastiline ja ma olen ausalt öeldes päris uhke selle
tulemuse üle.
Ja seekord läks kõik kiiresti. Hirmus kiiresti ja
see ei olnud üldsegi nii raske, kui ma kartsin! (Seda tuleks arvesse võtta, kui
plaanitakse alustada.) See ei tundu mulle üldse kaua aega tagasi, kui ma 2014.
aasta vana-aastaõhtul istusin ja mõtlesin, kas ma üldse annan omale mingi
uusaastalubaduse 2015. aastaks. Kas sellel oleks üldse mingit mõtet? Ma olin
oma 35-kilosest kaalukaotusest 20 kg uuesti juurde võtnud üsna lühikese ajaga
ja tundus, et mul ei olnud enam mingit võimalust peatada oma metsikut
kaalutõusu. Ma olin justkui halvatud. Kurb, alandatud, õnnetu ja löödud. Kõik,
kes olid öelnud: “mis ma ütlesin, et ta võtab uuesti juurde!” olid ju õiguse
saanud. Ma olin ennast kaotanud ja ma ei teadnud, mida ma valesti tegin. Kõik
ressursid tundusid ammendatud ja ma olin täiesti kindel, et mingi müstiline
kombinatsioon kliimaksist ja LCHF-ist oli muutnud mu keha immuunseks selle
süsivesikuvaese toitumise vastu, mille järgimises ma endiselt püüdsin ennast
uskuma panna. Sügisel olin teinud mõned tulutud püüded “tublimaks” hakata, aga
need tekitasid vaid veelgi suuremat kaalutõusu ja nüüd polnud enam midagi teha.
Või oli?
Seda tunnet ei ole võimalik võrrelda sellega,
kuidas ma end tänasel päeval tunnen – kõigest üks aasta hiljem (aga tegelikult
tundsin end niimoodi juba kevadel). See on kirjeldamatu heaolutunne, mis mind
täna valdab. Eelmisel talvel arvasin, et mu kaalutõus jätkub, kuni jõuan taas
oma maksimumkaalu, et ma isegi ületan selle ja võib-olla lõppevad mu päevad
liigagi varakult südame- ja veresoonkonnahaiguste, diabeedi ja rasvunud maksa
tõttu. Et see on mu saatus ja mul ei ole mingit võimalust seda katastroofi
peatada. Ega me ju kunagi ei tea ette, millal elu lõppeb, aga ma võin öelda, et
tunnen end tänasel päeval päriselt teisiti. Terve, tugeva, saleda ja
lootusrikkana! Mul on meelerahu ja mõnus õnnetunne kehas ning ma olen nende
kuude jooksul teinud igatahes väga palju selle heaks, et kõrvaldada suurimad
ohud oma teelt ja saavutada pikem ja õnnelikum elu.
Ja mõelda, kui kergesti ja sujuvalt kõik on
läinud! Nagu ma juba mitmeid kordi varem olen öelnud – mõelda, kui ma oleksin
vaid teadnud, kui kiirelt see kõik läheb, kui tasuv see kõik on ja kui mitte-piinarikas
see vastu kõiki ootusi oli, kui sa vaid aru saad, mida sa valesti teed ja
kui sul on tõesti soov end kokku võtta. Kui lõpetad enese peitmise ettekäänete
ja mugavate lahenduste taha. Kui lased lahti hirmust millestki loobuda (ja saad
aru, et see polnudki midagi väärt ja et loobumine ei olegi peale otsuse
tegemist kuigi raske). Kui ma seda teadnud oleksin, siis ma oleksin seda
tunduvalt varem teinud. Nii raske on enda puudusi näha ja seda, kuidas sa enda
edule vastu töötad, kui sa tegelikult ei soovi lahti lasta sellest, mida sa
kõige rohkem armastad. Minu puhul oli selleks suhkur ja õigus endale “midagi
head” lubada.
