1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

neljapäev, 5. juuni 2014

Kas LCHF-toitumine on kõigi jaoks?


Täna tõlgin intervjuu professor Tim Noakes’iga.  http://talkfeed.co.za/low-carb-high-fat-diet/
Tim Noakes on sporditeaduste professor, kes on ise tegelenud väga palju ultrajooksu ja maratonide jooksmisega ning selle kohta ka raamatu kirjutanud. Lisaks on ta ka LCHF-toitumise propageerija.

***

Kas LCHF-toitumine on kõigi jaoks? Sellise küsimuse esitab Francois Nel täna professor Tim Noakes’ile. Francois tahtis ka teada saada, kas see toitumine sobib vaid inimestele, kes võitlevad diabeediga või kes tahavad kaalu langetada.

Professor Tim Noakes: Ma olen juba algusest peale öelnud, et LCHF-toitumine sobib kõigile, kes on insuliiniresistentsed, st kes põevad eeldiabeeti, diabeeti või kes on rasvunud. LCHF-toitumine on ainus dieet, millel on selliste inimeste jaoks pikaajaliselt positiivne tulemus. Kui sa oled insuliiniresistentne, siis see tähendab, et sinu süsivesikute ainevahetus toimib väga halvasti, nii et sa peaksid süsivesikud oma menüüst eemaldama. Tuleb välja, et selline toitumine – vähe süsivesikuid, palju rasva, palju valku, on palju toitainerikkam kui see toit, mida enamus meist sööb või sõi.

Töödeldud toidud on väga toitainevaesed. Kui sööd palju teravilja, eriti sellist, mida on geneetiliselt muundatud, siis rikud sellega oma tervist. Teravili põhjustab maos põletikku, mis edasi tekitab üldise põletikulise reaktsiooni kehas.

See LCHF-toitumise osa, mida kõik peaksid järgima

Kui ma nüüd peaksin ütlema, millised on need LCHF-toitumise osad, mida kõik peaksid järgima, siis mitte keegi meist ei peaks sööma suhkrut. Ma arvan ka, et me ei peaks sööma teravilja ning me peaksime vähendama töödeldud toidu kogust oma menüüs. Selles mõttes on need soovitused sellised, mis sobivad kõigile ühtmoodi.

Kui sööd palju värsket kraami, mida on korralikult kasvatatud ning kui sa ei ole insuliiniresistentne, siis talud sa ilmselt palju rohkem süsivesikuid. Kui asi on nii, siis hoolitse selle eest, et sööksid õiget tüüpi süsivesikuid ning eriti selle eest, et eemaldaksid oma menüüst teravilja.

Brad Brown: Millised on siis õiget tüüpi süsivesikud?

Professor Tim Noakes: Ma usun, et kõik nõustuvad, et lehtköögiviljad on väga tervislikud. Need on toitainerikkad ning madala süsivesikusisaldusega. Ükskõik, kas sul on süsivesikute talumatus või insuliiniresistentsus, lehtköögiviljad on väga oluline tervisliku toitumise osa. Järgmine küsimus on see, kui palju teisi köögivilju võid süüa, näiteks porgandeid ja muid juurvilju.

Ma usun, et siin sõltub paljugi sellest, kui suur on sinu insuliiniresistentsus ning ma arvan, et tuleb olla veidi ettevaatlik. Seejärel jõuame puuviljade juurde ning siinkohal on parimaks valikuks marjad. Marjad on toitainerikkad ja suhteliselt madala süsivesikute- ja fruktoosisisaldusega. Kui aga juba marjadest sammu võrra edasi lähed ning jõuad selliste puuviljadeni, nagu tänapäevased õunad ja apelsinid, siis need sisaldavad loomulikult samuti toitaineid, aga nendel on kõrge suhkru- või fruktoosisisaldus, mis on nende puhul miinuseks. Mida rohkem fruktoosi või süsivesikuid puuvili sisaldab, seda vähem kasulik see on.

Ma tean küll, et jooksjad arvavad, et võib süüa lõputult õunu ja banaane, aga tegelikkus on selline, et ega ikka ei saa küll. Need sisaldavad väga palju fruktoosi ja fruktoos ei ole inimese jaoks hea süsivesik. Lõppkokkuvõttes annavad õunad ja banaanid palju süsivesikuid ja nagu ma juba varem ütlesin, kui oled insuliiniresistentne, siis see on probleem.


Kokkuvõtlikult, millised on siis head süsivesikud? Need on lehtköögiviljad ja marjad ning enamus meist võib neid palju süüa ning need peaksidki olema põhilised süsivesikud, mida sööme.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.