1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

esmaspäev, 16. detsember 2013

Pardirind konjakikastmes

 
Kõigepealt pardi valmistamine.
 
Pardi kohta kõigepealt niipalju, et see on ülimalt hõrgu ja maheda maitsega, täiesti omalaadne, ei meenuta kuidagi kana. Lisaks on part hea rasvane ja väga luksuslik, sobib hästi jõululauale või vana-aastaõhtu pidulauale.
 
Arvesta umbes üks suurem pardifilee täiskasvanu kohta, lastele võib arvestada ühe filee kahepeale. Pardirinda müüakse kahe filee kaupa pakituna, nii jahutatult kui külmutatult, ma ostan tavaliselt jahutatult.
 
Pane ahi 200 kraadi juurde sooja. Lõika pardirinnale naha sisse ruudud ja aseta fileed külmale praepannile. Pane pann sooja ja prae pliidil naha pool allpool kõigepealt umbes 8 minutit. Siis keera ümber ja prae teiselt poolt veel 4-6 minutit. Hoia fileest lihatangidega kinni ja prae ka kõik otsad-ääred pruuniks. Nüüd tõsta ahjupannile ja maitsesta soola ja pipraga. Võta pintsel ja määri fileed balsamico kreemiga üle, nii et need jääksid tumepruuniks. Nüüd küpseta neid veel ahjus umbes 8-10 minutit. Seejärel võta ahjust välja ja keera fileed ükshaaval alumiiniumfooliumi sisse, lase neil fooliumi sees köögilaual veel umbes 15 minutit "puhata".
 
Kastme valmistamine.
 
Praepannile jäi päris palju pardirasva. Lisa sinna nüüd üks tükeldatud sibul ja prae see pehmeks-klaasjaks. Seejärel lisa tükeldatud šampinjone ja prae, kuni šampinjonidest on vesi eraldunud. Vajadusel lisa vahepeal pannile taluvõid. Nüüd vala juurde umbes 3-4 spl brändit. Kuumuta senikaua, kuni alkohol on eraldunud ehk kuni kõik vedelik on pannilt aurustunud. Nüüd vala pannile vahukoort umbes 3-4 dl, paar spl sojakastet ja lase koorel kokku keeda. Võta pann tulelt ja lase veidi jahtuda. Kui soovid samasugust paksemat kastet, nagu minul, siis lisa veel 2 munakollast. Ole ettevaatlik - liiga kuuma kastmesse munakollaseid lisades läheb muna tükki, aga kui kaste on juba veidi jahtunud, võid munakollased julgelt lisada, pidevalt segades. Kui muna on korralikult kastmesse segatud, siis kuumuta veel veidi. Kaste muutub mõnusalt paksuks, nagu oleks jahuga tehtud ;)
 
Serveeri parti õhukeste viiludena (nagu loomakeelt või rostbiifi), ohtra kastme ja näiteks rukola lehtedega.
 
 
 


1 kommentaar:

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.