Sain ühelt rootslasest lchf-profilt väga asjaliku viite
ketoosiga kohanemise kohta. Siinkohal on juttu väga rangest süsivesikute
piiramisest, et jõuda tugevasse ketoosi ning põhiliselt juttu siis
üleminekuvaevustest ja nendest ülesaamisest. Siin asub originaalartikkel: http://www.ketotic.org/2012/05/keto-adaptation-what-it-is-and-how-to.html
Mis on ketoosiga
kohanemine?
Ketoosiga kohanemine
on protsess, mille käigus viid oma süsivesikukütusel põhineva ainevahetuse üle rasval
põhinevale kütusele. Selle käigus ei suurene mitte ainult rasva oksüdeerumine,
vaid sinu keha hakkab tootma ka piisavalt ketoone selleks, et neid saaks samuti
olulise kütuseallikana kasutada. Ketoonid toodetakse osaliselt seedunud rasvast
ning neid võib kasutada paljudes samades keha kudedes, milles glükoosi kasutatakse,
sealhulgas suures osas ajust. Glükoosi asemel ketoonide kasutamise eeliseid on
palju ning need on selle lehe peamiseks sisuks. Siiski läheb aega, enne kui
ainevahetus kohaneb ketoonide tootmise ja kasutamisega. Hoolimata sellest, et
süsivesikute piiramisel ilmnevad muutused juba päevadega, jätkub paranemine
veel nädalaid.
Lühidalt:
Süsivesikutel põhinev kütus
on end ise pikendav tsükkel: see jookseb kiiresti ja iga kord, kui sööd
süsivesikuid juurde, lükkad rasvapõletamisele kohandumist edasi.
Rasval põhinev kütus
on jätkusuutlik, kuna see annab ligipääsu väga suurele energiavarule, ilma et
peaksid pidevalt uue kütuse võtmiseks peatuma. Veresuhkrutaset hoiab täpne
kehasisene protsess ilma, et sellega kaasneks meeletuid kõikumisi. Need kaks asja kokku annavad
soovitud ühtlase ja stabiilse energia, tuju ja erksuse.
Söödava
süsivesikuhulga vähendamise ja sujuvalt toimiva rasval põhineva ainevahetuse
vahele jääb väike viivitus. Neil vahepealsetel päevadel võid tunda end
aeglasena ja isegi haigena. Selliseid sümptomeid saab vähendada, kui süüa palju
rasva, juua palju vett ning kasutada liberaalses koguses soola. Kasuks võib
tulla ka teiste elektrolüütide lisamine – näiteks lihast keedetud puljong
võib olla suureks abiks. Hoia siiski süsivesikukogus pidevalt madalal, sest
muidu ei kohane sa ketoosiga kunagi ning see ebameeldiva enesetundega protsess
jääbki kestma.
Süsivesikutel põhinev kütus on end ise pikendav tsükkel
Keha suudab talletada vaid väikeses koguses glükoosi – glükogeeni vormis. Maks suudab talletada umbes
100 grammi ja lihased umbes 400 grammi. Lihastes talletatavat glükogeeni saab
kasutada ainult see lihas, milles see on – see ei saa tagasi vereringesse minna
– niisiis on maksa glükogeen ainus allikas, mida saab kasutada selleks, et
hoida veresuhkrut stabiilsena ning mis varustab aju kütusega. Kui sa ei kasuta
kütuseks ketoone, siis sellest glükoosist, mida suudab talletada maks, ei piisa, et tervet tavalist päeva üle elada, rääkimata siis millegi pingutustnõudva tegemisest.
Kui sinu ainevahetus sõltub glükoosist, siis pead pidevalt oma
glükoosivarusid täiendama, sest muidu tunned end nii vaimselt kui füüsiliselt
kurnatuna.
Põhimõtteliselt on
vajaliku glükoosi saamiseks kaks moodust ning vaid üks neist kätkeb endas selle
söömist. Esimene on jah, süsivesikute söömine. Kahjuks peale igat korda, kui sööd
veidi rohkem süsivesikuid, peatab see igasuguse ketoosiga kohanemise protsessi.
Niisiis on sellise strateegia kasutamine lõks.
