1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

neljapäev, 23. aprill 2015

Halva toitumise eest ei ole võimalik ära joosta


Trennitegemise kasud on uskumatud... aga kui sa pead sellepärast trenni tegema, 
et oma kaalu korras hoida, siis on sinu toitumine vale. - Professor Tim Noakes


Välismaises meedias leidis täna suurt kajastust üks hiljutine uuring, mis ütleb, et ülekaalulisuse põhjuseks on vale toitumine, mitte vähene liikumine. Tunnustatud kardioloog Dr Aseem Malhotra ütleb selles The British Journal of Sports Medicine’is ilmunud artiklis, et viimase 30 aasta jooksul on ülekaalulisus hüppeliselt kasvanud, kuigi läänemaailma rahvastiku füüsiline aktiivsus on samaks jäänud.

Ta soovitab ka sportlastel, kes soovivad liigset kehakaalu vältida, võtta omaks rasvarikas toitumine, milles on vähe suhkrut ja süsivesikuid.  Rasv, sealhulgas ketokehad, on ideaalseks kütuseks igasugusele sporditegemisele. 

Dr Malhotra ütleb ka, et ülekaaluline inimene ei pea mingisugust trenni tegema selleks, et kaalus alla võtta – ta peab lihtsalt vähem sööma.


Liikumisel on küll oluline roll selliste haiguste vastu võitlemisel, nagu diabeet, südamehaigus ja dementsus, aga rasvumise vastu on sporditegemise roll minimaalne. Siin on võtmesõnaks hoopis liigse suhkru ja süsivesikute piiramine.

Artikli autorid süüdistavad toiduainetööstust selle üldlevinud müüdi tekitamises, nagu võiks halva toidu söömist kompenseerida suurema liikumisega, nagu teeks kaloritasakaal halva toidu söömise kuidagi heaks. See müüt ütleb, et kalorilugemine aitab kaalu korras hoida - kuigi tegelikult on tähtis hoopis see, kust need kalorid pärinevad, sest kõik kalorid ei ole võrdväärsed. Müüt ütleb aga, et võid süüa ükskõik mida, peaasi, et kaloritasakaal oleks paigas. 

Dr Malhotra juhibki tähelepanu sellele, et tähtis on, mis toidust sa oma kalorid saad ning et sa ei pea tegema trenni selleks, et kaalus alla võtta. Trenn on tervislik ja hea, see annab hea enesetunde ning aitab paljude haigustega võidelda, aga kaalukaotuse seisukohalt on see ülehinnatud.

BBC: Exercise ‘not key to obesity fight’

Skynews: Experts say you can’t outrun a bad diet

BJoSM Editorial: It is time to bust the myth of physical inactivity and obesity: you cannot outrun a bad diet

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.