Täna jagan teiega Rootsi arsti doktor Annika Dahlqvisti pikka
kokkuvõtet LCHF-i kohta. Tema on see arst, kes olles enda tervise ja kaalu
LCHF-i abil korda saanud, julges esimesena Rootsis hakata seda ka oma patsientidele soovitama. Selle
peale kaebasid aga tema kolleegid ta peale Rootsi sotsiaalministeeriumisse ja
ta kaotas seetõttu mõneks ajaks oma arstilitsentsi. Uppsala ülikooli teadlased
pandi uurima tema antavaid LCHF-toitumissoovitusi, see uurimine võttis aega kaks aastat ning uurimuse tulemusel olid nad seejärel
sunnitud doktor Annika Dahlqvisti kohta välja andma ametliku paberi, mis ütles,
et LCHF on kooskõlas teaduse ja
järeleproovitud kogemusega ning see on sobilik ravi ülekaalulisuse ja 2. tüüpi
diabeedi vastu. Annika Dahlqvistile anti tema arstilitsents ka loomulikult
tagasi. Ta on nüüd siis jälle praktiseeriv arst, aga lisaks peab ta ka palju LCHF-teemalisi
loenguid, on kirjutanud mitmeid LCHF-raamatuid – nii teooriast kui
toiduretseptidega ning tema on see inimene Rootsis, kes vist küll LCHF-i nimel
oma pead kõige rohkem on pakule pannud. Käesolev artikkel on kirjutatud aastal
2008.
Siin siis artikkel: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=p_class_msonormal_style_margin1
LCHF-meetod parema tervise ja kaalukontrolli tarvis
Ajalugu
Inimene on elanud maal
üle 2 miljoni aasta. Oma evolutsiooni (arengu) jooksul on inimene elanud küti,
kalastaja ja korilasena. Saadavalolevast toidust eelistas inimene alati rasvasemaid
tükke. Instinktiivselt tundis ta, et loomne rasv on toitev ja energiat andev.
Peamiseks hüpoteesiks on
seepärast, et loomne valk ja rasv on meile söömiseks parimad. Kui see hüpotees
kõigi eelduste vastu vale oleks, peaks kõikehõlmav ja asjakohane teaduslik
uurimine seda ka tõestada suutma.
Need süsivesikud, mida
inimene kogu oma varajase ajaloo jooksul kätte sai, olid söödavad lehed,
juured, pähklid, marjad ja puuviljad. Nende söömine sõltus aastaajast ning ei
moodustanud kõige olulisemat toidu- ega energiahulka.
Umbes 10 000 aastat
tagasi hakkas inimese toidulauale tulema suure süsivesikusisaldusega toit:
teravili, riis ja mais. Peale seda oleme saanud järjest rohkem tärkliserikast
toitu. 17. sajandil tuli kartul. Kõik see ei toonud aga kaasa paremat tervist,
pigem vastupidi.
Viimase saja aasta
jooksul on järjest laienev toiduainetööstus toonud meieni palju uusi
toiduaineid, see protsess on eriti palju kiirenenud viimase kolmekümne aasta
jooksul. Margariinid ja omega-6-rikkad toiduõlid on mahult kõige suuremad ning
need on hakanud asendama eelkõige loomseid rasvaallikaid.
Huvitav ajaline
kokkusattumus on 1930. aastad – sellel ajal kirjeldatakse ka esimest
südameinfarkti, ajal, mil tahkestatud margariinid said tavaliseks lihtrahva
toidulaual. Varasemast ajast ole kirjeldatud, et keegi oleks jäänud haigeks või
surnud kesksesse rinnavalusse. See huvitav ajaline seos ei ole seni uurimiseks põhjust
andnud, lähtutud on vaid sellest, et loomne küllastunud rasv põhjustab südameinfarkti,
niisiis see rasv, mida inimene sõi kogu oma varasema ajaloo jooksul, ilma et
oleks infarkti saanud.
1950-ndatel tekkis
ideid selle kohta, et just loomne küllastunud rasv põhjustas suurenenud
südameinfarktide arvu. Ancel Keys USA-st on see teadlane, kes selle sõnumi
edastamise pärast kõige tuntum on. Tema argumendid põhinesid
epidemioloogilistel (rahvastiku) uuringutel, mis tundusid näitavat, et mida
rohkem rasva inimesed mingil maal sõid, seda rohkem südameinfarkte nad said.
