teisipäev, 18. november 2014

LCHF piparkoogid



Jõuluaja lähenedes tekib paljudel endistel suhkrusööjatel siiski isu piparkookide järele :) Ma tegin eelmisel aastal mitu partiid piparkooke selle retsepti järgi: http://lchfeesti.blogspot.com/2013/12/lchf-piparkoogid.html (kohendasin selles retseptis praegu magustajate osa aktuaalsemaks) ja need piparkoogid jäid minu arvates tõeliselt mõnusad präänikud.

Sel aastal on plaanis katsetada kaht retsepti. Valin oma retseptid hoolikalt ja kindlast allikast, mida tean usaldada. Esimene on meie Bakery+ magustaja autori ja kuulsa LCHF-kokaraamatute autori Marianni retsept, mis pärineb siit: http://mariannslchf.se/pepparkakor-krispiga/

Marianni piparkoogid

ca 50 krõbedat väikest piparkooki

75 g sulatatud võid
2 munavalget
2 dl mandlijahu
1,5 spl Amanprana kookosjahu
2 spl fiberhuski
1,5 spl bakery+
0,5 spl jahvatatud ingverit
0,5 spl kaneeli
0,5 tl jahvatatud nelki
0,5 tl kardemoni
(või umbes 1,5 msk piparkoogimaitseainet)
1 tl söögisoodat

Sulata või koos maitseainetega ja lase veidi jahtuda. Klopi munavalge käsivispliga kergelt lahti. Sega see maitseainevõi hulka.
Sega ülejäänud kuivained ja sega need hoolikalt puidust lusikaga või-munasegu hulka ja sõtku taigen ühtlaseks.
Jäta taigen üle öö seisma, seda võib ka külmutada, aga võib ka kohe küpsetada.

Rulli kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks plaadiks, lõika vormidega piparkoogid välja ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Võid need sinna üsna tihedalt laduda, kuna need ei paisu. 
Küpseta 175 kraadises ahjus 10-15 minutit, ära neid liiga vara ahjust välja võta, muidu jäävad seest pehmed. Lase plaadil jahtuda ja tõsta seejärel restile jahtuma ning säilita lõpuks küpsisepurgis.

***

Teine retsept pärineb ka väga kuulsalt Rootsi LCHF-toidublogijalt Birgitta Höglundilt. Ta oli alguses puhtalt LCHF-retseptikirjutaja, aga läks mingi aeg Paleo poole üle. Tema piparkoogiretsept pärineb siit: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/11/27/lchf-pepparkakor-till-1a-advent/

Birgitta piparkoogid



ca 20 paksu piparkoogi-präänikut

100 gr võid
2 ml jahvatatud nelki
2 ml jahvatatud kardemoni
2 ml jahvatatud kaneeli
1 ml jahvatatud ingverit
2 dl mandlijahu
2 spl Fiberhuski
2 spl mett (Paleo toitujatele) või 2 spl Sötini või 1 tl Bakery+ (LCHF toitujatele)
1 muna

Pane või ja maitseained potti. Aja kiirelt keema, sega hoolikalt ja lase seejärel veidi jahtuda. Sega sisse magustaja.
Sega omavahel mandlijahu ja fiberhusk. Sega see kokku maitseaine-võiseguga. Kõige lõpuks sega hulka muna, sega hoolikalt taigen ühtlaseks.
Pane taigen umbes pooleks tunniks külma. Veereta supilusikatäie suurused pallid ja tee lamedaks. Pane küpsetuspaberile ja vajuta kahvliga igale präänikule muster peale.
Küpseta 200° ahjus 10-12 minutit. Tõsta resti peale jahtuma. Neid võib ka sügavkülmutada.

***

Ja kõige lihtsamad LCHF-piparkoogid valmivad üldsegi Bagerina piparkoogi küpsetussegust :)


Bagerina LCHF-märgistusega süsivesikuvaene piparkookide küpsetamise valmissegu sisaldab samuti vaid kõige puhtamaid ökoloogilisi ja koduseid koostisosi: mandlijahu, kookosjahu, erütrtiool, fiberhusk, küpsetuspulber, kaneel, kardemon ja nelk. Küpseta maitsvaid LCHF piparkooke lihtsalt ja ometi puhtalt!

Juurde on vaja:
100 g võid
2 munavalget

Valmistamine:
1. Tee taigen päev varem valmis ja pane külmkappi.
2. Taigna valmistamiseks sulata 100 g võid, lisa sötin+maitseained väiksest kotist ja sega läbi.
3. Sega hulka küpsetussegu.
4. Vahusta munavalged tugevaks vahuks.
5. Sega vahustatud munavalge taignasse.
6. Vooli rull ja mähi see võileivakilesse. Jäta 1 päevaks külmkappi.
7. Soojenda ahi 200 kraadini.
8. Rulli taigen kahe küpsetuspaberi vahel lahti ja lõika piparkoogivormidega taignast kujukesed välja.
9. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
10. Küpseta ahju keskosas ca 8 minutit.


Kõige lõpuks veel seda ka, et kelle esimeseks eesmärgiks on ketoos, need söögu muna ja peekonit edasi ja piparkoogid jäägu vaid üliharvadeks maiustamise hetkedeks, kaalulangus võib mõneks ajaks peatuda :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar