Ilmselt on paljud tähele pannud meie Tervise Arengu
Instituudi järjekordset kampaaniat, mis seekord ei kuuluta sõda mitte küllastunud
rasvale, vaid hoopis soolale.
Tõlgin siinkohal rahustuseks sellise artikli: http://authoritynutrition.com/how-much-sodium-per-day/
Artikli autoriks on meditsiinitudeng ja süsivesikuvaese elustiili edendaja Kris Gunnars
Islandilt, kes peab ülemaailmse populaarsusega terviseblogi Authority
Nutrition.
Nagu alati, on ka tema soola puudutava artikli juures ära toodud kõik
viited teaduslikele allikatele, neile, kes muidu ei usu ;)
Siin siis tõlge artiklist:
„Sool rikub toitude maitse ära, kui seda pole sinna lisatud“ – tundmatu
allikas.
Sool on üks neist
asjadest, mille kohta me kõik „teame“, et see on ebatervislik, umbes nagu
küllastunud rasv.
Riiklikud
toitumissoovitused on meid aastakümneid soola eest hoiatanud ning kulutanud
meeletult ressursse selleks, et meid soola „ohtude“ eest hoiatada.
Põhjuseks on see, et
arvatakse, et sool tõstab vererõhku, mis on omakorda levinud südamehaiguste ja
infarkti riskifaktoriks.
Need on kaks kõige
suuremat suremuse põhjustajat keskmise ja kõrge sissetulekuga maades.
Peamised tervishoiuorganisatsioonid
soovitavad, et me piiraksime naatriumi tarbimist:
Ameerika
Ühendriikide Põllumajandusministeerium (USDA): 2300 mg
Ameerika
Südameliit (AHA): 1500 mg
Toitumise
ja Dieedi Akadeemia (AND): 1500-2300 mg
Ameerika
Diabeediühing (ADA): 1500-2300 mg
Niisiis need
organisatsioonid on jõudnud üksmeelele selles osas, et me peaksime püüdma
tarbida vähem kui 1500 mg naatriumit päevas, aga kindlasti mitte rohkem kui
2300 mg.
1500 mg naatriumit on
umbes ¾ tl või 3,75 g soola päevas, 2300 mg on umbes 1 tl või 6 g soola päevas.
Enamus inimesi sööb
sellest palju rohkem. Tüüpiline soolatarbimine on umbes 3400 mg, millest enamus
tuleb töödeldud toidust.
Kui need tervishoiuorganisatsioonid
oma tahtmise saaksid, siis me teeksime kõik oma toiduvalikutes drastilisi muudatusi,
hakkaksime pakenditelt silte lugema ning aktiivselt oma toidus soola piirama.
Ma pean ütlema, et olen
skeptiline. Nendel tervishoiuorganisatsioonidel on juba varasemast komme asju
valesti teha, näiteks nagu ebaõnnestunud rasvavaesed toitumissoovitused.
Kas sool/naatrium on
tõesti niivõrd halb? Kas uuringud tõesti näitavad, et soola vähendamine viib
parema terviseni?
Ja mis veelgi tähtsam –
kui soola piiramisel on oma eelised, siis kas need on piisavalt olulised, et
need on üldse väärt seda silmnähtavat toidust saadava naudingu vähenemist, mis
tekiks sellest nüüdsest maitsetust soolavabast toidust?
Uurime välja!
Mis on naatrium ja miks see meile korda läheb?
Naatrium on tähtis
elektrolüüt kehas. Paljud toidud sisaldavad ka looduslikult väikeses koguses naatriumit,
aga enamus naatriumit saame soolast.
Soola tehakse
naatriumist (40%) ja kloriidist (60%).
Naatrium seob kehas
vett ning säilitab rakusiseste ja rakuväliste vedelike õige tasakaalu.
See on ka
elektrooniliselt laetud molekul ning koos kaaliumiga aitab see säilitada
elektrilisi gradiente rakumembraanides, mis on väga oluline närviimpulsside
ülekande jaoks, lihaste kokkutõmbumiseks ning mitmete muude funktsioonide
jaoks.
Keha ei suuda funktsioneerida ilma naatriumita. Punkt.
Mida rohkem naatriumit
meie vereringes on, seda rohkem vett see seob. Just sel põhjusel arvataksegi,
et naatrium tõstab vererõhku (mida ta ka teeb, aga ainult kergelt).
Kui vererõhk on kõrge,
siis süda peab rohkem tööd tegema, et verd kehas ringi pumbata ning arteritele
ja muudele organitele langeb suurem koormus.
Kõrge vererõhk
(hüpertensioon) on paljude tõsiste haiguste tähtis riskifaktor, nagu näiteks
südamehaigus, infarkt ja neerupuudulikkus.
Naatriumi vähendamine võib vererõhku kergelt alandada
On tõesti tõsi, et
naatriumi vähendamine võib vererõhku alandada, aga see mõju ei ole nii tugev,
kui sa võib-olla arvad.
Suures Cochrane 34
randomiseeritud kontrollitud uuringu läbivaatuses ilmnes, et soola piiramine
alandas vererõhku järgnevalt:
Kõrgenenud vererõhuga
inimestel: alanes süstoolne vererõhk 5,39 mm Hg ja diastoolne 2,82 mm Hg.
Normaalse vererõhuga
inimestel: alanes süstoolne vererõhk 2,42 mm Hg ja diastoolne 1,00 mm Hg.
Pane tähele, et need
arvud on vaid keskmised. Mõned inimesed kogesid võib-olla soola vähendamisest märkimisväärset
vererõhu alanemist, samal ajal, kui teistele ei avaldanud see mingit mõju.