Hiljem näitas ta statistikat, mis tundus näitavat, et kogu rasvahulk ei
mänginudki rolli, vaid et polüküllastamata rasv oli parem kui küllastunud rasv.
Keysi teooriad levisid
poliitikute ja ajakirjanikeni, kes leidsid, et sõnum oli niivõrd murelikkust
tekitav, et ei ole aega seda teadusuuringutega tõestada. Poliitikud andsid
teadustöö toetust vaid nendele teadlastele, kes oma uuringutes lähtusid
sellest, et loomne rasv oli kahjulik. Sel moel kasvas üles terve teadlaste
põlvkond, kes oli loomse rasva suhtes negatiivselt meelestatud.
Loe selle kohta rohkem
Gary Taubes-i artiklitest http://garytaubes.com/wp-content/uploads/2011/08/Science-The-soft-science-of-dietary-fat.pdf
ja http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?sec=health&res=9F04E2D61F3EF934A35754C0A9649C8B63
Toitumissoovitus, mis
soosib minimaalses koguses loomset valku, tekkis ka ideoloogilistel põhjustel.
Rootslased Georg Borgström ja Anna-Britt Agnsäter mängisid selles protsessis
suurt rolli. Käimatõmbavaks jõuks oli õiglane mõtlemine maa toiduressurssidest.
Olulist rolli hakkas
mängima veel üks soovmõtlemine, mis pärines taimetoitlaste sfäärist. Nemad
leidsid ja leiavad endiselt, et taimne toit on meie tervisele loomsest toidust
kasulikum.
Ma ei tea küll ühtki
teaduslikku alust, mis tõendaks, et see nii on.
See on puhas
soovmõtlemine, mis põhineb emotsioonidel – et on palju eetilisem süüa taimi kui
loomi. Vasakpoolsed, Hipi ja Flower Power keskkonnaliikumised 70- ja 80-ndatel
olid taimetoitluse suunaga.
Uuringud
Ei rasvavaest ega
madala valgusisaldusega toitumissoovitust ei ole õnnestunud teaduslikult tervise
seisukohalt õigustada. Teadlaste kogukond on ometi kapseldunud nendesse
toitumispõhimõtetesse ning pole seni olnud avatud teisteks mõttekäikudeks. Seda
võib nimetada „Punkrimentaliteediks“.
Aastate jooksul on
määratud „ekspertgruppe“, kes on saanud ülesandeks tagantjärele neid
toitumissoovitusi teaduslikes uuringutes kinnitada. Nemad on siis kogunud pikkade
ridade viisi viiteid uuringutele, mida vaid hea tahtmise korral on olnud
võimalik seostada nende toitumissoovitustega.
Olulised uuringute
variaablid on seejuures olnud vere kolesterooliväärtused ning toiduga saadav
küllastunud rasv ja kolesterool. Need parameetrid on omistatud südame ja
veresoonkonna tervise jaoks oluliseks. Kui nüüd uuringuid hinnata, siis ei ole
võimalik näha ühtegi asjakohast seost.
Vaata selle kohta
rohkem Uffe Ravnskovi raamatust „Rasv ja kolesterool on kasulikud!“
Siin on
struktureerimata nimekiri teaduslikest uuringutest ja artiklitest: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=lista_p%C3%A5_vetenskapliga_studier
Mina ei tea ühtki
uuringut, ei lühiajalist ega pikaajalist, mis näitaks madala rasvasisaldusega
dieedi paremust süsivesikuvaese dieedi ees, puudutagu see siis tervisenäitajaid
või raskeid lõpp-punkte nagu haigus ja surm.
Toitumissoovitused diabeetikutele
Teadus on juba
paarsada aastat teadnud, et süsivesikud tõstavad veresuhkrut ning et
diabeetikute jaoks on probleemiks kõrge veresuhkur. Seepärast olid enne
insuliini leiutamist diabeetikutele antavad toitumissoovitused rangelt
süsivesikuvaesed. Juba lõhna järgi võis aru saada, et trepikojas elab diabeetik,
kuna seal oli tunda kapsalõhna. Nimelt oli diabeetikutele antav tüüpiline
toitumissoovitus koores hautatud valge kapsas koos praetud lihaga. Niiviisi sai
tüüp-1 diabeetik mitmeid aastaid elada, samal ajal kui tärkliserikka toiduga
jätkav diabeetik suri mõne nädalaga. Peale insuliini tulekut kadus tasapisi
soovitus vältida tärkliserikast toitu, kuid suhkrut soovitati vältida kuni 1990-ndateni.
