Olen tähele pannud, et osad inimesed heidavad mulle ette
minu sallimatust teiste toitumisviiside kohta, et miks ma küll nii kindel
LCHF-is olen, et miski muu võib ju ometi ka hea olla ja igale väitele leiab ju
internetiavarustest alati vastuväite. Jah, neil võib selles osas isegi täiesti
õigus olla - mul tõepoolest ei ole mingit sallivust ametlike toitumissoovituste
suhtes, mis oma rasvavaese sisu ja hunnikute viisi süsivesikute ja teravilja
ülistamisega minu silmis kohe kindlasti head ei saa olla. Seega midagi
positiivset taldrikureegli kohta te siit blogist kohe kindlasti lugeda ei saa, kes äkki midagi sellist veel
ootas ;). Samas, elulistes olukordades, kui toitumine teemaks ei tule, jätab mind küll täiesti
külmaks, mida keegi sööb või ei söö, minu poolest söögu või suhkrusaia keiju light
margariiniga.
Aga kui nüüd keegi minu arvamust asja kohta küsib, siis ma
olen küll kogu selle low-carb teema kohta nii palju lugenud, et ma ei saakski
peale selle tohutu materjalihulga läbitöötamist enam midagi muud arvata kui et
see on see kõige õigem ;)
Aga siiski usun ma, isegi kui ma poleks LCHF-i kohta midagi
lugenud, peale praktiliste „söö rasva – ära söö süsivesikuid“ soovituste, siis
arvestades oma tänast enesetunnet ja kaalukadu, võiksin usaldada ja usaldama
jäädagi ka ainult oma „kõhutunnet“ ja ikkagi täpselt niisama kindlalt öelda,
mida ma ametlikest toitumissoovitustest arvan.
Aga ärge saage minust valesti
aru, ma ei arva üldse, et kõik inimesed peaksid sööma täpselt nii nagu mina, ma
ei arva, et kõik inimesed kindlasti vaid kuni 20 g süsivesikuid päevas peaksid
sööma või et kõik inimesed hommikuti minu moodi rasvakohvi peaksid jooma.
Ja ma nõustun täiesti selle lõiguga
Annika Dahlqvisti artiklist:
„Terved,
füüsiliselt aktiivsed inimesed võivad süüa rohkem süsivesikuid, kuna nemad
kulutavad energia ära ning ei saa nii kõrget veresuhkrut. Aga kui nad söövad
nii palju süsivesikuid, kui toiduaineamet soovitab, siis on ka nendel suur oht
varem või hiljem haigeks jääda. Toiduaineamet soovitab 50-60 energiaprotsenti
(E%) süsivesikuid. Kui metaboolselt terved inimesed söövad selle asemel 30-40
E% süsivesikuid, on neil väiksem oht ülekaalu ja haiguste tekkeks.“
Väga kenasti
võtab sarnase mõtte kokku ka Anna Hallén:
„Hea tervise aluseks on tavaline hea toit. Gluteenivaba
süsivesikuvaene toit koos loomulike rasvadega. Seda unikaalselt vastavalt sinu
keha vajadustele. Meil kõigil ei ole samasugused vajadused! Aga meil on kõigil
samad keha „mehhanismid“. Mitte keegi ei tunne end seejuures kõige paremini
ning keegi pole loodud sööma gluteeni, võileibu, pastat ega suhkrut. Aga on
inimesi, kes saavad oma toidus täiesti vabalt marju ja juurvilju süüa ning kes
end seejuures säravalt tunnevad.“
Seega ma
loodan, et saite ikka minu mõttest aru.
***
Tegelikult
tahan täna jagada hoopis üht Gary Taubesi artiklit. Tema loengud ja raamatud
veensid alguses ka mind – kui mul umbes
aasta tagasi lchf-iga alustades esimestel nädalatel veel suurt kaalukadu ega
paremat kolesterooli või alanenud vererõhku veel veenva faktorina näha
ei olnud.
