Raamatu pealkiri on GI-NULL! Naistele, kes tahavad end saledaks süüa
Raamatu autor on üks LCHF-toitumise alustalasid, Sten Sture Skaldeman.
Mis siis ikkagi on GI-0/LCHF? See on loomulik toitumine, mis
annab sulle stabiilse veresuhkru ja terve rea teisigi tervisevõite. Üks nendest
tervisevõitudest on see, et võtad kaalust alla.
Selle toitumise järgimisel võid arvestada, et saad uueks
inimeseks lähima 1-2 aasta jooksul. Eelduseks on see, et järgid GI-0/LCHF
juhiseid ja sööd loomulikku toitu.
Toitumisprogramm on jagatud kolme gruppi: esimene neile,
kellel on ülekaalu 50+ kilo, teine 25+ kilo ja kolmas 10+ kilo.
Võid omale programmi ise valida, lähtuvalt praegusest
kehakaalust, ambitsioonidest või sellest, kui tundlikuks sa ennast süsivesikute
suhtes pead. Kui pead ennast väga tundlikuks, siis on soovitatav valida grupp
50+ või 25+, hoolimata sellest, kui suur on sinu ülekaal.
Vali grupp ja alusta juba täna. Alusta sellest, et teed oma
kodu tühjaks rämpstoidust.
Mida me siis ikkagi sööma peaksime?
Inimene on imetaja ja elab vastavalt looduse seadustele. Me
saame terveks, kui sööme seda, mida oleme loodud sööma ja jääme haigeks, kui
sööme asju, mida me ei ole loodud sööma. Meil on olemas loomulik
kaaluregulatsioon, nii nagu kõigil teistel imetajatel, aga kahjuks see ei tööta
siis, kui me sööme ebaloomulikke asju.
Sa pead sööma korralikku toitu ning mitte kartma rasvaseid lihatükke ega vahukoorekastet. Lihtsalt öeldes peaksid sööma sellist toitu, mida su vanaema-vanaisa sõid.
Kui oled alakaaluline, siis pead toidule lisama kõvasti
süsivesikuid – puuvilju, leiba, kartulit. Süsivesikud annavad su kehale rasva
ladestamise signaali ning aitavad sul kaalus juurde võtta.
Kui aga oled ülekaaluline, siis jätad süsivesikud ära ning sööd liha ja rasva. Rasv annab su kehale rasvapõletussignaale! See ongi loomulik kaaluregulatsioon!
Kui aga oled ülekaaluline, siis jätad süsivesikud ära ning sööd liha ja rasva. Rasv annab su kehale rasvapõletussignaale! See ongi loomulik kaaluregulatsioon!
GI-0/LCHF tähendab selliste toitude söömist, millest meie
keha end hästi tunneb. See tähendab, et suur osa toidust peaks olema liha,
lisaks nii palju köögivilju, kui keegi talub. Soovitame eelistada maa peal
kasvavaid köögivilju. Ühtlasi soovitame võimalusel valida ökoloogilist, ise
kasvatatud või mahetalude kaupa.
Nii nagu me diislit bensiinimootoriga autosse ei vala, ei
pea inimene margariini sööma. Samuti ei
pea me sööma leiba-saia, mis on tehtud toitainevaesest jahust ega vorsti, mis
koosneb peamiselt vaid veest, kemikaalidest ja jääkproduktidest.
Meie toit peab põhinema lihal, kalal ja linnulihal. Kõik,
mis liigutab, on mõeldud söömiseks. Me täiendame oma toitu juustu, munade ja
võiga. Suures ülekaalus olevatele inimestele või väga suhkrutundlike inimeste
jaoks on köögiviljad vaid dekoratsiooniks taldrikul. Mõõdukas ülekaalus
inimesed võivad lisada oma loomsele toidule ka salateid ja süsivesikuvaeseid
köögiviljaroogasid. Leiba me väldime ja puuviljadega oleme ettevaatlikud kuni
soovkaalu saavutamiseni.
Me sööme siis, kui oleme näljased ja lõpetame söömise siis,
kui kõht on täis.
Kui keha on GI-0/LCHF-toitumisega kohanenud, siis saame
sellest eelmisest lausest eriti hästi aru. Kui sul on hommikul kõht tühi, siis
sööd hommikusööki, kui mitte, siis jätad selle söögikorra vahele ja sööd alles
siis, kui kõht tühjaks läheb, kasvõi kell 3 päeval. Sest GI-0/LCHF-toitumisega
avaneb su keha jaoks veel teinegi menüü – nimelt sinu enda rasvavarud.
Ometi räägivad ju toitumisteadlased, et hommikusööki lausa
peab sööma. Jah, neil on õigus – see kehtib süsivesikukütusel olevatele inimestele.
Kelle keha suhkrul töötab, see peabki agaralt iga paari tunni tagant end uuesti
laadima. Meile, kes me sööme loomulikku toitu, kehtivad teised reeglid. Me pole
üldse nii sõltuvad reeglipärastest söögiaegadest. Kui keha tahab, siis anname
talle toitu suu kaudu, muul ajal sööb keha oma varudest. Tulemuseks on see, et
me võtame kaalus alla.
See võib sulle esialgu kummaline tunduda, aga kui oled uut toitumist juba paar nädalat harrastanud, siis saad aru, mida me sellega mõtleme. Selleks ajaks on juba sinu enda rasvavarud sulle avanenud ja sul on igal ajal täielik ligipääs „toidule“. Suhkrusööja sööb ainult suu kaudu ja talletab üleliigse rasvana oma vöökoha ümber, nimelt sulgeb suhkur rasvapõletuse.
Kuna loomuliku toidu sööjal on võimalik süüa nii taldrikult
kui oma varudest, siis just sellepärast ei tunne sa nii tihti nälga ja just
sellepärast pead omale aeg-ajalt uusi väiksemaid pükse ostma!
GI-0/LCHF-toitu süües on sinu taldrikul tõenäoliselt vähem
sööki. Osalt seepärast, et sinu toit on nüüd toitvam, osalt sellepärast et
võtad osa toitu oma rasvavarudest. Seepärast ei ole ka huvitav taldrikul oleva
toidu kaloreid kokku lugeda.
Kokkuvõtlikult: me
peame sööma siis, kui keha toitu tahab. See, kes sööb sotsiaalsetel põhjustel,
hobikorras või muu tegevuse puudumisel, jääbki paksuks.
GI-0/LCHF on hormonaalselt reguleeritud kaalulangetamine. Siin
ei ole juttu ei näljutamisest ega trennitegemisest.
Selle toitumise eesmärgiks on, et me eritaksime minimaalselt
insuliini – niisama vähe, nagu meie esiisad tegid. Seetõttu lõpetame üleliigse
rasva ladustamise ja saame ligipääsu oma rasvavarudele.
Põhimõte on selles, et me saame omal alati kõhu täis süüa
ning me ei tunne kunagi enam mingeid „isusid“. Meie stabiilne veresuhkur pakub
meile kindlustunnet ja vastupidavust. Me sööme siis, kui vaja ning kui toitu ei
ole, sööme oma rasvavarudest. Me toimime nii, nagu inimene on ette nähtud
toimima.
Meie kaaluregulatsiooni taust peitub meie päritolus. Meie
kauged esivanemad olid kütid, kes said süsivesikuid süüa vaid lühikesel osal
aastast. Need, kes olid kõige tublimad süsivesikute rasvana ladustajad, omasid
ka kõige paremat šanssi ellu jääda pikal talvel. Võime süsivesikuid rasvana
ladestada tuli iidsele kütile kasuks, aga see on halb tänases ühiskonnas, kus
inimesed elavadki kergesti seeditava rämpstoidu peal.