Leiti, et süsivesikuid süües tuli vaid insuliinidoosi suurendada.
Aga 1980-ndatel tulid
paljud professorid mõttele, et me „teame“, et küllastunud rasv on südamele
kahjulik. Diabeetikutel on suurenenud oht jääda südamehaigustesse – loomulikult
tuleb neilegi soovitada küllastunud rasva vältida. Niiviisi tekkiski
diabeetikutele mõeldud rasvavaene toitumissoovitus. Ei ole tehtud ühtainustki
uuringut, mis näitaks, et diabeetikud saaksid rasvavaesest toitumisest tervisele
kasu, ei lühiajaliselt ega pikas plaanis. Selline ongi see „teadus ja
järeleproovitud kogemus“, mis puudutab diabeetikutele antavaid
toitumissoovitusi. Ei ole üht ega teist.
Kui ka hiljem ei
ilmnenud, et veresuhkur rasvavaese toiduga oleks paranenud, siis nad ei
arvanud, et nende toitumissoovitused olid valed, vaid jõudsid hoopis järelduseni,
et toitumine ei mängi diabeetikute jaoks üldse rolli, et kõik sõltub
ravimitest. Ravimifirmad on sellise arengu üle muidugi üliõnnelikud. Nemad on
ka sellele kaasa aidanud.
Kehtivaks
diabeetikutele antavaks toitumissoovituseks on süüa rasvavaeselt ning et nende
söödavad rasvad oleksid vaid margariini ja toiduõlide kujul. Nad peavad lisaks
sööma ka „kiudainerikast“ sööki. Kiudaineid saab soovitatavalt sellistest
süsivesikurikastest toiduainetest nagu teravili ja riis.
Rahvahaigused
Kõik tänapäeva
rahvahaigused: südamehaigus, 2. tüüpi diabeet, astma, allergia, ekseem,
psoriaas, reuma jms on saanud tunduvalt tavalisemaks kui 20. sajandil. See
tähendab peale seda, kui toiduainetööstus tungis rahva majapidamistesse.
Varasemalt haigestusid
ja surid inimesed näiteks nakkustesse, haavadesse ja nälga, see tähendab
haigustesse, mille üle tänapäevane tsivilisatsioon juba suures ulatuses
kontrolli on saavutanud.
Kuidas tööstus valitseva aparaadi okupeeris
Toiduainetööstus
leidis üsna pea 1950-ndatel ja edaspidi, et nad saavad teenida kasumit nende
uute toitumissoovituste pealt. Eelkõige just margariinitööstus, toiduõli
tööstus ja süsivesikutööstus teenisid rasvavaeste ja süsivesikurikaste
toitumissoovituste pealt. Need tööstused on jätkuvalt toiduainetööstuse
propaganda eesliinis. Toiduainetööstus on organiseerunud. Rootsis on selleks
SNF, Swedish Nutrition Foundation ja rahvusvaheliselt ILSI, International Life
Sciences Institute, mis on infiltreerunud igasse toitumisnõuannete poori.
Rootsis organiseerib ja maksab SNF kinni praktiliselt kõik toitumisalased uuringud,
kõik konverentsid, teadlaste koosolekud, koolitused jms.
ILSI infiltreerib ja
teeb lobitööd maailma kõikidele juhtivatele toitumisalastele ametkondadele.
Peamiselt teevad nad lobitööd EU-le ja WHO-le, kus nad saavad suurt
läbilöögijõudu. EU töötab nüüd rahvale välja uued toitumissoovitused. EU maksis
ILSI-le palju miljoneid eurosid nende toitumissoovituste aluste väljatöötamise
eest. Seega EU maksab toiduainetööstusele peale, et nad toodaksid toitumissoovitusi,
mis on kasulikud nende enda majandusele.
LCHF
Enamus
LCHF-liikumisega seotud inimesi on igaüks omal moel avastanud, et
süsivesikuvaene ja rasvarikas toit teeb neid tervemaks ja annab neile võimaluse
saada kontrolli alla oma ülekaal. Ühine kogemus on ka see, et täiskõhutunne
püsib pikka aega ning pääsetakse magusaisust.
