1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pühapäev, 3. jaanuar 2016

Seest roosa veisesteik piprakastmega

Mulle väga maitseb medium rare ehk seest roosa veiseliha ja ma valmistan seda kodus üsna tihti. Välja tuleb kuidas kunagi, vahel super, teinekord mitte nii väga. Mulle tundub, et kõige rohkem oleneb tulemus toorainest - kui ikka on hea tooraine ja valmistada täpselt kindla õpetuse järgi, siis saab resultaat ka hea. Kui aga tooraine pole päris õige, ei aita ka juhendi täpne järgimine.

Tavaliselt teen veisesteike Hiiumaa või Liivimaa maheveiselihast (neid saab Tallinnas näiteks Haabersti või Ülemiste Rimi Talu Toidab letist ning Nõmme Turu turuhoonest, olen näinud vahel Hiiumaa Maheveise liha ka Maksimarketis ja isegi Raudalu Konsumis). Täna ei viitsinud pikalt otsida ja seal poes, kus käisime, oli parajasti ainult Rakvere lihaveise praetükke. Aga otsustasin neid ikkagi proovida ja õigesti tegin, sest ma jäin seekord tulemusega ülimalt rahule.

Kõigepealt hoidsin liha mitu tundi enne valmistamist toatemperatuuril.

Enne valmistamist kuumutasin panni täiskuumusele (täiesti tavaline tefal pann on mul) koos suure supilusikatäie veiserasva (Liivimaa Lihaveis) ja suure supilusikatäie võiga. Kui rasv pannil oli juba nii kuum, et hakkas pruuniks muutuma, tõstsin pannile 4 lihatükki (a 200 g). Praadisin kummaltki poolt umbes 2-3 minutit. Peale praadimist maitsestasin lihatükid roosa soola ja värskelt jahvatatud musta terapipraga. Seejärel keerasin kuumuse poole peale ja lasin kaane all veel kummaltki poolt mõned minutid järelküpseda. Siis tõstsin panni eemale ja jätsin liha pannile kaane alla ootele, kuni valmistasin kastme ja püree.

Kastme tegin peaaegu selle Nami-Nami retsepti järgi (kaste on kahele ja seda tuleb välja üsna vähe):

0,75 dl Worchesteri kastet
1 dl vahukoort
1 spl vasikafondi (võib panna ka pool puljongikuubikut)
musta, valget ja rosépipart (võib panna ka rohelist pipart)

Vala kõigepealt pannile Worchesteri kaste ja kuumuta, kuni see on poole vähemaks aurustunud.
Lisa vahukoor ja puljong/fond ja kuumuta veel, kuni kaste pakseneb.
Maitsesta pipraga.

Serveeri liha ja kastet koos lillkapsapüreega: keeda lillkapsaõisikud soolvees pehmeks, nõruta, lisa lillkapsale suur tükk võid ja tee saumiksriga kõik püreeks.


Ja siin on üks päris hea piltmaterjal ka, mille järgi liha küpsusastet hinnata (pöidla juurest saab peopesa asendite järgi katsuda käe pehmust sellest kohast ja võrrelda siis pannil oleva lihaga):




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.