Sest nii see oli minu puhul. Ma hoidsin kümne
küünega igast õlekõrrest kinni, mille ma leidsin, mis õigustaks seda, kuidas ma
elasin ja ma kinnitasin endale, et ma ei tee ju midagi valesti. Ainult tingimused
olid valed. Mitte mina. Ja isegi kui ma kogu oma eituse sees sügaval sisimas adusin,
et ma tegin valesti, siis leidsin ma alati põhjuse oma näksimist jätkata ja
otsisin veel põhjuseid, miks see veel mõnda aega kesta võiks. Ainult täna veel,
ainult sel nädalal, ainult sel peol, nädalavahetusel vms. Võib-olla võtan end
juba esmaspäeval kokku või uue kuu alguses. Aga mitte täna. Sest ma praegu ei
jaksa... Vaene mina ja kahju on juba nagunii tehtud... Ja tuli uus nädalavahetust
ja uus pidu või uus takistus, mis nõudis lohutust. Rohkem kui kuu aega peale
aastavahetust jätkasin ma samas vaimus. Aga enamasti ma ei olnud sellest isegi
teadlik ja arvasin ise, et ma sõin korralikult. Või pigem oletasin seda.
Kui mu kaal ei liikunud soovitud suunas, siis ma
keeldusin nägemast seost selle vahel, mis ma omale suust sisse ajasin ja selle
vahel, mis mu vöökohalt ja kaalult vastu vaatas. Mõnikord, kui ma foorumitest
ja blogidest loen, siis ma näen teistel samu probleeme. Otsitakse paaniliselt
midagi, mis lubaks seda, et saaks ühteaegu koogi ära süüa ja selle alles jätta.
Otsitakse otseteid ja kinnitust sellele, et libastumised ja maiustused on ok.
Aga kahjuks ei ole asjad nii lihtsad. Siis ei oleks enam keegi paks, kõik
oleksid peenikesed ja saledad. Inimkeha ei toimi niimoodi ja seda tuleb
aktsepteerida. Kui kaalul mingit muudatust oodatakse, siis tuleb selle jaoks
midagi teha. Tuleb analüüsida, mida sa valesti teed ja seda tõesti
korrigeerida.
Ma arvan, et LCHF paelub paljusid valedel
põhjustel. Seda toitumist kirjeldatakse kui mingit maagilist nõialoitsu, milles
on lubatud rasvast toitu õgida ja ikkagi kaalu kaotada. Soovitakse selle dieedi
luksuslikku ja maitsvat osa ja see tundub nii suurepärane, aga ei olda siiski
valmis millestki samal ajal loobuma. Sisendatakse endale, et ei ma ei suuda
elada ilma oma leiva, makaronide, kartuli või puuviljade, pirukate, smuutide,
šokolaadi või ükskõik milleta. Ja siis hakatakse LCHF-ist oma varianti
leiutama. Öeldakse, et ma teen “LCHF light-i” või kasutatakse mingit muud oma
väljamõeldud nime ja loomulikult tekib siis frustratsioon, kui see tulemusi ei
anna. Paljud ei ole üldse lugenud ja nad ei tea, et nad kaotavad kogu selle
toitumise hormonaalse efekti ja rasvpõletuse, mille annab ketoos. Nad ei saa
mingit lisa tõukejõudu pikemast täiskõhutundest ja nad jäävadki vanadele
radadele tiirutama, kus toitudes on peidetud suhkrut ja lisaks ka rohkem rasva
ja siis süüdistakse LCHF-i, et see ei toimi. Paljudel tekib ka kiusatus üle
süüa, lisades lihtsalt igale toidule palju rasva, aga nad ei piira süsivesikuid
piisavalt selleks, et ketoos saaks tekkida ja et oleks võimalik lahti saada oma
näljatundest ja saavutada suurenenud rasvapõletus.
Ma näen neid küsimusi iga päev Facebooki
foorumites ja teistes kohtades, kus inimesed nagu ei oleks asjast üldse aru
saanud. Tehakse absoluutselt KÕIK selleks, et püüda seda toitumist ümber
ehitada nii, et see sobiks sellega, mida tahetakse süüa, selle asemel, et oma
toitumisharjumusi ümber kohandada nii, et need sobiksid LCHF
toitumisnõuannetega ja sellega, mis on tõestatult toimiv. Ja kõige haigem on
see, et ma ise tegin seda sama. Mina, kes ma arvasin, et ma tean kõike. Ka mina
olen teadmatult sellesse samasse lõksu astunud. Hoolimata oma sügavatest
teadmistest kõikidest LCHF-i abil kaalulangetamise tagamaadest ja hoolimata
sellest, et mul oli õnnestunud 35 kg range LCHF-i abil alla võtta mõned aastad
tagasi – kõigest sellest hoolimata kratsisin ma nüüd kukalt ja võtsin 2014.
aastal rekordkiirusega uuesti kaalus juurde. Ma ei saanud aru, mida ma küll
valesti teen ja ma ei näinud oma vigu.