Kes inglise
keelt oskab, sellel soovitan lugeda Gary Taubesi raamatuid „Good Calories, Bad
Calories“ või „Why We Get Fat“. Gary Taubes on ameeriklasest teadusajakirjanik,
kes on võitnud mitmeid auhindu oma töö eest. Ta õppis Harvardi Ülikoolis
füüsikat ja hiljem Stanfordi ülikoolis lennundusinseneriks. Hiljem õppis ta
veel Columbia ülikoolis ajakirjandust ja töötas peale seda erinevate mainekate
ajakirjade juures. Algselt keskendus ta füüsikaküsimustele, aga hiljem suunas
oma tähelepanu rohkem meditsiinile ja toitumisele. Tema tööks on just teaduslike
vastuolude leidmine. Raamat „Good Calories, Bad Calories“ on tegelikult kogu
antud raamatu kirjutamise hetkel olemas olnud toitumisega seotud teadusuuringute
meta-analüüs, st Gary Taubes vaatas läbi kõik 2007. aastal eksisteerinud
toitumise kohta käivad uuringud ja just kõik need uuringud ütlesidki seda, et
miski ei kinnita, et rasvavaene ja süsivesikuid täis mainstream „taldrikureegel“
meie tervisele või kaalule kuidagi kasulik oleks, vaid et normaalne on just nimelt
süsivesikuid piirata ja julgelt rasva süüa. Raamat „Good Calories, Bad Calories“
on kirjutatud teadlastele ja arstidele, see on üsna keerulises keeles ning
sisaldab väga palju viiteid erinevatele uuringutele ja nende uuringute põhjalikke
kirjeldusi. Kuna antud teema on ka lihtinimesele väga huvipakkuv, siis kirjutas
Gary Taubes veel teisegi raamatu samal teemal. Teise raamatu mõte on sama, mis
esimesel, aga väljendusviis tunduvalt lihtsam ja lühikesem, raamatu pealkiri on
„Why We Get Fat“. Tõlgingi siinkohal teile seda viimast raamatut tutvustava
artikli, mis sisaldab ühtlasi intervjuud Gary Taubesiga. Artikkel ilmus
ajakirjas Readers Digest aastal 2011.
Kas see on siis
mingi viis kaalulangetamiseks?
Jah, nii see
tegelikult on. Auhinnatud teadusajakirjanik Gary Taubes selgitab (lõpuks!),
miks konventsionaalsed dieedid ei toimi – ja mida sa teha saad, et kaalus alla
võtta.
Kui ülekaalulisust uurivad teadlased nii targad on,
siis miks meie kõik nii paksud oleme? See küsimus on Gary Taubesi uure raamatu –
„Miks me paksuks läheme – ja mida me selle vastu teha saame“ keskmes. Lõppude
lõpuks on riiklik tervishoiusüsteem juba viimased 40 aastat raiunud üht väga
lihtsat sõnumit: kui sa paks ei taha olla, siis piira oma rasva söömist. Ja
nende samade aastate jooksul on ülekaalulisuse protsent tõusnud 13-lt 22-ni, ja
viimase riikliku uuringu kohaselt lausa 33 protsendini.
Taubes usub, et tema teab, miks see nii on:
ülekaalulisust uurivad eksperdid on asjad täiesti peapeale pööranud. Ta ütleb,
et kui uuringuid hoolikalt vaadata, siis võib näha, et rasv ei ole meie
vaenlane, vaid seda on kergesti seeditavad süsivesikuid. Just need söögid, mida
meile tervise- ja dieettoidude näol pähe üritatakse määrida – rasvatu jogurt,
lihtsad ahjukartulid (hoiduge või eest) ja tavaline pasta (hoiduge oliivõli,
kastme ja juustu eest) – panevad meid füsioloogiliselt kilosid koguma. Ning
toidud, mida meil vältida kästakse – praetud lihatükid, hakklihakotletid, juust
ja isegi hapukoor, mille me nii hoolikalt ahjukartuli pealt ära kraapisime –
võivad meil aidata lõpuks kaalu langetada ja hoida meie südamed tervena.
Nagu arvata võite, on Taubes oma ütlemistega
poleemikat tekitanud. Kuigi teda tuntakse kui kinnisideelist reporterit ja
teadusele pühendunud nohikut (ta õppis Harvardis füüsikat ja Stanfordis
lennundustehnikat ning on võitnud mitmeid teadusajakirjanduse auhindu), on teda
nimetatud ka ohtlikuks „kirsikorjajaks“ – see on inimene, kes uurib läbi
aastakümnete kaupa teadusuuringuid ja paneb kokku vaid need tükid, mis talle
meeldivad. Aga viimase viie aasta jooksul tehtud uuringud on pannud teadlasi oma
pikaajalisi eelarvamusi ümber mõtlema, neid, mis puudutavad madala
süsivesikusisaldusega dieete. Praegusel ajal võtavad näiteks sellised
teadlased, nagu Mitchell Lazar, MD, Pennsylvania ülikooli diabeediinstituudi
juht ja kardioloog Allan Sniderman, MD, McGill Ülikoolist, Taubesi argumente
väga tõsiselt.
