1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

teisipäev, 13. jaanuar 2015

Kaks aastat LCHF-i

nüüd

enne



Täna kaks aastat tagasi alustasin oma uut elu. Esimesel aastal võtsin LCHF-i abil 10-11 kuuga alla 33 kilo. Võiks öelda, et see toimus peaaegu mängleva kergusega – vähemalt tagasi vaadates on mul selline tunne. Mingit otsest pingutust see minult ei nõudnud – mitte sellist, nagu USA kaalulangetamissaadetest näha võib – inimesed rassivad, pingutavad, näost punased, higi tilgub, loevad kaloreid ja võitlevad kogu hingest nii oma keha kui vaimuga. Mul läks kõik kuidagi iseenesest. Vahepeal tuli küll juustukoguseid veidi vähendada ja nüüd lõpuks juust üldse ära jätta, aga mingit erilist kunsti ega piina minu kaalulangetamise teel küll ei olnud. Ikka see sama LCHF-algajatele, millest kõik alguse saab, oli ka minu edu aluseks. See paberipatakas oli senikaua köögilaual, kuni pähe kulus J

Teisel aastal avastasin liberaalse LCHF-i, süsivesikuvaesed maiustused ja LCHF-küpsetuskunsti ning see oli veidi raskem aasta. Kaal veidi vahepeal tõusis 3-4-5 kg, aga üldjoontes püsis sama – kõik riided läksid selga ja väljanägemiselt jäin vähemalt omaarust samaks. Siiski muutus see, et kogu selle liberaalse LCHF-i peale hakkas mul fookus veidi käest kaduma – kuni tegin novembris 2014 otsuse BACK TO BASICS – tagasi alguse juurde. Päris toit, ketoos, range LCHF. Hetkel on mul kaalulangus jälle -33 kg, no vaatame kui kaugele ma niimoodi varsti välja jõuan, praegu iga nädal kaal langeb jälle tasapisi. Aga kaal EI OLE põhiline – ma olen ka praegugi sellega väga rahul. Põhiline on enesetunne ja korralik LCHF annab mulle just täpselt sellise enesetunde, mida vajan. Pole ülemäära suurt söögiisu, selle asemel on palju energiat ja rõõmus meel. Kõik sujub kergelt J

Kuidas on need kaks aastat LCHF-iga minu elu mõjutanud?

·      Lisaks sellele, et endise suures ülekaalus oleva inimese asemel olen ma nüüd üpriski normaalkaaluline, on muutunud veel väga palju. Aga jah, kaaluvahe on mõned grammid üle 33 kilo võrreldes selle kahe aasta taguse jaanuarikuu päevaga. Lisaks on ka jalanumber 1-2 suuruse võrra väiksem :)

· Kui ma 33 kilo raskemana ja põhiliselt suhkrutoidulisena pidin sööma vähemalt iga 3 tunni tagant, sest muidu hakkas lihtsalt pilt taskusse viskama, siis viimase kahe aasta LCHF-toitumine on mulle kinkinud söömisest vaba aja J Ma vajan toitu vaid umbes kaks korda päevas, mis on minu arvates väga mõnus ja muretu – jääb aega elamiseks, kogu aeg ei kulu söögi hankimiseks, valmistamiseks, lugematuteks toidukordadeks, söögipausideks ja muuks sääraseks.

· Tervise koha pealt oli minu suurimaks mureks varem vererõhk. See oli mul alati umbes 150/110 või rohkem, nüüd on see mul stabiilselt umbes 110/65 või sinnakanti. Ilma igasuguste rohtudeta, ilma vähimalgi määral oma toidus soolakoguseid piiramata, ainult puhas LCHF, mis muudab tervise igas mõttes paremaks.

· Muid tervisehädasid mul ei ole avastatud, aga arvata on, et oma varasema tugeva suhkrusõltuvuse ja igapäevase harjumuse juures umbes pool kilo komme nahka pista, oleksin varem või hiljem omale 2.t. diabeedi hankinud. Praegu mul seda ohtu ilmselt pole.

· Kui ohtralt suhkrut ja hiljem liigselt piimatooteid süües kippus mu näonahk palju punetama ja aeg-ajalt ka vistrikuliseks minema, siis viimase aja range LCHF on andnud mulle täiesti sileda ja puhta näonaha.

· Avasime õega LCHF Poe ja tervitan siinkohal kõiki meie uusi ja paljusid vanu püsikliente! Aitäh teile! Oma poe pidamine on põnev väljakutse J

· Läksin peale aastaid kodus töötamist ka “päris” tööle ja olen väga rahul selle otsusega J

· Käin suhteliselt regulaarselt trennis ja tunnen rõõmu oma keha tugevamaks treenimisest.

· Saan omale normaalseid riideid osta, ma ei pea neid enam telgiosakonnast otsima.

· Meie pere toidulaud on palju tervislikum ja mitmekesisem kui varem – kui ma oma suhkruajajärgul ostsin poest põhiliselt maiustusi ja õhtusöögiks tegin tavaliselt makarone juustu ja veidikese hakklihaga, siis nüüd enam maiustustele raha ei kulu ning õhtusöögid on meil alati maitsvad ja mitmekesised– palju köögivilju ning liha, kala vms. Kogu pere oskab õnneks LCHF-toitu hinnata, kuigi teised pereliikmed söövad tunduvalt rohkem süsivesikuid kui mina.

