Täna tõlgin lihtsa ja selgitava artikli Jonas Bergqvistilt
rasvakütusel olemise kohta.
Artikkel on mõeldud normaalkaalulistele ja palju
treenivatele inimestele.
Jonas Bergqvist on üks oma ala tunnustatumaid spetsialiste
Rootsis. Ta on füsioterapeut, funktsionaalne/korrektiive treener,
personaaltreener, toitumisnõustaja, ta on õppinud Karolinska ülikoolis
füsioloogiat, farmakoloogiat ja patoloogiat, õpib hetkel STAC eliittreeneriks
ning koolitab välja treenereid ja toitumisnõustajaid.
Artikkel, mille tõlgin, asub siin: http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2012/7/8/ar-du-fettdriven-i-sommar/
*tillväxthormon = kasvuhormoon
Suvekool: Rasvakütus!
Loomulikult peaksid sa alati olema rasvakütusel! Aga suvel võib see olla just eriti raske
väljakutse, kuna kõik suviselt värsked puuviljad meelitavad oma värvi, lõhna ja
maitsega. Vähemalt minul tekib küll suvel alati suurem isu puuviljade järele
kui talvel. Võib-olla see peabki nii olema. Savannis ei läinud küll sel ajal
suuremat nahaalust rasvapolstrit vaja, kui väljas oli soe ja puuviljad olid
kättesaadavad. Aga see andis võimaluse koguda polstrit külmemaks ajaks.
Võimalik, et inimesed taluvadki puuvilju ja magusat paremini just suvel, mitte
talvel. Aga sellest hoolimata on rasvakütusel olek eesmärgiks aastaringselt.
Niisiis, mis on rasvakütusel olek?
Rasvakütusel olek on metaboolne seisund, mil su keha kasutab kergesti energiaks
rasvahappeid glükoosi asemel. Rasvakütusel
olek on meie ürgne metaboolne seisund. See, milleks su keha on loodud.
Suhkrukütusel olek on selle vastand ja tähendab, et sinu keha põletab kergesti
glükoosi ja rasvhapete oksüdeerimine on raskendatud. Suhkrukütusel olek ei ole
mingi loomulik metaboolne seisund, kuna see on pigem moodsa toidu suhkru- ja
tärkliserikka koostise tulemus.
Rasvakütusel olek
tähendab, et sa avad uksed oma rasvavarudele ja kasutad neid energiaks. Koos
selle rasvaga, mida sisse sööd. Ütleme, et oled mees, kaalud 80 kg ja su keha rasvaprotsent
on 10%. Oled hästi treenitud, aga ometi on sul rasvadepoos varuks veel 60 000
kcal. Glükoosivarud, mis on glükogeeni kujul, ulatuvad naeruväärselt
tagasihoidliku 2000 kcal-ni. Kui oled naine, kaalud 65 kg ja su keha
rasvaprotsent on normaalne 25%, tähendab see tubli 120 000 kcal
rasvadepood. Samal ajal on samas suurusjärgus glükogeenivarud vaid 2000 kcal.
Mõistagi oleks see looduse poolt suur lollus olnud, kui oleks loonud inimese
glükogeenivarudest sõltuma, et energiavajadust rahuldada. Kui just loodus ei
näinud ette seda, et pidid pidevalt puuvilju ja mett näksima, aga see ei tundu
just veenev teooria. Eriti arvestades, et külmematel aastaaegadel ei olnud ju neid
kusagilt võtta.
Suhkrukütusel oleval inimesel on raske kasutada oma ladustatud rasva
energiaks
Suhkrukütusel oleva
inimese tagavaraks on tema piiratud glükogeenivarud. Aga arvestades, et need on
nii piiratud, hakkab nälg tööle niipea, kui need varud tühjenema hakkavad. Ja
milline nälg see veel on: maos hakkab keerama ja inimesel on silmi vaid kiirele
energiale. Madal veresuhkur tekitab kortisooli. Keha on stressis. Sel põhjusel
peab suhkrukütusel olev inimene sööma reeglipäraselt (5 korda päevas), et ta
saaks kindla aja tagant oma veresuhkru normaalsele tasemele tagasi putitada.
Ning just sel põhjusel ei soovi suhkrukütusel olev inimene toidukorda vahele
jätta, sest siin ei ole tegemist mingi meeldiva näljatundega. Kui suhkrukütusel
olev inimene on stressis, siis see pärsib nälga ja isu. Seepärast võib küll
suhkrukütusel olek + stress toimida korraks tunnete tasandil, aga loomulikult
ei tasu pikas plaanis selle poole püüelda.
Rasvakütusel olev
inimene laseb ringi nagu Duracelli jänes oma talletatud rasvavarude arvel.
