neljapäev, 4. september 2014

Paradigmamuutus diabeediravis


Tõlgin positiivse artikli kuulsa rootslasest LCHF- autori Mats Lindgreni blogist:  http://fethalsa.wordpress.com/2014/09/04/nu-borjar-paradigmskiftet/

Pressiteade: Teaduslik dokument esitab väljakutse tänapäeva diabeediravile. Süsivesikuvaene toitumine peab saama standardsoovituseks.

Teadustöö, mis on praeguseks avaldatud rahvusvahelises ajakirjas Nutrition, on seni kõige suuremaks väljakutseks ekspertgrupi diabeetikutele antavatele toitumissoovitustele. Selle 26 kaasautorit, kes kõik on arstid ja/või teadlased, esitavad selles ülevaatlikus artiklis 12 tõenduspõhist teesi, mis näitavad, et süsivesikuvaene toitumine peaks olema standardravi või lisaravi ravimitega diabeedi ravimisele. „Diabeet on haigus, mis tuleneb süsivesikute talumatusest ning liiga kõrgest süsivesikute laguprodukti ehk glükoosi tasemest veres,“ ütleb Jörgen Vesti Nielsen, hiljuti pensionile jäänud diabeediravi peaarast ja diabeediuurija Karlshamnis, üks nimetatud artikli kaasautoritest. „Süsivesikute piiramine on kõige olulisem ravi. Selline oli praksis ka enne seda, kui insuliin avastati ning see oli ravi nurgakiviks ka 80-ndatel aastatel.“

Üks kaasautoritest, taanlasest toitumisprofessor Arne Astrup Kopenhaageni Ülikoolist nentis hiljuti koos kolme juhtiva südamearstiga arstide ajalehes „Ugeskrift for laeger“, et üks praeguste vananenud diabeetikutele antavate toitumissoovituste väärarusaamu seisneb nimelt selles, et nõnda nimetatud küllastunud rasva peaks vahetama omega-6 rikaste taimeõlide või margariinide vastu ja ta ütleb, et see on koguni kahjulik, kuna vastupidiselt sellele, mida varem arvati, võivad omega-6 rikkad taimeõlid ja margariinid hoopiski suurendada südamehaiguste riski, mis on üks diabeedi kõige ohtlikumaid komplikatsioone.

Praegu avaldatud artikli põhipunktid on, et süsivesikuvaesed toitumisviisid on usaldusväärsed, kui on tarvis diabeetikutel veresuhkrut alandada, ning neil on samuti eeliseid, mis puudutab südame-veresoonkonna haigusi ning vererasvasid. Täpselt nagu kirjanduski ütleb, on sellised toitumisviisid kõige efektiivsemad kaalu langetamiseks, hoolimata sellest, kas inimesel on diabeet või selle eelstaadium ülekaalu näol. Mis puudutab diabeedihaigeid, siis siin nähakse eeliseid vaatamata kaalulanguse astmele. Vahest kõige olulisem on see, et paljud uuringud on näidanud, et vähendatud süsivesikutesisaldusega dieedid vähendavad ravimite vajadust, mis omab tähtsust nii üksikisiku kui ühiskonna rahakotile. „Proovisime esitada kõige selgemaid ja samal ajal kõige vähem vastuolulisi argumente, miks diabeetikud peaksid oma süsivesikutetarbimist piirama,“ ütleb Richard David Feinman, rakubioloogia professor SUNY Downstate Medical Center-ist ja artikli peamine autor. 

„Oleme võtnud positiivse seisukoha ja vaatame tulevikku, aga peame ühtlasi ka tunnistama, et soovime näha muutunud arusaama. Rasvavaene paradigma, mis on seni kannapööret takistanud, on ju praeguseks hetkeks surnud teadusliku mõttena bioloogias. Diabeet on liigagi tõsine haigus selleks, et päästa sellise teadusliku hüpoteesi mainet, mis kunagi vett ei ole pidanud“.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar