kolmapäev, 3. juuni 2015

Suvikõrvitsalasanje

Foto ja retsept: http://lesscarbs.se/lchf-lunch-och-middag/zucchinilassange/

Ma tavaliselt ei armasta teha väga keerulist ettevalmistust nõudvaid õhtusööke, aga kui seda retsepti ühel kuulsal Rootsi LCHF-retseptilehel nägin, siis tundsin küll, et seda peab tegema. Tõesti, oli väga maitsev! Kuigi minu oma ei tulnud nii kaunis välja kui originaal :)

Retsept on mõeldud 4 inimesele.

Vaja läheb:

500 g veise hakkliha (kasutasin Hiiumaa maheveise hakkliha)
1 sibul
4-5 küüslauguküünt
võid
200 g vahukoort
2 spl tomatipüreed (kasutasin rimi ica eco)
500 g purustatud tomateid (kasutasin rimi ica eco)
1 tl roosat soola
1 spl õunaäädikat
musta pipart
vahemere ürdisegu (Santa Maria)
200 g head juustu (kasutasin selection by rimi grana padano laagerdunud juustu)
500 g suvikõrvitsat

Haki sibul ja küüslauk peeneks ja pruunista need pannil rohkes võis.
Prae pannil ka hakkliha.
Maitsesta soola ja pipraga.
Lisa õunaäädikas, tomatipüree, purustatud tomatid, vahukoor ja vahemere ürdid.
Lase kastmel umbes 10-15 minutit vaiksel tulel podiseda, nii läheb kaste kreemisemaks ja veidi paksemaks.
Viiluta nüüd juustunoaga suvikõrvitsast pikad lindid. Seesmist seemnetega osa ei ole mõtet kasutada, see jääb liiga pudine.
Tõsta viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, raputa peale veidi roosat soola ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit, et suvikõrvitsast liigne vesi välja tuleks. Selle suvikõrvitsa osa võib valmis teha ka kõige enne ja alles siis hakklihakastme valmistamisega alustada, kui ribad ahjus on.




Kui suvikõrvits ja hakklihakaste on valmis, siis riivi ka juust.
Tõsta ahjuvormi kõige alla kastet, sinna peale suvikõrvitsat ja siis juustu. Korda seda seni, kuni materjali jagub. Mulle tundub, et seda võikski teha kitsamas vormis, siis saab kihte rohkem. Mul omal oli suur ja lai vorm.


Lõpuks nägi toit välja selline, kahjuks ei märganud enne pilti teha kui juba pool lasanjest söödud oli :)


NB!!! See toit on veidi süsivesikurikkam kui tavaline lihatükk + rasv + köögivili.
Kui süüa täpselt 1/4 sellest retseptist (mida on ikka tõsiselt palju), saad ca 20 g süsivesikuid. Aga asi on seda väärt!

Kommentaariks ütlen veel nii palju, et lasanjeks on seda rooga siiski natuke palju nimetada, kuna suvikõrvits seal sees kaob tegelikult ära. Vabalt võib seda toitu teha ka ilma suvikõrvitsata ja lihtsalt mõnusalt juustuse hakklihavormina - see kaste on ülimaitsev, tänu heale veisehakklihale, millele lisab kreemjat tekstuuri vahukoor ja itaaliapärast maitsenüanssi vahemere ürdisegu. Hea juustuvalik mängib siin ka kindlasti oma rolli! Suvikõrvits on siin retseptis tegelikult kõige väiksema tähtsusega :)







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar