1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

esmaspäev, 17. märts 2014

Ettevaatust: suhkur pakitees!


Tõlgin artikli Rootsi Expressenist, nimelt raputas eelmisel nädalal rootsi lchf-i järgijaid uudis selle kohta, et tavalised pakiteed sisaldavad üsnagi arvestataval määral suhkrut:


TEST PALJASTAB: ROHELINE TEE VÕIB SISALDADA SUHKRUT

Rohelist teed peetakse ülimalt kasulikuks. Aga nüüd paljastab norra TV2, et nad lasid analüüsida kaht kõige tavalisemat teesorti ning tulemustest selgus, et üks teepakike võib sisaldada kuni 20 protsenti suhkrut. Teetootjad ütlevad, et euroopa turundusreeglite kohaselt ei pea nad tootes olevaid koostisosi täpsustama.

Üks pakike rohelist teed ei olegi nii süütu kui paistab. Norra TV2 saatis kaks erinevat teepakki laboratooriumisse Eurofins, et nende sisu analüüsida. Nüüd teatavad nad tulemustest, mis ütlevad, et teepakid sisaldasid rohkem kui vaid teelehti, kohe palju rohkem.

„Ühest pakikesest leidsime me 20% suhkrut. Teises pakikeses oli 5% suhkrut, see tähendab tavalist roosuhkrut,“ ütles Nina Dyrnes, Norra Eurofinsi müügijuht TV2-le.

Analüüsi järgi sisaldas teesort Lipton Green Tea Indonesian Sencha Tradition 5% suhkrut. Norras turustab Liptoni teesid Unilever. Nad ei soovi TV2-le intervjuud anda, aga saatsid meili, milles selgitavad, et nad kasutavad magustajat nimega maltodekstriin maitselisandina. Unilever kirjutab ka, et tegemist on nii väikeses koguses suhkruga, et see ei anna isegi mitte magusat maitset.

Twinings: maksimaalselt kümme protsenti

Aga Lipton ei olnud selle analüüsi järgi kõige halvem. Teine teesort, mida analüüsiti, oli Twinings Green Tea & Lemon, ja see sisaldas koguni 20% suhkrut. See on üks viiendik teepaki sisust. Sellest hoolimata ei ole see välja toodud koostisainete nimekirjas.

Ka Twinings keeldus intervjuust TV2-ga, aga saatis telekanalile meili, milles ütles, et nende oma testid näitavad, et tee sisaldab vaid 10% suhkrut. Suhkrut kasutatakse tees sidrunimaitse tugevdamiseks.

Nad viitavad lisaks ka sellele, et vastavalt euroopa turundusreeglitele ei pea nad koostisosi praegusest rohkem täpsustama.

Twinings väidab ka, et suhkur on vaevu märgatav, kui teepakki kasutatakse nii, nagu peab, see tähendab, kui seda kastetakse kuuma vette.

Expressen püüdis tabada ka Twiningsi rootsi esindajaid, kuid edutult.


3 kommentaari:

  1. Minule kui suuuurele teejoojale on see täiesti ahastama panev uudis :( Ei tea kas puruteedega võib sama probleem olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma isiklikult arvan, et purutee vahele on tunduvalt raskem maltodekstriini poetada, aga mine tea muidugi. Üldiselt on see teepakikestes olev suhkru hulk siiski üpirs väike - kui just 20 tassi teed päevas ei joo, siis vaevalt see oluliselt süsivesikuid annab. No umbes nagu majoneesis ja grillvorstis on ka ju veidi suhkrut lisatud. Küll aga on ehmatav teada saada, et suhkut pannakse isegi teepakkidesse - kust seda kõige vähem ootaks.

      Kustuta
  2. Mul on kodus üks Teekanne Cool Sensation (mida peaks saama ka külmas vees teha) ja seal näiteks oligi peal kiri "no sugar", aga toitumisinfo (!) juures oli märgitud süsivesikute hulk (tassi kohta oli ökki 0,6 g). Kuna keegi hetkel ei vaimustu, siis seisab niisama kapis ja ootab aegumistähtaja saabumist.

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.