Ma olen kirjutanud
toitumisprogrammi, mis on soovituseks, kuidas praktiseerida sellist toitumist,
milles on vähem süsivesikuid ja rohkem loomulikku rasva.
Ainevahetuse füsioloogia
Kõik süsivesikud, nii
suhkur kui tärklis, muutuvad lõpuks glükoosiks (viinamarjasuhkruks), kui nad
kehasse jõuavad. Tärklis muutub glükoosiks vähemalt niisama kiiresti kui
suhkur.
Kõrgenenud veresuhkur
põhjustab suurenenud insuliini eritamist kõhunäärme beetarakkudes. Kõrge
veresuhkur ja vere kõrge insuliinitase on need faktorid, mida kõige rohkem
diabeetikute ja metaboolse sündroomiga isikute halva terviseprognoosiga
seostatakse.
Kõrge veresuhkur ja
vere kõrge insuliinitase on põletikku tekitavad ja põhjustavad veresoonte
seintel põletikukoldeid, mis muutuvad katuks, millest tekibki veresoonte
lupjumine. Kui need lupjumised haavandilisteks muutuvad, tekivad
veretromboosid, mis põhjustavad südameinfarkte, insulte või veresoonte
ummistusi jäsemetes.
Erinevat tüüpi rasvad
Iga rakumembraan on
üles ehitatud küllastunud rasva, monoküllastamata ja polüküllastamata rasva
kombinatsioonist. Meie rakkudes on põhimõtteliselt sama rasvade kombinatsioon,
mis kõigil muudel loomadel.
Seepärast on ka loomne
rasv meie jaoks ideaalne söök. See annab meile ideaalse ehitusmaterjali. Rasv on
samuti suurepärane kütus.
Taimne rasv sisaldab
meie vajaduste jaoks liiga palju polüküllastamata rasvu. Liiga suur kogus
polüküllastamata rasvasid teeb rakumembraanid ebastabiilseks ja membraanid
omastavad stabiliseerimiseks kolesterooli. Polüküllastamata rasvad oksüdeeruvad
kergesti, mis tekitab suurema antioksüdantide vajaduse (näiteks vitamiinid).
Küllastunud rasv seevastu ei oksüdeeru.
Siiski elab edasi see
ebausaldusväärne müüt, et küllastunud rasv ladestub veresoontesse ja ummistab
neid ning põhjustab südameinfarkti.
Nii need asjad ei käi.
Soolde jõudnud rasva käsitlevad vere lipoproteiinid. Need on pinnalt
vesilahustuvad ja töötavad rasva transportijatena kohtadesse, kuhu seda kehas
on vaja viia. See on väga spetsiifiline süsteem. Küllastunud rasv ei ole sugugi
põletikku esilekutsuv ning ei põhjusta veresoonte lupjumist.
Asendamatud rasvhapped
On kaht tüüpi
polüküllastamata rasvu, mida meil on toiduga hädavajalik saada. Need on asendamatud
omega-3 ja omega-6. Neid peaksime toiduga umbes ühesuuruses koguses saama. Meil
on neid vaid mõned grammid päevas vaja.
Omega-6 on meie
tavalises toidus liiga suures koguses. Tavalised toiduõlid nagu maisiõli,
päevalilleõli, sojaõli jms sisaldavad peaaegu ainult omega-6. Teravili sisaldab
samuti palju omega-6. Niisamuti margariinid.
Omega-3 on seevastu
tunduvalt raskem piisavalt saada. On olemas taimset omega-3, näiteks
linaseemnetes, kuid need rasvhapped on lühikese ahelaga ja inimene ei saa neid
suuremal määral omistada. Selleks, et meie neist kasu saaksime, peavad need
mingi looma läbima, et ahel pikeneks.
Seepärast on taimse
omega-3 reklaam pettus, meil ei ole sellest mitte mingisugust kasu. See ei
täida meie kehas mingit funktsiooni ning sellel on vaid oht oksüdeeruda ja
seeläbi meid kahjustada.
Looduses elav kala
sisaldab ohtralt pika ahelaga omega-3. Kasvanduses kasvanud kala sisaldab tihti
rohkem omega-6, kuna teda on toidetud näiteks teravilja ja sojaga. Veiseliha ja
lehmapiim sisaldavad heas koguses omega-3, kui loomad on rohtu söönud. Kui neid
loomi on aga teravilja peal kasvatatud, tuleb liha ja piim suure omega-6
sisaldusega.