Ma ei märganud, kuidas ma järk-järgult kaotasin
kontrolli kõige olulisemate LCHF-i põhialuste üle, kuidas ma olin oma
süsivesikute hulka peale soovkaaluni jõudmist tasapisi suurendama hakanud. Mul
oli ju stabiilne kaal ja sealt edasi pidi kõik ju iseenesest tulema või kuidas?
Ma kardan, et läksin liiga julgeks. Ma ei pannud tähelegi, kuidas minu vaated
rasvale olid muutunud ja kuidas ma järsku isegi seda toitainet liiga suures
koguses sõin. Rasv oli ju LCHF-is lubatud, aga ma ei saanud aru sellest, et
suurem süsivesikute hulk peatas mu loomuliku küllastustunde. Ja ma ei hoolinud
kahjuks kalorite lugemisest. Ma olin ju nii kindel, et ma teadsin täpselt,
kuidas mu keha töötab ja kuidas see dieet toimib ja seepärast muutusin
hooletuks.
Täna on mul kõik selgemast selgem. Kui ma oma
silmad avasin ja tunnistasin, et viga oli minu käitumises, mitte minu kehas,
siis ei olnud mul enam mingit probleemi neid vigu parandada. Ja tõesti – siis
läks kõik käima ja need fantastilised 10 kuud alates minu uuest algusest 16.02.
kuni soovkaalu saavutamiseni detsembris olid lihtsalt minu ahhaa-elamuse
tulemus. Need 33 kilo rasvavarusid, mis minust nüüd maha voolasid, oli selle
tulemus, et ma lõpuks sain asjale pihta. Nimelt sellele, et ei saa ühteaegu
kooki alles jätta ja seda süüa.
Kui sellest aru ei saada, siis ei olegi tegelikult
mingit mõtet seda toitumist teha. Siis võib sama hästi jätkata toidukorra
asenduspulbrite, kaalujälgijate ja toitumispüramiididega. Tuleb muuta oma
söömiskäitumise alustalasid, kohanduda TÄIELIKULT LCHF-toitumissoovitustega,
aru saada, et hormoonid on need, mis kõike juhivad ning aktsepteerida, et
inimkehas ei ole mingeid kompromisse. Ei ole võimalik petta seda fantastilist
masinat ehk meie ainevahetust. Ei ole võimalik välja mõelda oma variante
LCHF-ist, mida arvatakse endale paremini sobivat, sest ollakse nii kinni oma
leivas, kookides ja banaanides. Võimalik on küll iseennast petta, aga mitte oma
keha. Seda on kaalu pealt näha.
Kõik ei ole minu moodi, aga ma kirjutan oma
isiklikest mõtetest ja kogemustest, aga paljud on siiski minu moodi ja
valetavad iseendale. Ära tee seda. Tee uuesti ja tee õigesti!
Soovin sulle edu ja mõtle sellele, et mõne kuu
pärast soovid, et oleksid alustanud juba täna!
Teine jutt: Loomulik küllastustunne
Kui ma möödunud aasta veebruarikuus seisin selle
alandava fakti ees, et ma peale oma 35-kilost kaalulangust 2012-2013 olin end
uuesti vähem kui aastaga ligi 70-kilosest ligi 90-kiloseks söönud, ei olnud
seda tõde kerge omaks võtta. Ma olin nii julgeks ja enesekindlaks läinud, et
arvasin, et ma ei vaja oma söömises mingeid kontrollpunkte. Ma ütlesin ise selle
kohta, et “tunnen end oma toitumises turvaliselt”. Tegelikult ma ei tulnud
üldse selle pealegi, et olin hakanud tegema järjest rohkem kõrvalekaldeid
rangest, aga fantastilisest LCHF-ist, mis oli olnud minu võtmeks ülekaalust
lahtisaamisel. Isegi siis, kui kilod tagasi tulema hakkasid, ei mõelnud ma
kordagi, et olen hakanud kõrvale kalduma oma sirgest ja kitsast teest. Selle
asemel sisendasin endale, et ma tõesti järgin punktipealt programmi ja ilmselt on
ikkagi viga milleski muus. Milleski tundmatus. Võib-olla hormoonides? Võib-olla
mingis muutunud taluvuses, et mu keha enam ei reageeri positiivselt
süsivesikuvaesele toitumisele?
