1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

neljapäev, 4. september 2014

Fiberhusk või psüllium? Erinevate toodete võrdlus



Paljude LCHF-retseptide "kohustuslik" koostisosa on FiberHUSK, mis on teise nimega psüllium või india teelehe seemnekestad. Juba mõnda aega pakume LCHF Poes originaal FiberHUSKi, mida kasutavad kõik kuulsad ja vähem kuulsad rootsi LCHF-retseptiblogijad.
originaal FiberHUSK Rootsist

Varem pakkusime paljudes Eesti ökopoodideski müüdavat Govinda psülliumi:

Mis on nende kahe toote vahe? Kas tegemist on ikka täpselt sama asjaga?

Põhimõtteliselt on jah tegemist sama asjaga - taim on sama ja tegemist on selle taime seemnekestadega.

Siiski on tooted toiduvalmistamise seisukohast ERINEVAD. Mõlemad on head, aga kasutamisel tuleb mõnda olulist aspekti silmas pidada.

Govinda kõhupildiga pakis ongi seemnekestad, nii nagu nad on, jahvatamata kujul - need paisuvad ja vahel jääb see kestade kuju toidu sees õrnalt täppide näol näha. Tegemist on üsna hõreda ja õhulise pulbriga. Seega kulub sellist pulbrit taignale siduva mõju saamiseks rohkem.

FiberHUSK pakis on jahvatatud seemnekestad, seega tegemist on väga tiheda ja peene pulbriga, mille konsistentsi võib võrrelda nisujahu omaga. Kuna see pulber on väga tihe, kulub seda tunduvalt vähem ja teisalt jälle - kui seda liiga palju panna, läheb taigen kummiseks ja liiga tihkeks. 

Seega, kes kasutavad FiberHUSKi, võivad seda julgelt retseptis antust veidi või isegi poole vähem panna. Kindlasti mitte rohkem, kui retseptis antud on, pigem ikka vähem.

Siin veel pikemalt FiberHuski/psülliumi kohta:

FiberHusk sisaldab 100% psülliumi seemnekestasid pulbri kujul. On ilmnenud, et psülliumis olevatel želeed tekitavatel kiudainetel on küpsetamise juures üsna sarnased omadused, mis gluteenil.


Tänu oma suurele kiudainesisaldusele (85%) on FiberHUSKil võime imada endasse vedelikku ning paisuda. See annab želeelaadse konsistentsi, mis seob tainast. Gluteenivaba taigen saab tänu FiberHUSKile tavalisema konsistentsi, mis teeb ta kergemini töödeldavaks. Tainas kleepub vähem ja muutub eelkõige paremini rullitavaks.

FiberHUSKil puudub täielikult maitse ja lõhn. Samuti ei jää FiberHUSKi valmis küpsetistes näha. Seetõttu sobib FiberHusk suurepäraselt ka küpsetuspulbrit sisaldavatesse taignatesse, pehmetesse kookidesse, väikestesse koogikestesse ja küpsistesse.

Kiudainerikas

FiberHusk on oma kiudainerikkuse tõttu ka väga heaks kiudaine-toidulisandiks ehk seedimise soodustajaks.

Seda võib vabalt kasutada ka kiudainelisandina tavalise, mitte gluteenivaba leiva küpsetamisel. Seda tänu tema omadusele vedelikku imada ja leiba kokku siduda.

FiberHUSKiga võib asendada ka muna näiteks keeksis ja pannkookides.

Toiteväärtus 100 g kohta:

Energiat: 173 kcal
Valku: 1,5 g
Süsivesikuid: 0 g
-millest suhkruid 0 g
Rasva: 0,6 g
-millest küllastunud rasvhappeid 0,1 g
Kiudaineid: 85 g
Naatriumit: 0,08 g








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.