1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

laupäev, 28. detsember 2013

Puuviljadest



Leidsin väga huvitava Anna Halléni artikli puuviljade kohta, enam paremini ei saaks neid asju selgitada! Originaalartikkel asub siin: http://www.annahallen.se/hur-ar-det-med-frukt

Niisiis, kuidas on tegelikult lood puuviljadega? Ma usun, et sa juba tead vastust, kui veidi järele mõtled. Puuviljad ja suhkruvesi on enam-vähem üks ja sama. Nii puuviljad kui tavaline suhkur sisaldavad lisaks glükoosile teatud koguses fruktoosi. Osad puuviljad vähem ja osad rohkem. Glükoos läheb otse verre ja on meie veresuhkur. Aju elab veresuhkrust ja meie lihased kasutavad seda kütusena, kui teeme TUGEVAT trenni.
Fruktoos läheb kõigepealt maksa ja seal töödeldakse see ümber glükoosiks (veresuhkruks), kuna fruktoos on meie keha jaoks natuke vales vormis.

Kui meil on piisavalt glükoosi/veresuhkrut nii veres, ladustamiskohas ehk maksas ning energiavaruna lihastes, siis on keha nutikas ja efektiivne. Keha töötleb fruktoosi ümber rasvaks ja säilitab üleliigse fruktoosi pekirõngana meie pihal halvemate aegade tarvis.
Glükoosist suudab keha samamoodi rasva toota, aga eriti tubli on keha just fruktoosi rasvaks muutmisel. Mitte ainult tubli, vaid kohe äärmiselt nutikas!

Seega puuviljade valimine kaalulangetamiseks ei ole just kõige säravam idee.
Fruktoos lükkab maksast välja ka LDL-i (nn „halba“ kolesterooli). Kuna maksas on vaid teatud koguses ruumi ning kui maksa tuleb uusi asju, siis peab sealt midagi välja saatma. Toitude fruktoosiga magustamine, mis on keha jaoks tohutu suur kogus, ei ole just väga tark tegu. Tulemuseks on rasva tootmine ja LDL-i tarbetu tõstmine, mida kehal vaja ei ole.

Aga kas ÜKS puuvili teeb ka kõike seda? Ei, seda see vaevalt teeb, vähemalt mitte ohtlikus koguses. Aga kas on mõistlik soovitada süüa PALJU puuvilju päevas? Ei, seda mitte.
Mida siis ikkagi on puuviljades sellist, mida suhkruvees ei ole? Tegelikult mitte just palju. Aga puuviljad on muidugi parema maitsega ja pakuvad suuremat rahuldustunnet. On siiski mõned asjad.

Esiteks C-vitamiin, aga seda võid saada ka lusikatäiest Cole Slaw-st (kapsasalatist), mis on tunduvalt tervislikum valik. C-vitamiin ilma suhkruta!

Teiseks sisaldavad puuviljad vees lahustuvaid kiudaineid. NEID me vajame ja tihti rohkem, kui saame. Aga köögiviljadest saame neid täpselt niisama hästi! Siiski, kui sulle köögiviljad ei meeldi või kui sa ei talu köögiviljadest tulevat süsivesikutehulka, võid valida vees lahustuvate kiudainete saamiseks ka terved linaseemned või fiberhuski/psülliumi.  
Ja eriti palju muud puuviljades ei olegi.

Aga kui sa saad hakkama ühe puuvilja söömisega päevas ning kui sa ei ole nõus sellest loobuma, siis jätka selle nautimist – aga ära arva, et see kuidagi kasulik on! Siiski ei jää sa veel päevas ühe puuvilja söömisest ei haigeks ega lähe paksuks. Puuvilju võib vaadelda maiustustena, mida sööd lisaks oma tavapärasele söögile.

Soovitus sulle, kellel suhkur isusid tekitab ja kes isudega võitleb: väldi puuvilju. Sina lähed ka ühest puuviljast paksuks – sest sa ei saa hakkama vaid ÜHE puuvilja söömisega. Ning oluline on ka see, kuidas sa sööd PEALE puuvilja söömist, sest paljude jaoks tähendab see seda, et peale puuvilja söömist näksid sa midagi terve ülejäänud päeva jooksul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.