Need tundmatud faktorid olid mingil imelisel moel
põhjustanud selle muutuse minus, kui ma ise pidasin oma söömist stabiilseks,
aga ikkagi võtsin kaalus juurde. Ma arvasin, et ma söön täpselt samamoodi, nagu
siis, kui ma võtsin alla 105 kilolt 70 kilo peale ja seepärast olin ma täiesti
löödud, et korraga LCHF enam minu puhul ei toiminud. Kas on võimalik, et mu
hormoonid olid sassis ja ma olin LCHF-i suhtes “immuunseks” muutunud? Sest ega
ma ju üksinda sellist fenomeni ei kogenud. Nii paljud kogenud LCHF-inimesed
jagasid foorumites ja blogides pikki kirjeldusi oma kaaluseisakute ja selle
kohta, kuidas neil mingil seletamatul põhjusel ei õnnestu viimastest kilodest lahti
saada. Nii palju oli neid, kes mingil põhjusel mitte kunagi oma unistuste
soovkaaluni ei jõudnud. Paljud kirjeldasid ka seda, et nemad, täpselt nagu
minagi, võtsid peale õnnestunud kaalulangetamist uuesti juurde.
See oli hirmuäratav ja murettekitav lugemine,
milles oli palju äratundmist ja fakt, et ma ei olnud selle fenomeniga üksi,
tekitas minus allaandmistunde reaalsuse ees ning ma hakkasin aktsepteerima, et
see oli ilmselt asjade loomulik käik, mis varem või hiljem kõiki tabas.
Vähemalt meid, kes olid palju alla võtnud? Seega ma otsustasin loobuda endale tunnistamast,
et ma ise midagi valesti teen ja hakkasin hoopis ennast üsna tõsiselt
haletsema. Ja kilod ei jäänud tulemata, nagu öeldud. Vastupidi. Nüüd tundus, nagu
kurat ise oleks küüned minu vannitoakaalu sisse löönud ja minu kapis ei olnud
enam ühtegi sobivat riideeset mu 70-kilosest perioodist. Minu soovkaalust, kuhu
ma jõudnud olin, enne kui kõik jälle ülespoole liikuma hakkas. Kui ma arvasin,
et olen juba nii tubli, et võin lõdvestuda.
LCHF-i vastased ja halvustajad tagusid omale vastu
rinda, kui minu LCHF-i tulemuste puudulikkus juba järjest rohkem silma torkama
hakkas. “Mida ma ütlesin” ütlesid mulle paljud, kes nägid, et ma järjest
ümaramaks muutuma hakkasin. Seega neil oli õigus? LCHF-i abil kaalukaotus on
vaid ajutine ja see dieet ei toimi enam peale teatud aega? Täpselt nagu
professor Rössner ja tema gäng kogu aeg on rääkinud. Et see ei ole pikas
perspektiivis mingi lahendus? Kõik viitas sellele, et ma olen tupikusse jõudnud
ja pean nüüd klassikalise dieedipidamise juurde tagasi pöörduma. Mina, kes ma
olen kogu oma elu end näljutanud ja dieeditanud ja alati järjest kõrgema
kaalunumbri juures lõpetanud. See oli uskumatult alandav ja masendav.
Tänasel päeval tundub see mulle peaaegu rumal, kui
ma sellele meeltesegadusele tagasi mõtlen, aga ma olen rõõmus, et ma siiski
andsin oma viimase panuse ja kontrollisin üle, kui palju toitu ma siis ikkagi
omale sisse söön. Kui ma vastu tahtmist
jälle oma sööke hakkasin sisestama ja köögikaalu välja otsisin ja tõetruult
kõik kirja panin, mis ma suhu pistsin, siis oli mul tõesti tunne, et kõik läks
selgeks, et nüüd ma tõmbasin ruloo eest ära. Kuidas ma jumala eest võisin oma
oletustes niivõrd palju eksida ja arvata, et mul oli kontroll oma söömise üle?
See “turvatunne söömises” ja et võib süüa siis, kui oled näljane ja lõpetada
siis, kui kõht saab täis, kõlab ju paberi peal suurepäraselt ja see tõesti
toimis hästi, kui ma esimesel aastal range LCHF-i järgi toitusin. Aga mis
juhtus minu küllastustundega peale seda? Mida ma olin küll muutnud, et mu keha
enam ei tahtnud mulle öelda, et nüüd on küllalt? Sest tõde oli karm. Ma sõin
korralikult üle!