Nii nagu toitumises
muudegi asjadega, sõltub tulemus ikka indiviidist.
Soola piiramine. Kas see üldse toimib?
Arstid ja toitumisnõustajad
käsivad meil soolatarbimist piirata, kuna nad usuvad, et see vähendab meie
tõsiste haiguste riski.
Siiski, on oluline
meeles pidada, et kõrge vererõhk iseenesest ei tapa koheselt kedagi. See on
riskifaktor, mitte ilmtingimata haiguse põhjustaja.
Hoolimata sellest, et
teatud sekkumine vähendab edukalt riskifaktorit, ei tähenda see, et see
automaatselt vähendaks ka haigestumise riski, eriti kui sekkumine põhjustab
muid vastakaid mõjusid, mis kasu ületavad.
Kui uuringutes
vaadeldakse soola piiramise mõju konkreetsele haigusele, mitte lihtsalt kui
mingit markerit, siis ei leita mingit
statistiliselt märkimisväärset mõju.
Veel üks Cochrane 7
randomiseeritud kontrollitud uuringu läbivaatus täheldas, et puudub igasugune
mõju suremusele või südamehaigustele isegi
inimeste puhul, kellel on diagnoositud kõrge vererõhk.
Ka teised uuringud
kinnitavad selliseid leide. Soola piiramisest ei ole mingisugust kasu
südamehaiguste või surma ennetamisel.
Liiga vähe soola võib otseselt kahjulik olla
Tervishoiuorganisatsioonidel
on suurepärane asjade valesti tegemise ajalugu.
Nad on meile minevikus
palju halba nõu andnud, näiteks nagu piirata küllastunud rasva tarbimist ning
süüa 50-60% kaloritest süsivesikute näol.
Tundub, et soola
puudutav soovitus on samuti halb.
See ei ole mitte
ainult enamus inimeste jaoks tarbetu, vaid need soovitused võivad otseselt kahju tuua.
Mitmed uuringud
näitavad, et soola piiramine põhjustab tervisele kahjulikku mõju:
Kõrgem LDL ja triglütseriidid: üks suur uuringute läbivaatus näitas, et madala soolasisaldusega
dieedid võivad tõsta LDL-taset („halba“ kolesterooli) 4,6% võrra ning triglütseriidide
taset 5,9% võrra.
Insuliini resistentsus: ühes
uuringus põhjustas juba 7-päevane madala soolasisaldusega dieet insuliini
resistentsuse suurenemist, mis on peamiseks ülekaalulisuse, diabeedi ja
metaboolse sündroomi põhjuseks.
2. tüüpi diabeet: Üks
uuring leidis, et patsientide puhul, kellel on 2. tüüpi diabeet, seostus vähem
soola suurema riskiga surra.
Hüponatreemia: Sportlastel
võib vähene soolatarbimine põhjustada hüponatreemiat, naatriumipuudust, mis
võib olla väga ohtlik.
Muude toitumisalaste faktorite tähtsus
On palju
elustiilifaktoreid, mis võivad mõjutada vererõhku veelgi suuremal määral kui
soola piiramine.
Osa nendest puudutab
selliseid mineraale, nagu magneesium ja kaalium, mida sa peaksid saama, kui
sööd palju loomset toitu ja taimi.
Teine moodus neid
saada on aeg-ajalt tumedat šokolaadi süüa.
Süsivesikuvaene dieet
alandab insuliini taset, mis põhjustab selle, et neerud eritavad kehast
üleliigse naatriumi. Süsivesikuvaesed dieedid on suurepärane viis vererõhu
alandamiseks ja tervise parandamiseks.
Ning kõige lõpuks,
liikumine on väga tõhus vererõhu alandaja, mis parandab sinu tervist veel
paljudel muudelgi viisidel, mida sa ehk omale isegi ette ei suuda kujutada.
Mulle tundub üsnagi
naeruväärne keskenduda pimestunult vaid soola piiramisele, kui on olemas nii
palju muid elustiilifaktoreid, mis võivad omada palju tugevamat mõju.
Kui palju soola on siis optimaalne?
Kui sinu arst on
soovitanud sul mingil põhjusel soola söömist piirata, siis loomulikult jätka selle
soovituse järgimist.
Siiski, üldiselt
tervete inimeste puhul, kes soovivad terveks jääda, ei tundu olevat mingit
põhjust olla veidikenegi mures mõõduka soolatarbimise pärast.
Uuringud näitavad
tegelikult, et soola mõjud võivad järgida J-kujulist kurvi. Mõlemad, nii liiga
väike kui ka liiga suur soolatarbimine on kahjulikud, optimaalne soolatarbimine
on kusagil vahepeal.
Samuti pane tähele
seda, et kui oled süsivesikuvaesel dieedil, siis võib sinu soolavajadus
suureneda.
Ilmselt on kõige parem
tarbida erinevaid rafineerimata soolasid, näiteks meresoola ja roosat Himaalaja
soola. Need sisaldavad ka mitmeid kehale vajalikke mikroelemente.
Arvestades, et enamus
inimesi saab oma naatriumi kätte töödeldud toidust ning et soola piiramise
kohta tehtud uuringud ei näita sellest mingit kasu olevat, soovitaksin ma
järgmist radikaalset lähenemist, et oma soolatarbimist optimeerida:
See ei nõua mingit
maniakaalset milligrammide lugemist!
1. Söö päris toitu.
2. Kasuta soola nii tihti kui tahad - koguses, mis tundub sobilik
sinu toidu maitsestamiseks.
3. Ongi kõik.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.