Kanad, keda toidetakse
linaseemnetega, munevad hea omega-3 sisaldusega mune.
Pika ahelaga omega-3
on põletikuvastane ning tugevdab nakkuste- ja vähivastast kaitset ning toimib
trombidevastaselt.
Omega-6 on põletikku
põhjustav ning nõrgendab nakkuste- ja vähivastast kaitset. See soodustab
trombide teket. Omega-3 ja omega-6 omavad seega „vastupidist“ mõju kehas ning
mõte on selles, et nad üksteist tasakaalustaksid, mida nad ka teevad, kui neid
esineb võrdselt. Kui meil on omega-6 üleküllus, jääme me haigeks. Me saame
muuhulgas veresoonte lupjumisi, oleme nakkuste suhtes tundlikud, suureneb oht
vähki haigestuda, saame trombe jne.
Oliivõli ja rapsiõli
sisaldavad üsna palju monoküllastamata rasva. Need õlid on tunduvalt paremad
kui omega-6 õlid, aga neil on halvemad rasvhapped kui võil.
Kookosrasv on veel üks
küllastunud taimne rasv, mis sobib suurepäraselt söömiseks. See on väga
põletikuvastane.
Meie jaoks ainus
põhjus või eelistamiseks on see, et seda toodetakse meie kodumaal. Kookosrasva
toodetakse troopikas ja seda peab importima selleks, et me seda süüa saaksime.
Toidupoes hõbepaberis
müüdav kookosrasv ei ole puhas. Päris ökoloogiline külmpressitud kookosrasv on
müügil ökopoodides või toidupoe terviseriiulil.
Margariinid
Margariinid on või
imitatsioon, mida valmistatakse taimsetest rasvadest. Kui margariin
valmistatakse vedelatest õlidest, näiteks maisiõlist või saflooriõlist, siis
lisatakse nikkelkiip katalüsaatoriks reaktoris tugeva surve ja kõrge
temperatuuri all ning vesinikgaas peab massist läbi tormama. Nii tekib tahke
rasv, tahkestatud margariin, mis sisaldab palju transrasvu.
Tahkestatud margariin
on haigusi esilekutsuv ja suurendab drastiliselt südameinfarktide ohtu.
Tahkestatud margariin on enamus pagaritoodete ja valmistoitude lahutamatuks
osaks, mida me toidupoest või pagariäridest osta saame.
Margariinid, mis seisavad
piimatoodete riiulil, ei sisalda enam transrasvu. Need on nüüd see-eest tehtud
küllastunud taimerasvast, näiteks kookosrasvast või palmiõlist (mõlemad on
kohale transporditud troopikast konteinerite sees, mis vastassuunalisel
transpordisuunal võivad olla sisaldanud mürgiseid kemikaale). Palmiõli toodetakse
maharaiutud vihmametsade maal.
Need rasvad on läbi
teinud esterdamise selliste mürgiste kemikaalidega nagu naatriummetülaat, et
nende vedelapoolne konsistents rohkem võisarnaseks muutuks. Need on esterdatud
margariinid. Peale seda protsessi peab uut rasva valgendama, värvima ja
maitsestama kemikaalidega, et mass lõpuks võile sarnanema hakkaks. Puuduvad
igasugused tõendid selle kohta, et esterdatud margariinid oleks tervisele vähem
ohtlikud kui tahkestatud margariinid. Seda ei ole tootjad üldse testinudki.
Kuid margariinide reklaam on siiski tuimestav. Reklaam väidab, et selline ollus
on südamele kasulik. Seda koos toiduaineameti hea mäluga.
Seega, enne kui teame,
et margariinid on ohutud, peaksime sööma võid, mis on puhas loodustoode.
Uuringud viitavad sellele, et või on tervisele kasulik. Vaata teaduslike
uuringute nimekirja, allpool on piimarasvade kohta: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=lista_p%C3%A5_vetenskapliga_studier
Margariinirasvad ei
ole meie jaoks bioloogiliselt õiged ning need saavad meie kehas vale
funktsiooni, mis on haigusi esile kutsuv. Need sisaldavad ka liigselt omega-6.
Lisaks on ka
uuringuid, mis viitavad sellele, et margariinid halvendavad
insuliiniresistentsust.
