reede, 18. märts 2016

LCHF pasha



Pasha on oma olemuselt vägagi LCHF-toit – see sobib hästi neile, kes kasvõi vahel harva omale LCHF-i raames piimatooteid lubavad – pasha ju ongi piduroog, mida süüakse ehk mõned korrad aastas. 

Kõik koostisosad soovitan valida võimalikult rammusad ja mahetoodangust – siis jääb see hõrk magustoit eriti mõnusa maitsega. Kõige rammusam kohupiim, mille ma täna leidsin, oli Esko talu 15% rasvasialdusega maitsestamata kohupiim.




Pasha jaoks on ka oluline komponent puidust vorm, mille sisse pannakse esmalt marli ja seejärel kohupiimasegu – nii saab üleliigne vedelik välja nõrguda ja alles jääb tihke lihavõttemaius. Meil on Hiiumaa kodus olemas umbes 100 aastat vana pashavorm, mille sisse ma teen kindlasti järgmisel nädalavahetusel ühe päris õigeaegse lihavõtte pasha. Aga täna ostsin omale Apelsini poest Tallinna koju uue puidust pashavormi. See oli küll üpris kallis, aga ehk peab samamoodi 100 aastat vastu




(Kindlasti võib vormi puudumisel kasutada ka tavalist sõela - panna sinna marli sisse ja selle sisse omakorda kohupiimasegu).


Mugandasin üht toredat Nami-Nami pasharetsepti: http://www.nami-nami.ee/retsept/2602/imemaitsev_pasha_1

Vaja läheb:

100 g toasooja võid
500 g toasooja kohupiima (võimalikult rasvast)
2 sl sidrunimahla
paar sl peeneks hakitud või riivitud apelsini- ja sidrunikoort
1 muna
0.5 dl hakitud kreekapähkleid
100 g külmutatud jõhvikaid
2 dl 35% rõõska koort

Kaunistuseks:
Füüsaleid, külmutatud jõhvikaid, purustatud pähkleid või mandleid

Valmistamine:

Tegele kõigepealt sidruni- ja apelsinikoorega. Kui kuskilt sahtlinurgast vana kartulikoorimisnoa üles leiad, siis selle abil on lihtne (hoolikalt pestud) sidrunilt ja apelsinilt pealmine koor eemaldada. Tükelda see hästi peeneks. 



Vahusta toasoe või Sötin tuhksuhkruasendajaga.

Sega saumiksriga omavahel kohupiim, muna, vanill, sidrunimahl, sidrunikoor.



Vahusta vahukoor.

Sega omavahel kõik koostisosad, kõige lõpuks lisa purustatud pähklid ja külmutatud jõhvikad.



Tõsta segu marliga vooderdatud pashavormi nõrguma. Kindlasti pane vormi alla kauss, kuhu pasha seest üleliigne vedelik voolata saab. Hoia üks öö või rohkem külmkapis.



(NB! Marlit saab osta apteegist, 1 x 1 m tükk maksis alla euro ja sellest jagub 4 pasha tegemiseks.)

Järgmisel päeval kummuta pasha vaagnale, eemalda marli ja kaunista nt füüsalite, purustatud mandlite ja jõhvikatega.






Punase kapsa abil siniste munade värvimise õpetus: pane valged munad koos tükeldatud punase kapsaga tihedalt potti, vala vesi peale ja keeda munad kõvaks. Seejärel vala sisse 1 spl äädikat ja jäta munad terveks ööks potti ligunema. Kui hommikul munad väja võtad, siis ei maksa neid kohe väga hõõruda, muidu tuleb sinine värv maha. Sinine toon munadel muutub ka kuivamise käigus.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar