1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

esmaspäev, 4. august 2014

Mis on viga mõistlikus koguses tavalisel toidul?

Tõlgin toreda artikli dr Andreas Eenfeldtilt ehk Dietdoctorilt:

Tavalises toidus on nii palju suhkrut


Mulle esitati Facebookis mõned head küsimused:

1. Miks sa rõhutad kogu aeg just LCHF-toitumist?
2. Mis on viga mõistlikus koguses tavalisel toidul?

Vastan kõigepealt viimasele küsimusele: See toit, mida suurem osa läänemaailmast tänapäeval sööb ja mis seetõttu on „tavaline“ toit, on ajalooliselt unikaalne. Mitte kusagil mitte kunagi ei ole inimesed söönud nii palju puhast suhkrut koos nii paljude töödeldud ja ülimalt kiirestiimenduvate süsivesikutega. Mitte kunagi varem ei ole sellised süsivesikute üledoosid olnud nii kergesti kättesaadavad, nii odavad ja nii kindlalt uuringutega tõestatult sõltuvust tekitavad.

Mis on viga mõistlikus koguses tavalisel toidul? Enamus inimesi ei suuda seda süüa mõistlikus koguses. See käivitab nälga ja soovi süüa järjest rohkem, mis näib olevat põhjuseks sellele, et üle poole rootsi rahvastikust on juba ülekaalulised või rasvunud. Paljud jäävad ka haigeks.

Mis on viga mõistlikus koguses tavalisel toidul? See soovitus ei toimi. Mitte siis, kui tavaline toit on rasvumist tekitav ja paneb suuremat osa rahvastikust sööma rohkem kui nad vajavad.

Nüüd esimese küsimuse juurde: miks ma nii tihti just LCHF-toitumist rõhutan?
Sellepärast, et see toimib tõendatult hästi süsivesikute poolt tekitatud ülekaalu, diabeedi, kõrge vererõhu ja paljude muude hädade vastu. Seda on teaduslikud uuringud ikka ja jälle kinnitanud (mida ka hiljuti rootsi riiklik ekspertuuring kinnitas) ja seda on tohutu hulk inimesi iseenda peal märganud.

Samal ajal pean ma muidugi veelkord kordama, et mitte kõik inimesed ei pea sööma range LCHF-i või üldse LCHF-i järgi, et püsida saledad ja terved. Inimeste jaoks, kellel ei ole suuremaid kaalu- ega terviseprobleeme, on mitmeid viise tervislikult toituda. Aga tänapäeva „tavaline“ toit on harva üks nendest.

Siin on niisiis vastused neile kahele küsimusele:

1. See töötab hästi. 
2. See töötab halvasti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.