Valgud
Valke kasutatakse
esmajoones ehitusmaterjalina. Need koosnevad aminohapetest, mis on
hädavajalikud, st me ei suuda neid ise toota, vaid me peame neid toiduga saama.
Vaid loomne valk sisaldab kõiki hädavajalikke aminohappeid, mis on meie jaoks
õiges kombinatsioonis.
Üleliigne valk
muundatakse glükoosiks ja seda kasutatakse kütusena.
Valku peame sööma
normaalses koguses. See on umbes 0,5-1,5 grammi valku iga ideaalkaalu
kilogrammi kohta.
Vaata toiduainete
tabelist, kui palju valku erinevad toitained sisaldavad. Liha sisaldab umbes
20% valku (ülejäänud on peamiselt vesi). Seepärast on nii, et kui süüa kogu oma
valguvajadus liha kujul, on sul vaja 60 g valgu söömiseks süüa 300 g liha
päevas. Miinus muud valguallikad.
Süsivesikud
Süsivesikute söömine
tuleb hoida madalal tasemel. Süsivesikud tõstavad veresuhkrut ja vere insuliinisisaldust,
mis on kõigi jaoks kahjulik.
Diabeetikud,
metaboolse sündroomiga isikud, ülekaalulised ja teised haiged peavad hoidma oma
süsivesikute tarbimise väga madalal.
Terved, füüsiliselt
aktiivsed inimesed võivad süüa rohkem süsivesikuid, kuna nemad kulutavad
energia ära ning ei saa nii kõrget veresuhkrut. Aga kui nad söövad nii palju
süsivesikuid, kui toiduaineamet soovitab, siis on ka nendel suur oht varem või
hiljem haigeks jääda.
Toiduaineamet soovitab
50-60 energiaprotsenti (E%) süsivesikuid. Kui metaboolselt terved inimesed
söövad selle asemel 30-40 E% süsivesikuid, on neil väiksem oht ülekaalu ja
haiguste tekkeks.
Esimest tüüpi diabeet
Esimest tüüpi diabeeti
põdevatel inimestel on väga palju võita, kui nad hoiavad oma veresuhkru madalal
vähese süsivesikute tarbimise abil. Nii saavad nad hakkama madala insuliinidoosiga,
mis vähendab madala veresuhkru atakkide (hüpoglükeemia) tekkimise ohtu.
Madal veresuhkur ja
madal insuliin vähendab ka nende ohtu saada tavalisi diabeedi komplikatsioone
nagu südameinfarkt, insult, pimedus, jäsemete amputatsioonid, neerukahjustused,
dementsus jne.
Ametlikud
toitumissoovitused, st professorid ja toitumisnõustajad leiavad, et
t1-diabeetikud võivad süüa täpselt nii, nagu kõik teised, sealhulgas palju
süsivesikuid ning et nad saavad oma kõrget veresuhkrut pareerida kõrge
insuliinidoosiga. Seevastu hoiatavad nad loomse rasva eest, kuna nad usuvad, et
see ummistab sooned (nagu varem mainitud, täiesti ilma teadusliku aluseta). Selliste
t1-diabeetikutele antavate toitumissoovituste tõttu on neil väga halb
pikaajaline prognoos.
Metaboolne sündroom
Metaboolne sündroom on
haiguste kompleks, mis täielikult või osaliselt eelneb 2. tüüpi diabeedile.
Inimesel on siis halvenenud võime veresuhkrut insuliini abil rakkudesse
transportida. Inimesel ei ole veel pidevat kõrgenenud veresuhkrut, kõrget
tühjakõhu veresuhkrut, aga pikalt kestev veresuhkru tõus peale süsivesikurikast
einet. Vere insuliinisisaldus võib olla tugevalt kõrgenenud. Sellised vere
insuliini tõusud ja kestev kõrge veresuhkur põhjustavad suurenenud ohu
veresoonkonna haigusteks.
Metaboolse sündroomiga
inimesed on tihti, aga mitte alati ülekaalulised (tihti kõhupiirkonna
rasvumine). Paljud südameinfarktide patsiendid on aga saledad ning normaalkaal
ei välista südamehaigust.
Tavalised metaboolse
sündroomi komponendid on ka kõrge vererõhk ja normist erinevad vererasvade
väärtused.
