1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

esmaspäev, 25. november 2013

”Ma ju tean küll, kuidas LCHF käib, aga minul see kahjuks kaalu ei alanda!”


Sellist lauset LCHF-i kohta võib tihti kuulda siit ja sealt. Leidsin antud teemal suurepärase artikli Anna Halléni kuldvaramust. Tõlgin/refereerin siit: http://www.annahallen.se/jag-kan-det-har-med-lchf
***

Saan tihti meile, kus inimene ütleb, et ta sööb LCHF-i või et ta oskab küll LCHF-i, aga et kahjuks see tema puhul siiski ei toimi, ta ei võta kaalus alla.

Kõige tähtsam küsimus on: ”Kuidas sööd sina?” ja ”Mida oskad sina?”

Alustame küsimusega ”kuidas”. Paljud lchf-i harrastavad inimesed söövad täiesti valesti. Nad söövad küll lubatud asju, aga palju rohkem kui keha vajab. Nad söövad finncrisp näkileiba ja mandlijahust küpsetatud leivast võileibu päris toidu asemel. Nad söövad LCHF-magustoite peale sööki. Nad söövad kolm suurt söögikorda ja lisaks veel vahepalasid, kuigi nende eluviis on ülimalt istuv.

Sa ei pea mitte ainult teadma, kuidas LCHF-i teha. Sa pead eelkõige tundma OMA keha ja siis ka natuke toitumisalast füsioloogiat, et teaksid, kuidas toit su kehas käitub. Kui sööd kasulikke asju, aga suuremas koguses kui vajad, siis sa ei võta kaalus alla. (Sa ei võta ka kaalus juurde ja see on LCHF-toitumise üks tugevamaid külgi).

Seega, šokolaadivaht, juustukook ja vahukoor marjadega ei ole head valikud kaalulangetamiseks, kuigi need on LCHF.

Nüüd vaatame küsimust ”mida”. Mida sa tead? Kas sa oskad LCHF-meetodit või kas sa omad teadmisi evolutsiooni ja toitumisalase füsioloogia kohta? LCHF meetod on ju super. Täiesti suurepärane. Aga see on meetod, mis on suunatud grupile. Sina ei ole grupp, sina oled täiesti unikaalne indiviid.
Suurepärane on see, et LCHF toimib väga suurte gruppide peal. Aga seda on vaja veidi kohandada. Ei ole üht ja kõigile sobivat lahendust. Seevastu on teadmised, mis kõikide oma variantidega toimivad kõigi peal.

Kui sööd hommikusöögiks jogurtit, vahepalaks finncrispi, lõunaks kana ja salatit, pähkleid pealelõunaks, veidi vahukoort ja marju koju jõudes ja omletti õhtusöögiks, siis sa ei söö kahjuks õigesti. Jah, see võib küll olla kasulik ja tervislik sinu kehale, aga kaalualandamismeetodina on see täiesti mõttetu.
Vahukoorega valmistatud omlett hommikusöögiks, liha/kala koos rasvase kastme ja köögiviljadega lõunaks ja lõunasöögiga samas stiilis väiksem õhtusöök on pigem enamus inimeste jaoks sobiv tase, kuidas kaalus alla võtta.

Aga LCHF-magustoidud? Jah, need on leiutatud selleks, et sa saaksid teha erandeid ilma, et sul isud tagasi tuleksid. Need on leiutatud selleks, et kõik, kellel on juba soovkaal käes, saaksid kogu oma ülejäänud elu hästi süüa.
 

4 kommentaari:

  1. Väga õige mõttega artikkel. Tore, et huvitavat kirjandust eesti keelde tõlgid. Ise kahjuks rootsi keelt ei oska, plaanin aga järgmisel aastal oma õpingukavasse algkursused mahutada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Margit :) Siin on veel mitut järge oodata nendele artiklitele.

      Aga rootsi keelt soovitan õppida küll, lchf-teemalist huvitavat lugemist jagub kauemaks. Kui inglise keel suus, siis on õnneks rootsi keelt väga lihtne õppida ;)

      Kustuta
  2. Kas on ka infot kusagilt, et kui kaua peaks kannatlik olema, et kaal langema hakkaks? Mul väga pikka tausta LCHF-ga ei ole, aga paar kuud saab nüüd täis ja olen katsetanud ka sellega, et näiteks vähem juustu süüa, portsjoneid vähendada ning aegajalt arvestan ka rasvad, valgus, süsikad välja. Kaalu osas tulemust ei ole ning ega väga nagu ei tunne ka, et riided laiemaks oleks läinud. Ise arvan, et toitumine on suht eeskujulik olnud. Kahe kuuga võiks ju midagi ikka liikuma hakata. Peenike ma just pole, seega on ikka mida maha võtta. Ainuke, mis paneb mind toitumise osas samamoodi jätkama on hea enesetunne, kuid kaalueesmärk on täiesti täitmata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise ei oska midagi öelda, minul oli alguses kaalu nii palju, et esimesed 20 kg sulasid seljast üsnagi liberaalse lchf-i abil (juust, koor, lõputu suured kogused). Sealt edasi on vaevalisemalt läinud, aga ikka läheb, eriti hästi läheb maha siis, kui ma oma süsikaid 0-5 grammini päevas piiran ja juustud-pähklid söömata jätan. Aga no nendega on mul nii ja naa, argipäevadel piiran, nädalalõppudel luban. Muidu Anna Halléni soovitus on, et kui kaal ei lange, siis just nimelt süüa mõnuga LCHF-toite ja vaadata ning teha omale selgeks, millise toitumise juures kaal püsib, sest seda teadmist on kogu ülejäänud elu vaja ju. Aga ta ütleb ka, et sedasi püsides võib 6-12 kuud minna, enne kui kaalu liikuma saab. Ma kindlasti tõlgin mingi päev sellest repertuaarist veel midagi, siis saad lähemalt lugeda. Seniks aga naudi seda head enesetunnet, mida lchf-toitumine pakub, küll läheb kaal ka liikuma ükskord :)

      Kustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.