Tõlgin artikli siit: http://authoritynutrition.com/10-benefits-of-low-carb-ketogenic-diets/
Originaalartiklist leiab üles ka kõik viited igat artiklis
väljaöeldud väidet kinnitavale teadusuuringule. Artikli autor on arstitudeng
Islandilt ja tal on väga asjalik koduleht, mis puudutab süsivesikuvaest
toitumist ja tervist.
Soovitan tema leht omale kohe lemmikutesse lisada, kes
inglise keelt oskab!
***
Süsivesikuvaeseid
dieete on aastakümneid vastuolulisteks peetud.
Esialgu materdasid
neid rasvafoobiaga meedikud ja meedia.
Usuti, et sellised
dieedid tõstavad kolesterooli ja põhjustavad südamehaigusi, kuna need sisaldavad
palju rasva.
Siiski … ajad on muutumas.
Alates aastast 2002 on
tehtud üle 20 inimuuringu süsivesikuvaeste dieetide kohta.
Peaaegu igaühes neist tulid
süsivesikuvaesed dieedid võitjaks nende dieetide üle, millega neid võrreldi.
Süsivesikuvaene
toitumine ei põhjusta mitte ainult suuremat kaalukaotust, vaid see viib ka enamus
riskifaktorite olulise paranemiseni …
kaasa arvatud kolesterooli paranemiseni.
Siin on 10
teaduslikult tõestatud kasulikku mõju tervisele, mis tulenevad
süsivesikuvaesest ja ketogeensest dieedist.
1.
Süsivesikuvaene toitumine tapab su söögiisu
(heas mõttes)
Nälg on dieedipidamise juures üks kõige halvemaid kõrvalmõjusid.
See on üks peamisi põhjuseid, miks paljud end oma dieedi juures
halvasti tunnevad ja lõpuks alla annavad.
Süsivesikuvaese toitumise üks parimaid külgi on see, et see viib
automaatselt isu vähenemiseni.
Uuringud näitavad järjepidevalt, et kui inimesed piiravad süsivesikuid
ning söövad rohkem valku ja rasva, siis nad söövad lõppkokkuvõttes palju vähem
kaloreid.
Tegelikult on asi veel ka nii, et kui teadlased võrdlevad
süsivesikuvaeseid ja rasvavaeseid dieete oma uuringutes, siis nad peavad
aktiivselt rasvavaeselt toituva grupi kaloreid piirama, et tulemused
võrreldavad oleksid.
Peamine: Kui inimesed piiravad
oma süsivesikute söömist, siis väheneb nende isu ja nad söövad lõppkokkuvõttes
palju vähem kaloreid ilma seda teadlikult püüdmata.
2.
Süsivesikuvaesed dieedid viivad suurema
kaalukaotuseni
Süsivesikute piiramine on üks kõige lihtsamaid ja efektiivsemaid
mooduseid kaalu kaotamiseks.
Uuringud näitavad, et inimesed, kes on süsivesikuvaesel dieedil,
kaotavad kiiremini ja rohkem kaalu kui inimesed, kes on rasvavaestel dieetidel …
kuigi rasvavaesel dieedil olevad inimesed piiravad aktiivselt oma kaloreid.
Üks selle põhjuseid on see, et süsivesikuvaeste dieetidega saadakse
lahti oma kehas olevast üleliigsest veest. Kuna süsivesikuvaene dieet alandab
insuliinitaset, siis hakkavad neerud üleliigset soola väljatuma, mis viib kiire
kaalukaotuseni esimesel paaril nädalal.
Uuringutes, mis võrdlevad süsivesikuvaeseid ja rasvavaeseid dieete,
kaotavad süsivesikuvaeselt toitujad mõnikord suisa 2-3 korda rohkem kaalu, ilma
näljatundeta.
Süsivesikuvaesed dieedid näivad olevat eriti efektiivsed kuni 6 kuud,
aga peale seda hakatakse jälle kaalus juurde võtma, kuna inimesed lõpetavad oma
süsivesikuvaese dieedi ja hakkavad jälle vanaviisi sööma.