Taubes nimetab oma ideid vaid üheks alternatiivseks
hüpoteesiks sellele, miks me paksuks läheme. Seejärel lisab ta täie kindlusega,
et selline radikaalne mõtteviis on „kindlasti õige“. Taubes istus maha ja
rääkis juttu meie tervisereporteri Lisa Davisega, et jagada Readers Digesti
lugejatega oma teooriat. Siin on kirjas see, mida ta tahab, et sa teaksid.
Ülekaalulisuse
eksperdid on eksinud
„Kehakaalu ja ülekaalulisuse kohta näib kehtivat see
täiesti põhjapanev idee, et meie paksuksminemise põhjuseks on see, et me saame
toiduga rohkem kaloreid kui me ära kulutame. See on nn. apluse ja lodevuse hüpotees:
me sööme liiga palju ja liigutame end liiga vähe. See tundub täiesti
vastuvaieldamatu, nii mõistlik kui veel saab olla, aga ometi on see tegelikult
täiesti mõttetu – see ei ütle meile midagi mõistlikku selle kohta, miks me
paksuks läheme. Kui ma paksemaks lähen, siis on ju ilmselge, et ma olen üle
söönud. Aga kui küsida küsimus: Miks sa üle sõid?, siis sellele küsimusele ei
saa ma kalorid-sisse / kalorid-välja kaalutõusu teooria abil vastata.
Inimesed reageerivad sellele nii, nagu ma kahtleksin
termodünaamika seadustes. Aga ma ei kahtle nendes sugugi, ma ütlen vaid, et
need ei ole asjakohased. Jah, kui sa paksemaks lähed, siis sa söödki rohkem
kaloreid kui ära põletad – aga küsimus on MIKS. On olemas üks naeruväärselt
lihtne alternatiivne hüpotees, ja see on, et sa ei lähe paksuks sellepärast, et
sa üle sööd. Sa sööd üle sellepärast, et sul on tekkinud häire selles osas,
kuidas sinu rasvkude reguleeritakse.“
Dieedid ei
toimi
„Viimase 40 aasta jooksul on uuringud näidanud, et ei
ole võimalik saada kliiniliselt märkimisväärset mõju kalorite piiramisest.
Samal ajal, kui eksperdid ütlevad sulle, et aplus ja lodevus on kaalutõusu põhjuseks,
ütlevad nad ka, et me teame, et ükski dieet ei toimi ja seepärast oleme välja
mõelnud mõned tabletid ülekaalulisuse vastu, mis teenivad miljardeid. Seetõttu
peab ka meedikute kogukond bariaatrilist kirurgiat (maovähendusoperatsioone, st
sinu seedesüsteemi kohandamist) mõistlikuks lahenduseks.
Ei tohiks olla üllatus, et dieedid ei toimi.
Ülekaalulised inimesed on kogu oma elu püüdnud vähem süüa. Tõenäoliselt on vähe
neid, kes juba varakult alla andsid ja ütlesid, et see on lootusetu ja ma parem
naudin elu. Enamjaolt võib ülekaalulist inimest defineerida isikuna, kelle
jaoks dieedid ei toiminud.
Seega selline lihtne fakt, et arst käsib sul vähem
süüa – mis kasu sellest siis on?
Kui piirad oma kaloreid, siis oled kogu aeg näljane –
see on iseenesestmõistetav. Aga siis juhtub ka see, et sinu energiakulu kohandub
sissetulevale energiahulgale. Loomade peal tehtud uuringud näitavad, et kui
piirata energia saamist, siis nende rakud tõesti põletavad ka vähem energiat, mis
on ka üheks põhjuseks, miks ülekaalulisuse uurijad tunnistavad oma ausatel
hetkedel, et kalorite piiramine on ebaefektiivne.“
Võimatu on
kaloreid lugeda
„Riiklikud tervishoiutöötajad tahavad, et me harrastaksime
„energiatasakaalu“, mis on lihtsalt uus moodus öelda, et sa ei peaks rohkem
kaloreid sisse sööma, kui ära kulutad. Aga mida siis energiatasakaal endas
kätkeb?