· Mulle meeldib, et LCHF-toitumise juures ei lähe enam nii palju toitu raisku kui varem. Kõik on nii hea, et enamasti süüakse potid-kausid tühjaks. Ja sellise tervisliku toidu jääke kõlbab koerale ka anda J Mu koer on ka tänu LCHF-ile ideaalkaalus J

· Mul on tõeliselt hea meel, et tänu minu blogile ja meie facebooki grupile on paljud leidnud enda jaoks LCHF-elustiili, mis kindlasti on neile niisama suureks kergenduseks kui mulle. Olin ju minagi enne oma “viimast katset”, mil lõpuks leidsin LCHF-i, oma kaalule juba täiesti käega löönud. See ongi toidurevolutsioon – ühe eduloost saab alguse järgmine edulugu ja nii edasi J

· Minu blogil täitub kohe varsti pool miljonit vaatamist!

· Olen saanud väga palju tänukirju inimestelt, kes mind erinevatel põhjustel selle blogi eest on tänanud. Eks enamasti on tänamise põhjuseks olnud ikka see, et tänu LCHF-ile on leitud rahu oma kehakaaluga, aga on olnud ka põnevamaid juhtumeid – kellel kadusid kui nõiaväel peavalud, kes sai veresuhkru normi, kelle PCOS oli peale pooleaastast LCHF-i täiesti kadunud, kes sai peale aastakümneid kestnud võitlust oma vererõhu normi jne jne. Sellised kirjad on minu jaoks alati suur rõõm. Aitäh teile!



14 kommentaari:

  1. Siiras rõõm su pärast! Super tulemus ja palju õnne:) Olen su blogi lugenud umbes aasta ja leidnud palju inspiratsiooni ja uusi teadmisi toitumise vallast. Suur tänu!
    Ma ise lchfi ei järgi, kuigi pole ka magusasõltlane. Isegi teeksin lchfi, aga pere kõrvalt tundub see niii keeruline, ise ka ei tea, miks. Tahaksin natuke rohkem teada su enesetunde kohta enne lchfi ja nüüd:) Võib-olla oled sellest detailselt ka blogis kirjutanud..praegu ei leidnud. Kas meeleolukõikumisi on vähem ja tuju püsivalt hea ja mõnus olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh!

      Vastates küsimusele: enne LCHF-i olin pidevas energiapuuduses ja depressiivne, nüüd vastupidi :) Muutus tekkis siis, kui olin ketoosiga kohanenud.

      Kustuta
  2. Wow, lihtsalt super näed välja! Väga hea eeskuju, tõstab kohe motivatsiooni ;)

    VastaKustuta
  3. Super, lihtsalt imeline saavutus. Aplaus sulle, kaunis naine :)

    VastaKustuta
  4. Kadi, mul sulle väike palve ka, palun juhenda natuke ;) Jälgin ka ranget joont, aga ma ei saa aru, kas olen ketoosis või mitte ja kas päevane sv% peaks olema 5? Sel nädalal kogu aeg nõrk peavalu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Mall!
      Kui on nõrk peavalu, siis see ongi märk, et kehas toimubki ilmselt üleminek ketoosile ehk rasvakütusele. Sel juhul abi veidi suuremas koguses soola tarvitamisest toidu juurde või 0,5 tl klaasi vee sisse lahjendatuna.
      Ideaalne ketoosi jõudmise toitainete vahekord on tõesti 80% rasva, 15% valku ja 5% süsivesikuid (see 5% on kuni umbes 20 g - NB! mitte ajada segi gramme ja protsente!).

      Kustuta
  5. Väga ilus oled, Kadi! Ja mitte ainult ilus, vaid ka noor, naiselik, elurõõmus. Need kaks pilti on ikka nagu öö ja päev. Sinu muutus on väga suur ja inspireeriv. Siinkohal soovin ka sind tänada selle blogi eest, sest see muutis ka minu elu, suur aitäh!

    VastaKustuta
  6. Tere Kadi, näed välja super!!! Tahan tänada selle eest, et olemas oled. Tänu sinule leidsin selle tee enda jaoks. Sinu blogi oli nagu piibel mille järgi elada, ootasin iga päev uusi postitusi. Inglise keelt ei oska ja mujalt infot kätte ei saanud. 28 veebruar saab aasta, olen kaotanud 23kg ja nüüd enda arvates ideaalkaalus. Kukkusin ka reelt maha ja sain aru et päris üksi edasi pusida käib üle jõu. Jälle olid see sina kes mu gruppi vastu võttis, vaatamata sellele,et ainult mu koeral on faseb. konto ja ma ei esinenud päris nimega. Tänan! Aire Rebase

    VastaKustuta
  7. Mina tänan ka selle blogi eest :) LCHF Eesti gruppi mind FBs millegi pärast vastu ei võeta ja FBs sa mulle ei vasta ka, aga ükskõik :) Loen aga blogi ja "Toidurevolutsiooni" ja kõik ongi hästi :)

    Ole tubli edasi! Ja inspireeriv!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan kommentaari eest! Gruppi võtame vastu päris nimedega inimesi, oled teretulnud oma nimega!

      Kustuta
    2. Riin Drongo nimeline isik ei ole grupiga liituda soovinud, küll on meile tehtud liitumisavaldusi isikutelt Bale Riin, Kunks Moor, Nipi Tiri jne. Olete teretulnud oma nimega :)

      Kustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.