Palju sobilikum oleks mõelda süsivesikuvaesest toitumisest kui
elustiilist, MITTE kui dieedist.
Ainus võimalus sellega pikaajaliselt
õnnestumiseks on selle juurde jäädagi.
Siiski võib osadel inimestel õnnestuda peale oma soovkaalu saavutamist
lisada oma menüüsse tervislikumaid süsivesikuid.
Peamine: Peaaegu eranditult
tagavad süsivesikuvaesed dieedid suurema kaalukaotuse kui dieedid, millega neid
võrreldakse, eriti esimese 6 kuu jooksul.
3.
Suurem osa kaotatud rasvast pärineb
kõhuõõnest
Kogu rasv kehas ei ole üks ja sama.
Rasva ladestumise asukoht kehas määrab ära selle, kuidas see mõjutab
sinu tervist ja haigestumise ohtu.
Niisiis, meil on nahaalune rasvkude ja kõhuõõne rasvkude.
Kõhuõõne rasvkude on see, mis kipub organite ümber kogunema.
Kui selles piirkonnas on palju rasva, siis see viib tavaliselt
põletikuni, insuliiniresistentsuseni ning see on usutavasti peamine metaboolse
sündroomi käivitaja, mis on tänapäeva lääneühiskonnas väga tavaliseks saanud.
Süsivesikuvaesed dieedid on väga
efektiivsed ohtliku kõhuõõne rasva vähendamisel.
Nad ei põhjusta mitte ainult suuremat kaalukaotust kui madala
rasvasisaldusega dieedid, vaid suurem osa kaotatud rasvast pärineb kõhuõõnest.
Ajapikku peaks see viima tunduvalt vähenenud riskile haigestuda
südamehaigustesse ja 2. tüüpi diabeeti.
Peamine: Suur osakaal rasvast,
mis kaotatakse süsivesikuvaese dieedi abil, pärineb ohtlikust kõhuõõne rasvast,
mis teatavasti põhjustab tõsiseid ainevahetusprobleeme.
4.
Triglütseriidid alanevad tavaliselt suurel
määral
Triglütseriidid
on rasva molekulid.
On
hästi teada, et paastu triglütseriidid, st kui palju meie veres on
triglütseriide peale öist paastu, on oluliseks südamehaiguste riskifaktoriks.
Võib
tunduda täiesti loomuvastane, aga kõrgenenud triglütseriidide põhjustajaks on
süsivesikute tarbimine, eriti just sellise lihtsuhkru nagu fruktoosi tarbimine.
Kui inimesed
piiravad oma süsivesikute söömist, siis sellega kaasneb tavaliselt väga
ulatuslik vere triglütseriidide taseme langus.
Võrdluseks
olgu siin toodud rasvavaesed dieedid, mis võivad paljudel juhtudel põhjustada
triglütseriidide taseme tõusu.
Peamine: Süsivesikuvaesed dieedid on väga
efektiivsed vere triglütseriidide taseme alandajad, triglügseriidid on vere
rasva molekulid ning hästi tuntud südamehaiguste riskifaktoriks.
5. Kõrgenenud
HDL-kolestereooli tase („hea“ kolesterool)
HDL-i
kutsutakse tihti „heaks“ kolesterooliks.
Tegelikult
on vale seda „kolesterooliks“ kutsuda, kuna kõik kolesterooli molekulid on
samasugused.
HDL
ja LDL on lipoproteiinid, mis kannavad kolesterooli veres ringi.
Kui
LDL transpordib kolesterooli maksast ülejäänud kehasse, siis HDL transpordib
kolesterooli kehast ära maksa, kus seda võib uuesti kasutada või millest seda
saab eritada.
On
hästi teada, et mida kõrgem on sinu HDL-tase, seda väiksem on sinu oht
haigestuda südamehaigustesse.
Üks
parimaid viise HDL-taseme tõstmiseks on süüa rasva – ning süsivesikuvaesed
dieedid sisaldavad palju rasva.