„Kui tarbid päevas umbes 2700 kalorit, mis on üsna
tüüpiline number, kui mehi ja naisi koos vaadelda, siis see teeb aastas üks
miljon kalorit või kümme miljonit kalorit kümne aasta kohta. Kümne aasta
jooksul sööd umbkaudu kümme tonni toitu. Kui täpselt peaksid oma sissesöödavad
kalorid kulutatavate kalorite suhtes siis kohandama, et sa ei võtaks juurde rohkem
kui 20 naela (9,71 kg) kümne aasta jooksul? Sest kui võtad iga dekaadi jooksul
20 naela juurde, siis ongi nii, et olid küll oma kahekümnendates sale, aga
neljakümnendates eluaastates oled juba ülekaaluline, mis on paljude jaoks
tavaline. Ja vastus on: 20 kalorit päevas. Kui sööd päevas 20 kalorit rohkem ja
see läheb sinu rasvkoesse, siis võtad igas dekaadis juurde 20 naela (9,71 kg).
„Asja mõte on selles, et keegi ei suuda sissesöödavate
ja kulutatud kalorite suhet sellise täpsuseni viia. 20 kalorit on nagu
üksainuke amps McDonald’si hamburgerist. Või siis paar lonksu Coca-Colat või
paar ampsu õuna. Ükskõik kui hästi sa kaloreid arvutada suudad, sellega sa
hakkama ei saa. Niisiis, kui energiatasakaalu harrastamine oleks tõesti
mooduseks, kuidas paksuksminemist vältida, siis küsimus on, miks me kõik paksud
ei ole?“
Trenni tegemine
ei hoia sind saledana
„Toitumisala inimesed püüavad sind nii kangesti panna
kaalu kaotama trennitegemise abil, et nad on lausa ära unustanud sellise lihtsa
fakti, et mida rohkem energiat sa kulutad, seda näljasemaks sa muutud. Oletame,
et ma kutsuksin Alice Watersi, Chez Panisse restorani peakoka oma koju
12-käigulist pidusööki valmistama ja sina oleksid samuti kutsutud. Ja mul on
veel lisaks kutsutud kondiiter ja gurmee-lihunik – Berkleys on nüüd olemas ju
lausa gurmee-lihunikud! Võta vaid oma söögiisu kaasa!
„Kaks asja, mida sa tõenäoliselt siis teeksid, on
lõunasöögi vahelejätmine ning sa võib-olla ka liigutaksid end veidi rohkem.
Võid lausa öelda, et vaata Taubes elab minu majast kolme miili kaugusel – ma lähen
sinna jala ja kui ma kohale jõuan, küllap ma siis näljane olen. Nali on selles,
et need kaks asja, mida me inimestele kaalu kaotamise eesmärgil räägime – sööge
vähem ja liigutage end rohkem – on täpselt samad asjad, mida sa loomulikult
teeksid, kui sooviksid end eriti näljaseks teha.
„Kui vaadata andmeid, mis puudutavad ülekaalulisuse ja
treeningute kohta käivaid teadusuuringuid, siis puuduvad igasugused veenvad
tõendid selle kohta, nagu oleks treeningutel mingi mõju kaalule. Ameerika
Spordimeditsiini Kolledž (American College of Sports Medicine) ütleb oma
juhistes, mis anti välja koos Ameerika Südameliiduga (American Heart
Association), et on mõistlik oletada, et kui teed rohkem trenni, siis on vähem
tõenäoline, et võtad aja jooksul kaalus juurde. Kuid nendes samades juhtnöörides
öeldakse, et seni ei ole andmed, mis seda hüpoteesi toetaksid, kuigi veenvad.
