Rootsi arsti ja LCHF-i eestvedaja dr Andreas Eenfeldti lehel
on juba mõned kuud avatud põnev tasuline videokeskkond. Seal on palju
kaasakiskuvaid intervjuusid, loenguid, kursuseid jm põnevat. Enamus on küll
rootsikeelsed, aga on ka mitmeid häid inglisekeelseid filme.
Alles mõni päev
tagasi lisas Dietdoctor sinna oma uue kursuse – ta teeb seal ise puust ja
punaseks selgeks, mis on viis kõige tavalisemat viga, mida inimesed
LCHF-toitumist järgides teevad. Jagan neid teadmisi teiega.
Kas sinu LCHF toitumine annab häid tulemusi? Kas tunned end
hästi? Kas oled saanud täpselt nii peenikeseks, kui soovisid? Või on siiski
mingeid probleeme? Kas su kaalulangus on liialt aeglane? Kas sul jääb kõht
tühjaks? Kas su enesetunne ei ole just kõige parem? Kui nii, siis äkki teed sa
mõne neist viiest kõige tavalisemast veast LCHF-is. Õpi oma vigu vältima!
Dietdoctor nimetab neid vigu alustades viimasest, viiendast.
Viies viga: Süüakse liiga palju süsivesikuid. Paljud,
isegi edasijõudnud, võivad süüa liiga palju süsivesikuid. Piisavalt palju, et
see peatab nende kaalulanguse. Selleks, et saada LCHF-ist maksimaalset mõju,
tuleks piirduda maksimaalselt 20 g süsivesikutega päevas. Paljud arvavad, et
nad söövadki umbes nii palju, aga kui nad kokku arvestavad, võivad avastada, et
söövad 50 g või isegi 100 g süsivesikuid päevas – isegi kui nad väldivad
maiustusi, pastat, leiba, riisi. Tavaline kurja juur on puuvili – üks tavaline
apelsin võib sisaldada 20 g suhkrut ehk kogu päevase süsivesikukoguse. Teine
tavaline kurja juur on õlu – üks purk õlut võib samuti sisaldada 20 g kiiresti
imenduvaid süsivesikuid. Ettevaatlik tasuks olla ka piimatoodetega nagu piim ja
keefir – vaid 4 dl eelpoolnimetatuid sisaldab 20 g piimasuhkrut. Kui palju süsivesikuid sa tegelikult sööd?
Selleks, et LCHF-ist maksimaalset mõju saada, püüa süüa kuni 20 g süsivesikuid
päevas. Mõõduka mõju saamiseks on mõõdukas LCHF, 20-50 g süsivesikuid päevas.
Neljas viga: Blufftooted, mida nimetatakse küll
low-carb toodeteks, nagu Dreamfieldsi pasta, kuid mida toodetakse siiski kõige
tavalisest nisujahust. Või näiteks Carbzone tortillad, mis on samuti tehtud
ehtsast nisujahust või maltitooliga veresuhkrut tõstvad šokolaadid. Kui toode
näeb välja nagu pasta, leib või šokolaad ja selle koostis on nagu pastal,
leival või šokolaadil, siis see ongi pasta, leib või šokolaad :)
Kolmas viga: Süüakse siis, kui vaja ei ole. LCHF-is
võib süüa omal kõhu täis ja ometi saledaks saada – tekib piisav näljatunne. Mõni
võib mõelda, et nüüd võib süüa nii palju ja nii tihti, kui vaid tuju on ja
hakataksegi sööma siis, kui seda tegelikult ei vajata. Ilmselt ei ole vaja süüa
iga päev magustoiduks vahukoort ja marju või viis korda päevas oma kohvile iga
kord pool detsiliitrit vahukoort lisada või mäekõrgust hunnikut pähkleid ja
juustu igal õhtul teleka ees hävitada – siis, kui tegelikult üldse näljane ei
olda ega sööki ei vajata. Kui sööd toitu, mida sa ei vaja, siis see pidurdab
sinu kaalulanguse. Väga saledaks saavad LCHF-is siiski need, kes söövad ainult
siis, kui nad tõesti on näljased. Nii et oota natuke, kuni kõht on tõesti
tühjaks läinud ja seda toitu vajad. Söö siis, kui oled näljane ja söö kuni kõht
saab täis.
Teine viga: Soolapuudus. See on ülimalt tavaline viga
ja toob endaga kaasa väga halva enesetunde. On eksiarvamus, et mida vähem soola
süüa, seda parem. Õigem on öelda, et piisavalt palju soola on kõige parem.
Inimesed saavad ju oma põhilise soolakoguse toiduga, mida LCHF-is välditakse:
rämpstoit, valmistoit, limonaad ja leib. LCHF-iga saadakse tavaliselt liiga
vähe soola. Lisaks pissitakse LCHF-toitumisega rohkem vedelikku ja soola välja.
Soolapuudus teeb sind väsinuks, tekivad keskendumisraskused ja peavalu ning ei
jaksa trenni teha – mis on kõik tavalised esimese LCHF-nädala kõrvalnähud, aga
paljude jaoks võivad need nähud püsima jäädagi, eriti kui aktiivselt püütakse
soola vältida. Lihtne lahendus probleemile: tee katse, võta klaasi vee sisse
segatuna 0,5 tl soola, joo see ära. Kui sa end siis juba 15 minuti pärast
paremini tunned – peavalu kaob, tunned, et tahaksid trenni teha, mõte muutub
teravamaks – siis oligi sul ilmselt soolapuudus ja võid iga päev lisasoola
manustada. Nii saad vaid 2 g soola lisaks. Seda pole just kuigi palju, kui
võrrelda tavalise 12 grammiga, mida keskmine rämpstoitu sööv inimene saab.
ESIMENE VIGA: Rasvahirm – kõige tavalisem viga.
Paljud saavad küll aru, et süsivesikuid on arukas piirata, aga kardavad siiski loomulikku
rasva. Nad arvavad ka, et see toitumine toimib siis veel paremini, kui vältida
lisaks süsivesikutele ka rasva. Mõlema vältimine tähendab näljutamist ja toob
kaasa näljatunnet, väsimust, peavalu, magusaisu ja piina ning see viib varem
või hiljem sellest toitumisest loobumiseni. Süsivesikuvaesel toitumisel vajatakse
rasvast saadavat energiat, et saaks tunda küllastust ja oleks hea olla.
Niisiis, söö rasva. Kui palju? Piisavalt, et täiskõhutunne tekiks. Kui sul jäi
kõht tühjaks, siis söö veel rasva. Küllastamata rasvad nagu näiteks oliivõli,
rasvane kala ja avokaado sobivad selleks hästi. Samuti küllastunud rasvad nagu
või, vahukoor ja kookosrasv. Ära karda rasva, söö rasva, kuni tunned
täiskõhutunnet.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.