1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

laupäev, 5. jaanuar 2019

Marineeritud rostbiif





Mulle meeldivad väga traditsioonilised rootsi toidud. Üks nendest on rostbiif. Olen seda valmistanud mitmete erinevate retseptide järgi, aga tundub, et sel aastavahetusel leidsin oma lemmiku. Järgisin väikeste mugandustega seda retsepti siin. Kuna mulle nii maitses, siis tegin seda kohe kaks korda järjest.

Vaja läheb:

lihatermomeetrit (näiteks selline)

1-1,5 kg tükk veiseliha (mul oli veise abatükk, ühel korral Saaremaa ja teisel korral Rakvere toodang)
soola, pipart

Marinaadi jaoks:

2 suurt minigrip taassuletavat kilekotti

1 dl sojakastet
1,5 dl palsamiäädikat
3 spl mett või sötin magustajat
2-3 hakitud küüslauguküünt
1 spl purustatud musta pipart
1 terve põõsake tüümianit, basiilikut, oregaanot või rosmariini (tegin ühel korral tüümianiga, teisel korral tüümian-rosmariin pooleks)

Soojenda ahi 125 kraadini.
Kuivata lihatükk, hõõru sisse soola ja pipraga ning lükka termomeeter liha kõige paksemasse kohta keskele.
Küpseta ahju keskosas kuni termomeeter näitab 59 kraadi.
Jah, liha tundub toores veel, aga see jääb väga maitsev, kellele meeldib medium rare veiseliha.

Haki ürdid peeneks ja sega kõik marinaadi koostisosad omavahel, vala marinaad topelt kilekotti ja tõsta ka lihatükk kotti. Jäta paariks tunniks köögikapile jahtuma, seejärel sulge kott ja tõsta umbes kaheks ööpäevaks külmkappi marineeruma.

Enne serveerimist lõika liha terava noaga võimalikult õhukesteks viiludeks, tõsta lihaviiludele mõned lusikatäied marinaadi, raputa peale ka mõned värsked tüümianilehed ja serveeri.

Väga hästi sobib siia kõrvale ka kreemjas piprakaste.
Selleks läheb vaja:

1 dl worchester kastet
2 dl vahukoort
1 spl vasikafondi
0,5 tl viie pipra segu

Kuumuta worchester kaste potis kuni see on vähemaks aurustunud, vala peale vahukoor, vasikafond ja pipar ning kuumuta pidevalt segades veel, kuni kaste muutub kreemjamaks ja paksemaks.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.