1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

teisipäev, 10. detsember 2013

Lapsed ja süsivesikuvaene toitumine?


 
Artikkel Anna Hallénilt: http://www.annahallen.se/barn-och-lagkolhydratkost

Kas lapsed peavad sööma vastavalt oma vajadustele? Kas nad peavad sööma inimesele loomuomast toitu? Jah, otse loomulikult!

Kui laps on aktiivne, sõidab rattaga kooli, mängib vahetunnis ja käib vabal ajal trennis, siis peab laps veidi rohkem süsivesikuid saama. Head süsivesikud on lapsele pähklid, tavaline keedukartul ning igat sorti köögiviljad ja marjad. Isegi mõni puuvili raske trenni puhul, et kiiresti glükogeenivarusid täita. Aga kellelgi pole vaja süüa pastat ega võileibu. Nendes toitudes ei ole midagi hädavajalikku, mida muul moel kätte ei saaks. Muidugi räägivad nende toodete müüjad teist juttu, aga me ei lähe ju ometi reklaami õnge?

Kui laps on väheaktiivne, sõidab kooli bussi või autoga, istub toas ja mängib vahetunnis kaarte ning elab kogu pärastlõuna arvuti taga, et hiljem teleka ette ronida – sel juhul peaks ära jätma leiva, jahu, pasta, kartuli jms. See teeb ainult kahju. Jäta siiski alles nii palju puuvilju, kui laps soovib. Enamus lapsi ei armasta ju väga köögivilju ning me vajame vees lahustuvaid kiudaineid (mida on puuviljades ja köögiviljades), et kõht end hästi tunneks. Ja kui lapsed liiga palju jahu ei söö, saab enamus neist hakkama ka puuviljades oleva süsivesikukogusega.

„Aga lapsed vajavad süsivesikuid. Nad ju kasvavad“

Loe ükskõik millist toitumisfüsioloogia õpikut. KÕIK nõustuvad, et me ei kasva süsivesikutest. Me kasvame valgust ja rasvast. Seega, kui soovid, et sinu laps end hästi tunneks, siis hoolitse selle eest, et pakuksid talle hakklihakastet tibatillukese koguse pastaga ja mitte palju pastat vähese hakklihakastmega! Sega julgelt hakklihakastmesse veidi vahukoort, et maitse parem oleks, nii tekib parem küllastustunne ja laps saab ka rohkem rasvlahustuvaid vitamiine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.