Artikkel Anna Hallénilt: http://www.annahallen.se/lchf-for-sockerberoende
Kes on
suhkrusõltlased? Jah, see on tähtis küsimus, mille üle tihti vaieldakse. Aga ma
annan siinkohal oma lihtsa selgituse: suhkrusõltlane on see, kes ei saa hakkama
nende asjade söömisega, mida ta on eelnevalt süüa otsustanud ja langeb pidevalt kiusatuste
ohvriks. Siia alla kuulub kõik alates ebatervislike asjade kokkuostmisest,
kõige autos ära söömisest ja seejärel paberite peitmisest kuni järjepideva
õgimiseni vaid selleks, et esmaspäeval uuesti alustada. Inimene, kes külaliste
juuresolekul keeldub koogitükist ja kes pärast külaliste lahkumist kogu
järelejäänud koogi üksi ära sööb.
Sina, kes sa otsustad
mingi kindla nädalamenüü kasuks, aga teed juba mõne päeva pärast erandi ja seda
hiljem kahetsed. On midagi, mis meie isu käivitab. Midagi, mis on tahtest
tugevam. Midagi, mis paneb meid oma soovist ja unistusest loobuma ja mille
pärast me hiljem piinlikkust tunneme, et me ei saanud hakkama.
Süsivesikud mõjutavad
meie preemiasüsteemi, meie mõnusüsteemi, meie ellujäämissüsteemi. Osad
süsivesikud rohkem, osad vähem. See süsteem peab olema ning ongi palju tugevam
kui sinu tahe. See on süsteem, mida sa ei peagi saama juhtida. Vähemalt mitte
järjepidevalt ja pikema aja jooksul.
Osad süsivesikud
avaldavad suuremat mõju kui teised. See, millised süsivesikud mõju avaldavad,
erineb ka inimeseti.
Taldrikureeglit järgiv
inimene, kes sööb igat asja natukene ja kellel pole kaaluga probleemi, ei ole
süsivesikusõltlane. Toit ja maiustused maitsevad talle, aga midagi muud sellele
suurt ei järgne. Ta sööb, saab kõhu täis ja lõpetab söömise.
Taldrikureegli
järgija, kes aga kogu aeg dieeditab või end tagasi hoiab, on täiesti ilmselgelt
süsivesikusõltlane. Milleks end küll vabatahtlikult paksuks süüa, et seejärel
oleks jälle mingiks ajaks nälgimise rõõm? Sellepärast, et aju signaalained
plahvatavad suurest õnnest ja saadavad välja suurepäraseid signaale … Vähemalt
alguses. Seejärel muutub aju järjest ahnemaks ja nõuab järjest rohkem, et üldse
midagi tunda. Kuni ühel päeval ei piisa enam sellestki ja tuleb mõnuainega liialdama
hakata või see välja vahetada … (ja seda oivalist kaifi ei pruugi ka siis
saada).
Tänu sellele on nii,
et kui eemaldada või vähendada mõnuainet – suhkrut/süsivesikuid, siis saavad väga
paljud tagasi kontrolli oma söömise üle. See tähendab, et LCHF-ist saab
lahendus, õnn ja halleluuja! Lõpuks ometi oled leidnud oma valikute üle
kontrolli. (Kuigi paljud peavad selleks läbi tegema ka karmi võõrutusperioodi.
Peavalu, pearinglus, ärevus, väsimus, kurbus, paanika … Siinkohal loobuvad
paljud ja ütlevad: „LCHF ei sobi minu kehale. Ma ei tunne end hästi“. Umbes
nagu suitsetamisest loobuv inimene ütleks paar päeva peale loobumist: „Tead,
suitsetamisest loobumine ei ole ikka minu jaoks. Oleme ju kõik erinevad. Minu
keha vajab suitsu. Mu keha ütles mulle seda kohe peale loobumist – nii peavalu
kui pearinglusega. Kõik meetodid ei sobi kõigile.“)
Kahjuks ei sobi siiski
ka LCHF kõigile. Sellest lihtsalt ei piisa ning lisaks sisaldab ka LCHF päris palju
sõltuvust käivitavaid lõkse. Me kõik oleme unikaalsed indiviidid oma unikaalse aju
tasakaaluga. Osad on andekamad sõltuvuse küüsi jääjad kui teised, osadel on
selleks väga vähe tarvis, et instinktid üle võtaksid ning osade jaoks piisab
isu käivitamiseks vaid mõttest.
Mis asjad võivad LCHF-i raames lõksuks olla?
Esimeseks asjaks on
tavaliselt pähklid. Pähklitel on väga paljude inimeste jaoks isusid käivitav
toime. Sa kas kaotad kontrolli kohe või tekitavad pähklid sul suuremat isu, nii
et otsustad mõned päevad hiljem erandi teha. Tihti ongi pähklitel
pikemaajalisem toime. See tähendab, et mõnda aega suudad isegi oma isudele
vastu panna …
Teiseks asjaks on kõik
piimatooted. Nii piimasuhkur kui kaseiin tekitavad probleeme. Ka vadak võib
seda teha.
Seemneleivad ja
LCHF-küpsetised on tihti katastroofiks, kuna nad tuletavad vanu toite meelde.
Kolmandaks asjaks võib
olla kohvis leiduv kofeiin. Üks sõltuvus käivitab tihti teise.
Vein on samuti ohtlik
lõks. Paljud suhkrusõltlased, kes nüüd süsivesikud kontrolli alla on saanud,
on hakanud varasemast rohkem jooma. Suur häirekell!
Neljandaks on teatud
köögiviljad ja juurviljad. Tavaliseks isude käivitajaks on punane paprika,
kirsstomatid, vahel isegi tavalised tomatid. Väga tavaline isude tekitaja
on ka porgand. Marjade ja puuviljade söömisega kaasneb tavaliselt alati suure
isu tekkimine.
Siiski, pidin
äärepealt kõige olulisema unustama – šokolaad! Ja ma ei räägi praegu šokolaadis
olevast suhkrust, vaid kakaos sisalduvatest ainetest. Mistõttu ka 80% ja 90%
šokolaad tekitab osadel inimestel suuri probleeme.
Veel üks asi. Sa TEAD,
et oled sõltlane, kui valid mingi alternatiivi, mis enam hea ei maitse ja seda ainult
sellepärast, et saaksid seda süüa.
Ja vahel on sõltuvus
nii suur, et vajad abi. Kõigi jaoks ei piisa vaid menüü väljavahetamisest. Küsi
abi!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.