Söögikorra vahelejätmisest ei teki mingit probleemi. Loomulikult võib ka
rasvakütusel olles süüa reeglipäraselt, aga see ei ole siinkohal vajalik.
Suhkrukütusel oleval inimesel on raske ära kulutada söödavat rasva.
Selle asemel
talletatakse toidus olev rasv lihtsalt rasvavarudesse, kuna ei ole piisavalt
ensüüme ja hormoone toiduga saadava rasva põletamiseks. Lihtsalt ja lühidalt:
insuliin on liiga kõrge. Seepärast tuleb igasuguste rasvavaeste ja
madalakaloriliste dieetide juures piirata ka rasva tarbimist, et need
toimiksid. Veel üks põhjus on see, et need dieedid on süsivesikurikkad, mis
stimuleerib nälga. Ning kuna selliste dieetide juures on kergesti võimalik üle
süüa, peab piirama kaloraaži, et üldse kaalukaotus tekkida saaks. Suhkrukütusel
oleva inimese jaoks on igasugust rasva raske põletada, aga näib, et pika
ahelaga küllastunud rasva on nende jaoks veel eriti raske põletada.
Rasvakütusel olev
inimene põletab kergesti toidus olevat rasva. Lihasrakud ütlevad selle peale „njämma“.
Ja see kehtib igasuguste rasvhapete kohta.
Suhkrukütusel olev inimene treenib glükogeeni peal.
Ja loomulikult see
toimib – vähemalt hetkeks. Aga kui glükogeenivarud on otsas ja rasv ei ole
kättesaadav, ei ole enam suurt midagi peale hakata. Tempot maha võtta, et
sundida iga hinna eest keha üle minema rasvapõletusele või uuesti suhkrut
lisada. Muidu ootab ees kurikuulus sein.
Rasvakütusel olev
inimene ei kohtu selle kurikuulsa seinaga sama dramaatiliselt. Rasvakütusel
oleval inimesel on nimelt lihtne ligipääs oma ladustatud rasvale ja seda
suhteliselt kõrge treeningintensiivsuse juures . Rasvapõletus on soorituse
võti, aga see ei tähenda, et rasv on kõikide spordialade juures kõige
olulisemaks energiaallikaks. Kui treenid või võistled aeroobselt, on rasv kõige
olulisem energiaallikas rasvakütusel oleva inimese jaoks. Musklitesisest rasva
võib kolmekordistada rasvakütusel oleval inimesel võrreldes suhkrukütusel oleva
inimesega.
Kui treenid või
võistled anaeroobselt, on rasv ja glükogeen sama olulised. Rasvakütusel oleva
inimese jaoks on rasvadepoo uksed pärani lahti ning kui ta enne trenni või
võistlust glükogeenivarusid täiendab, võib ta olla maksimaalselt valmis mõlema „mootoriga“.
Sellest, kuidas rasvakütusel olles kõige paremini glükogeeni lisada, võite
lugeda minu raamatust LCHF ja Treening –
paremad tulemused süsivesikuvaese toitumisega.
Suhkrukütusel olev inimene püüab saavutada maksimaalseid
glükogeenivarusid enne sooritust, et parandada oma võimekust.
Loomulikult paraneb
sooritus, kui enne treeningud või võistlust süsivesikuid lisada. Nii on see
kõigi puhul, sellest hoolimata, mis kütusel ollakse. Aga kui suhkrukütusel olev
inimene teeb seda enne aeroobset pingutust, siis on see nagu sääskede sõelumine
ja kaamelite neelamine. Isegi, kui normaalseid 2000 kcal glükogeenivarusid võib
suurendada 4500 kcal-ni Vitargo süsivesikupulbri ja pastalaadimise abil paari
ööpäevaga. Suhkrukütusel oleva inimese maksimaalse potentsiaalini ei jõuta
aeroobsel treeningul mitte kunagi, kuna rasvavarude uksed on suletud. Kui
suhkrukütusel olev inimene teeb seda anaeroobsel võistlusel, siis just sel
hetkel võib sooritus hea olla. Aga kindlasti mitte kogu aeg, terve hooaja,
terve karjääri jooksul.
Rasvakütusel olev
inimene püüdleb parimate võimalike glükogeenivarude poole võrreldes oma
maksimaalse rasvapõletusega. See on müüt, nagu käiksid rasvakütusel olevad
inimesed ringi ilma glükogeenita. Maks suudab toota 6000 kcal veresuhkrut
ööpäevas, kui selleks vajadus peaks olema. Seega veresuhkru puudus ei ole
kunagi küsimus ja seepärast tilgub pidevalt glükogeenivarudesse ka veresuhkrut
juurde, isegi kui sa süsivesikuid ei söö. Rasvakütusel oleval inimesel on umbes
75-80% suurune glükogeenivaru võrreldes suhkrukütusel oleva inimesega.
