1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

laupäev, 28. november 2015

Head uudised :)

Olen mõned nädalad blogis üsna tasa olnud, see-eest on muul rindel tugev töö käimas: nimelt tegelen oma kevadel ilmuva LCHF-teemalise raamatuga. Minu raamatu väljaandjaks on Ajakirjade Kirjastus ning peatoimetajaks Lia Virkus :) Minu raamatusse tuleb veidi LCHF-i teooriat väga lihtsal kujul ning minu umbes kolme LCHF-aasta jooksul kogunenud ligikaudu 60 LCHF-i lemmikretsepti: hommikusöögid, õhtusöögid, maiustused ja leivad-kuklid. Poodidesse peaks minu raamat jõudma kevadel. Ma olen ise igatahes väga rõõmus ja elevil oma raamatust.

Täna oli minu raamatu esimeste retseptide pildistamine, mille tarvis valmistasin eile õhtul ja täna hommikul umbes 13 erinevat hommikusööki :) Olin üsna pabinas, kuidas ma ikkagi kõigega hakkama saan, aga tegelikkuses sujus kõik väga ladusalt ja kenasti. Nüüd on viis järgmist nädalavahetust veel väga tihedad ja toidurohked :)


Teine hea uudis on mul isiklikumat laadi - nimelt minu riiete suurusnumbriga seotud. Olen viimasel ajal väga korralikult range LCHF-i lainel püsinud ja oma kaalu ilusti terve oma LCHF-aja miinimumis hoidnud (-33 kg), aga siiski sellest maagilisest -33 kilost mu kaal allapoole pole kukkunud, hoolimata sellest, et ma peaaegu üldse piimatooteid, pähkleid ega alkoholi ei tarbi, st teen väga ranget ketogeenset toitumist. Aga tuleb välja, et hoolimata liikumatust kaalunumbrist on mu ümbermõõdud vist siiski kahanenud. Ostsin omale paar päeva tagasi uued teksad H&M-ist ning ei suutnud oma silmi uskuda, millisesse suurusnumbrisse ma ennast mahutada suutsin. Kuna olen pikka kasvu, siis on mul tihti raske leida piisavalt pikki pükse (34" pikkus), aga siiski ühed selle pikkusega püksid ma seekord leidsin H&M teksapükste laualt. Nende laius 29" tundus mulle küll utoopiline, aga võtsin need siiski nalja pärast proovikabiini kaasa. Suur oli minu üllatus, kui need mulle täpselt jalga mahtusid. Sellist suurust kandsin viimati enne lapsi ja enne abiellumist, umbes 15 aastat tagasi :)





6 kommentaari:

  1. Lihas kaalub rohkem kui rasv, nii et kui sul trenni ja proteiiniga lihasmass suureneb, aga rasv samal ajal edasi kaob, siis kaal võib ju täitsa vabalt paigale jääda. Teoreetiliselt isegi suureneda?

    Aga miks ma tegelt tahtsin siia kommenteerima tulla. Su söögipostitustest tundub, et suur osa sinu toidust on munad. Jah/ei?

    Mis on sinu arvamus lastele suunatud LCHF osas? Sest ma jäin su toidufotosid vaadates mõtlema, et kui munad on igapäevane toit, siis maks peab ju hea terve olema, et munadega jaksaks tegelda. Aga lastel maks ju ei ole veel nii tugev, et iga päev muna saaks süüa? (Või on mu loogika sassis kuidagi või?)

    Et huvitav on, mis vanusest alates munad igapäevaseks võivad muutuda, ja et kui pere üheskoos LCHF dieedi peale liigub - mitte küll nii range, kui sina teed, aga vähem suhkrut küll - siis kuidas laste toit peab erinema täiskasvanute toidust?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, Maria, tõesti see nii ilmselt ongi, et lihasmass suureneb rasva arvelt (range ketogeenne toitumine peaks väidetavalt vägagi lihast säästev ja isegi kasvatav olema) - kuigi ma ei ole seda omal mingi väga täpse riistapuuga mõõta lasknud, et kas või kui palju on muutunud, seega kindlalt ei saa väita. Muidu DXA-scan peaks hetkel kõige objektiivsema keha rasvaprotsendi andma.

      Munade osas jään Sinuga täielikult eriarvamusele, lähtuvalt nendest allikatest, mida mina lugenud olen. Miks peaks muna kehale/maksale koormav olema? Muna on täiesti normaalne toit, eriti kui tegemist on normaalsete talumunadega, mitte kasvanduse munadega. Iseasi muidugi, kui inimesel on munaallergia, aga see on juba teine teema.

