1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

kolmapäev, 21. mai 2014

LCHF - Eesti Päevalehes

Laupäevases Eesti Päevalehe nädalalõpulisas LP oli veidi juttu LCHF toitumisest. Tore on muidugi see, et LCHF hakkab vaikselt ja tasapisi jõudma ka Eesti meediamaastikule ja üldsuseni. On ju ainult positiivne, kui järjest enam inimesi enda jaoks selle toreda elustiili avastab. Olen ka meelitatud sellest, et artikli juures mainiti ära minu blogi :)


Siiski ei saa ma jätta siinkohal natuke vingumata. Nimelt olid nad küpsetanud LCHF-leiba, retsepti mugandasid väidetavalt minu blogist. Aga kahjuks toimus see mugandamine sellisel viisil, mis jättis mulje, et artikli kirjutaja või retsepti mugandaja ei ole isegi mitte LCHF põhitõdesid läbi lugenud. Võeti küll kenasti ette süsivesikuvaene LCHF leivaretsept, aga lisati sinna praegu teatud ringkondades niivõrd populaarset tatrajahu. Suisa 2 dl! Teadmiseks, et 100 g tatrajahu sisaldab umbes 70 g süsivesikuid ning LCHF-iga on tatrajahul sama palju pistmist kui nisujahul või suhkrul. Kahju küll, kui nüüd osad inimesed Päevalehe andmeil arvavad, et tatrajahuga küpsetamine on täiesti LCHF ning peavad seejärel pettuma, et LCHF neil ei toimi.

Lisaks anti artiklis ka valeinfot kookosjahu kohta. Väideti, et kookoshelvestest saab kookosjahu ise kohviveski või köögikombaini abil jahvatada. See on suur vale. Kookoshelbeid saab nimetatud atribuutika abil tõesti jahvatada, aga kookosjahu sellest kahjuks välja ei tule - olen järele proovinud. Tekib hoopis midagi kookoskreemi/pähklikreemi taolist ning sellise massiga saab võib-olla küll omletti teha ning seda on ka niisama hea süüa, aga midagi korralikumat sellisest kreemist jahu asemel kindlasti küpsetada ei ole võimalik.  Korralik kookosjahu jahvatatakse sellest kookospähkli osast, millest on kookosrasv juba välja pressitud, nimelt kookoskiust. See on täiesti kuiv ja hästi paisuv kookoselõhnaline peenjahu. Kookoshelbed on aga teatavasti lihtsalt riivitud kookospähkli viljaliha, kus kõik rasv veel sees on. Mõistagi ei saa nendest kahest erinevast asjast samasugust jahu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.