Mis on kui surma suudlus. See on saja-aastane hüpotees ja kui nüüdseks hetkeks
ka veel andmed veenvad ei ole, siis võib olla üsna kindel, et see hüpotees ongi
vale.“
Aga on üks
moodus kaalu langetamiseks
„Meie emad kasvasid üles uskudes, et rafineeritud
süsivesikud ja tärkliserikkad toidud on paksukstegevad – pasta, kartulid, leib,
kommid, riis ja mais. Ja neil oli õigus: sellised toidud teevad sind tõesti
paksuks. Maiustused on tõenäoliselt kõige hullemad, nagu ka erinevad suhkruvee
kombinatsioonid, alates puuviljamahladest kuni Coca-Colani. Põhjuseks on see,
et rafineeritud süsivesikud tõstavad sinu insuliinitaset. Teadlased on teadnud
alates 1960-ndate algusest, et insuliin on peamiseks hormooniks, mis reguleerib
sinu rasvkude. See ei ole sugugi vastuoluline – vaata ükskõik millist
endokrinoloogia õpikut ja kui otsid välja koha, mis puudutab seda, mis teeb
rasvaraku paksuks, siis leiad sealt õpikust kõik need moodused, kuidas insuliin
seda teeb. Siis otsi välja ülekaalu koht ja seal öeldakse, et inimesed lähevad
paksuks sellepärast, et nad söövad liiga palju ja liiguvad liiga vähe. Siin on
täielik ebakõla fundamentaalse teaduse ja inimeste ülekaalu põhjuse vahel.
„Kõik, mida ma ülekaalu uurijatele ütlen on, et
pöörake rohkem tähelepanu rasvkoe hormonaalsele ja ensümaatilisele
regulatsioonile. Kui seda teete, siis saate teistsuguse vastuse küsimusele, mis
põhjustab ülekaalu ja mis seda ravib. Põhimõte on selles, et Dr Atkinsil oli
õigus oma Atkinsi dieedi suhtes, kuigi ta ei saanud kogu teadusest õigesti aru.“
Sa pead sööma
toite, mis hoiavad su insuliinitaseme madalal.
„Oleme harjunud mõtlema oma rasvarakkudest kui
pikaajalisest pangakontost, kus su keha hoiustab liigseid kaloreid
rasvhapetena, mida sa ei kasuta enne kui oled näljas. Aga tegelikkus on
selline, et rasvkude on pigem nagu sinu rahakott ja sinu söögiajad on nagu
pangaautomaati minek. Sa tead, kuidas pangaautomaati kasutatakse: paned raha
oma rahakotti ja kulutad seda järk-järgult ja kui raha liiga väheks jääb, lähed
uuesti pangaautomaati.
Aga insuliin lukustab sinu rahakotis oleva raha, nii
et pead pidevalt jälle pangaautomaadi juurde minema. Sinu rasvarakud lähevad
järjest paksemaks, aga sa ei saa kasutada neid rasvhappeid, mida nende sees
ladustatakse. Nii et sa muutud näljaseks ja sööd uuesti.“
Võtmeks on
süsivesikuvaene toitumine.
„Kui ma alguses selle teemaga tegelema hakkasin, siis
proovisin Atkinsi dieeti eksperimendina. Mul ei olnud varem pähegi tulnud seda proovida
– ma seostasin seda šarlatanlusega. Aga nüüd läksin sõpradega restorani ja kui
nemad tellisid nahata kanafilee ja rohelise salati, siis mina tellisin
pepperoni ja sulatatud mozzarella eelroaks ja pearoaks steigi. Kaal lihtsalt
kukkus. Kui tänaval kõndisin, siis oli selline tunne, nagu võiks näha neid minu
kaotatud kilosid minu seljataga kõnniteel.
Ma söön iga päev hommikusöögiks mune ja peekonit või
vorsti. Lõunaks ma söön umbes 350 g hakklihakotletti juustuga, saia ma ei söö.
Õhtusöögiks on umbes 450 grammine steik või pool grillkana või kõige suurem
saadavalolev kalatükk ja köögiviljad. Sa sööd, mida tahad kuni kõht saab täis –
sa lihtsalt ei söö neid asju, mis sind paksuks teevad.
Sa lähed sellele dieedile ja sööd hommikusööki ja
korraga on kell kaks päeval ja sa mõtled – oh, ma peaks lõunat ka sööma. Aga sa
ei ole näljane. Varem sõin väga rasvavaest toitu ja ma olin umbes iga kahe
tunni tagant näljane. Ja ma võtsin iga aastaga kaalus juurde.