Rasvakütusel olev inimene ei kuluta oma glükogeeni tarbetult, aga kui treening
või võistlus on tugevalt anaeroobse loomuga, siis pole just väheoluline
proovida jõuda „parima võimaliku glükogeenini“. Sest glükogeeni on siis vaja
lisaks rasvhapete maksimaalsele oksüdatsioonile.
Suhkrukütusel oleval inimesel tekib palju piimhapet.
Vaid glükoosi
põletamine võib tekitada piimahapet. Seepärast tekib suhkrukütusel oleval
inimesel rohkem piimhapet iga intensiivse tegevuse kohta kui rasvakütusel
oleval inimesel.
Rasvakütusel oleval
inimesel tekib vähem piimhapet. Aga ärge pange võrdusmärki vähem piimhapet ja
parema soorituse vahele. Piimhappe hulgal on sooritusega vähe tegemist.
Kuidas minna rasvakütusele?
Rasvakütusele saad,
kui sööd LCHF (süsivesikuvaese toitumise) põhimõtteid järgides. See tähendab,
et sa sööd rohkem rasva ja piirad süsivesikuid, mis lülitab su keha aegamisi
rasvakütusele. Rasvakütusel olek toimib tavaliselt peale 2 nädalat
süsivesikuvaest toitumist, aga täielik kohandumine võtab aega 3-4 nädalat. Ning
kui sul on vaja tugevat trenni teha või raskele võistlusele minna, siis võid
arvestada, et harjumiseks kulub mitu kuud.
Eesmärgiks ei ole süüa
nii vähe süsivesikuid kui vähegi võimalik. Isegi, kui see on väga mõistlik
eesmärk ülekaalulistele, diabeetikutele, suhkrusõltlastele ja teistele
inimestele, kellel on heaoluühiskonna haigused, võid ja peaksid sina füüsiliselt
aktiivse inimesena valima liberaalsema variandi süsivesikuvaesest toitumisest.
Umbes 50-100 grammi süsivesikuid, mille saad köögiviljadest, juurviljadest, vähesest
meest ja mõnest üksikust puuviljast. Võimalusel ka veidi piimatooteid ja
pähkleid. Ja vabalt valitud koguses looduslikku rasva. Põhjus, miks just sina
peaksid valima liberaalsema variandi, on esiteks see, et sa ei saavuta sellega
midagi, kui hoiad süsivesikuid alla keha absoluutse vajaduse 30 g glükoosi. Kui
sa alla selle koguse sööd, peab su maks seda tootma. See on energiat nõudev ja
seega väga positiivne nende jaoks, kes tahavad kaalust alla võtta, aga sinul,
kes sa teed trenni ja oled normaalkaaluline, ei tasu selle poole püüelda. Ning
eelkõige väldid sa füsioloogilist insuliiniresistentsust, mis osadel inimestel
tekib, kui nad süsivesikuid liiga palju piiravad. See tähendab, et keha tahab
hoida veresuhkrut veres kinni, kui süsivesikute saamine on väga piiratud. Osade
inimeste jaoks võib see tähendada, et võetakse kaalus veidi juurde, niisiis
väldi lõksu: mida vähem süsivesikuid, seda parem. Vaata seda nii, et hoiad keha
töös piisavas koguses looduslike süsivesikutega, et hoida glükoosi põlemist
maksimaalsena.
Ketoos on rasvakütusel olek, aga rasvakütusel olek ei pruugi olla
ketoos
Rasvakütusel olek on
konkreetselt oma geenide seadistamine selliste ensüümide, retseptorite ja
hormoonide tootmiseks, mida on vaja rasvhapete põletamiseks.
Insuliini-glükagooni kvoot ütleb palju rasvakütuse kohta ja madala insuliiniga stimuleerid
oma kasvuhormooni ja testosterooni üles ja saad sellest lähtuva kehakuju.
Stabiilse veresuhkru ja madala insuliiniga pääsed kortisoolist, mis tekitab
kõhurasva. Niisiis, kui hakkad oma keha rasvaga kütma, võid oodata saledamat
taljet ja lihaselisi käsivarsi ning reisi. Just selliseid, nagu meile on
looduse poolt ette nähtud..