Võime end võrrelda ka karuga, kes sööb suve lõpus palju
mustikaid, et seeläbi omale talveks rasva ladestada. Kui karu enne talveund
kitsesid sööks, siis ta jääks talvel nälga, sest kitse söömisest rasvavarusid
ei saa. Tänapäeva inimesed ei pea enne talve rasvavarusid koguma. Seepärast
peame meie palju liha ja vähe marju sööma.
Me võime vaadelda tegelikkust kui suurt teaduslikku
uuringut. Viimase kolmekümne aasta jooksul on meil olnud võimalus uurida, mis
juhtub inimestega, kes söövad palju leiba ja kunstlikke margariine. Tegelikkus
näitab, et need inimesed lähevad paksuks ja jäävad haigeks. Selle uuringu
tulemusi võime näha tänaval ringi vaadates.
Taldrikureeglit järgides jäävad/saavad saledaks vaid need
inimesed, kes saavad hakkama väga väikeste portsjonite söömisega. Siiski on see
reegel geniaalne – see pakub kaalujälgijatele, figuurisõpradele, pulbridieetide tootjatele ja
ravimifirmadele pidevalt uusi kliente.
Taldrikureeglit kutsutakse „tasakaalustatud
toitumiseks“ - see sisaldab vähe rasva,
mõõdukalt valku ja ülemäära palju süsivesikuid. See sarnaneb tegelikult
suuresti sellisele toitumisele, mida sumomaadlejad kasutavad, et kaalus palju
juurde võtta.
Taldrikureegli peamiseks veaks on see, et see annab kehale pidevalt rasva ladestamise signaale. Süsivesikutel on selline omadus. Samal ajal pidurdub rasva põletamine. Süsivesikutel on ka selline omadus. Kes taldrikureegliga kaalu soovib hoida, peab toidu koguseid piirama ja väga palju trenni tegema.
Taldrikureegel ei põhine toitumisteadusel, vaid
põllumajanduspoliitikal. Seda on praktiseeritud nüüd juba 30 aastat ja selle
tulemusi võime ise tänaval ringi käies vaadata.
GI-0/LCHF-i puhul ei ole tarvis lugeda kaloreid. Me sööme
nii, et pakume kehale neid toitaineid ja energiat, mida keha oma optimaalseks
toimimiseks vajab. Me sööme nii, et me optimeerime oma tervist. See, kui palju
kaloreid toit sisaldab, on ebahuvitav.
Aga see kehtib ainult nendele, kes
söövad vastavalt meie hormonaalsetele põhimõtetele. Neile, kes söövad ametlike
toitumissoovituste järgi, kehtivad hoopis teised reeglid.
Enamus dieeditajaid püüab söödavat toidukogust vähendada
ning seejuures kulutatavat energiat trennitegemise näol suurendada. Nad loevad
oma söögiga saadavaid kaloreid ja trenniga kulutatavaid kaloreid. See toimib
hästi teoorias, aga mitte nii hästi praktikas. Asi on selles, et inimestele ei
meeldi olla näljane ning kui inimene piisavalt palju trenni teeb, siis
ta ka kompenseerib selle suurema toiduhulgaga. Varem või hiljem. Kõik, kes seda proovinud on,
teavad seda.
Meie, kes me harrastame GI-0/LCHF-i, reguleerime oma kaalu
kaasasündinud kaaluregulatsiooni süsteemiga. Mõte ei ole keha näljutamises,
kuna see paneb organismi poolkiirusele. Meie soovime optimaalselt toimivat
keha, me soovime energiat, elurõõmu ja tugevat immuunsüsteemi.
Professorid soovitavad sul vähem süüa ja rohkem joosta. Kui
kaalus juurde võtad, siis sellepärast, et sa siiski sööd liiga palju ja teed
liiga vähe trenni. Meile, kes me toitume GI-0/LCHF-i järgi, kehtivad teised
reeglid – me sööme nii, et me anname kehale rasvapõletussignaale. See on
loomulik kaaluregulatsioon ja sel pole mingit pistmist kalorite või
trennitegemisega.
Ükski imetaja ei lähe paksuks, kui ta sööb sellist toitu,
mida ta on loodud sööma. See sama kehtib ka imetajale nimega inimene. Sealihas
on tunduvalt rohkem kaloreid kui saiakestes, aga keegi ei ole kunagi vaid
sealiha söömisest paksuks läinud.
Vali toiduaineid esiteks selle järgi, mille 100 grammis ei
oleks rohkem süsivesikuid kui 5 g. Siiski hoolitse selle eest, et su põhiline
toit koosneks asjadest, mis süsivesikuid üldse ei sisalda – liha, munad, kala,
või, kookosrasv ja lisandiks vali neid kuni 5 g sv sisaldavaid asju.
Teiseks on hea, kui sinu toidu rasvasisaldus oleks suurem
kui valk+süsivesik kokku.
GI-0/LCHF-i abil saad tervemaks. Kes on haige ja
ülekaaluline, saab terveks ja saledaks. Paljud saavad abi ka valude,
suhkrusõltuvuse, diabeedi, lastetuse, väsimuse jms korral.
Tervenemine toimub erinevate etappidena. Umbes nädalaga
harjub su keha uue toiduga ja esimese nädala lõpus näed ka esimesi tulemusi
kaalul. Kuu ajaga harjub su keha täielikult sellise toitumisega ja hakkab
tõsiselt rasva põletama. Aasta pärast oled uus inimene, nii seest kui väljast.
Sa elad uut elu, uues kehas.
Sa saad tagasi elurõõmu, toidurõõmu, liikumisrõõmu ja
suhtlemisrõõmu.
Programmi valimine
Programmid on:
50+ (12 g sv päevas)
25+ (18 g sv päevas)
10+ (27 g sv päevas)
Milline grupp valida? Kui sul on ülekaalu 100 kg, siis
kuulud gruppi 50+, kui oled peaaegu normaalkaaluline, valid grupi 10+. Kui
kuulud nende hulka, kes on olnud normaalkaalulised, aga on pidanud omale
järk-järgult paljude aastate jooksul suuremad riided muretsema, siis on 25+
parem valik.
GI-0/LCHF puudutab esmajoones tervise paranemist. Paranenud
tervisenäitajad on tunduvalt olulisem kui kaalukaotus. Enamus inimeste jaoks
toob tervise paranemine endaga kaasa automaatse kaalukaotuse. Terve keha ei
taha olla paks!
GI-0/LCHF annab sulle uue elu, aga ainult siis, kui neid põhimõtteid
tõesti järgid. Inimesed, kes kergesti kaalus juurde võtavad, vajavad
radikaalsemat muudatust. Saledad inimesed, kellel on vaid mõned ülekilod
vöökohal, võivad olla liberaalsemad. Aga lõppkokkuvõttes otsustad sa ise,
millisesse gruppi kuulud.
Sinu tundlikkus süsivesikute suhtes määrab selle, milline
grupp sulle kõige paremini sobib. Kaalunumber ei olegi nii määrav.
50+
Grupp 50+ on väga tundlik süsivesikute suhtes. Siin on vaja
ranget lähenemist, et korralikku efekti saavutada. Retseptiks on rasvane,
loomne toit. Nende inimeste jaoks ei ole ühtegi muud toitumist, mis niisama
efektiivne oleks. Kolm osa liha ja üks osa rasva on 50+ grupi
„taldrikureegliks“. Rasvaseid lihatükke võib süüa niisama, ilma rasva juurde
lisamata. Lahjadele lihatükkidele lisatakse rasva juurde. Ainsaks lisandiks on
mõned dekoreerivad rohelised lehed. Kui sulle selline programm liiga karm
tundub, siis vali grupp 25+.
