Tõlgin positiivse artikli kuulsa rootslasest LCHF-
autori Mats Lindgreni blogist: http://fethalsa.wordpress.com/2014/09/04/nu-borjar-paradigmskiftet/
Pressiteade:
Teaduslik dokument esitab väljakutse tänapäeva diabeediravile. Süsivesikuvaene
toitumine peab saama standardsoovituseks.
Teadustöö, mis on praeguseks avaldatud rahvusvahelises ajakirjas
Nutrition, on seni kõige suuremaks väljakutseks ekspertgrupi diabeetikutele
antavatele toitumissoovitustele. Selle 26 kaasautorit, kes kõik on arstid
ja/või teadlased, esitavad selles ülevaatlikus artiklis 12 tõenduspõhist teesi,
mis näitavad, et süsivesikuvaene toitumine peaks olema standardravi või
lisaravi ravimitega diabeedi ravimisele. „Diabeet on haigus, mis tuleneb
süsivesikute talumatusest ning liiga kõrgest süsivesikute laguprodukti ehk
glükoosi tasemest veres,“ ütleb Jörgen Vesti Nielsen, hiljuti pensionile jäänud
diabeediravi peaarast ja diabeediuurija Karlshamnis, üks nimetatud artikli
kaasautoritest. „Süsivesikute piiramine on kõige olulisem ravi. Selline oli
praksis ka enne seda, kui insuliin avastati ning see oli ravi nurgakiviks ka 80-ndatel
aastatel.“
Üks kaasautoritest, taanlasest toitumisprofessor Arne Astrup
Kopenhaageni Ülikoolist nentis hiljuti koos kolme juhtiva südamearstiga arstide
ajalehes „Ugeskrift for laeger“, et üks praeguste vananenud diabeetikutele
antavate toitumissoovituste väärarusaamu seisneb nimelt selles, et nõnda
nimetatud küllastunud rasva peaks vahetama omega-6 rikaste taimeõlide või
margariinide vastu ja ta ütleb, et see on koguni kahjulik, kuna vastupidiselt
sellele, mida varem arvati, võivad omega-6 rikkad taimeõlid ja margariinid
hoopiski suurendada südamehaiguste riski, mis on üks diabeedi kõige ohtlikumaid
komplikatsioone.
Praegu avaldatud artikli põhipunktid on, et süsivesikuvaesed
toitumisviisid on usaldusväärsed, kui on tarvis diabeetikutel veresuhkrut
alandada, ning neil on samuti eeliseid, mis puudutab südame-veresoonkonna
haigusi ning vererasvasid. Täpselt nagu kirjanduski ütleb, on sellised
toitumisviisid kõige efektiivsemad kaalu langetamiseks, hoolimata sellest, kas
inimesel on diabeet või selle eelstaadium ülekaalu näol. Mis puudutab diabeedihaigeid,
siis siin nähakse eeliseid vaatamata kaalulanguse astmele. Vahest kõige
olulisem on see, et paljud uuringud on näidanud, et vähendatud
süsivesikutesisaldusega dieedid vähendavad ravimite vajadust, mis omab tähtsust
nii üksikisiku kui ühiskonna rahakotile. „Proovisime esitada kõige selgemaid ja
samal ajal kõige vähem vastuolulisi argumente, miks diabeetikud peaksid oma
süsivesikutetarbimist piirama,“ ütleb Richard David Feinman, rakubioloogia
professor SUNY Downstate Medical Center-ist ja artikli peamine autor.
„Oleme
võtnud positiivse seisukoha ja vaatame tulevikku, aga peame ühtlasi ka
tunnistama, et soovime näha muutunud arusaama. Rasvavaene paradigma, mis on
seni kannapööret takistanud, on ju praeguseks hetkeks surnud teadusliku mõttena
bioloogias. Diabeet on liigagi tõsine haigus selleks, et päästa sellise
teadusliku hüpoteesi mainet, mis kunagi vett ei ole pidanud“.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.