Sest kui see teadmine mulle lõpuks kohale jõudis
ja ma vaatasin oma tegeliku toiduenergia ausalt üle, siis ma olin esialgu šokis
ja üllatunud, aga seejärel hakkasin mõtlema, kuidas see küll võimalik on. Sest
see, mida ma silmamõõdu järgi olin arvanud, oli tihti kahekordne ja mõnikord
lausa kolmekordne kogus võrreldes sellega, mida ma ise arvasin. Üks
teelusikatäis vahukoort kohvi sees võis olla kolm supilusikatäit või rohkem.
Üks supilusikatäis bearnaise kastet oli tegelikult üks detsiliiter. Üks omlett
võis sisaldada neli muna, vulgaarselt palju juurtu, vorsti ja peekonit.
Mandlijahu, kookosjahu ja tumeda šokolaadi tarbimine oli laes, kui pidevalt
käis üks küpsetamine ja filmiõhtuid saatsid kausitäied parmesanichipse või
seakamarakrõpse ja järjest tihedamini ka suhkruvabad kummikommid või miks mitte
100 g Cavalieri šokolaadi? See oli ju suhkruvaba ja seetõttu täis kõhulahtisust
esilekutsuvat maltitooli. (Aga keegi pole ju surnud selle tõttu, et tal kõht
veidike mullitab?)
Suur rasvakogus koos liberaalse toitumisega ja
pidevate patupäevadega olid teinud minu toitumise tõeliseks kiir-nuumadieediks.
Ma sain aru, et minu argipäev sisaldas 2500-3500 kcal ja “millegi hea lubamine”
oli omandanud täiesti hullud tagajärjed. See oli minu jaoks midagi täiesti uut.
Kas tõesti on vaja lugeda kaloreid? Ma olin ju kogu aeg oma loomulikust
küllastustundest lähtunud ja olin kindlalt veendunud, et LCHF-is ei ole
võimalik üle süüa. Kõht saab lihtsalt liiga täis. Ma olin raudkindel selles, et
LCHF on “isereguleeriv” toitumisviis. Rasvakogus tekitab küllastustunde ja seda
ma kuulutasin kõigile aastatel 2012-2013: LCHF-is ei ole võimalik üle süüa. See
ei ole võimalik. Tööle hakkavad küllastustunde hormoonid ja keha ütleb stopp.
Aga miks siis minu kõht nüüd, aasta hiljem, samamoodi kiiresti täis ei saanud?
Minu varasem mantra “söö siis, kui oled näljane ja lõpeta, kui kõht saab täis”
oli mind ju totaalselt alt vedanud. Ma olin kaotanud oma loomuliku
küllastustunde.
Ja ma meenutasin LCHF-i maagiat ja kui
fantastiline see oli, et ma sain oma esimesed 35 kilo ilma näljatundeta kaotada
– et ma lõpuks ometi leidsin küllastustunde, millesarnast ma kõigi oma suhkrust
mürgitatud ja söömishäirega aastate jooksul tundnud ei olnud. Suhkru ja kiirete
süsivesikute menüüst väljajätmine oli viinud selleni, et ma sain tagasi oma
hormonaalse tasakaalu ja hakkasin jälle loomulikku küllastustunnet tundma, mida
mul peale lapsepõlve enam ei eksisteerinud. Keha signaalsüsteem oli lõpuks
terveks saanud ja uuesti käima hakanud, kui rasva ladestavat ja küllastustunnet
blokeerivat insuliini enam pideva joana enam mu verre ei pumbatud, mida
pidevalt käivitasid mu menüüs olnud kiired süsivesikuhulgad. Seega, kuidas on
siis võimalik, et ma 2014. aastal, peale oma ilusat kaalukaotust olin ikkagi
hakanud üle sööma, hoolimata LCHF-ist? Kuhu kadus mu küllastustunne, kui ma
sõin ju... ok.... veidi liberaalset, aga ikkagi süsivesikuvaest toitu? Kuidas
ma olin äkki hakanud selliseid koguseid näost sisse ajama, ilma et kõht oleks
stopp öelnud? Miks mu kõht enam täis ei saanud?
