1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

esmaspäev, 16. detsember 2013

Suhkruasendaja Erütritool



Nagu te ilmselt juba teate, ei poolda ma LCHF-i juures eriti suhkruasendajaid. Ja seda just seetõttu, et kaal ei kipu neid tarvitades hästi langema ja asja mõte läheb ka häguseks – et me ju ei armasta enam ometi magusat ja sööme siis, kui kõht on tühi, mitte niisama nalja pärast magusat ;) Aga praegu on jõulud ja tahaks ka ju piparkooke ja kõiksuguseid „jõulutunde“ maitseid tunda. Samas vähemalt minul ei ole mitte mingisugust soovi oma LCHF-i praegu pausi teha ega suhkrut-jahu näost sisse ajama hakata. Minu viimane suurem süsivesikute söömine jäi septembri lõppu ja tänaseni puudub igasugune soov seda korrata!
Õnneks on mul palju liberaalse LCHF-i retsepte, millega jõulud jõululõhnaliseks teha! Suurt kaalulangust niimoodi oodata ei ole, aga ma arvan, et jõulude ajal võib olla õnnelik ka kaalu püsimise üle.

Eile jagasin teiega piparkoogiretsepti, täna piparkoogimaitseliste ketoosipallide retsepti. Need mõlemad retseptid aga nõuavad magustajat. Lastele mõeldud toitudes kasutan magustajana iga kell mett, aga ise ma nii suurt suhkrukogust siiski oma kehasse enam ei soovi. Olen enda jaoks avastanud erütritooli. Rootsis ja mujal maailmas low-carb ringkondades väga populaarne, Eestis aga jällegi ollakse sellest vaevu üldse midagi kuuldud.

Teine asjast väikse lühikokkuvõtte siit: http://authoritynutrition.com/erythritol/

Erütritool on looduslik, sellel puuduvad kõrvalmõjud ning selle maitse on peaaegu täpselt samasugune, nagu suhkrul, aga puuduvad kalorid. Erütritool on suhkrualkohol. Sisaldab väga vähe kaloreid – tavalises suhkrus on 4 kcal grammis, ksülitoolis 2,4 kcal grammis, aga erütritoolis vaid 0,24 kcal grammis. Ehk siis temas on ainult 6% suhkru kaloreid, aga ometi 70% suhkru magususest.

Erütritool läbib meie keha üsna muutumatul kujul, ilma et põhjustaks liigsele suhkrule iseloomulikke kahjulikke ainevahetuse mõjusid.

Erütritool ei tõsta veresuhkrut ega insuliini. Inimestel puuduvad erütritooli lagundamiseks vajalikud ensüümid.

Erütritool ei toida suuõõne baktereid.

Mis juhtub erütritooliga kehas? Enamus suhkrualkoholidega on see probleem, et need põhjustavad seedeprobleeme, kuna keha ei suuda neid seedida ja need saadetakse soolebakteritele söödaks. Kuid jällegi – erütritool on teistsugune.

Enamus erütritoolist imendub kehasse juba enne, kui see soolde jõuab, kus enamus baktereid elutseb. Peensoolest rändab erütritool vereringesse, kus see ringleb veidi aega ning seejärel eraldub kehast muutumatul kujul uriinis. Umbes 90% erütritoolist väljutatakse kehast sel viisil.

Erütritool tundub väga turvaline. Sellega on tehtud palju ainevahetuse ja toksilisuse uuringuid katseloomadel. Hoolimata pikaajalisest suures koguses erütritooli söötmisest ei leitud negatiivseid mõjusid.

***

Teine looduslik magusaine on Stevia. Kahjuks on Stevial kõrvalmaitse, mida paljud inimesed ei talu.

Rootslasest kuulus LCHF-kokk Mariann on välja töötanud „ideaalse“ suhkruasendaja segu erütritoolist ja steviast, mida hakati tootma nime all BAKERY+. Samas jagatakse lahkelt ka Bakery+ retsepti ja igaüks võib selle läbiproovitud „parima suhkruasendaja“ ka ise omale kodus valmis segada: 3 spl erütritooli + 1/4-1/2  ml steviat. http://mariannslchf.se/bakery/

Milliliitri mõõt on mõõtelusikate komplektis see kõige väiksem, tavaliselt on Eestis müüdavad mõõtelusikad samuti Rootsis valmistatud, seega 1 ml lusikale on peale kirjutatud „kryddmått” või KRM.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.