Seetõttu
ei ole just üllatavaks leiuks, et HDL-tasemed tõusevad tublisti
süsivesikuvaeste dieetidega, samal ajal kui HDL-tasemed tõusevad vaid mõõdukalt
või hoopis alanevad rasvavaeste dieetidega.
Triglütseriidide:HDL
suhe on veel üks väga tugev südamehaiguste ohu ennustaja. Mida kõrgem see
suhtarv on, seda suurem on sinu oht haigestuda südamehaigustesse.
Süsivesikuvaesed
dieedid, mis alandavad triglütseriide ja tõstavad HDL-taset, viivad selle
suhtarvu olulise paranemiseni.
Peamine: Süsivesikuvaesed dieedid sisaldavad
palju rasva, mis põhjustab korraliku HDL taseme tõusu, mida kutsutakse tihti ka
„heaks“ kolesterooliks.
6.
Alanenud veresuhkur ja insuliinitase, mis
viivad olulise paranemiseni 2. tüüpi diabeedi puhul
Kui
me sööme süsivesikuid, siis need lõhustatakse meie seedetraktis lihtsuhkruteks
(peamiselt glükoosiks).
Sealt
sisenevad need vereringesse ja tõstavad veresuhkrutaset.
Kuna
kõrge veresuhkur on mürgine, siis vastab keha sellele hormooniga, mille nimeks
on insuliin, mis käsib rakkudel glükoosi rakkude sisse tuua ning seda põletama
või ladustama hakata.
Tervetel
inimestel alandab kiire insuliini reaktsioon veresuhkru „sööstusid“, et ära hoida
keha kahjustamist.
Siiski
on väga paljudel inimestel selle süsteemiga tõsiseid probleeme. Paljudel on nõnda
nimetatud insuliiniresistentsus, mis tähendab, et rakud ei „näe“ insuliini ning
seetõttu on kehal raskem veresuhkrut rakkudesse tuua.
See
omakorda võib põhjustada haigust, mille nimi on 2. tüüpi diabeet, kui kehal ei
õnnestu piisavas koguses insuliini eritada, et alandada veresuhkrut peale
söömist. See haigus on tänapäeval väga tavaline, maailmas on umbes 300 miljonit
2. tüüpi diabeetikut.
Sellele
probleemile on tegelikult üks väga lihtne lahendus – piirates süsivesikuid,
elimineerid vajaduse insuliini järele. Nii veresuhkur kui insuliinitase
alanevad tugevalt.
Dr
Eric Westman, kes on süsivesikuvaese lähenemisega ravinud paljusid
diabeetikuid, ütleb, et ta peab tavaliselt juba esimesel päeval nende insuliinidoose
50% võrra vähendama.
Ühes
2. tüüpi diabeedi uuringus õnnestus 95,2 % haigetest vähendada või elimineerida
oma vajadus glükoosi alandavate ravimite järele 6 kuu jooksul.
Peamine: Parimaks viisiks veresuhkru ja
insuliini alandamisel on vähendada süsivesikute tarbimist. See on ka väga
efektiivne moodus 2. tüüpi diabeedi ravimiseks ja võimalik, et isegi ümber
pööramiseks.
7.
Vererõhk tavaliselt alaneb
Kõrge vererõhk (hüpertensioon) on paljude haiguste oluliseks
riskifaktoriks.
Siia hulka kuuluvad südamehaigused, insult, neerupuudulikkus ja paljud
teised.
Süsivesikuvaesed dieedid on efektiivseks mooduseks vererõhu alandamisel,
mis peaks viima nende haiguste alanenud riskini ning aitama sul kauem elada.
Peamine: Uuringud näitavad, et süsivesikute
vähendamine viib olulise vererõhu alanemiseni, mis peaks omakorda viima paljude
tavaliste haiguste ohu vähenemiseni.
8.
Süsivesikuvaesed dieedid on kõige
efektiivsemaks teadaolevaks metaboolse sündroomi raviks.
