1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

kolmapäev, 5. veebruar 2014

Kehakaalu kontrollib aju


Leidsin huvitava raamatu, „Kehakaalu kontrollib aju“, autoriteks taas kord rootslased: neuroloogiaprofessor Martin Ingvar ja meditsiiniajakirjanik Gunilla Eldh. Raamat oli selle ilmumise ajal 2010. aastal Rootsis väga populaarne.

See raamat ei ole otseselt LCHF-ist, pigem puudutab GI-toitumist. Siiski soovitan ma seda lugeda ning need inimesed, kes tunnevad, et LCHF on nende jaoks siiski liiga äärmuslik toitumisviis, aga soovivad siiski oma toitumist tervislikumaks muuta, siis neile soovitaksin küll just seda raamatut lugeda ja sealseid juhiseid järgida.

See raamat soovitab siis vältida kiireid süsivesikuid, küll aga annab rohelise tule toorriisile, kinoale ja puuviljadele. Rasvadest soovitab kalarasva ja oliivõli, aga selle raamatu kirjutamise ajal oli autor veel küllastunud rasvade vastane (praeguseks hetkeks ta neid enam õnneks ei karda).

Selles raamatus on väga palju toredaid lõike, jagan osasid siinkohal teiega:

„Teatud tingimustel võib toit energiakontot isegi vähendada, näiteks kui oled mingil mõistatuslikul põhjusel pikema aja kestel sunnitud sööma üksnes jänesepraadi.“

„Me sööme liiga vähe kasulikke rasvu ja järjest rohkem lühikest tüüpi süsivesikuid, mis annavad kiiret energiat. Ja seda mitte üksnes suhkru või magusate toitudena, samaviisi palju saame neid tärkliserikastest toiduainetest: kartulist ja saiast …“

„On oluline süüa vähem lühikesi süsivesikuid, kui soovid kehakaalu arukalt kontrolli all hoida.“

„Unusta taldrikumudel!“

„Paksud peavad sööma vähem ja lahjemat toitu – see on masendav ja ühtlasi ebateaduslik seisukoht, eriti kui on teada, et mitte keegi ei suuda pikemat aega niiviisi elada.“

„Kes valiks võimaluse olla ülekaaluline, kui valik on vaba ja lihtne?“

„… peab oma veresuhkru kontrolli alla saama. Mida rohkem veresuhkru tase üles-alla kõikus, seda suurem oli magusaisu.“

„Suhkur (ja teised lühikesed süsivesikud) hoiavad sind nimelt näljafaasis, ent rasv viib küllastusfaasi. Pole siis ime, kui tunned end veelgi näljasemana pärast seda, kui oled nahka pistnud suure muffini, ära joonud latte ja klaasi mahla, sellal kui su lauanaaber on jõudnud ära süüa vaid poole oma avokaadosalatist ja tal hakkab juba tekkima täiskõhutunne.“

„Jäätise ja sefiiriga liialdamine ei kahjusta tõenäoliselt aju nii tugevalt kui liigne veinijoomisharjumus võib teha, ent näiteks alkoholi- ja suhkrusõltuvuse spiraalides esineb suuri sarnasusi. Nüüdisajal töötavad paljud sõltuvusterapeudid ülekaaluliste maiustajatega samamoodi, nagu mis tahes teist sõltuvushaigust ravides.“

„Tavaline suhkur on üks tõhusamaid toiduaineid, mis meelitab inimesi liigselt sööma … Sobivad ka muud suhkrusarnased molekulid, teisisõnu lühikesed süsivesikud. Need peidavad end igasugustes võimalikes ja võimatutes toorainetes ja toitudes. Paljusid neist pead sa võib-olla kahjutuks või isegi kasulikuks, et olla terve ja sale, näiteks müslit, puuviljajogurtit, riisipudingit ja kanalihavarrast Tai marinaadis.“

„Põhimõtteliselt on tärklist süüa sama halb, kui süüa kotlette šokolaadikastmega. Tärklis muundub nimelt kehas väga kiiresti suhkruks.“