Ketoos tähendab
rasvhapete maksas ketoonideks ümbertöötlemist. See on märk sellest, et sa
põletad rasva, aga samal ajal kui ketoos
puudutab rohkem momentaalset metaboolset reaktsiooni kehas, on rasvakütusel
olek reaktsioon, mida võib vaadelda paar ööpäeva kestva kohaldumise jooksul. Ketoone
võib su maks toota momentaalselt, kui sa näiteks sööd kookosrasva, mis sisaldab
ohtralt keskmise pikkusega rasvhappeid ja pole tähtsust, kas oled seejuures suhkru-
või rasvakütusel. Veel üks näide: Kui sa sööd suures koguses toitu, ei ole su
kehal vaja toota nii palju ketoone, kuna sa saad sellele vaatamata päris palju gramme
süsivesikuid, aga samamoodi oled rasvakütusel, kui su rasvatarbimine ületab
süsivesikute tarbimist. Aga sellele vaatamata: ilmselt oled teatud määral
ketoosis, kui oled rasvakütusel, aga ära pane nende kahe väljendi vahele
automaatselt võrdusmärki.
Testi ennast: Kas sa oled rasvakütusel?
Kuidas sa tead, kas sa
oled rasvakütusel? Loomulikult võid mõõta ketoone oma uriinist Ketostixi abil.
Võid pöörduda ka laborisse ja teha vastupidavustesti, kus vaadatakse
respiratoorset kvooti (RQ). See mõõdab väljahingatava süsihappegaasi kogust
võrrelduna sissehingatava hapnikuga ja see annab rasva- ja glükoosipõletamise
suhte. Kui su RQ on 0,7, siis oled 100% rasvakütusel, mida praktikas ei juhtu
mitte kunagi. Kui su RQ on 1, siis oled täielikult glükoosi põletamisel, mida
samuti praktikas kunagi ei juhtu. Kui su RQ on umbes 0,8, võib öelda, et oled
korralikult rasvakütusel.
Aga vähesed saavad
sellist laborit kasutada. Selle asemel võid vastata järgmistele küsimustele.
Mida rohkem jah-vastuseid saad anda, seda kindlamalt võib öelda, et oled
rasvakütusel.
1. Kas sa saad lihtsasti, ilma tugeva
näljatundeta toidukorra vahele jätta?
Kõht võib ju natuke
koriseda, aga toidukorra vahelejätmine ei tohiks olla ebameeldiv. Sa peaksid
tundma end täiesti energilisena kuni selle toidukorrani, mida sa lõpuks sööd.
2. Kas su tuju on terve päeva jooksul stabiilne
ja ühtlane?
Arvesse ei lähe
erandolukorrad.
3. Kas su energiatase on terve päeva jooksul
stabiilne ja ühtlane?
Arvesse ei lähe
erandolukorrad ja rasked treeningud.
4. Kas suudad aeroobset trenni teha täie
energia ja täie sooritusvõimega, ilma et enne seda peaksid süsivesikuid laadima?
Kehtib treeningutele < 2 tunni.
5. Kas tunned, et sul tekib vähem piimhapet
võrreldes ajaga, kui sõid rohkem süsivesikuid?
Kehtib ühe teatud
treeningintensiivsuse juures.
Niisiis, miks sa peaksid püüdlema rasvakütusel olemise poole: Lisaks kõigile ülaltoodud põhjustele on
rasvakütusel olek meie normaalne metaboolne seisund, millega sa annad oma
kehale eeldused normaalseks söögiisu regulatsiooniks, kehakaalu tasakaaluks ja
hormonaalseks tasakaaluks.
Just rasvakütusel olek on see, mis hoiab sind tervena, teeb sind
terveks ja tagab sulle füüsilise sooritusvõime.
Seepärast hoia oma
keha rasvakütusel ja saavuta uus tase enesetundes ja soorituses! Enamus
inimesed on suhkrukütusel, kuna nad söövad vähem või rohkem süsivesikurikast
toitu – tööstuslikult toodetud ja meie ametivõimude poolt soovitatud toitu. Täistera-
ja kiudainerikkad toidud on küll paremad kui valge suhkur ja valge jahu, aga täpselt
samamoodi on siin tegemist suhkrukütusel oleku ja hormonaalse tasakaaluga.
Treeningtööstuses on teadmatus väga suur. Ikka ja jälle soovitatakse inimestel süüa
süsivesikuid, et trenni teha ja tulemust saavutada. Enamus koole, kus
personaaltreenereid ja teisi instruktoreid koolitatakse, annavad endiselt vanu
1960-ndate aastate toitumissoovitusi. Fakt on see, et meie mf Hälsoutbildningar
on ainus personaaltreenerite koolitus Rootsis, kus õpetatakse looma efektiivset
treeningut rasvakütusel. Sellise kombinatsiooni vastu ei saa mitte miski. See
on tulevik.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.