25+
Grupp 25+ sööb peamiselt liha ja rasva ning sinna juurde
mõõdukas koguses köögivilju lisandina. Lubatud on vaid maa peal kasvavad
köögiviljad. Välja jäävad tärkliserikkad köögiviljad (juurviljad) ja puuviljad.
Ning loomulikult leib ja pasta. Lahjale lihale lisatakse mõõdukalt rasva. Ka
selle programmiga võetakse kaalust alla, aga eriti rasked juhtumid saavutavad
kindlama tulemuse grupis 50+.
Alguses on kõige tähtsamaks eesmärgiks saada rasvapõletus tööle. Kui rasvalõke juba ühtlaselt põleb, siis valid tasakaalustatud toidu, mis annab sobiva kaalulanguse ilma igasuguse näljatundeta. Kui ka see programm sinu jaoks liiga range tundub, siis valid grupi 10+. Sel juhul ei ole tulemus niisama kindel. Aga kõik sõltub sinu insuliinitundlikkusest. Kui 10+ ei toimi, siis lähed tagasi 25+ peale.
10+
Grupil 10+ on kõige rohkem liikumisvabadust. See grupp on
sulle, kellel on vähem kui 10 kilo ülekaalu, võib-olla vaid paar ülekilo. Sina
ei ole tõenäoliselt insuliiniresistentne ja seepärast talud sa rohkem valku ja
veidi vähem rasva. Siia gruppi kuuluvad ka alakaalulised, kes tahavad kaalus
juurde võtta tervislikul viisil.
Sul on küll mõõdukas ülekaal, aga see ei tähenda, et sa varem eesmärgini jõuad. Väikse ülekaaluga inimesel võib 6 kilo allvõtmiseks kuluda sama palju aega kui suures ülekaalus oleval inimesel 50 kilo allavõtmiseks kulub. Seda selgitab see, et keha kaitseb oma viimaseid kilosid väga jonnakalt. Kaalulangetamise lõpus võib trennitegemisest väga palju abi olla. Alguses on trennitegemine peaaegu kasutu. Aga kui me end liigutada saame, siis peaksime ikka liigutama – liigutamine on tervisele kasulik!
Kui oled sobiva programmi leidnud ja tead, et selle
järgimisega ka hakkama saad, siis lähebki lahti. Ütleme, et valisid programmi
50+, teed seda kolm kuud ja siis hindad. Kui asi toimib, siis jätkad, vähemalt
seni kuni oled oma ülekaalust poole kaotanud. Seejärel võid otsustada üle minna
liberaalsemasse gruppi 25+. Või jätkata samamoodi.
Kui sa 50+ programmiga liiga kiiresti kaalu kaotad, siis
pead üle minema programmi 25+. Pikas plaanis ei ole hea kaotada üle kilo
nädalas, selle tagajärjel saad vaid rippuva naha. Sama kehtib ka neile, kes
alustavad 25+ programmiga. Kui kaal liiga kiiresti langeb, on soovitatav üle
minna gruppi 10+.
Kui aga näiteks terve kuu jooksul sinu kaal ei liigu, siis
toimid vastupidiselt. Sel juhul lähed grupist 10+ gruppi 25+ või grupist 25+
gruppi 50+.
Sinu tundlikkus
süsivesikute suhtes määrab selle, milline programm valida.
Vahepala: kui sulle
ämm külla tuleb J
Tuleks lõpetada söömine teiste inimeste soovide järgi.
Elus võib see üsna raskeks osutuda – ärilõuna, lõunasöök
konverentsil, torditükk kellegi sünnipäeval jne.
Pakkuja ütleb sulle, et üks torditükk ei tee ju midagi, sa
oled juba niigi nii palju alla võtnud.
Me oleme viisakad, sööme asju, mida ei peaks sööma ja ongi
kõik isud ja ülesöömine jälle platsis.
Grupis 50+ on keelatud olla viisakas! Edaspidi mõtled
niiviisi: „ma võtan pool oma ülekaalust alla. Mitte miski ei ole niisama
tähtis. Ma ei tee ühtegi erandit enne, kui olen pool oma ülekaalust kaotanud“.
Aga nüüd tuleb ämm külla! Ja sa tunned, et peaksid nüüd ühe
erandi tegema, kodurahu huvides, aga ei taha jälle suhkrulõksu kukkuda. Mida
siis ikkagi teha?
Siin pole üldse probleemi. Ämmale võid teha nii palju
erandeid kui tahad, sööda teda kasvõi šokolaadikommide või kookidega. Ise võtad
näiteks spinati fritata või mõne muu lubatud lisandi.
Võid ju kohvi kõrvale pakkuda juustuleivakesi, koos ohtra
võileivakattega. Ega su ämm ei pea teadma, et leivake on süsivesikuvaba! Üks
võimalus on teha ka 50+ viimast retsepti – võileivatorti.
Kriisi korral võid alati „laenata“ toite liberaalsemast
grupist.
50+ gruppi kuuluvad inimesed ei saa omale kahjuks väga palju
suuremaid kõrvalekaldeid lubada. Ka 25+ grupis ei ole lubatud suuremad
kõrvalekalded, aga sinna jõudes oled vähemalt pool oma ülekaalust kaotanud.
Siis oled juba valmis saavutatut hoidma. Kõige riskantsem on reis grupist 50+
gruppi 25+. Kui oled jõudnud juba 25+ gruppi, lähed juba edasi mööda
asfaltteed.
Sama mõttekäik kehtib teistele gruppidele. Kui alustad
grupis 25+, siis võtad vastu raudkindla otsuse võtta alla pool oma ülekaalust
ilma erandeid tegemata. Siis on sul vaid mõni kilo jäänud, et minna üle gruppi
10+. See annab hea motivatsiooni. Kui oled juba jõudnud gruppi 10+, siis on sul
tulemus, mis on väärt kaitsmist.
See, kes alustab grupis 10+, saab muidugi palju
liberaalsemalt võtta. 9 g süsivesikuid ühe toidukorra kohta pakub teatavat
liikumisruumi. Kui hoiad päeva jooksul süsivesikuid kokku, siis jääb
õhtusöögiks palju mõnusaid lisandeid. Aga piirdu siin antud köögiviljade nimistuga.
Leib, pasta ja kartul ei kuulu kuidagi GI-0/LCHF-i alla.
Kiire
toiduvalmistamise kursus GI-0/LCHF-iga
Päeva algusest.
GI-0/LCHF õhtusööki on lihtne süüa. Sellega saab enamus
inimesi hakkama. Lõunasöök on veidi keerulisem, eriti neile, kes väljas söövad.
Kõige kindlam on kodust lõunasöök karbiga kaasa võtta. Aga esialgu on kõige
problemaatilisem siiski hommikusöök.
Tavaliselt ei taha naised hommikuks õhtusöögi jääke süüa,
meestel seda probleemi ei ole. Võib-olla just seepärast võtavad mehed GI-0/LCHF-iga
paremini alla ja iga neljas naine ei saavuta soovitud tulemust?