Mul ei ole mingit kindlat vastust, aga ma võin
oletada. Eriti arvestades, kuidas ma nüüd juba terve aasta ennast tunnen täpselt
nii, nagu ma soovin: mitte-näljasena. Ma sõin oma kaalulangetamise perioodil
(veebruarist novembrini 2015) ööpäevas 1300-1400 kcal (ma olen 168 cm pikk ja
51-aastane) ja ma ei ole end sellest hoolimata näljasena tundnud. Pidev ja
loomulik rasval ja valgul põhinev küllastustunne tuli nimelt äärmiselt kiiresti
tagasi ja minu keha sai tagasi oma mõnusa rahulolutunde niipea, kui ma hakkasin
jälle range LCHF-i järgi toituma. Ja range all mõtlen ma maksimaalselt 10-20
grammi süsivesikuid ööpäevas. Nüüd ütleb mu kõht, või pigem aju jälle stopp
väga kiiresti ja see toidurežiim tagab selle, et mu kõht püsib väga pikalt täis
võrreldes selle ajaga, kui ma sõin liiga palju süsivesikuid. Ja minu jaoks on
liiga palju süsivesikuid ilmselt üsna vähe. Ma arvasin kunagi, et võin ööpäevas
süüa ka 40-50 g süsivesikuid, aga kuna ma siis trenni veel ei teinud ja lisaks
olen suhkrusõltlase taustaga, usun, et minu taluvus on väga madal. Kui ma sain
vaid mõned liigsed grammid süsivesikuid, siis lükkas insuliin kohe
rasvatalletuse käima ja blokeeris vajalikud küllastustunde hormoonid. Selle
tagajärjel võisin ma jälle õgida ükskõik kui palju, ilma et keha oleks andnud
märku, et nüüd aitab. Ei ole ju mingit tähtsust, kui päeva süsivesikute piiriks
pannakse 5% koguenergiast, kui koguenergia ise on hiiglaslikult suur. Siis saab
sellest viiest protsendist päris palju gramme...
Nüüd hakkas mul ausalt öeldes üsnagi piinlik.
Kuidas ma võisin olla nii rumal, naiivne ja peaaegu ülbe? Kuidas ma võisin,
mina, kes ma siiski olin suhteliselt teadlik ja lugenud LCHF-i kohta ja kes ma
kaks aastat olin barrikaadidel seisnud ja agiteerinud inimesi igasuguste
patustamiste ja valetoodete vastu, kuidas ma olin korraga end nii lõdvaks
lasknud, et ma ilma igasuguste piirideta lubasin endale kõiksugust rämpsu, kui
pakendi peal seisid vaid sõnad “low carb” või “LCHF”. Kuidas ma võisin küll
silmad kinni pigistada selle ees, et see, mida ma igapäevaselt sõin, oli
rämpstoit ja miks ma üleüldse ei reageerinud oma toidu KOGUSTELE, mida ma omale
sisse ajasin aastal 2014 võrreldes aastaga 2012, kui ma sõin range LCHF-i
järgi?
Aga nüüd on jälle kõik hästi. Kord on taastatud.
Kadunud on suures koguses asendustooteid ja ebanormaalselt suured portsjonid.
Kadunud on alkohol, küpsetised, koogid, šokolaad ja suhkruvabad kommid. Ma ei
olnud tähelepanu pööranud sellele, et polüoolid ehk suhkrualkoholid, mida
sisaldavad suhkruvabad kommid, annavad lisaks meeletute gaaside ja kiirete
wc-sse tormamise põhjustamisele ka tühje kaloreid ja peidetud süsivesikuid –
olen nüüd täiesti kindel, et see oli üks väga oluline faktor. See seos on mul
nüüd tagantjärele väga selge. Kui ma eemaldasin oma sõnavarast väljendi “LCHF-maiustused”,
tuli mu loomulik küllastustunne tagasi.
Peale seda, kui ma pöördusin tagasi range LCHF-i
juurde 2015. aasta veebruari keskel, olen ma alla võtnud 35 kg ja kokku olen ma
kaotanud 50 kg alates süsivesikuvaese toitumise leidmisest. Ja ma ei kavatse
enam iialgi sellesse idootlikku kommiauku kukkuda. Kui ma endale üldse mingi
lubaduse annan, siis just selle!
Aitäh, Kadi. Äsja loetud Helene kogemused oli nagu "rusikas silmaauku " - just see, mida vajasin.Ysna palju leidsin Helenega sarnaseid jooni.
VastaKustutaKa mina tänan, väga huvitav ja vajalik lugemine!
VastaKustuta