See paneb su jätkuvalt süsivesikute
söömisest sõltuma. Ning ühtlasi paneb see sind luku taha – süsivesikute kättesaadavus
on küll piiratud, aga pidev väikeses koguses juurdevool takistab teiste kütuste
kättesaadavaks muutumist.
Teine moodus glükoosi
saamiseks on lasta kehal seda vajadusel proteiinist ise teha. Selle protsessi
nimi on glükogenees. Glükogenees on põhjuseks, miks süsivesikute söömine ei ole
vajalik, kuigi teatud koguses glükoosi toodetakse ja kasutatakse kehasiseselt.
See on analoogne mistahes kehasiseselt toodetud toitainele, näiteks D-vitamiin,
mida meie keha suudab suvel piisava päikese käes viibides ise toota või hormoon
adrenaliin, mida me toodame iga päev ja mida me söögiga ei pea saama.
Üks sellise füsioloogilise
mehhanismi positiivne külg on see, et ketogeensel dieedil ei pea sa enam nii
tihti sööma. Toidukorra vahelejätmine ei ole enam hädaolukord ega isegi mitte
probleem. Paljudel inimestel on probleeme tuju, tunnetuse ja ärkvelolekuga, kui
nad ei saa pidevalt süüa. Ketogeensel dieedil on sinu veresuhkrutase
loomulikult ühtlane ning soovitus iga kolme tunni tagant süüa, et vältida
hüpoglükeemiat, ei ole enam asjakohane.
Mis täpselt juhtub ketoosiga kohanemise ajal?
Oma hiljuti ilmunud
raamatus Süsivesikuvaeselt elamise kunst ja teadus kirjeldavad dr. Volek ja dr. Phinney ketoosiga kohanemise kaht etappi. Ketogeense dieedi esimestel päevadel
töötab sinu keha endiselt glükogeenivarudest. See on selle protsessi kõige
keerulisem osa, sest selleks, et glükoosil põhineva ainevahetuse nõiaringist
välja tulla, pead sa süsivesikute söömist vältima, hoolimata sellest, et sinu
glükogeenivarud on otsakorral. Rasval põhinev ainevahetus ei ole veel optimeerunud ning ketoonide tootmine ei ole veel piisav.
Teine esimeste päevade
tähelepanek on veekaotus. Üks glükogeenivarude ebaefektiivne külg on see, et
neid peab talletama koos veega. Ühe grammi glükogeeni talletamiseks läheb vaja
umbes 3-4 grammi vett. See tähendab, et koos oma glükogeenivarude
tühjendamisega võid kaotada kuni 2 kilo vett! Ja mitte ainult – sest kõrge
insuliinitase tekitab veepeetust, mis takistab soola väljutamist.
Ketogeenne
dieet alandab insuliinitaset ning suurendab insuliinitundlikkust, lastes samal
ajal liigsel vedelikul kehast väljuda. Need kahe koosmõju annab alust väidetele, et ketogeensetel dieetidel kaotatud kaal on vaid
vedelikukaotus. Ketogeense dieedi alguses on see tõesti tõsi, aga edaspidi
loomulikult mitte.
Kui glükogeen otsa
saab, hakkab sinu keha ketoone tootma ning osa neist eritub uriiniga. Seda on
lihtne mõõta ning osad keto-dieeditajad kasutavad seda moodust, et teada saada,
kas nad piiravad oma süsivesikute tarbimist ikka piisavalt. See märgistab ära ka
ketoosiga kohanemise teise faasi. Ketoonid on nüüd kütusena kättesaadavad, aga
nad ei ole jõudnud veel stabiilsele ja kohanenud tasemele.
Ketoonide
kasutamisel lihastes ja ajus on huvitav vastasmõju. Kui ketoonide tase
on madal, siis lihased kasutavad neid tavaliselt otse kütuseks, aga kui see tase
tõuseb, siis lihased kasutavad neid vähem ning võtavad kütusena pigem rasva.