Need, kes vaheldust soovivad, on tihti varem harjunud
hommikuks jogurtit ja müslit sööma või täisteravõileiba, kümme aastat või
rohkem. Millegipärast ei tundunud see siis sugugi üksluine. Siin ei ole asi GI-0/LCHF-i
üksluisuses, vaid selles, et inimene tegelikult siiski ei soovi oma toitumist
muuta.
Niisiis tuleb leida midagi, mida sa hommikul süüa tahaksid,
mis sulle meeldiks ja mis oleks vaheldusrikas. Miks mitte alustada päeva
salatiga? Ajapikku jõuad peekoni ja munani. Aga toitva salati teed sama
kiiresti kui muna keedad. Ja salat on palju parem ja loomulikum toit kui jogurt
ja müsli.
Tuunikalasalat: sega veidi hakitud sibulat, dijoni
sinepit ja sidrunimahala. Vala juurde tuunikala ja majoneesi. Sega läbi.
Maitseks võid lisada musta pipart ja tilli. Seda salatit sobib süüa paljalt ja
keedetud munade juurde.
Kiire tuunikalaomlett: prae pannil tuunikala, lisa
munad. Maitsesta. Söö majoneesiga.
Makrell/skumbria sibula ja munaga: Skumbriat/makrelli
peaksime sööma vähemalt kord nädalas. Soovitame omale koju varuda palju
skumbria/makrell tomatikastmes purke. See on odav ja kasulik toit.
Sega kokku üks purgitäis makrelli poole hakitud sibulaga ja
mõne tilga sidrunimahlaga. Söö segu koos 2 keedetud munaga.
Kiire kreveti- ja avokaadosalat: Sul on ju alati
kodus avokaadot ja krevette sügavkülmas ja majoneesi külmkapis. Sul on sidrunit
ja valmis keedetud mune. Siin on kõige olulisemaks lisandiks majonees!
Pane taldrikule viilutatud avokaado ja viilutatud muna. Vala
sinna ka krevetid ja lisa suur lusikatäis majoneesi. Tilguta peale
sidrunimahla. Võib-olla ka natuke tilli kaunistuseks.
Kõige kiirem krevetisalat: Pane taldrikule rohelisi
lehti, aseta sinna peale viilutatud muna, krevetid ja vala peale veidi
majoneesi. Kaunista sidruniviilu ja tilliokstega.
Kiire omlett: Pane pann soojenema, tükikese võiga.
Löö pannile paar muna ja paar spl vahukoort. Sega omletisegu läbi ja pööra
ümber.
Peekon ja munad: Kõige efektiivsem kaalulangetuse
hommikusöök.
Munapuder: Pane pann soojenema, poolel kuumusel, tükk
võid pannile. Sega omavahel munad ja vahukoor (ühe muna kohta 1 spl vahukoort,
arvesta umbes 3 muna inimese kohta). Sega hulka ka maitseained. Vala segu
pannile ja sega pidevalt puulusikaga. Võtab aega umbes 5-6 minutit, et
munapuder tekiks.
Kõige kiirem hommikusöök: see on süüa midagi eilsest
õhtusöögist. Kui sa ei soovi hommikul süüa teha, siis see on suurepärane
lahendus. Siiski, kui oled alles ära jätnud tüüpilise jogurt + müsli +
täisteravõileib hommikusöögi, võib see liiga järsu muudatusena tunduda.
Ajapikku, umbes poole aastaga jõuad ka sinnamaale, et see normaalne tundub.
Kui sööd toitainerikast sööki, siis muutuvad sinu
maitse-eelistused. Sa hakkad järk-järgult sööma seda, mida inimene on loodud
sööma. Siis kaotab tänapäevane toit oma võlu.
Las see muutus tuleb loomulikult. Poole aastaga saad
suhkrupilvest välja. Siis saad elu täiel rinnal nautida.
KASTMED JA MAITSEVÕID
Kastme valmistamist alusta peale lihatüki praadimist. Vala
praepannile sorts vett, puljongit või veini. Kui see on ilusti lahustunud seal
koos praadimisjääkidega, valad peale vahukoore ja lased sel kokku keeda. Lõpus
sobib lisada veel tükike võid, see teeb kastme läikivaks ja ilusaks. Enamasti
piisab nendest maitseainetest, mis juba pannil olemas on. Kui siiski
maitsestada soovid, siis sobivad selleks sojakaste, dijoni sinep, ansjoovise
vedelik, kapparid, sidrun või mis sulle just meeldib. Kui soovid rohkem
strooganovi-laadset kastet, siis lisa sibulat, tomatipüreed ja sidrunimahla.
Kui sul on kiire või ei viitsi kastet teha, võid alati
juustunoaga võid lihatüki peale viilutada. Raputa maitseainet peale ja pressi
veel üks küüslauk, ideaalne.
Kaste praetud lihale: Kui liha on praetud, valad
pannile vahukoort ja veidi hapukoort ja lased sel väiksemaks keeda. Soovi
korral võid maitseks lisada murendatud fetajuustu ja teelusikatäie dijoni
sinepit.
Veinikaste: Vala peale liha praadimist pannile valget
veini ja koort ning lase sel kokku keeda, samal ajal hoolsalt vahustades. Vala
seejärel kaste lihatükile. Sobib väga hästi piprapihvile.
Kaste praetud kalale: Praetud kala juurde sobib hästi
külm kaste. Sega kausis hapukoor, veidi majoneesi ja üks teelusikatäis dijoni
sinepit. Pressi veel veidi sidrunimahla, lisa natuke Cayenne pipart ja ongi
valmis.
Kastmed keedetud lihale: Kui liha (näiteks kana,
lammas) hakkab valmis saama, võtad potist osa puljongit ja lased sel soovitud
maitse saavutamiseni teises potis väiksemaks keeda. Maitsesta vahukoore ja
sidruniga. Maitsesta – näiteks kana juurde sobib curry ja lamba juurde sobib
till ja veidi rohkem sidrunit.
Kui soovid paksemat kastet, siis ära kasuta jahu ega maisijahu
ega midagi säärast. Kastme saad paksemaks munakollaste
abil. See on klassikaline retsept. Üks munakollane vastab paarile
teelusikale jahule ja see annab oivalise maitse. Pea vaid meeles, et sel juhul
on vaja väga korralikult segada ja tuleb olla ettevaatlik kuumusega. Kaste peab
vaid kergelt podisema. Kui sa väga kuumale kastmele munakollase lisad või
korralikult ei sega, siis tekivad kergesti klimbid.
Majonees: 1 muna, 2 dl rapsiõli, 1,5 tl dijoni
sinepit, 2 tl punase veini äädikat, soola, valget pipart. Muna, sinep, äädikas
ja maitseained kõrgesse nõusse ja saumikser tööle. Vala peenikese joana sisse
õli, ise samal ajal mikserdades.
Sama majonees on väga hea küüslaugukastme põhi – lisa paar
pressitud küüslauguküünt.
Kala juurde sobib see majonees näiteks ka tilli ja sidruniga
maitsestatuna, võib lisada ka hapukoort.
Sinihallitusjuustu
kaste: prae punast sibulat või porrut, lisa hapukoort ja veidi valget
veini. Seejärel vahukoort. Siis lisad sobiva maitsega sinihallitusjuustu ja
lased kõigel kokku keeda.
Lihtne juustukaste: soojenda vahukoort ja lisa hulka
tugevamaitselist juustu. Parmesani või gorgonzolat näiteks. Kui juust on
sulanud, on kaste valmis.
Lihtne külmkaste: Sega kausis hapukoor, veidi hakitud
päikesekuivatatud tomateid ja lisa sobivas koguses küüslauku. Veidi soola ja
pipart.
