laupäev, 3. oktoober 2015

4. oktoober on Kaneelisaia Päev :)

Rootslased armastavad kaneelisaiu nii kangesti, et nad on pühendanud kaneelisaiadele eraldi päeva - Kanelbullens dag 4. oktoobril.

Otsustasin siis minagi täna ühed võimalikult ketod kaneelisaiad küpsetada. Retsepti aluseks võtsin eelmise aasta jõuludeaegsed keto-piparkoogid - kõik koostisosad on ketoosisõbralikud ja mõõdukalt tarbides väga OK. Ka tulemusega jäin rahule - need kaneelisaiad maitsesid nii mulle endale kui ka mu teistele pereliikmetele. Teistel on muidugi üsna ükskõik, kui ketosõbralikud need kaneelisaiad on - nemad ootasid head maitset ja said selle :)

Paar sõna ka kookosjahude kohta. Erinevad kookosjahud võivad olla vägagi erineva koostise, konsistensti ja süsivesikusisaldusega. Aman Prana kookoskiujahu (inglise keeles Coconut Fibre) on väga madala süsivesikusisaldusega (ca 8-9 g), lisaks on sellest välja pressitud suurem osa kookosrasva, mis teeb sellest väga kuiva, peene konsistentsi ja väga heade küpsetamisomadustega jahu. Antud retsept ei pruugi õnnestuda, kui kasutada teist tüüpi kookosjahu, mis on teralisem, rasvasem või magusam - seega katsetamise küsimus.


Taigna jaoks läheb vaja:
200 g toasooja võid
6 muna
1-2 tl kardemoni
2 spl Bakery+ magustajat või 1 dl Sötini

Sega kõik taigna koostisosad omavahel (ma panin köögikombaini ja lasin ühtlaseks massiks).
Tõsta taigen kahe küpsetuspaberi lehe vahele ja rulli õhukeseks.
Voldi kokku ja tõsta umbes 1-2 tunniks külmkappi, et või taigna sees saaks uuesti hanguda.


Kaneelivõi täidis
200 g toasooja võid
1 spl Bakery+ magustajat või 0,5 dl Sötini
2-3 spl Ceylon kaneeli

Sega kaneelivõi koostisosad ühtlaseks massiks.

Peale seda, kui taigen oli 1-2 tundi külmkapis tahkunud, valmistasin kaneelirullid.
Enne kaneelirullide lõplikku kokkurullimist soojenda ahi korralikult kuumaks. Ma panin soojenemise ajaks ahju maksimumkuumusele. (Kui selline võipõhine taigen tõsta külma ahju, sulab sellest lihtsalt või välja ja "saiadest" suurt asja ei saa ilmselt.)
Voldi taigen jälle lahti, eemalda pealmine paber ja määri taignale kaneelivõi.


Nüüd rulli taigen koos kaneelivõiga suureks rulliks ja lõika umbes 1 - 1,5 cm paksused viilud ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (või ka paberist muffinivormidesse). Raputa kõige peale ka veidi kaneeli.



Tõsta eelnevalt kuumaks köetud ahju, keera peale rullide ahjutõstmist ahi 200 kraadile ja küpseta umbes 15-20 minutit (ei pea päris pruuniks pealt minema).


Ma tõstsin alles valmis kaneelisaiad muffinivormidesse - enne ei tulnud meelde, et mul neid vorme kodus olemas on :)




Head isu! Sobivad hästi kohvi kõrvale :)








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar