Tõlgin toreda artikli dr Andreas Eenfeldtilt ehk
Dietdoctorilt:
Tavalises toidus on nii palju suhkrut
Mulle esitati
Facebookis mõned head küsimused:
1. Miks sa rõhutad kogu aeg just LCHF-toitumist?
2. Mis on viga mõistlikus koguses tavalisel toidul?
Vastan kõigepealt
viimasele küsimusele: See toit, mida suurem osa läänemaailmast tänapäeval sööb
ja mis seetõttu on „tavaline“ toit, on ajalooliselt unikaalne. Mitte kusagil
mitte kunagi ei ole inimesed söönud nii palju puhast suhkrut koos nii paljude
töödeldud ja ülimalt kiirestiimenduvate süsivesikutega. Mitte kunagi varem ei
ole sellised süsivesikute üledoosid olnud nii kergesti kättesaadavad, nii
odavad ja nii kindlalt uuringutega tõestatult sõltuvust tekitavad.
Mis on viga mõistlikus
koguses tavalisel toidul? Enamus inimesi ei suuda seda süüa mõistlikus koguses.
See käivitab nälga ja soovi süüa järjest rohkem, mis näib olevat põhjuseks
sellele, et üle poole rootsi
rahvastikust on juba ülekaalulised või rasvunud. Paljud jäävad ka haigeks.
Mis on viga mõistlikus
koguses tavalisel toidul? See soovitus ei toimi. Mitte siis, kui tavaline toit
on rasvumist tekitav ja paneb suuremat osa rahvastikust sööma rohkem kui nad
vajavad.
Nüüd esimese küsimuse
juurde: miks ma nii tihti just LCHF-toitumist rõhutan?
Sellepärast, et see
toimib tõendatult hästi süsivesikute poolt tekitatud ülekaalu, diabeedi, kõrge
vererõhu ja paljude muude hädade vastu. Seda on teaduslikud uuringud ikka ja
jälle kinnitanud (mida ka hiljuti rootsi riiklik ekspertuuring kinnitas) ja
seda on tohutu hulk inimesi iseenda peal märganud.
Samal ajal pean ma
muidugi veelkord kordama, et mitte kõik inimesed ei pea sööma range LCHF-i või
üldse LCHF-i järgi, et püsida saledad ja terved. Inimeste jaoks, kellel ei ole
suuremaid kaalu- ega terviseprobleeme, on mitmeid viise tervislikult toituda.
Aga tänapäeva „tavaline“ toit on harva üks nendest.
Siin on niisiis
vastused neile kahele küsimusele:
1. See töötab hästi.
2. See töötab halvasti.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.