Lihtne krevetikaste: Pruunista paarsada grammi
krevette võis. Piisab paarist minutist. Võta krevetid pannilt ja vala sinna
vahukoort. Lase madalal kuumusel väiksemaks keeda. Maitsesta, näiteks
estragoniga. Sobib ka tilk konjakit. Vala nüüd krevetid tagasi ja lisa ka veidi
võid.
Rhode Islandi kaste: 1 dl majoneesi, ½-1 dl
tšillikastet, 1 dl kõvaks vahustatud vahukoort, Cayenne pipart või tabasco
kastet. Sega kõik omavahel.
Pesto: 1-2 potikest basiilikut, ½-1 dl pähkleid
(näiteks india või piiniapähkleid), 1 dl riivitud parmesani juustu, paar
küüslauguküünt, soola, oliivõli. Pane kõik köögikombaini, õli lisa viimasena.
Primavera: 150 g värskeid spargleid, 30 g võid, 2 ½
dl vahukoort, 60 g riivitud parmesani juustu. Lõika spargel tükkideks, sulata
või pannil ja lisa spargel, vahukoor ja parmesan. Lase keeda kuni spargel on
erkroheline ja läbi keenud. Maitsesta soola ja pipraga.
Alfredo: 90 g võid, 150 g parmesani, 3 dl vahukoort,
3 spl peterselli. Sulata või, lisa parmesan ja vahukoor ning lase keema, sega.
Alanda kuumust ja lase podiseda kuni kaste pakseneb. Sega pidevalt. Lõpuks lisa
petersell ja maitsesta soola ja pipraga.
Carbonara: 1 pakk peekonit (tükeldatud), 4 muna, 50 g
riivitud parmesani, 3 dl vahukoort. Prae peekon, vahusta seejärel eraldi nõus
munad, parmesan ja vahukoor. Vala segu hulka ka peekon ja sega hoolikalt. Vala
seejärel kogu kaste uuesti pannile ja lase sel umbes 1 minut veel podiseda.
Maitsesta musta pipraga.
Boscaiola: 1 pakk peekonit, 200 g šampinjone, 6 dl
vahukoort, 2 rohelist sibulat, 1 spl peterselli. Prae peekon ja šampinjonid,
sega hulka vahukoor ja lase 15 minutit kõrgel kuumusel keeda. Lõpuks lisa
roheline sibul ja petersell.
Hamburgeri kaste: Sega majonees peeneks hakitud
soola- või marineeritud kurgi ja sibulaga. Lisa värvi paprikapulbri või
tabascoga. Võid lisada ka viimaste asemel tšillikastet või sambal oeleki.
Maitsevõid: osta soolane või, jäta toatemperatuurile
ja sega seejärel näiteks:
1.
küüslaugu, sidrunimahla ja valge pipraga.
2.
peenestatud peterselliga.
3.
pasta rossa maitseainega.
4.
worchesterkastme, sidrunimahla, peterselli ja
pipraga.
5.
ansjooviste, kapparite ja sidrunimahlaga
(köögikombainis).
6.
mädarõikaga
7.
sulatatud kitsejuustuga
8.
kukeseentega, millelt on vesi välja praetud
9.
taco maitseaineseguga
Rulli maitsevõi peale valmissegamist küpsetuspaberisse ja
pane külma. Lõika hiljem lihatüki peale nagu paksusid vorstiviile.
Milliseid köögivilju valida?
Siin on nimekiri erinevatest köögiviljakogustest, mis
annavad 6 g süsivesikuid.
60 g pastinaaki
63 g keedetud porgandit
65 g keedetud peeti
93 g keedetud kaalikat
100 g kollast sibulat
100 g suhkruherneid
120 g keedetud porrulauku
125 g punast paprikat
134 g munataime
150 g avokaadot
155 g tomatit
160 g keedetud kapsast
175 g keedetud lillkapsast
195 g lehtpeeti ehk mangoldit
195 g rohelist paprikat
200 g keedetud brokolit
200 g türgi ube
240 g hapukapsast
240 g valget redist
260 g keedetud sparglit
270 g jääsalatit
285 g kabatšokki
300 g kurki
300 g redist (75 tk)
375 g võis praetud spinatit
600 g konserveeritud sparglit
670 g keedetud spinatit
(Nimekiri pärineb Skaldemani raamatust GI-null, võib
esineda mõnegrammiseid erinevusi nutridata andmetega)
LEIVA ASEMEL
Juustuleib: 125 g kodujuustu, 2 dl riivjuustu, 3
muna, maitseaineid. Vahusta munavalged väga tugevaks vahuks, lisa veidi soola.
Sega kodujuust ja munakollased saumiksriga. Sega riivjuust. Maitsesta ja sega
ettevaatlikult munavalgega. Tõsta lusikaga küpsetuspaberile väikestesse
hunnikutesse. Küpseta 175 kraadi juures umbes 20 minutit.
Kookospannkoogid: 5 tugevaks vahustatud
munavalget, 1 dl kookoshelbeid, võid. Sega kookoshelbed munavalge vahuga ja
prae pannil ohtras võis.
Juustu-beseeküpsised: Vahusta munavalged tugevaks
vahuks, lisa paar supilusikatäit riivjuustu iga munavalge kohta. Tõsta
küpsetuspaberile väikestesse hunnikutesse küpseta 100 kraadi juures umbes pool
tundi, kuni need on täiesti kuivaks küpsenud.
MAGUSTOIDUD – inimene ei ole loodud neid sööma, aga kui
tulevad külalised, siis ikka võib vahel.
Jääšokolaad: sulata võrdses osas kookosrasva ja tumedat
šokolaadi, soovi korral lisa purustatud pähkleid. Vala segu vormidesse ja aseta
külma.
Šokolaadimousse: sulata veevannil tume šokolaad,
vahusta vahukoor ja paar munakollast, sega hulka sulanud šokolaad, serveeri näiteks
vaarikatega.
Pannacotta:
Kuumuta vahukoor (vahustamata) koos ühe vaniljekaunaga, mille sisu on
välja kraabitud ja samuti vahukoorele lisatud. Pane tassi sisse külma vette
želatiini paisuma. Kui vahukoor on kuum ja želatiin paisunud, sega need omavahel
ja lisa veidi suhkruasendajat. Vala pokaalidesse, kata toidukilega ja aseta
külmkappi tarduma.
NEED TOIDUD PEAKS ALATI KODUS OLEMA
Sügavkülmas: valmis portsjonid toitu, tee
õhtusööke alati suurem kogus ja pane jäägid sügavkülma, nii on kiirel päeval hea
toit kohe võtta. Lisaks peaks sügavkülmas olema veel liha, kala, linnuliha,
krevette ja maksa. Väldi valmistoite.
Külmkapis või sahvris: Munad, juust, peekon, või,
kookosrasv, oliivõli, vahukoor, hapukoor, dijoni sinep, majonees,
makrell/skumbria tomatis, oliivid, sibul, küüslauk, mõned maa peal kasvavad
köögiviljad, palju ürte ja maitseaineid.
Lisaks võiks olla: toorjuustu (Philadelphia
näiteks), ansjoovised, tšillikaunad, sambal oelek, tabasco, worchester kaste.
EI OLE VAJA: suhkur, jahu, kartul, leib, sai,
kartulikrõpsud, hommikusöögihelbed, müsli, pudruhelbed, karastusjoogid,
maiustused, küpsised, koogid.
