1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

laupäev, 5. juuli 2014

Päevitamisest ja D-vitamiinist

Hiiumaal

Rootsi LCHF-i teerajaja doktor Annika Dahlqvist hoiatab päevituskreemide eest. Tema seisukoht on selline, et tänapäeval viibivad inimesed tegelikult vähem õues päikese käes kui vanasti ja samas muudkui määrivad end päevituskreemidega, aga sellest hoolimata (tema arvates just sellepärast) nahavähki haigestumus järjest tõuseb. Ta ütleb, et eriti suur on nahavähki haigestumine Austraalias, kus inimesed kõige rohkem päevituskreeme kasutavad. Annika Dahlqvist soovitab seega päevituskreeme vältida. Aga samas ütleb ta, et aprillist septembrini võiks siiski oma päevase D-vitamiini annuse päikesest kätte saada. Tema soovitus on - kui vähegi ilma on - iga päev pool tundi kogu keha päevitada (väga heledanahalistel veidi lühemat aega), ilma päevituskreemita ja intensiivse päikese ajal (vahemikus kella 11-15). Ta ütleb, et selle poole tunniga saab vajaliku koguse D-vitamiini mitmekordselt kätte ning ühtlasi ei jõua nii lühikese ajaga päike veel nahka kahjustada. Ülejäänud ajal soovitab ta ennast riietega kinni katta, kuna pikemalt päevitades ei saa D-vitamiinist paremat efekti. See on siis väike kokkuvõte Annika Dahlqvisti artiklist: http://annikadahlqvist.com/2012/03/23/skadlig-effekt-av-solskyddskramer/

Ma ei oska päevituskreemide kahjulikku toimet kommenteerida. Ise kasutan siiski näo peal hoolikalt päevituskreemi, aga olen valinud ülimalt kvaliteetsete koostisosadega usaldusväärse toote, Filorga SPF 50. Kasutan seda sellepärast, et ei taha, et päike mu näole pigmendilaike ega enneaegseid kortse tekitaks. Muus osas tundub mulle küll see Annika Dahlqvisti seisukoht väga mõistlik. Parem päevitada ilma end kokku määrimata ja veidi lühemat aega - nii et nahakahjustust ei teki ja saada niiviisi oma D-vitamiin päikeselisel ajal loomulikul viisil kätte, kui et iga päev tundide viisi ennast praadida ja end pidevalt päikeskaitsekreemidega kreemitada, mis ühtlasi blokeerib ju ka D-vitamiini.

D-vitamiini kohta ütleb Dietdoctor ehk Andreas Eenfeldt nii, et 10-15 minutit kogu keha intensiivse keskpäeva päikese käes päevitades annab 10 000 iU (toimeühikut) D-vitamiini. Seega seda võimalust tasub praegu suvel päikesega kindlasti kasutada, sest niimoodi saab vaid loetud minutitega päevas päris mitmekordse D-vitamiini annuse "tasuta" kätte.

Ülejäänud osal aastast, kui päevitada ei saa, soovitavad kõik LCHF-gurud D-vitamiini purgist ilmtingimata juurde võtta. Näiteks peab Dietdoctor sobivaks päevaseks annuseks umbes 2500-5000 iU päevas. Kahjuks lubatakse Eestis müüa vaid kuni 1000 iU sisaldusega D-vitamiini. Soomes ja Rootsis on see piir tunduvalt kõrgem. Aga Eestis siiski vähemalt tõsteti seda piiri hiljaaegu, veel aasta tagasi lubati siin müüa vaid maksimaalselt kuni 400 iU sisaldavat D-vitamiini.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.