Leidsin väga huvitava Anna Halléni artikli puuviljade kohta, enam paremini ei saaks neid asju selgitada! Originaalartikkel asub siin: http://www.annahallen.se/hur-ar-det-med-frukt
Niisiis, kuidas on
tegelikult lood puuviljadega? Ma usun, et sa juba tead vastust, kui veidi
järele mõtled. Puuviljad ja suhkruvesi on enam-vähem üks ja sama. Nii puuviljad kui
tavaline suhkur sisaldavad lisaks glükoosile teatud koguses fruktoosi. Osad
puuviljad vähem ja osad rohkem. Glükoos läheb otse verre ja on meie veresuhkur.
Aju elab veresuhkrust ja meie lihased kasutavad seda kütusena, kui teeme
TUGEVAT trenni.
Fruktoos läheb
kõigepealt maksa ja seal töödeldakse see ümber glükoosiks (veresuhkruks), kuna
fruktoos on meie keha jaoks natuke vales vormis.
Kui meil on piisavalt
glükoosi/veresuhkrut nii veres, ladustamiskohas ehk maksas ning energiavaruna
lihastes, siis on keha nutikas ja efektiivne. Keha töötleb fruktoosi ümber rasvaks ja
säilitab üleliigse fruktoosi pekirõngana meie pihal halvemate aegade tarvis.
Glükoosist suudab keha
samamoodi rasva toota, aga eriti tubli on keha just fruktoosi rasvaks
muutmisel. Mitte ainult tubli, vaid kohe äärmiselt nutikas!
Seega puuviljade
valimine kaalulangetamiseks ei ole just kõige säravam idee.
Fruktoos lükkab
maksast välja ka LDL-i (nn „halba“ kolesterooli). Kuna maksas on vaid teatud koguses
ruumi ning kui maksa tuleb uusi asju, siis peab sealt midagi välja saatma. Toitude
fruktoosiga magustamine, mis on keha jaoks tohutu suur kogus, ei ole just väga
tark tegu. Tulemuseks on rasva tootmine ja LDL-i tarbetu tõstmine,
mida kehal vaja ei ole.
Aga kas ÜKS puuvili
teeb ka kõike seda? Ei, seda see vaevalt teeb, vähemalt mitte ohtlikus koguses.
Aga kas on mõistlik soovitada süüa PALJU puuvilju päevas? Ei, seda mitte.
Mida siis ikkagi on
puuviljades sellist, mida suhkruvees ei ole? Tegelikult mitte just palju. Aga
puuviljad on muidugi parema maitsega ja pakuvad suuremat rahuldustunnet. On
siiski mõned asjad. Esiteks C-vitamiin, aga seda võid saada ka lusikatäiest Cole Slaw-st (kapsasalatist), mis on tunduvalt tervislikum valik. C-vitamiin ilma suhkruta!
Teiseks sisaldavad
puuviljad vees lahustuvaid kiudaineid. NEID me vajame ja tihti rohkem, kui
saame. Aga köögiviljadest saame neid täpselt niisama hästi! Siiski, kui sulle
köögiviljad ei meeldi või kui sa ei talu köögiviljadest tulevat
süsivesikutehulka, võid valida vees lahustuvate kiudainete saamiseks ka terved
linaseemned või fiberhuski/psülliumi.
Ja eriti palju muud
puuviljades ei olegi.
Aga kui sa saad
hakkama ühe puuvilja söömisega päevas ning kui sa ei ole nõus sellest loobuma, siis
jätka selle nautimist – aga ära arva, et see kuidagi kasulik on! Siiski ei jää
sa veel päevas ühe puuvilja söömisest ei haigeks ega lähe paksuks. Puuvilju võib
vaadelda maiustustena, mida sööd lisaks oma tavapärasele söögile.
Soovitus sulle, kellel
suhkur isusid tekitab ja kes isudega võitleb: väldi puuvilju. Sina lähed ka ühest
puuviljast paksuks – sest sa ei saa hakkama vaid ÜHE puuvilja söömisega. Ning
oluline on ka see, kuidas sa sööd PEALE puuvilja söömist, sest paljude jaoks
tähendab see seda, et peale puuvilja söömist näksid sa midagi terve ülejäänud
päeva jooksul.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.