MÕNED PRAKTILISED NÕUANDED
·
Seakamara krõpsusid saab kasutada ka muuks kui
mõnusaks reedeõhtuseks näksiks teleka ees. Võid need purustada köögikombainis ja kasutada
saadud puru paneerimiseks.
·
Söö praetud maksa vitamiini asemel. Üks portsjon
(100 g) veisemaksa sisaldab sama palju kasulikke aineid kui terve ämbritäis
maheköögivilju (100 g veisemaksas on süsivesikuid 2 g). Vaid 10 g tükk praetud
veisemaksa sisaldab 2 päevaannust A-vitamiini ja 6 päevaannust B12-vitamiini.
Lähemalt grupist
50+
Nende taldrikul on kolm osa liha ja üks osa rasva. Natuke
rohelisi lehti dekoratsiooniks. Süsivesikute piir 3 g toidukorra kohta, 12 g
päevas.
See on ülirange GI-0/LCHF. Programm sulle, kellel on 50
kg ülekaalu või sulle, kes sa oled proovinud kõiki dieete, aga miski pole
mõjunud. See programm mõjub kindlasti – eeldusel, et sa seda järgid. Kui sa
tunned, et sa selleks siiski valmis ei ole, valid lihtsama programmi. Tulemused
ei tule niisama kiiresti, aga sul on normaalsem elu.
See ülirange programm ei ole mängimiseks. Seda teed siis,
kui oled otsustanud tõesti oma ülekaalust lahti saada. Esimese hinnangu
programmile annad peale 3-kuulist proovimist ja selle aja jooksul ei tee sa
ühtki kõrvalekallet. Kui 3 kuu möödudes sulle tundub, et see programm toimib
hästi, siis jätkad sellega, kuni oled pool oma ülekaalust kaotanud.
Mille järgi aru saada, et programm 50+ on sinu jaoks? See
on programm väga tugevalt süsivesikute suhtes tundlikele inimestele. Need, kes
lähevad juba ühe täisteraleiva vaatamisest paksuks. Need on
insuliiniresistentsed inimesed. See tähendab, et su keha eritab suures koguses
insuliini iga kord, kui su veresuhkur tõuseb. Kui insuliini eritatakse, peatub
rasvapõletus. Siis ei saa sa kaalust alla võtta, ükskõik mida sa ka sööd.
Seepärast ongi nii palju paksukesi, kes ka nälgimise juures oma kaalu säilitavad.
See, kes kuulub gruppi 50+, peab vältima kõikvõimalikke
veresuhkru kõikumisi. Sellepärast koosnebki sinu toit lihast ja rasvast.
Energiaprotsentides on see 15-20% valku, 75-80 % rasva ja maksimaalselt 5%
süsivesikuid. Suur kogus rasva soosib rasvapõletust.
Näidismenüü 50+:
Hommikusöök:
peekon (nii palju kui soovid)
1 muna
2-3 munakollast
1-2 spl vahukoort
(Prae peekon, tõsta pannilt ära, vala pannile muna ja
munakollased koos vahukoorega, sega ja prae)
Lõunasöök:
Hakklihakotletid (söö nii palju kui soovid)
Maitsevõi
Veidike brokolit võiga
Õhtusöök:
Suur rasvane lihatükk
Maitsevõi
Veidike ratatouille-d (hautatud köögiviljad, või)
(Kui sellest kõhtu täis ei saa, siis võtad ühe lihatüki veel)
FAKIIR JA SKALDEMANI DIEEDIPIHVID
Suures ülekaalus naised on raske grupp, kes vajab suuri
muutusi menüüs. Raskes ülekaalus meestega on lihtsam. Erinevus on selles, et
naised on tavaliselt oma keha aastakümneid erinevate näljadieetidega vaevanud,
aga mehed ei ole tihti varem mingit dieeti proovinud. Mehed ei ole õpetanud oma
kehasid säästurežiimile minema.
Fakiirdieet on praktiliselt 0 g süsivesikuid päevas. See
on kõige rangem versioon GI-0/LCHF-ist ja see on kõige efektiivsem, kui soovid
oma keha rasva põletavaks masinaks muuta. Põhimõtteliselt sisaldab selline
dieet vaid „dieedipihve“ ja vett. Lubatud on ka mõõdukas koguses kohvi.
Dieedipihvide põhimõte on ka juhtivaks ideeks 50+ grupis.
Aga ei ole põhjust olla nii ühekülgne. Toitu saab siiski veidi varieerida ka
selles grupis.
Aga kõigepealt dieedipihvide originaalretsept:
Pihvid koosnevad hakklihast – kaks osa seahakkliha ja üks
osa veisehakkliha, maitsesta ja tee pihvid nii suured kui soovid ja söö nii
palju kui soovid.
Veel 50+ grupi toite:
Wallenbergi fakiirpihv
Suured lihapallid fetajuustuga
Hakkliha peekoniga
Šveitsipärane pikkpoiss
Kanasalat
Spinatihautis
Ahjus küpsetatud kabatšokk
Sealiha hautis
Sea liblikfilee juustutäidisega
Kanamaksa vaht
Kana boursin-kastmes
Võileivatort
Lähemalt grupist
25+
25+ grupi taldrikureegel: kaks osa loomset toitu ja üks
osa köögivilja. Lubatud on vaid maa peal kasvavad köögiviljad. Ettevaatust
tomatitega. Süsivesikute piir 6 g toidukorra kohta, 18 g päevas.
See on normaalne GI-0/LCHF sulle, kes sa oled juba pool
oma ülekaalust kaotanud. Nüüd proovime lisada mõned süsivesikud igal
toidukorral. Nüüd on su keha juba rasvapõletusrežiimil ja mõned süsivesikud
lisatuna muidu rasvasele ja loomsele toidule ei tohiks probleemiks olla.
See grupp on ka neile, kellel juba algselt ei ole niivõrd
suur ülekaal. Kui sinu ülekaal on 15-20 kilo, siis võib olla sobilik siit
alustada. Saad hea tervise juba mõne kuu pärast ja tõenäoliselt kaasneb
programmiga ka korralik ja stabiilne kaalukaotus.
Hinda programmi kolme kuu pärast, mitte kolme nädala
pärast. Kui põletad rasva sobivas tempos, siis jätka. Kui võtad alla rohkem kui
1 kg nädalas, siis võiksid kaaluda 10+ grupp minekut. Siiski ei ole selles
grupis suurt ohtu rippuvaks nahaks, seega võid siia gruppi jääda ka kuni
eesmärgi saavutamiseni.
Tõenäoliselt oled suhteliselt sama tundlik süsivesikutele
nagu 50+ grupi liikmed. See tähendab, et pead sööma liha ja rasva baasil,
köögiviljad on vaid lisandiks. Lubatud on vaid mõõdukas koguses maa peal
kasvavaid köögivilju. Energiaprotsentides 25-30% valku, 67-70% rasva ja umbes
5% süsivesikuid.
Selles grupis võid kasutada 50+ grupi retsepte ja lisada
näiteks florida salati, hautatud spinati või pool avokaadot oma toidule.
Näidismenüü grupile 25+
Hommikusöök: kiire kreveti- ja avokaadosalat või
peekoniomlett
Lõunasöök: (siis, kui oled näljane, mitte kell 12)
fetajuustuga lihapallid ja Cole-slaw. Kui sööd väljas, siis võta lõunasöök
kaasa, see on parim valik. Aga hädapärast sobib väljas süües ka näiteks
kebabisalat ilma saiata, või kaks krevetivõileiba, millelt ainult katte sööd.
Õhtusöök: suur tükk ahjulõhet, maitsevõi, koores hautatud
spinat.