Suurim uurimus süsivesikuvaeste dieetide kohta tuli
välja möödunud aastal. See võrdles madala rasvasisaldusega dieeti, milles
võisid süüa 1200-1800 kcal päevas süsivesikuvaese dieediga, milles võisid süüa
nii palju, kui ise tahtsid. Uurijad muide mõneti salgasid selle osa maha. Nad
vaevu puudutasid fakti, et siin võrreldakse range kaloripiiranguga dieeti sellise
dieediga, kus võid süüa nii palju kui tahad. Aga nad leidsid, et madala
süsivesikusisaldusega dieet mõjus täpselt sama hästi. Minu jaoks on see olnud
kõige olulisemaks tähelepanekuks ülekaalulisuse uuringutes: et võimalik on
selline efektiivne dieet, mis ei piira kaloreid. Aga ametivõimud on seda aspekti
ignoreerinud. Ja enamus läbi viidud uuringutes toimib tegelikult
süsivesikuvaene dieet paremini kui rasvavaene, madala kalorsusega dieet.“
Palju rasva on
sinu südamele parem.
„Idee sellest, et sissesöödav rasv põhjustab
südamehaigusi, on väga sügavalt juurdunud. Me kõik ju teame, et Atkinsi dieet
tapab inimesi – vähemalt nii on meile räägitud. Kui ma niimoodi sööma hakkasin,
siis käskis naine mul elukindlustuse teha. Aga viimase dekaadi jooksul on
mitmed uuringud viimaks ka Atkinsi dieeti vaadelnud ja need uuringud näitavad,
et südamehaiguste riskifaktorid pigem paranevad just süsivesikuvaesel dieedil,
mitte madala rasvasisaldusega ja väheste kaloritega dieedil, mida arstid ja
Ameerika Südameliit sul süüa soovitavad. Sinu HDL läheb üles, mis on südamehaiguse
suhtes kõige tähtsam number. Väiksed, tihedad LDL-osakesed, mis on eriti
ohtlikud, muutuvad suurteks kohevateks LDL-osakesteks. Ja mitte ainult sinu
kolesteroolinäitajad ei muutu paremaks, ka sinu insuliinitase ja vererõhk alanevad.
Rasvavaene dieet, mida inimesed on söönud lootuses oma
südant kaitsta, on tegelikult hoopis nende südamele kahjulik, sest see on kõrge
süsivesikusisaldusega. Tervishoiusüsteemi püüdlus panna kõiki inimesi niimoodi
sööma, on üks peamiseid põhjuseid sellele, miks meil on praegu ülekaalulisuse
ja diabeedi epideemia.“
Kui sul on
kaaluga probleem, siis see ei ole sinu süü.
„Viimased 40-50 aastat on ülekaalulisuse uuringud
olnud põhimõtteliselt püüdluseks selgitada, miks ülekaalulistel inimestel ei
ole lihtsalt sellist moraalset eksimatust, nagu on saledatel inimestel, ilma
seda päris otse välja ütlemata. See on kohutavalt haige. See ei ole vabandatav,
aga selline on ometi konventsionaalne mõtlemine. Enamus arste ei taha
ülekaaluliste patsientidega tegemistki teha, kuna nad mõtlevad, et need on
inimesed, kes lihtsalt ei hooli sellest mida nad teevad: süüa mõõdukalt ja
trenni teha.
Kui mina tänaval kõnnin ja mõnda ülekaalulist inimest
näen, siis ma näen tema juures vaid hormonaalset häiret. Kõik inimesed ei lähe
süsivesikute söömisest paksuks – see sõltub sellest, kui tundlikud on sinu
rakud insuliini suhtes ja eriti sellest, kui tundlikud on sinu rasvarakud
võrreldes sinu lihasrakkudega. Aga suur osa inimestest, kes paksuks lähevad,
läksid paksuks just nende dieedis sisalduvate süsivesikute pärast. Kui oled
juba pikka aega paks olnud, siis süsivesikute ärajätmine ei pruugi sind veel
kõhnaks teha. Aga sa saad oma kõige saledama võimaliku keha saavutada just
sellise dieediga, mis sisaldab kõige vähem süsivesikuid.