Teist tüüpi diabeet
Teist tüüpi diabeetikutel
on pidev kõrgenenud veresuhkur ja kõrgenenud tühjakõhu veresuhkur. Sellele on
eelnenud mitmeid aastad kestev halvenenud insuliiniresistentsus ja vere kõrge
insuliinisisaldus.
Nendel inimestel on
tugevalt kõrgenenud oht kõiksugu haiguste tekkeks – südamehaigused, insult,
neerukahjustused, pimedus, jäsemete vereringe häired (jalahaavad võivad viia
amputatsioonideni), dementsus, vähk, astma, allergiad jms.
On juba ammu teada, et
t2-diabeetikute jaoks on kõige olulisem hoida veresuhkur madalana.
Tervishoiutöötajad ei
ole seni tavaliselt aru saanud, et parim viis veresuhkru madalal hoidmiseks on
süsivesikute tarbimist piirata. Kõik süsivesikud (suhkur ja tärklis) tõstavad
veresuhkrut, ja tärklis teeb seda vähemalt sama palju kui suhkur.
Tervishoiutöötajad
arvavad reeglina, et ainus viis veresuhkrut madalana hoida on süüa veresuhkrut
alandavaid tablette või süstida insuliini.
T2-diabeetik, kes
läheb üle LCHF-toitumisele, võib oma ravimiannuseid vähendada või mõnikord
lausa täiesti ära jätta, kui ta on tervemaks saanud. Kui veresuhkur ja
vererõhk alanevad, võib ka ravimiannuseid vähendada. Statiinid võib kohe ära
jätta, kui inimene läheb LCHF-toitumisele, kuna südamehaiguste oht alaneb
sellise toitumisega nullilähedaseks. Ei ole tõendatud, et süsivesikuvaeselt
toituv inimene saaks kasu satiinidest ning selleks, et ravimit võtta, peaks ju
ometi olema tõendatud mõju. Kui enam ei sööda nii palju trombe tekitavaid
omega-6 margariine, ei ole tõenäoliselt enam vaja ka verevedeldajaid võtta.
Loomulikult vajab see rohkem uurimist.
Ülekaal
Kõige tavalisemaks
ülekaalu põhjuseks on liigse energia saamine süsivesikute näol. Suures koguses
süsivesikuid tekitavad kõrgemat veresuhkrut, mis omakorda tekitab kõrgenenud
vere insuliinisisaldust. See võib anda põhjust insuliini resistentsuseks
rakkudes, mis põhjustab veelgi kõrgemat vere insuliini sisaldust. Insuliin
töötab veresuhkru ümber rasvaks ja ladustab seda rasvkoes. Kõrge insuliin
blokeerib samuti rasvapõletust.
Insuliini peab niisiis
alla normaalsele tasemele saama, enne kui ülekaaluline inimene saab rasva oma
rasvavarudest põletama hakata. Insuliiniresistentsel inimesel on pidev
kõrgenenud insuliinitase ja ta ei jõua kunagi selle tasemeni, et ladustatud
rasva saaks põletada.
Rasva ladustamine
toimib kui „külmutatud pangakonto“, kus on ainult sissemaksed, aga raha välja
ei saa võtta.
Oluliseks faktoriks
ülekaalu arengus on nälg ja „isu“, mis tekivad kõrgest veresuhkrust ja vere
kõrgest insuliinisisaldusest. Seda võivad tõendada paljud ülekaalulised – et nad
on nii kohutavalt näljased ja isudega kogu aeg.
Isude taga peituv
mehhanism on kaudselt seotud vere kõrge insuliinisisaldusega. Ma usun, et isud
tekivad siis, kui veresuhkur jälle alla läheb. Kuigi see ei pea olema nii, et
veresuhkur on madalal, t2-diabeetikud on täpselt sama suurte isudega, hoolimata
sellest, et nende veresuhkur ei ole madalale langenud.
Loomuliku rasva
söömine ei tõsta veresuhkrut ega vere insuliinisisaldust. Kui süsivesikud rasva
vastu vahetada, võib ülekaaluline inimene põletada oma rasvavarud. Niisiis
kergendab LCHF-toitumine rasvapõletust.
Lisaained
Lisaks kunstlikele
rasvadele margariinide ja omega-6 sisaldavate toiduõlide näol on
toiduainetööstus loonud terve hulga lisaaineid, mida nad toitudele lisavad.