Grupis 25+ võid vabalt valida 50+ grupi toite, aga saad
siia julgemalt lisandeid kõrvale valida.
Veel 25+ grupi toite:
Pikkpoiss, brokolipüree, spargel
Veel 25+ grupi toite:
Pikkpoiss, brokolipüree, spargel
Böfstrooganov
Florida salat
Ratatouille
Gratineeritud köögiviljad koos fetajuustukreemiga –
pikkpoisi kõrvale
Cole Slaw
Juustu pätsikesed
Brokoli- ja juustugratään
Lühidalt grupist
10+
Taldrikureegel: pool taldrikut on täis liha ja teine pool
köögivilja. Maa peal kasvavad köögiviljad on kõik lubatud. Mõni üksik juurvili
samuti, soovitatavalt toorena.
Süsivesikute piir 9 g toidukorra kohta, 27 g päevas.
Kui oled järginud programme 50+ ja 25+ ja lõpuks siia
jõudnud, oled millegi suurega hakkama saanud. Palju õnne! Kahjuks peame siiski
arvestama, et sa oled veel insuliiniresistentne. See tähendab, et sa eritad
liiga palju insuliini veresuhkru tõusude juures. Saad seda programmi kasutada,
aga sa ei saa sellest veelgi liberaalsemaks minna.
Siiski, kui sa alles siit alustad, sinu algne ülekaal on
10 kg või vähem, siis on sul insuliinitundlikkus alles. Siis eritab sinu
kõhunääre piisavalt insuliini veresuhkru tõusu juures ja võid oma toitumises
liberaalsem olla. Aga ühtlasi – mida liberaalsem sa oled, seda rohkem pead
kontrollima oma toidu kalorsust. Kui hakkad täisteraleiba sööma, mis ei ole
soovitatav, siis oled sa üle läinud traditsioonilisele GI-toitumisele. Siis
pead hakkama nii rasva kui kaloreid kontrollima!
10+ grupi suureks erinevuseks teiste gruppidega on see,
et sa võid süüa ükskõik kui valgurikast toitu. Sul ei ole vaja lisada lahjale
lihale rasva, kui sa ei taha. Energiaprotsentides on see 35% valku, 55-60%
rasva ja 5-10% süsivesikuid.
Võid süüa kõiki toite 50+ ja 25+ gruppidest ja võtta kaks
korda nii palju lisandeid kui 25+ grupis. Kuna sul ei ole ka erilist ülekaalu,
on soovitatav regulaarne treening. Soovitatavalt värskes õhus.
Näidismenüü grupile 10+
Hommikusöök: kiire kreveti- ja avokaadosalat,
tuunikalasalat või peekoniomlett.
Lõunasöök (siis kui oled näljane, mitte kell 12): lõhe,
spinat vahukoore ja Philadelphia toorjuustuga hautatud.
Õhtusöök: korralik lihatükk, maitsevõi ja ratatouille.
Veel 10+ grupi toite:
Juustusuflee
Kreeka salat
Ahjukala
Hakklihaga täidetud paprikad
Praetud lihasteik piprakastmega
Köögiviljagratään
Nizza salat
Ahjuomlett peekoni ja seentega
Kanasalat peekoniga
Rostbiifi salat
GI-0/LCHF toitumine
Kui su keha töötab suhkrukütusel, siis peab sul olema
pidevalt ligipääs uuele kütusele – olgu selleks siis puuviljad, šokolaad või
koogitükk kohvi kõrvale. Ilma suhkruta on sul siis raske pingutust nõudvate asjadega
hakkama saada, olgu selleks siis vaimne või füüsiline pingutus. Kui veresuhkur
langeb, oled väsinud ja sul on raske keskenduda.
Kui lähed üle GI-0/LCHF-toitumisele, pääsed sellistest
probleemidest. Sul on ühtlane ja stabiilne veresuhkur ja see aitab sul
keeruliste asjadega paremini hakkama saada. Sa oled tundide viisi järjest
tippvormis. Su pea on selge ja sa ei saa aru, miks su töökaaslastel nii vähe
jaksu on. Kerge on unustada, et olid ise paar nädalat tagasi samasugune.
Inimene, kes sööb loomulikku mitmekesist toitu, mis põhineb
loomsel söögil, ei vaja toidulisandeid. Aga keegi meist ei söö kahjuks päris
nii mitmekesiselt kui vaja.
Paljudel tekivad jalakrambid. Sel juhul võiks lisada oma
menüüsse iga päev 1 dl mandleid. Kes siiski nii suurt süsivesikukogust igapäevaselt ei talu,
võiks võtta juurde magneesiumi. /Eestis müügil olevatest on kõige parem Magneesium Kelasin või Iidne Magneesium magneesiumiõli/.
Millal me peaksime sööma? Kas peame sööma kolm
põhitoidukorda ja kaks vahepala? Kas hommikusöök on ikka päeva kõige tähtsam
söök? Viimasele kahele küsimusele kehtib „jah“ vastus vaid juhul, kui sinu keha
töötab suhkrukütusel.
Rasvakütusel töötavale kehale kehtivad teised reeglid.
Esiteks – ei ole vaja mingeid vahepalu, söö toidukordade
ajal oma kõht korralikult täis.
Teiseks – sööd, siis kui tunned, et nüüd oled näljane. Mitte
hommikul kell 7, päeval kell 12 ja õhtul kell 18. Kui ärkad hommikul näljasena,
siis sööd. Kui tunned, et kõht ei ole veel tühi, siis ei ole tarvis süüa!
Hoolitse selle eest, et sul oleks siis paari tunni pärast midagi võtta, kui
kõhutühjust tunned. Siiski ei ole kellelgi tarvis püüelda selle poole, et süüa
vaid kaks korda päevas. Kolm korda päevas süüa on GI-0/LCHF-iga täiesti
normaalne, kui sul kolm korda päevas kõht tühi on. Peaasi, et sööd head ja toitvat loomulikku
sööki. Kõige parem hommikusöök on eelmisest päevast järelejäänud õhtusöök.
Alguses võib see muidugi harjumatu tunduda, aga üsna pea harjud ära sellega, et
hommikuks ei pea ilmtingimata jogurtit ja müslit või täisteravõileiba sööma.
Mis siis ikkagi kehaga juhtub, kui lähed üle GI-0/LCHF-toitumisele?
Esiteks lõppeb ära sinu keha säästurežiim. Su uus ja terve keha ei taha kaasas
kanda tarbetut ülekaalu, seega su kaal normaliseerub. Ülekaalulised võtavad
alla, alakaalulised võtavad juurde lihaste arvelt.
Üleminek GI-0/LCHF-ile toimub kolmes faasis.
Esimesel nädalal tühjendad oma suhkruvarud ja algab üleminek
ketogeensele ainevahetusele. Tavaliselt on enesetunne väga halb 3.-6. päeval.
Siis toimub aju kohandumine suhkrult ketoonidele. Mõni muutub siis just
eufooriliseks. Sa teed läbi siis samasuguse ülemineku nagu paastumiselgi.
Erinevus on vaid selles, et GI-0/LCHF-iga saad omal kõhu täis süüa. Kahe nädala
jooksul kaovad probleemid ja siis läheb su enesetunne ainult paremaks.
Teine faas kestab mõned kuud. Nüüd on ketogeenne ainevahetus
täielikult tööle hakanud. Sa võid oma ketoosi intensiivsust mõõta
ketostixidega. Samal ajal toimub järk-järguline kohandumine rasvakütusele.
