1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

laupäev, 19. aprill 2014

Suhkruasendajatest ja magustajatest


Range LCHF teatavasti välistab kõiksugu suhkrud – valge või pruun roosuhkur, agaavisiirup, mesi, kookossuhkur ja muud tavapärased magustajad sisaldavad kõik liiga palju süsivesikuid selleks, et keha saaks ketoosis püsida ning osa saada rasvakütusel olemise eelistest. 

Siiski, kellel ei ole soovi teha niivõrd ranget LCHF-i ega soovi ka ketoosis kogu aeg olla,  ja need on tavaliselt inimesed, kellel ei olegi suhkrusõltuvust ega eriliselt suuri muresid kehakaaluga, neile sobib kindlasti aeg-ajalt magustamiseks väga väikestes kogustes näiteks mett või kookossuhkrut või paar puuvilja päevas. Need on head looduslikud magusaallikad inimestele, kes oskavad magusaga piiri pidada. Siiski tasub ka selliste magustajatega ettevaatlik olla, siin on mul üks varem tõlgitud artikkel looduslike magustajate kohta: http://lchfeesti.blogspot.com/2013/12/6-tervislikku-suhkrut-mis-voivad-tappa.html

Ülejäänutele aga, kes soovivad ketoosis olla ja nautida ketoosiga kaasnevat söögiisu vähenemist ning vabanemist oma suhkrusõltuvusest, loomulikult ei sobi ei mesi ega kookossuhkur isegi väikeses koguses, kuna need sisaldavad ikkagi liiga palju süsivesikuid. Kõige sirgjoonelisem ja puhtam tee oleks siinkohal üldse igasugustest magustajatest 100% loobuda ning süüagi ainult liha, muna, kala, võid, kookosrasva ja köögivilju ja ongi asi korras. Pole magusat, pole probleemi magusasöömisega, keha on ketoosis ja elu on ilus :)

Suhkruasendajate kasutamise juures ongi kõige tugevamaks vastuargumendiks just see, et väidetavalt osade inimeste kehad tajuvad igasugust magusat maitset suhkruna, sisaldagu see suutäis siis keha jaoks omistatavaid süsivesikuid või mitte, mistõttu need allikad väidavadki, et kehas tekib ka peale 0 g sv sisaldavate magustajate söömist insuliinitaseme tõus, mis omakorda peatab ketoosi / keha rasvakütusel olemise.

Teine vastuargument on see, et magus maitse kutsub esile suuremat magusaisu ja üldse suurendab söögiisu (= rikub ketoosi) – mina usun just seda teist vastuargumenti, et süües juba killuke magusat, tahan ma ikkagi veel ja veel.

Osad kogenud rootsi lchf-inimesed ütlevad aga, et mitte suhkruasendaja iseenesest ei pane meid rohkem sööma ega peata ketoosi, vaid pigem need asjad, millele me seda suhkruasendajat lisame – tavaliselt siis vahukoor ja mandli- või pähklijahu, mis vastupidiselt suhkruasendajale sisaldavad üsna palju süsivesikuid ja rikuvadki ketoosi.

Aga eks me kõik oleme ikkagi inimesed ja ka igapäevaselt kõige rangemat LCHF-i harrastav inimene tahab kasvõi paar korda aastas (või mis iganes on kellegi jaoks sobiv intervall) siiski midagi magusat küpsetada, maitsta või pakkuda. Nendele liberaalse või vahel harva liberaalse LCHF-i harrastajatele sobivadki looduslikud suhkruasendajad, mis kehas imenduvaid süsivesikuid ei sisalda. Aga kindlasti mitte ükskõik millised suhkruasendajad! Siinkohal tahakski rääkida erinevatest suhkruasendajatest.

1. Asparataam, sahhariin (näiteks Huxol, Canderel, Diamant, Coca light jt).

Ütlen kohe ära, et sahhariini ja asparataami sisaldavad suhkruasendajad võib kohe ära unustada. Need on väga, väga hull keemia ning isegi tavaline valge suhkur on nendest tunduvalt tervislikum valik, hoolimata sellest, et sahhariin ja asparataam ei sisalda süsivesikuid. Hoiduge palun sahhariinist ja asparataamist, kes vähegi oma tervisest hoolib.

2. Stevia+erütritool

Tänapäevased suhkruasendajad on loodusliku päritoluga ning LCHF-maailmas on valdavateks magustajateks kujunenud stevia ja erütritool ning nende segud. Siin kirjutasin ükskord varem ka erütritoolist: http://lchfeesti.blogspot.com/2013/12/suhkruasendaja-erutritool.html

Siiski, ka erinevad stevial või erütritoolil põhinevad magustajad võivad üksteisest erineda nagu öö ja päev. Kõige tavalisemaks probleemiks nende puhul on tihti häiriv lääge kõrvalmaitse. On väga raske leida korralikku stevial põhinevat suhkruasendajat, millel puuduks kõrvalmaitse.