Metaboolne sündroom on haigusseisund, mida seostatakse tugevalt
diabeedi- ja südamehaiguste ohuga.
Metaboolne sündroom on tegelikult sümptomite kogum:
·
kõhupiirkonna
rasv
·
kõrgenenud
vererõhk
·
kõrgenenud
tühja kõhu veresuhkur
·
kõrge
triglütseriidide tase
·
madal HDL
tase
Aga hea uudis on see,
et kõik need viis sümptomit paranevad
oluliselt süsivesikuvaese dieedi abil.
Kahjuks soovitavad
valitsus ja peamised tervishoiuorganisatsioonid endiselt selleks puhuks
rasvavaest dieeti, mis on põhimõtteliselt kasutu, kuna see ei aita kuidagi
võidelda metaboolse sündroomi põhjustega.
Peamine: Süsivesikuvaesed dieedid pööravad efektiivselt tagasi kõik 5
põhilist metaboolse sündroomi sümptomit. Metaboolne sündroom on tõsine
haigusnähtus, mis on oluliseks südamehaiguste ja 2. tüüpi diabeedi ennustajaks.
9.
Süsivesikuvaesed dieedid parandavad
LDL-kolesterooli mustrit
LDL-i kutsutakse tihti
„halvaks“ kolesterooliks (jällegi, tegelikult on see proteiin).
On teada, et
inimestel, kellel on kõrge LDL, on suurem tõenäosus saada südameinfarkte.
Siiski, nüüd on
teadlased leidnud, et oluline on LDL-i tüüp.
Igat tüüpi LDL-osakesed ei ole võrdsed.
Siinkohal on oluline
LDL-osakeste suurus. Inimestel,
kellel on peamiselt väiksed LDL-osakesed, on suur oht haigestuda
südamehaigustesse, aga inimestel, kellel on peamiselt suured LDL-osakesed, on
madal risk haigestuda südamehaigustesse.
Tuleb välja, et
süsivesikuvaesed dieedid muudavad LDL-osakesed väiksestest suurteks, samal ajal
vähendades LDL-osakeste arvu, mis vereringes ringi käib.
Peamine: Kui sööd süsivesikuvaeselt, siis sinu LDL-osakesed muutuvad
väiksest (halb) LDL-ist suureks LDL-iks, mis on healoomuline. Süsivesikute
piiramine võib vähendada ka vereringes ringlevate LDL-osakeste arvu.
10.
Süsivesikuvaesed dieedid ravivad paljusid
aju häireid.
Tihti väidetakse, et glükoos on ajule hädavajalik … ja see on tõsi.
Teatud aju osad suudavad põletada ainult glükoosi. Seetõttu toodab maks
glükoosi valgust, kui me süsivesikuid üldse ei söö.
Aga suur osa ajust suudab põletada ka ketoone, mis tekivad nälja korral
või siis, kui süsivesikute tarbimine on viidud väga madalale.
See mehhanism on ketogeense dieedi taga, mida on aastakümneid kasutatud
epilepsiahaigete laste raviks, kelle haigus ei allu ravimitele.
Paljudel juhtudel ravib see dieet lastel epilepsiat. Ühes uuringus esines
pooltel ketogeensel dieedil olevatest lastest rohkem kui 50 % krampide
vähenemist. 16 % lastest said krampidest täiesti vabaks.
Väga madala süsivesikusisaldusega / ketogeenseid dieete uuritakse
praegu ka teiste ajuhäirete raviks, sealhulgas Alzheimeri ja Parkinsoni tõve
vastu.
Loen ja mõtlen,et kuidas see dieet võiks mõjutada sklerosis multiplexi haiget...proovida tasuks?
VastaKustutaMina ei ole arst, et võiksin midagi soovitada, aga tean, et üks tunnustatud Eesti neuroloog just sellist toitumist hindab ning ta on nõustanud just selle maailmakuulsa raamatu kirjutamist:
Kustutahttps://www.apollo.ee/jahupea-ullatav-tode-aju-vaiksete-havitajate-nisu-susivesikute-ja-suhkru-kohta.html