1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pühapäev, 26. aprill 2015

Atkinsi rasvapaast


Süsivesikuvaene toitumine on kui hea laps, kellel on mitu nime: LCHF, Atkins, Banting, low-carb, keto, primal jne jne. Tegelikult on see kõik siiski üks ja sama asi – vähendatakse süsivesikuid ja need asendatakse rasvaga, valku tarbitakse mõõdukalt, mitte liiga vähe, mitte liiga palju. See, kui palju kellelgi on tarvis süsivesikuid vähendada ja neid rasvaga asendada, et saavutada süsivesikuvaesest toitumisest soovitud tervise- ja kaalumõjusid, sõltub iga konkreetse organismi eripäradest ja inimese elustiilist. Kes talub süsivesikuid paremini (tavaliselt on need inimesed ka sportlikumad), nendele piisab vaid väikestest muudatustest, näiteks suhkru ja nisujahu ärajätmisest. Kellel on suurem süsivesikute talumatus (= insuliiniresistentsus), nendel on vaja süsivesikuid rohkem piirata ja seeläbi ka rohkem rasva süüa.

Need teadlased, kes on kõige kauem (ligi 30 aastat) uurinud ketogeenset toitumist ning kes on kirjutanud peamiselt arstidele, toitumisnõustajatele jt spetsialistidele mõeldud raamatud süsivesikuvaese toitumise ja trenni kohta (The Art and Science of Low Carbohydrate Living, The Art and Science of Low Carbohydrate Performance) – Stephen Phinney, Jeff Volek, kirjutasid ka koos Dr Eric Westmaniga laiadele massidele mõeldud lihtsas keeles raamatu praktilisest süsivesikuvaesest toitumisest (soovitused, kuidas ikkagi igapäevaselt süsivesikuvaeselt süüa) – New Atkins for a New You.  Ühtlasi kirjutas Jimmy Moore nende samade doktoritega koostöös oma Keto Clarity raamatu, mis räägib lihtsas keeles ketoosist ja kõigest sellega kaasnevast. Kõik need toitumisviisid on omavahel seotud ning see, kui ranget režiimi keegi peaks järgima, sõltub juba iga indiviidi isiklikest eripäradest.

Aga see oli siis sissejuhatus tänasesse teemasse J Kevad läheneb ja paljud sooviksid siiski lisaks LCHF-toitumise mõnusale enesetundele saavutada ka kohe ja kiiret kaalulangust ning wau-efekti J Siinkohal käib jutt vanadest olijatest, kes juba mõnda aega on LCHF-i harrastanud, teatud hulga kilosid selle abil maha raputanud, aga on siis mingisse mugavasse kaalu püsima jäänud, kustmaalt kaal enam nii hästi allapoole liikuda ei taha.

Paar päeva tagasi tutvustasin uut hitti low carb maailmas – munapaastu. Täna räägin vanast hitist, Atkinsi rasvapaastust, mida dr Atkins soovitas oma patsientidele kaaluplatoode ületamiseks ning mis on ka Phinney, Voleki ja Westmani kirjutatud uues Atkinsi raamatus.

Atkinsi rasvapaast on meetod, mille abil saab kiiresti ketoosi minna. Ketoos tähendab, et keha kasutab energia saamiseks oma rasvavarusid. Rasvapaastu võib kasutada ka peale patustamist uuesti reele saamiseks.

Rasvapaastu tehakse 3-5 päeva, sel ajal tarbid vaid ca 1000 kcal väärtuses toitu päevas. 90% nendest kaloritest peaks tulema rasvast. Rasvapaastu ei tohi teha kauem kui 5 päeva, kuna see sisaldab liiga vähe valke (mis on vajalikud organismi ehitusmaterjaliks).

Atkinsi rasvapaastu autorid ütlevad, et rasvapaastu ajal on 4-5 mini-toidukorda päevas ketoosi mineku seisukohalt parem kui üks üks suur toidukord. Seega saad rasvapaastu ajal süüa kas neli 250 kalorilist või viis 200 kalorilist mini-toidukorda.

Atkins ise ütles, et toorjuust ja makadaamiapähklid on ideaalsed rasvapaastu söögid.  Näiteks 150 grammine pakk makadaamiapähkleid peaks sisaldama (erinevad pähklisaagid/-sordid on erineva sv sisaldusega siiski, loe täpseid sisaldusi paki pealt) 1080 kcal, ca 8 g (2,96%) süsivesikuid, 113 g rasva (92,7%) ja ca 12 g (4,32%) valku. Või siis näiteks 400 g (2 karpi) Philadelphia Original toorjuustu: 1000 kcal, 12,8 g sv (5,17%), 94 g rasva (85,5%) ja 23,2 g valku (9,37%). Pakk makadaamiapähkleid päevas või 2 karpi philadelphia toorjuustu ei ole just palju sööki ning selle kõrval on tavaline range LCHF lihtsalt lust ja lillepidu, eksole :) Aga kes tahab proovida, siis 3-5 päeva ei ole siiski nii palju, et ära ei kannataks. Ma ise võtan endiselt hoogu ega tunne veel, et selliseks katsumuseks valmis olen J Elame, näeme.

Kindlasti ei ole kohustuslik rasvapaastu ajal vaid makadaamiapähklitest ja/või toorjuustust toituda, on veel palju teisigi maitsvaid toite, mis siia kategooriasse hästi sobivad. Näiteks munad igas asendis, peekon, rasvakohv, keto-ruudukesed, juust, vahukoor jne.

Westman, Phinney ja Volek rõhutavad alati, et süsivesikuvaese toitumise juures on oluline tarbida veidi rohkem soola. See kehtib loomulikult ka rasvapaastu ajal: klaas vett poole teelusikatäie roosa soolaga päevas võtab ära keto-flu sümptomid.

Rasvapaastu proovinud inimesed räägivad ulmelistest kaalukaotustest - kuni 5 kg 5 päevaga, aga ühtlasi räägivad, et vähemalt 50% sellest tuleb pärast "normaalse lchf-toitumisega" uuesti tagasi. Nii et mõttekoht.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.