Nendel kemikaalidel on erinevad funktsioonid, nagu näiteks värvained,
maitseained, säilitusained, konsistentsi parandajad jne. Ükski lisaaine ei ole
inimesele kasulik, need on vaid tootja kasumi suurendamiseks. Ohutust
kinnitavad uuringud on tööstuse enda poolt korraldatud ja tasustatud.
Kõige suuremat
kõlapinda leidnud lisaaine on glutamaat. Seda nimetatakse ka MSG-ks
(monosoodiumglutamaat), maitsetugevdaja, E 620 – E 630, millest E 621
(naatriumglutamaat) on kõige tavalisem. Glutamaadil on kehas palju bioloogilisi
mõjusid, see suurendab meie isu ja nälga, põhjustab psüühilisi häireid, läheb
kõhunäärmesse ja stimuleerib insuliinieritust, mis samuti suurendab nälga ja
annab meile ülekaalu.
Füüsiline treening
Füüsiline treening on
keha jaoks väga kasulik. See stimuleerib vereringet ja tugevdab
liikumisaparaati.
Seevastu ei ole
füüsiline treening hädavajalik, et kaalust alla võtta ja tervemaks saada.
Köögiviljad ja puuviljad
Köögivilju on kasulik
süüa. Need sisaldavad vitamiine ja mineraale ning on maitsvad ja dekoratiivsed.
Maapinnal kasvavad köögiviljad ei sisalda nii suurel hulgal süsivesikuid.
Juurviljad sisaldavad veidi rohkem süsivesikuid.
Puuviljad on peamiselt
suhkruvesi. Puuviljades ei ole midagi sellist kasulikku, mida köögiviljades ei
ole. Inimesed, kes on süsivesikute suhtes väga tundlikud, võtavad suurest puuviljade
söömisest kaalus juurde ning seepärast võib puuviljade söömine neil
kaalulangetamist takistada.
Kiudained
Kiudainetel ei ole
tegelikult mingisugust väärtust. Need võivad soolte jaoks raskesti töödeldavad
olla ning võivad põhjustada gaaside teket ja soolte ärritust.
Osad inimesed vajavad
siiski teatud koguses kiudaineid, et nende seedimine liiga aeglaseks ei jääks.
Nemad võivad siis süüa kiudaineid, mis ei ole seotud süsivesikutega.
Energia tasakaal
Mõned räägivad, et
osad uuringud viitavad sellele, et LCHF-toitumisega võib samasuure
energiakoguse juures kaalust rohkem alla võtta kui mõne teise toitumisega,
näiteks rasvavaese.
Muidu on peamiseks
LCHF-i parema kaalulanguse põhjuseks see, et inimene ei ole nii näljane ja nii
suurte isudega, mis tal oleks rasvavaesel dieedil, mistõttu saadakse hakkama
väiksema kalorikogusega.
Lapsed
Kõik lapsed, ka
ülekaalulised, võivad süüa loomulikul rasval põhinevat toitu, aga nad peavad
vältima margariine ja omega-6 õlisid. Nad ei pea tõenäoliselt sööma eriti
rangelt süsivesikuvaeselt, kuna nad liiguvad palju ja kasvavad. Aga nad peavad
sööma tunduvalt väiksemas koguses süsivesikuid kui see, mida toiduaineamet
soovitab.
Kui mõõdukalt
süsivesikuvaese toitumisega ülekaal siiski ei kao, peaks laps süsivesikukogust
vähendama, kuni kaal alla läheb või vähemalt kuni kaalutõus peatub.
Lapsed, kes söövad
palju süsivesikuid, margariine, toiduõlisid, glutamaati ja teisi lisaaineid
ning tarbivad vähe loomset rasva, võivad saada psüühilise funktsiooni häireid.
Nende kontsentratsioon võib häiruda, nad võivad muutuda agressiivseks,
üliaktiivseks ning nende intellektuaalne areng võib halveneda.
Need lapsed peaks oma
toitumist muutma: vähendama süsivesikuid ja sööma võid ja muid loomseid rasvu,
sealhulgas omega-3 ja täielikult välistama kunstlikud rasvad ja lisaained. Ei
ole ju teada, mida nad kõige halvemini taluvad, seega kõige kindlam on kõik
need asjad välja jätta. Senikaua, kuni margariinide ja moodsate taimeõlide mõju
inimesele pole teada, peab neid vältima.
Lapsed peavad saama
loomulikku ja ökoloogiliselt toodetud toitu.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.