Süsivesikuvaene
toitumine on kui hea laps, kellel on mitu nime: LCHF, Atkins, Banting,
low-carb, keto, primal jne jne. Tegelikult on see kõik siiski üks ja sama asi –
vähendatakse süsivesikuid ja need asendatakse rasvaga, valku tarbitakse
mõõdukalt, mitte liiga vähe, mitte liiga palju. See, kui palju kellelgi on
tarvis süsivesikuid vähendada ja neid rasvaga asendada, et saavutada
süsivesikuvaesest toitumisest soovitud tervise- ja kaalumõjusid, sõltub iga konkreetse
organismi eripäradest ja inimese elustiilist. Kes talub süsivesikuid paremini
(tavaliselt on need inimesed ka sportlikumad), nendele piisab vaid väikestest
muudatustest, näiteks suhkru ja nisujahu ärajätmisest. Kellel on suurem
süsivesikute talumatus (= insuliiniresistentsus), nendel on vaja süsivesikuid
rohkem piirata ja seeläbi ka rohkem rasva süüa.
Need teadlased,
kes on kõige kauem (ligi 30 aastat) uurinud ketogeenset toitumist ning kes on
kirjutanud peamiselt arstidele, toitumisnõustajatele jt spetsialistidele
mõeldud raamatud süsivesikuvaese toitumise ja trenni kohta (The Art and Science of Low Carbohydrate Living, The Art and Science of Low Carbohydrate Performance) – Stephen Phinney, Jeff Volek, kirjutasid ka koos Dr Eric
Westmaniga laiadele massidele mõeldud lihtsas keeles raamatu praktilisest
süsivesikuvaesest toitumisest (soovitused, kuidas ikkagi igapäevaselt
süsivesikuvaeselt süüa) – New Atkins for a New You. Ühtlasi kirjutas Jimmy Moore nende samade
doktoritega koostöös oma Keto Clarity raamatu, mis räägib lihtsas keeles
ketoosist ja kõigest sellega kaasnevast. Kõik need toitumisviisid on omavahel
seotud ning see, kui ranget režiimi keegi peaks järgima, sõltub juba iga
indiviidi isiklikest eripäradest.
Aga see oli siis
sissejuhatus tänasesse teemasse J Kevad läheneb ja paljud sooviksid siiski lisaks
LCHF-toitumise mõnusale enesetundele saavutada ka kohe ja kiiret kaalulangust ning wau-efekti J Siinkohal
käib jutt vanadest olijatest, kes juba mõnda aega on LCHF-i harrastanud, teatud
hulga kilosid selle abil maha raputanud, aga on siis mingisse mugavasse kaalu
püsima jäänud, kustmaalt kaal enam nii hästi allapoole liikuda ei taha.
Paar päeva tagasi
tutvustasin uut hitti low carb maailmas – munapaastu. Täna räägin vanast
hitist, Atkinsi rasvapaastust, mida dr Atkins soovitas oma patsientidele
kaaluplatoode ületamiseks ning mis on ka Phinney, Voleki ja Westmani kirjutatud
uues Atkinsi raamatus.
Atkinsi
rasvapaast on meetod, mille abil saab kiiresti ketoosi minna. Ketoos tähendab,
et keha kasutab energia saamiseks oma rasvavarusid. Rasvapaastu võib kasutada
ka peale patustamist uuesti reele saamiseks.
Rasvapaastu tehakse 3-5
päeva, sel ajal tarbid vaid ca 1000 kcal väärtuses toitu päevas. 90%
nendest kaloritest peaks tulema rasvast. Rasvapaastu ei tohi teha kauem kui 5
päeva, kuna see sisaldab liiga vähe valke (mis on vajalikud organismi
ehitusmaterjaliks).
Atkinsi
rasvapaastu autorid ütlevad, et rasvapaastu ajal on 4-5 mini-toidukorda päevas
ketoosi mineku seisukohalt parem kui üks üks suur toidukord. Seega saad
rasvapaastu ajal süüa kas neli 250 kalorilist või viis 200 kalorilist
mini-toidukorda.
Atkins ise ütles,
et toorjuust ja makadaamiapähklid on ideaalsed rasvapaastu söögid. Näiteks 150 grammine pakk makadaamiapähkleid
peaks sisaldama (erinevad pähklisaagid/-sordid on erineva sv sisaldusega siiski, loe
täpseid sisaldusi paki pealt) 1080 kcal, ca 8 g (2,96%) süsivesikuid, 113 g
rasva (92,7%) ja ca 12 g (4,32%) valku. Või siis näiteks 400 g (2 karpi) Philadelphia Original toorjuustu:
1000 kcal, 12,8 g sv (5,17%), 94 g rasva (85,5%) ja 23,2 g valku (9,37%). Pakk
makadaamiapähkleid päevas või 2 karpi philadelphia toorjuustu ei ole just palju
sööki ning selle kõrval on tavaline range LCHF lihtsalt lust ja lillepidu,
eksole :) Aga kes tahab proovida, siis 3-5 päeva ei ole siiski nii palju, et ära
ei kannataks. Ma ise võtan endiselt hoogu ega tunne veel, et selliseks
katsumuseks valmis olen J Elame, näeme.
Kindlasti ei ole
kohustuslik rasvapaastu ajal vaid makadaamiapähklitest ja/või toorjuustust toituda,
on veel palju teisigi maitsvaid toite, mis siia kategooriasse hästi sobivad.
Näiteks munad igas asendis, peekon, rasvakohv, keto-ruudukesed, juust, vahukoor
jne.
Westman, Phinney
ja Volek rõhutavad alati, et süsivesikuvaese toitumise juures on oluline
tarbida veidi rohkem soola. See kehtib loomulikult ka rasvapaastu ajal: klaas vett poole
teelusikatäie roosa soolaga päevas võtab ära keto-flu sümptomid.
Rasvapaastu proovinud inimesed räägivad ulmelistest kaalukaotustest - kuni 5 kg 5 päevaga, aga ühtlasi räägivad, et vähemalt 50% sellest tuleb pärast "normaalse lchf-toitumisega" uuesti tagasi. Nii et mõttekoht.
Rasvapaastu proovinud inimesed räägivad ulmelistest kaalukaotustest - kuni 5 kg 5 päevaga, aga ühtlasi räägivad, et vähemalt 50% sellest tuleb pärast "normaalse lchf-toitumisega" uuesti tagasi. Nii et mõttekoht.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.