Aju vastupidiselt kasutab ketoone proportsionaalselt nende kontsentratsiooniga
veres. See tähendab, et kui ketoonide tase on madal, siis see aju varustust
väga ei mõjuta, kuna lihased loovutavad selle osa ajule, aga üle teatud taseme
jõudes muutub aju varustus palju suuremaks. Sel hetkel võib aju tuginedagi
ketoonidele ning kuna nüüd ei ole enam kütuse otsa saamise ohtu, kaob ära ka
vajadus pidevalt päev läbi süüa, et hoida üleval vaimseid funktsioone. Lihased
omakorda tuginevad nüüd rasvale: neil on nüüd lõpuks ometi piiramatud
energiavarud, mis on eriti suur väärtus sportlastele.
Teadlased on tekitanud
suurt segadust sellega, et nad ei erista üht või mõlemat ketoosiga kohanemise etappi.
On avaldatud mõned uuringud, mis väidavad, et süsivesikuvaesed dieedid
halvendavad vaimset või füüsilist sooritust. Detailide lugemisel ilmneb aga, et
testimine tehti süsivesikute piiramise esimese paari päeva jooksul. Mõistagi ei
ole sellised uuringud asjakohane ketogeense dieedi kriitika, see puudutab vaid esialgset dieediga kohandumise hinda. Need uuringud ei peegelda pikaajalist
tulemust.
Kuidas teha ketoosiga kohanemine nii valutuks või võimalik
Nagu juba eelpool
mainitud sai, on ketoosiga kohanemise juures raske just esimene osa. Sellele on kaks
põhjust. Esimene põhjus on see, et glükoosi jääb kehas järjest vähemaks, aga
ketoonide ainevahetus ei ole veel efektiivselt tööle hakanud. Parim strateegia
sellega hakkama saamiseks on süüa palju rasva.
Hoolimata sellest, et sa
lõppkokkuvõttes tahaksid seda, et keha võtaks enamuse rasva sinu enda
rasvavarudest, ei ole sul vaja oma söödavat rasva piirata, eriti veel mitte
nüüd. Rasv on oluliseks rasvahapete ja toitainete allikaks. Lisaks aitab koos
valguga söödud rasv tasakaalustada insuliini reaktsiooni. Ketogeenne dieet ei ole kõrge valgusisaldusega proteiinidieet, see on
rasvarohke dieet. Ära karda seda. Söö
ketoosiga kohanemise ajal palju rasva, mis tagab sulle piisavad energiavarud.
Teine probleem on
ülalmainitud soola eritamine ja vedelikukaotus. Kui sa ei hoolitse selle eest,
et taastada oma soola- ja veevarusid, siis võib mõnikord kaotada nii soola kui ka
kaaliumit liiga kiiresti. See võib põhjustada väsimust, nõrkust ja peavalusid. Hoolitse selle eest, et saaksid piisavalt
soola: umbes 5 grammi või 2 teelusikatäit lauasoola päevas aitavad neid
sümptomeid ära hoida.
Adekvaatne kogus
kaaliumit on vajalik selleks, et säilitada lihasmassi ning magneesiumipuudus
võib põhjustada lihaskrampe ning väsimust ja uimasust. Need mõlemad mineraalid
on olemas lihas, aga need kaovad sealt keetmise käigus kergesti – liha keeduvee
sisse või muusse lihast väljuvasse vedelikku. Lisaks sellele, et kasutad ära lihast eritunud vedeliku, võib kasuks
tulla ka toidulisandina magneesiumi ja kaaliumi võtmine. Soovitame regulaarselt
lihast keedetud puljongit juua.
Lõppkokkuvõttes
soovitame me süsivesikute tarbimise madalana hoida. Kõige halvem stsenaarium on
süüa väheses koguses süsivesikuid iga paari päeva tagant – nii viid sa ennast
adapteerumise faasis jälle algusesse tagasi ning oled pidevas põrgulikus seisundis. See
ei ole sobiv aeg oma süsivesikute taluvuse testimiseks ega selliste toitude
söömiseks, mille koostist sa ei tea. Jää püsivalt väga madala süsivesikukoguse juurde vähemalt seniks, kuni saad omal
ketoonide tootmise täielikult tööle. Enamus inimestel kaob igasugune
ebamugavustunne 4-5 päevaga. Siiski kestavad metaboolsed muutused veel vähemalt
kaks nädalat või isegi rohkem. Me soovitame 30-päevast süsivesikute peaaegu
nullilähedale viimist, et anda omale võimalus kogeda täielikku ketogeenset
seisundit.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.