Suurepärane artikkel 56kilo.se Åselt: http://56kilo.se/att-ata-sig-smal-med-lc-kost/
Siin on artikkel süsivesikuvaese toitumise
ja kaalulangetamise kohta, kuna see teema on mulle just selles kombinatsioonis
väga südamelähedane. Aga ma saan sel teemal ka kohutavalt palju küsimusi, mis
puudutavad seda, et inimesed ei kaota LCHF järgi toitudes rasvamassi ja
seepärast otsustasin ma teid veelkord sel teemal veidi valgustada.
See artikkel on
mõeldud esmajoones naistele!
Mehed võtavad
tavaliselt LCHF abil lihtsalt ja väga kiiresti kaalus alla ning sellele on
palju põhjuseid, aga üks põhjus on kindlasti see, et mehed ei ole oma keha
erinevate dieetidega koormanud, nemad on end tavaliselt lihtsalt paksuks
söönud, samal ajal kui meie, naised, oleme end paksuks dieeditanud.
Paljudel naistel on
üsna aeglane ainevahetus tänu kõigile meie jo-jo dieetidele ning isegi kui „kalorid
sisse-kalorid välja“ reegel ei pea kuigi hästi paika, kehtib ometi „energia
sisse-energia välja“ põhimõte, see on energia tasakaal. Me peame
kulutama rohkem energiat kui me saame, st meil peab olema negatiivne
energiatasakaal. See on suurim väärarusaam LCHF-i puhul, et võib süüa ükskõik
kui palju, et energia tasakaal ei mängi mingit rolli, kuigi kindlasti mängib!
See on toitumisfüsioloogia!
Kuigi seda ümbritseb
palju parameetreid ning ei ole niisama lihtne teada saada, milline on täpselt
meie energiavajadus. Niisiis, kuigi me sööme ükskõik kui õigesti
süsivesikuvaeselt, on siiski meie, naiste jaoks suurim probleem see, et me
saame rohkem energiat, kui ära kulutame. Aga peab siiski meeles pidama ka seda,
et on uuringuid, mis viitavad sellele, et süsivesikuvaese toitumisega kaasneb
metaboolne eelis! Nimetatakse selliseid numbreid nagu 300 kcal, ma ei tea, kas
need peavad paika (et süsivesikuvaeselt toitudes võib süüa umbes 300 kcal
rohkem võrreldes näiteks taldrikureegliga ja ometi sama palju kaalus alla
võtta).
Meestel on üldiselt ka
teistsugune söömiskäitumine kui meil naistel. Naised tahavad näksida, me tahame
kohvi kõrvale asendajaid, me tahame premeerida end millegi heaga ning paljudel
juhtudel tahame me nii kooki alles jätta kui ka seda ära süüa, mis puudutab
toitu ja kaalulangetamist. Just selline käitumine takistabki meie
kaalulangetamist. Mehed söövad omal tavaliselt kõhud täis asjadest, mis on
kaalulangetamisele head, st loomulikust rasvast ja valgust.
Me oleme ka oma
lugematute dieetide ja jo-jo dieetide abil rikkunud ära oma nälja- ja
küllastustundehormoonid ghreliin ja leptiin. See tähendab, et me tihtilugu
sööme liiga suures koguses toitu ning süsivesikuvaese toitumise juures, milles
on palju rasva, võivad sel olla laastavad tagajärjed, kuna toidu kogus käivitab
insuliinierituse! Teisisõnu, kui me sööme tihti üle isegi head toitu, kus on
vähe süsivesikuid, siis mõjutab see meie insuliini. Ning vajatust rohkem
energiat käivitab samuti insuliinierituse! Paljud meist, kes on enne olnud
ülekaalulised, kipuvad olema aplad ja seda isegi süsivesikuvaesel toitumisel
*tõstan käe*.
Siis on veel ju teatud
toiduaineid, millele tuleks mõelda. Juust, pähklid ja muud piimatooted on
tuntud faktorid, mis võivad mõjutada meie kaalulangetamist, need mõjutavad
nimelt meie insuliini erinevatel põhjustel, hoolimata sellest, et need on
madala süsivesikusisaldusega. Niisamuti on stress ja kemikaalid tuntud rasva
ladestajatena!
Dr.Richard Feinman, New York ja Co-Editor-In-Chief of Nutrition& Metabolism ütleb:
The impact of the ideas behind Livin’ La Vida Low-Carb is that fat plays a passive role and that its disposition (storage or oxidation) is controlled by insulin and other hormones which are control elements – it does not mean, however, that fat is not important. You can overpower a low carb diet and, depending on your age, 2500 calories may be a limit on weight loss.