Kolmandas faasis toimib su keha ja aju rasvakütusel.
Kolmanda faasiga kohandumine toimub esimese poolaasta jooksul. Nüüd ei tunne sa
enam vajadust süsivesikute järele ja sa võid vähendada ka oma valgukoguseid.
Rasvakütusel toimival kehal on vaja väga vähe lisaks, et optimaalselt toimida.
Paljud toitumiseksperdid usuvad, et süsivesikutest saadakse
paremat vastupidavust. Nad usuvad ka, et nii jõud kui vastupidavus halvenevad,
kui suhkrut mitte süüa. Aga tegelikkus on vastupidine: kui sööd loomulikku
toitu, saad ka loomuliku elujõu!
Aju ketoonidele kohandamine käib kiiresti. See protsess on
läbi juba paari nädalaga. Füüsiline kohandumine võtab tunduvalt kauem aega.
Arvesta, et selleks võib kuluda paar kuud kuni pool aastat, enne kui su jõud ja
vastupidavus ületavad seda, mis su varasem rekord suhkrukütusel oli.
Kui oled huvitatud vastupidavusspordialadest, siis pead
teadma, et GI-0/LCHF annab sulle vastupandamatu vastupidavuse. Sa võid osaleda
ükskõik millistel pikamaa jooksudel, ainsa kütusena kaasas vesi. Sul on ju
ligipääs oma rasvavarudele! Sa elad lihtsalt samamoodi nagu su ürgsed
esivanemad elasid, kui toitu vähe oli. Siis oli ju eriti palju just jõudu,
efektiivsust ja vastupidavust vaja. Kui ürgisa oleks suhkru puudumisel loiuks
ja nõrgaks muutunud, oleks ta välja surnud.
Suhkrukütusest loobumine toob kaasa palju eeliseid, üks
nendest on parem vastupidavus.
Nüüd räägime sellest, kuidas sööma ei peaks.
Selleks vaata ametlikke toitumissoovitusi. Ametlikud
toitumissoovitused sarnanevad väga sellele jõusöödale, millega lihaloomi
suureks söödetakse. Palju süsivesikuid ja leiba iga toidukorra kõrvale. Selline
nuumamine toimib väga hästi poole elanikkonna peal – need kes on ülekaalulised.
Teine pool maksab selle eest vähem nähtavate hädade ja halvema elukvaliteediga.
Esimesed ametlikud toitumissoovitused tulid välja
1960-ndatel ja siis pandi ka alus ülekaalulisuse epideemiale, mida me tänasel
päeval selgelt näha võime.
Tänapäevased toitumissoovitused sisaldavad ebaloomulikult
suures koguses kergesti seeditavaid süsivesikuid. Samal ajal valitseb
ebaloomulik puudus loomulikest rasvadest, mida inimene on loodud sööma. Need,
kes söövad ametlike toitumissoovituste järgi, jäävad varem või hiljem haigeks.
Meie igapäevased toitumissoovitused tekitavad meie igapäevaseid haigusi.
Nüüd opereeritakse ära nende inimeste magusid, kes söövad
valet sorti toitu. Niiviisi püütakse nende söömist takistada. Aga probleem ei
ole ju söömises, vaid probleem on selles, et süüakse toitu, mida soovitavad
ametlikud toitumissoovitused. Ära tuleks opereerida hoopis lahjad toiduained,
leib ja margariin, suhkur ja koogid. See toimiks palju paremini.
Kõlab süngelt? Ainult nende jaoks, kes järgivad ametlikke
toitumissoovitusi! Kui pöördud tagasi selle toidu juurde, mida oled loodud
sööma, saad tagasi ka oma tervise!
Meil on samasugune võime rasva ladustada, nagu karul ning
seejärel sellest rasvast toiduvaesematel aegadel elada. Karu kasutab oma rasva
kasvatamiseks mustikaid, meie aga suhkrut ja tärklist. Probleem on selles, et
me oleme unustanud, mis on sellise rasvakasvatamise mõte. See peab aitama meil
talve üle elada, aga meie toitumissoovitused põhinevad aastaringsel rasva
ladestamisel.
GI-0/LCHF-iga murrad selle mustri. Sa lähed üle ürginimese
„talvedieedile“, mis on mõeldud kasinamate aegade jaoks. Süsivesikuid
vähendades ja rasvakogust suurendades saad omale kaks menüüd, sa sööd nii suu
kaudu kui ka oma rasvavarudest. Sa sööd end kaalus kergemaks.
Kui sul on ülekaalu 25 kg või vähem, võid end otse
eesmärgini kaalust alla süüa. Kui ülekaalu on 50 kg või 100 kg, võid kaaluda
paar korda aastas „suvetoidule“ üleminekut. Selliste väikeste kaalutõusude abil
võid jagu saada jonnakatest kaaluseisakutest.
Ametlikud toitumissoovitused käsivad meil süüa toitainevaest energiat (süsivesikuid). See soovitus on raske füüsilise töö tegijale, mitte istuva eluviisiga inimestele. Kui me neid ametlikke soovitusi järgime, jääme haigeks ja läheme paksuks. Meid nuumatakse ja alatoidetakse üheaegselt!
Juba aastal 1826 kirjutas dr Anthelme Brillat-Savarin:
„korpulentsust põhjustab alati esmajoones jahu ja tärklist täis toit … ka kõik loomad, kes vabatahtlikult või mitte, söövad tärkliserikast toitu, lähevad paksuks. See seaduspära kehtib ka inimeste puhul … jahutoit on kõige efektiivsem kaalutõstja just kombinatsioonis suhkruga …“
„korpulentsust põhjustab alati esmajoones jahu ja tärklist täis toit … ka kõik loomad, kes vabatahtlikult või mitte, söövad tärkliserikast toitu, lähevad paksuks. See seaduspära kehtib ka inimeste puhul … jahutoit on kõige efektiivsem kaalutõstja just kombinatsioonis suhkruga …“
Ja lahendus:
„kuna on tõendatud, et rasva kasvatamine, nii inimestel kui loomadel on erandituna põhjustatud jahu- ja tärkliserikkast toidust, siis võib siit teha eksimatu järelduse, et vähem või rohkem range jahu- ja tärkliserikka toidu vältimine peab viima rasvumise lõppemiseni.“
Nii lihtne ja selge, juba 180 aastat tagasi.
„kuna on tõendatud, et rasva kasvatamine, nii inimestel kui loomadel on erandituna põhjustatud jahu- ja tärkliserikkast toidust, siis võib siit teha eksimatu järelduse, et vähem või rohkem range jahu- ja tärkliserikka toidu vältimine peab viima rasvumise lõppemiseni.“
Nii lihtne ja selge, juba 180 aastat tagasi.
Aitäh tõlke eest! :)
VastaKustutaSuur aitäh nii hea "väikese" sisukokkuvõtte eest! Ootan juba, millal saaks seda raamatut eestikeelena lugeda ;)
VastaKustutaHelina
Suur tänu, olen poolel teel (- 16 kg) ja esimesel seisakul. Teks on arusaadav ja teema sai veelgi selgemaks. Ole tänatud!
VastaKustutaTänan punti võtmast, väga huvitav ja hariv lugemine. Alustan õhusöögiga :)
VastaKustutaAitäh Kadi nii mönusa kokkuvötte eest! Kuigi mul on see raamat, olen lugenud mitu korda (rootsi keeles), siis eelistan alati tuhnida sinu kokkuvöttes, et tuletada mingi retsept meelde vöi siis soovitus.
VastaKustuta