„Väga palju insuliini organismis pika aja jooksul on tõeline rasvavabrik. See võib põhjustada isegi maksa rasvumist: seisund, mida tavaliselt seostatakse alkoholi liigtarbimisega.“

„Tugevalt insuliini eritumist käivitav hommikueine on näiteks klaas mahla ja seejärel suhkurdatud helbed vähese rasvasisaldusega piimas, mille sa kellale pilku heites sisse helbid. Tagatipuks veel õun, mille sööd ära teel bussipeatusse.“

„Jäta kõrvale kõik, mis on valge, välja arvatud kala, ja sa oled suutnud hoiduda lühikeste süsivesikute lõviosast. Pean silmas rafineeritud riisi, kartulit ja kõike, mis on valmistatud harilikust nisujahust.“

„On viimane aeg teha lõpp kõige terviseohtlikumale väärarvamusele, et paksuks teeb eeskätt toidus sisalduv rasv. On palju tõenäolisem, et võbisev rasvakiht ümber su piha ja reite on põhjustatud suhkru ületarbimisest, mitte liigsest võist, juustust ja heeringast.“

„Rottidel, kellele antakse süüa puhast rasva, kaob isu ja nad lõpetavad söömise. Kui neile antakse rasva ja suhkru segu, näksivad nad aga pidevalt süüa. Ilmselt on suhkrul tendents ajusignaalid üle võtta ja küllastustunne jääb tekkimata.“

„Peamine argument rasvavabade toodete vastu on see, et me kompenseerime puudujäävad kalorid suurema koguse suhkru ja teiste lühikeste süsivesikutega, mis tõendatult põhjustavad krooniliselt kõrget insuliinitaset, rasvtõbe ja diabeeti.“

„Kala söömine teritab mõistust, ütles juba vanarahvas, ja see on osutunud tõeks.“

„Energiatarbimise vähendamine on vaid väike osa sellest, mida sul sihile jõudmiseks teha tuleb. Õnnestumine oleneb tervest reast teguritest: tuleb toituda õigesti ja kõht täis süüa, rohkem liikuda, hästi magada ja negatiivset stressi vähendada.“

„Kalorite ja rasvaga koonerdamine annab pikaajalises plaanis niisiis halvemaid tulemusi kui strateegiad, mis keskundavad süsivesikute tarbimise jälgimisele. Kõige tähtsam põhjus asub kõrvade vahel. Meeleolu langeb, kui oled sunnitud elama kõrgele tõusnud insuliinitasemega, kuid samal ajal ei saa piisavalt kaloreid. Kogu su teadvus on peagi hõivatud toidu- ja söömismõtetega.“

„See, kui palju sa sööd, sõltub sellest, mida sa sööd.“

„Enne insuliini avastamist oli üksnes rasvast ja valkudest koosnev dieet ainus viis, mis aitas diabeetikutest patsiente elus hoida. See oli ainuõige ravi, sest patsientidel ei olnud insuliini: hormooni, mis on süsivesikute töötlemiseks vajalik. Miks ei võiks aga diabeetiku toit sobida tervetele inimestele,  kes soovivad üksnes kaalust alla võtta?“

„Loomulikult on raske saavutada ideaalkaalu, kui pead võitlusse asuma omaenda bioloogilise süsteemi vastu.“

„Halb strateegia on rasvaga koonerdada, jätta kõht täis söömata ja kompenseerida puudujääv lühikeste süsivesikutega. Tavaliste toiduainete väljavahetamine vähese rasvasisaldusega toiduainete vastu on teinud inimesi vaid paksemaks.“

„Stressi seost liigse kehakaaluga selgitab see, et stressis isikutel on veresuhkru tase üldiselt kõrgem ja nad kalduvad insuliiniresistentsusele, see aga on põhjuseks, miks energia ladestub rasvana kehas, mitte ei töödelda seda ümber. Keha jaoks tähendab see, et immuunsüsteem, veresooned ja ainevahetus on häiritud.  Selgesti nähtav tunnus, et inimest mõjutab selline ohtlik stress, on rasvunud kõht.“







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.