1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

kolmapäev, 22. märts 2017

Kimchi




Erinevates toitumiskoolkondades on viimastel aastatel järjest populaarsemaks muutunud naturaalsed fermenteeritud toidud. Need sisaldavad palju häid baktereid, mis toetavad soolestiku mikrofloorat. Ja see viimane teadagi on väga oluline.

Olles juba veidi tüdinenud tavalisest kodumaisest hapukapsast ja soolakurgist, otsustasin ka lõpuks proovida idamaist vürtsikat kimchit. Enamus kimchi retsepte eeldab ka suhkru ja osad isegi riisijahu kasutamist, aga internet on suur ja lai :) ning leidsingi retsepti, mis läheb enam-vähem kokku LCHF-printsiipidega. Siin on sees küll porgand, aga kuna mulle pole kunagi porgandit meeldinud suurtes kogustes üle süüa, siis niisama kerge garneeringuna ma porgandi süsivesikuid ei karda.

Retsept pärineb siit: http://www.insonnetskitchen.com/homemade-kimchi/
Vaja läheb:

1 suur hiina kapsas
1 valge redis
3 porgandit
1 - 1,5 l vett
3-4 spl soola (siia ei sobi jodeeritud sool)

1 kollane sibul
4 küüslauguküüs
tükike ingverit
1 - 2 spl gochugaru korea tšillihelbeid (leidsin Piprapoest) 
4 vart rohelist sibulat

Valmistamine:

1. Esimesel päeval soola sisse hiina kapsas, porgand ja valge redis. Tükelda hiina kapsas, lõika porgandist peenikesed laastud ja viiluta redisest juustunoaga õhukesed rattad. Valmista soolvesi (lahusta sool vees), tõsta tükeldatud köögiviljad potti, vala peale soolvesi, tõsta nende peale taldrik ja taldriku peale raskus (nt veega täidetud klaaspurk). Jäta see 5 - 24 tunniks toatemperatuurile hapnema.

2. Järgmisel päeval valmista vürtsikas pasta. Purusta köögikombainis peeneks pastaks sibul, küüslauk ja ingver. Sega saadud pasta gochugaru tšillihelveste ja tükeldatud rohelise sibulaga.

3. Nõruta köögiviljad, aga jäta soolvesi alles. Pane kummikindad kätte ja masseeri vürtsikas pasta nõrutatud köögiviljade sisse ning tõsta need siis klaaspurki ja vajuta tihedalt alla. Vala peale nii palju soolvett, et köögiviljad oleksid kaetud. Võimalusel tõsta jälle peale taldrik ja raskus. Selles faasis on oluline kasutada ainult klaasist ja keraamilisi nõusid, mitte plastikut ega metalli.




4. Jäta nüüd kimchi toatemperatuurile hapnema. Maitse iga päev ja kui tundub, et nüüd on maitse paras, siis tõsta kimchi ümber väiksematesse purkidesse, kaaneta ja tõsta külmkapi, seal säilib kimchi mitmeid kuid. Mina lasin oma kimchil hapneda 3 päeva, aga võib vabalt ka terve nädala lasta hapneda. 

NB! Tegemist on vägagi tšillise ja vürtsika salatiga! Sobib liha- ja kalatoitude kõrvale.


Siin on üks mu õhtusöök: 6 tundi slow-cookeris küpsenud ribid ja kõrvale salatiks särtsakas kimchi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.