Odavamate steviate puhul saadakse stevia magus ekstrakt lehest kätte benseeni abil ning seda segatakse/lahustatakse pärast dekstroosiga – mis kõik kokku moodustab hoolimata looduslikust algainest siiski paraja keemiakompoti. Selliseid odavaid stevial põhinevaid magustajaid võib osta tavalistest supermarketitest diabeetikutele mõeldud letist. Kahjuks ilmneb nendega magustamisel üsna pea, et kõrvalmaitse on talumatu ning õigesti teeb see, kes nende kasutamisest loobub.

Lisaks on just nn „roheline stevia“ see, millel on tugev aniisi meenutav kõrvalmaitse.

Me otsisime väga pikalt, enne kui leidsime sellise suhkruasendaja, mida soovisime oma LCHF-poodi müüki võtta. Otsisime pikalt just sellist suhkruasendajat, millel ei oleks kõrvalmaitset ja tõesti, lõpuks leidsimegi sellise. Meie LCHF Poes müüdava suhkruasendaja Bakery+ täpse retsepti on välja töötanud kuulus rootslasest LCHF-küpsetuskokaraamatute autor Mariann Andersson, see on parim võimalik LCHF-magustaja, mida hetkel on vähemalt Rootsist võimalik leida. 

Ise olen praegu Bakery+ magustajat juba mõnda aega erinevate magustoitude juures katsetanud ning mingit häirivat kõrvalmaitset ei ole tuvastanud ka kõige kriitilisema maitsemeelega katseisikud. Kindlasti on siinkohal aga tähtis meeles pidada, et näiteks Bakery+ on suhkrust 3x magusam, seega tasub seda panna pigem vähem kui rohkem. Mul kulub ühe tavalise magustoidu retsepti sisse umbes 1-2 spl Bakery+ (olen bakery+ga katsetatud bountyt, martsipanikomme, mandliküpsiseid ning olen nende retseptid oma blogis ka nüüd bakery+ järgi ümber muutnud).

Tõlgin Bakery+ tootmisprotsessi kohta Marianni kodulehelt: http://mariannslchf.se/hur-tillverkas-stevia-och-erythritol/



Siin saadakse stevia magus maitse taimest kätte joogivee ja alkoholi abil. Selleks, et ekstraheerida steviosiide stevia taime kõige maitserikkamatest osadest, leotatakse taime lehti puhtas joogivees ja alkoholis. Ekstraktsiooni käigus vabanevad looduslikud ja väga magusad ained, mida nimetatakse stevioglükosiidideks. Seejärel puhastatakse ja filtreeritakse stevioglükosiidid meetodi abil, mis meenutab tavalist veefiltrit. Ei lisata mingeid keemilisi lisaaineid, tegemist on loodusliku protsessiga, mis sisaldab ainult stevia lehtedest pärit magusust. See on steviaekstrakti saamise loomulik viis.

 Erütritooli saadakse viinamarjasuhkru fermenteerimisel. Glükoosile lisatakse üks bakterikultuur, mis muundub eürtritooliks. See on sama protsess, mille teevad läbi ka vein, juust ja jogurt ning see on täiesti looduslik.

SteviaVital Bakery+ on kvaliteettoode, milles kasutatakse vaid kõige eksklusiivsemat, magusamat ja puhtamat Stevia ekstrakti, mis pärineb Stevia lehtedest. Tootel on ka öko-sertifikaat: http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/steviaproducent-vaender-blad-ekologiskt-certifikat-ger-steviavital-ny-vaextkraft-784975

Mariann jagab ka lahkelt oma väljatöötatud magustaja retsepti: 3 spl erütritooli ja ¼ - ½ ml steviat.

Miks neid kaht üldse segada? Miks mitte kasutada ainult korralikult toodetud steviat või puhast erütritooli? Põhjus on lihtne: ainuüksi erütritool võib anda jäist kõrvalmaitset ning ainuüksi stevia on mitmeid kordi magusam kui suhkur, seetõttu on puhast steviat väga raske doseerida.

Bakery+ doseerimine on lihtne, lisa seda magustoitudele vähe ning ole teadlik, et 2 spl Bakery+ = 1 dl suhkrut!


3. Erütritool ehk Sötin

LCHF Poes on erütritool müügil Sötin kaubamärgi all. Üks neist meenutab oma konsistentsilt tavalist lauasuhkrut, teine tuhksuhkrut. 
Sötini koostises on siiski vaid 100% erütritool, mis on suhkrualkohol ning selle mõju veresuhkrule on 0. Doseerimine on lihtne: see on umbes 60-70% suhkru magususega, seega üledoseerimise ohtu ei ole. Kõrvalmaitset ei ole, mõni väga tundliku maitsemeelega inimene tunneb ehk kergelt jäist tunnet selle tarbimisel. Osadesse retseptidesse sobib paremini tuhksuhkruasendaja kujul (Nemo rull), teistesse tavalise kristallidena. 

Erütritooli esineb looduslikult näiteks viinamarjades, melonites ja seentes ning ka fermenteeritud toiduainetes nagu vein, juust ja soja. Erütritoolis ei ole imenduvaid süsivesikuid ega kaloreid, see ei tekita ka hammastele kaariest. Väga hea lihtne ja looduslik magustaja.









Ära unusta ka, et isegi 0 g imenduvaid süsivesikuid sisaldavate magustajate kasutamine võib tekitada suuremat magusaisu ning peatada kaalulanguse!








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.