      Laste toidu osas olen arvamusel, et lapsed ei jää millestki ilma, kui nad igapäevaselt nisujahu ja suhkrut ei saa kodus (mis asi on saia- ja suhkruvitamiin). Koolis/lasteaias söövad ikka seda, mida seal pakutakse ja koduski saavad harva kommi ja kooki, aga tavapärane ja igapäevane toit võiks siiski ka lastel olla normaalne päris toit ehk liha, kala, muna, köögiviljad, või, täisrasvased piimatooted, pähklid, puuviljad, marjad. Laste toit võiks ideaalis olla midagi paleo ja lchf-i vahepealset, rohkem puuvilju ja marju, aga siiski ka kvaliteetseid täisrasvaseid maitsestamata piimatooteid.

      Head lugemist kogu pere toitumise teemal: http://www.amazon.com/Low-carb-Living-Families-Monique-Forslund/dp/1432301241

      Kustuta
    2. Miks ma munade osas küsin: minu heal sõbral on tütar, kes lapsena väga valiv oli selles osas, mida ta süüa tahtis. Muid asju eriti ei tahtnud, aga muna tahtis alati! Sõber küsis arstilt, kas võib lapsele iga päev muna anda? (see oli 40 aastat tagasi) ja arst vastas, et võib küll. Ja siis selline ühe-kahe aastane rüblik sõi iga päev muna. Siis paar aastat hiljem selgus, et lapsel olid maksaga probleemid - ja kui haiglas asja uurima hakati, siis kui tuli välja, et ta oli mitu aastat iga päev muna söönud, siis haigla arstid ütlesid, et tegelt nii noorelt poleks tohtinud. Ja kas pole mitte nii, et kui inimesel on maksaga probleemid, siis ka täiskasvanueas soovitatakse munad toidust välja jätta, kuni maks taas terve on?

      Kustuta
    3. Ma ei ole küll arst, et ma sellisele küsimusele võiksin vastata, aga siiski. See, mida mina teaduspõhistest allikatest lugenud olen, ütleb, et maksa jaoks kõige kahjulikumad asjad on alkohol ja suhkur, eelkõige fruktoos. Mind paneb imestama, et see teave veel kellelegi uudisena võib tulla. Siin on üks paljudest selleteemalistest artiklitest: http://www.health.harvard.edu/heart-health/abundance-of-fructose-not-good-for-the-liver-heart

      Munadega pole maksahaigustel mingit pistmist. Siit lehelt võib asja kohta edasi lugeda, kui teema huvi pakub (selleteemalisi lehti on muidugi palju ja kindlasti leiab ka paremaid): http://fattyliverdietguide.org/eat-your-eggs-choline/

      Leidsin ka ühe sisehaigustele spetsialiseerunud arsti tsitaadi: "There is not one study that mentions liver damage aspect of egg in diet."

      Samamoodi võiks küsida, miks su tuttava tuttava arstid käsivad kolesterooli alandamiseks margariini süüa ja võid vältida või miks nad peavad täisteratooteid heaks kiudaineallikaks. Ütleme nii, et need on juba maailmavaatelised küsimused.

      Keegi ei keela selliseid soovitusi järgida, kui sul neisse usku on. See siin on aga natuke teise suunitlusega blogi, kus toitumist vaadeldakse hoopis teistest vaatenurkadest.

      Jään enda juurde, et muna on normaalne ja loomulik hea toit. Eelkõige tuleks valida, millist muna süüa.

      Või nagu vastab Rootsi arst dr Andreas Eenfeldt, kui temalt küsitakse, mitu muna võiks päevas süüa: "Mitte üle 36, sest siis võid neist tüdineda" :)

      Kustuta
  2. Ma loodan, et tuleb mõni tore raamatuesitlus/pidu/autogrammijagamine ka? Raamat on "big deal" meil väikeses Eestis!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Helen :) Vaatame, kuidas kujuneb selle raamatuesitlusega - miks ka mitte :) Aga kõigepealt on vaja raamat valmis saada, minu jaoks on tähtaeg juba 8. veebruar, kui kõik jutud peavad kirjutatud ja retseptid pildistatud olema, aga kui raamat on ükskord juba ilmunud, siis miks mitte teha üks lchf-inimeste pidulik koosviibimine koos raamatuesitlusega :)

      Kustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.