Kas on ka mingeid hoiatusi? Jah, osad inimesed
tunnevad energiapuudust, kui nende kehad kohanduvad sellise uue
toitumisviisiga, aga kui nad lisavad oma dieedile veidi soola või puljongit,
siis peaks see mure lahenema. Süsivesikuvaene dieet võib alandada ka sinu
vererõhku, nii et sul on võib-olla tarvis oma rohtusid kohandada - kui sul on mõni haigus, peaksid esmalt oma
arstiga konsulteerima. Aga põhimõtteliselt ütlen ma seda, et söö seda, mida
inimesed on loodud sööma. Rafineeritud teraviljad ja suhkur ei ole 99,999
protsenti inimkonna ajaloost olnud inimese söök. Kui me olime veel
kütid-korilased, siis me sõime liha nii tihti, kui seda kätte saime ning kui me
sõime taimi, siis need olid palju kõvemad ja kiudainerikkamad kui tänapäevased
taimed, nad sisaldasid palju vähem seeditavaid süsivesikuid. Põhiline idee on
selles, et ära söö toite, mis sind paksuks teevad. Muus osas söö nii palju, kui
tahad.“
5 moodust
alustamiseks:
Eric Westman, MD, kes juhib Duke Elustiilimeditsiini
Kliinikut Durhamis, North Carolinas ja kes oli raamatu The New Atkins for a New
You („Uus Atkins uuele sinule“) kaasautoriks, on uurinud süsivesikuvaeseid
dieete 12 aastat. Siin ontema 5 juhist:
1. Ära püüa rasva piirata. „Rasvarikaste
toitude söömine tagab selle, et sa ei tunne end millestki ilmajäetuna,“ ütleb
Dr. Westman. Peekon, juust, vahukoor, hapukoor, määrdejuust, majonees, või ja
õli on kõik tervislikud süsivesikuvaese dieedi osad.
2. Ütle head aega pastale, leivale ja riisile. Selleks, et
kaalus alla võtta, peavad enamus inimesed hoidma oma süsivesikud alla 20 grammi
päevas. See jätab välja leiva (kaks viilu sisaldab umbes 24 g sv), riisi (üle
40 g sv tassis) ja pasta (umbes 40 g sv tassis). Kui oled eesmärgi saavutanud,
võid vaikselt hakata rohkem süsivesikuid oma menüüsse lisama, mis sinu
veresuhkrut liiga palju ei mõjutaks.
3. Ole köögiviljade suhtes valiv. Tärkliserikkad
(süsivesikurikkad) köögiviljad – enamus neist kasvavad maa all ning samuti ka
mais, ei ole lubatud. Aga võid igapäevaselt kuni neli tassitäit rohelisi
lehtköögivilju süüa, nagu näiteks lehtsalat, spinat ja lehtkapsas. Piira
brokoli, lillkapsa ja brüsseli kapsa söömist kahele tassitäiele päevas.
4. Ütle ei peidetud suhkrule. Puuviljad, meie
legendaarne tervisetoit on suhkrust, st süsivesikutest pungil. Niisamuti
puuviljamahlad. Muud kontsentreeritud suhkruallikad on limonaadid, koogid ja
kommid. Sinu kaalulangus ei pruugi veel peatuda, kui tarbid light-jooke,
light-õlut, kuiva veini ja suhkruvabasid maiustusi.
5. Söö nii palju kui tahad. Kui asi
puudutab valku ja rasva, siis „sul ei ole vaja kasutada portsjonikontrolli“,
ütleb Dr Westman. „Sinu nälg läheb automaatselt väiksemaks, kui niimoodi sööma
hakkad – kõik mida sa tegema pead, on söömine lõpetada, kui kõht täis saab.“
Milline näeb välja üks tavaline süsivesikuvaene päev
Dr Eric
Westmani näidismenüü:
Hommikusöök:
Omlett kahest
munast, singist ja juustust
Dieet-jõhvikamahl
Kohv vahukoore
ja suhkruasendajaga
Lõunasöök:
Lõhesalat (2
tassitäit lehtsalatit ja 1 tassitäis salatiköögivilju)
Vesi või
light-jook
Õhtusöök
Umbes 350
grammine biifsteek sinihallitusjuustuga
1 tassitäis
vale-kartuliputru (püreeks tehtud lillkapsas või, vahukoore ja peekoniga)
Magustoit
Suhkruvaba
tarretis või suhkruvaba šokolaadipuding, mis on vahukoorest tehtud
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.