The impact of the ideas behind Livin’ La Vida Low-Carb is that fat plays a passive role and that its disposition (storage or oxidation) is controlled by insulin and other hormones which are control elements – it does not mean, however, that fat is not important. You can overpower a low carb diet and, depending on your age, 2500 calories may be a limit on weight loss.
Ta mõtleb siin seda,
et isegi kui LCHF räägib sellest, et rasva söömisest ei saa paksuks minna, et
rasva ladestamist juhib insuliin ja muud hormoonid, siis saab sellest hoolimata
minna liiale rasvasöömisega, st et tarbitakse liiga palju energiat ning ei
võeta kaalus alla.
Ja ma võin öelda seda,
et kui mul poleks seda teadmist kogu aeg kuklas kummitamas olnud, ei oleks ma
kunagi süsivesikuvaese toitumisega saledaks saanud! Sest ma olen inimene, kes
hea meelega liialdab toiduga! Kahju küll, aga tõsi!
Sellest hoolimata on
süsivesikuvaesel toitumisel palju teisi eeliseid, st saab tunda küllastustunnet
ning mõtted ei keerle kogu aeg ainult toidu ümber! Ja just see fakt tekitabki
kaalulanguse: rasv ja valk toidavad paremini ja tagavad selle, et me saavutame
tihti negatiivse energia tasakaalu, ilma et me peaksime näljased olema!
Veresuhkrukurv ei sõida üles-alla ning ei tekita seeläbi nälga ja isusid ja me
muutume erksamaks ning ei pea kogu aeg vastutuult rühkima.
Paljud naised peavad
süsivesikuvaese toitumise esimestel nädalatel kaalulangetamise teisejärguliseks
jätma. Neil võib olla tarvis oma ainevahetust veidi kiiremaks süüa. Lasta kehal
end turvaliselt tunda, keskenduda rohkem liikumisele ning seejärel alles sisse
viia need muutused, mis on vajalikud kaalus alla võtmiseks, näiteks vähendada
oma portsjoneid 10% võrra.
Mul on selline tunne,
see on minu isiklik arusaam – et me peaksime sööma loomulikult ja kaine
mõistusega ning mitte liialdama ei rasva tarbimise, portsjonite suuruse ega
teatud toiduainetele keskendumisega. Paljud kipuvad seda nimelt LCHF-is tegema.
Igale asjale lisatakse vahukoort, iga tunni aja tagant süüakse juusturulle
*sest tohib ja rasv on kasulik*. Õhtusöögi peale süüakse marju vahukoorega
*sest tohib*. Iga paari päeva tagant vaaritatakse LCHF küpsetisi *sest tohib*.
Süsivesikuvaene
toitumine koos loomulike rasvadega on tervisele fantastiline! Aga
kaalulangetamiseks võib olla tarvis veidi rohkem kontrolli ning me peaksime võib
olla teatud asju väiksemas koguses ja harvemini sööma. Asjad, mida me üldiselt
ei pea vähem sööma on: maa peal kasvavavad köögiviljad, munad, liha, kala,
mereannid, loomulikud rasvad (loomulikult rasvased toiduained, kookosrasv, oliivõli,
või praadimiseks jne). Aga me peaksime jälgima järgmiste toiduainete tarbimist:
vahukoor, hapukoor, juust, pähklid, lchf küpsetised/leivad. Ning mõnikord võib
vajalikuks osutuda ka väiksemate portsjonite tihedamini söömine! Kolme suure
portsjoni asemel võime saada hoopis paremaid tulemusi 4-5 väiksema portsjoni
abil.
Siiski ma ei taha, et
te saaksite süsivesikuvaesest toitumisest aru nii, et see on jälle üks dieet,
kus tuleb kaloreid lugeda, sest seda see ei ole. Me ei pea kunagi
süsivesikuvaese toitumise juures liiga vähe sööma, aga me peame siiski olema
teadlikud, et mängus on palju faktoreid, mis määravad ära selle, kas me võtame
kaalus alla või mitte.
Kõige lõpuks väga
oluline asi: füüsiline aktiivsus suurendab insuliinitundlikkust! See suurendab
meie energiakulu! Tee nii, nagu tegid meie esiisad: jaluta, tõsta raskeid asju ja sprindi vahepeal!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.