laupäev, 20. detsember 2014

Slow-cooker, Crock Pot, toidu aeglane küpsetamine

Tegin endale jõulukingi - tellisin amazonist ammu igatsetud slow-cookeri:


Slow cooking ehk toidu aeglane küpsetamine on maailmas leviv trend - toit maitseb paremini, kui seda on pikka aega madalal kuumusel küpsetatud. Iseenesest ei oleks selleks ju mingit eraldi riistapuud tarvis. Aeglast küpsetamist võiks teha puupliidi ahjus pikalt-pikalt, aga mul puupliiti ei ole. Võiks teha ka malmpotiga elektriahjus madalal kuumusel, aga see võtab ikkagi palju elektrit ja elektriahju ju sisse ei jäta, kui ennast kodus ei ole. Seega, et mitte oma elektriarveid taevasse ajada ning et saaks toidu ka üksi ilma järelvalveta koju aeglaselt küpsema jätta, kui ise tööl oled - selleks ongi välja mõeldud Slow Cookerid. Need potikesed on turvalised, võtavad väga vähe elektrit ja loomulikult küpsetavad maitsva toidu. 

Välimine läikiv kiht on küttekeha ja sees on ilus must väljakäiv keraamiline pott, millega võib pärast toidu lauale tõsta.
Minu pott on 5,7 liitrit ja sinna mahub üpris palju, väidetavalt 6 portsjonit. Potti pannakse siis näiteks liha koos või ilma köögiviljadeta, kaas peale ja võib valida kas veidi madalama või kõrgema temperatuuri (80 või 100 kraadi) ning küpsetamise aja. Peale küpsetamisaja lõppu jääb potike automaatselt kuni 6 tunniks toidu soojas hoidmise režiimi, st hoiab toidu 70 kraadi juures. Seega hommikul enne tööd liha sisse, umbes 6-8 tunni pärast see saab valmis, aga toit püsib soe, kuni kõik lõpuks koju jõuavad.

Mul on lisaks veel plaanis oma potiga palju kondipuljongit keetma hakata. Sest nagu öeldakse, Bone broth is the new Bulletproof Coffee :)

Täna proovisin siis esimest korda oma slow-cookerit kasutada. Valisin ribid - et oleks kindla peale minek. Seekord aga ei võtnud ma neid tavalisi Rakvere/Ameerika ribisid, mis on marinaadis, vaid mingid Selveris müüdavad maitsestatud ribid. Kuna nendel marinaadi ei olnud, siis lisasin ise veidi salsakastet ja vett.


Seejärel jätsin liha hauduma. Valisin madalama kuumuse, st 80 kraadi ja 8 tundi, aga tegelikult tundus asi valmis juba 7 tunni pärast ja tagantjärele tark olles oleks võinud isegi 6 tunniga piirduda. Lõpptulemus sai hea - piisavalt mahlane ja mõnus! 



Kui Eestis alles hakkab tagasi jõudma see vanaemade aeglase küpsetamise trend ja slow-cooker pottidest ei olda siinmail valdavalt veel kuuldudki, siis rootslastel on juba  mõnda aega tagasi ilmunud ka raamat aeglasest küpsetamisest LCHF ja Paleo toitumisviisi juures:


Selle raamatu peaksin küll omale tellima, sest praegu tundub, et youtube-i abi ma oma crockpoti juures kasutada ei saa. Ükskõik, millise youtube-i aeglaselt küpsevate ameerika ribide retsepti ma avasin, nõudis see liha kausitäie suhkruga sissehõõrumist ja ühel juhul ka 2 liitri kokakoola sees küpsetamist. No thanks :D :D. Made in USA. Ja meie siin muretseme, kui meil poes müügilolevas ribide marinaadis on 1 g süsivesikuid ;) 




3 kommentaari:

  1. oi kui põnev lugeda, sest ihun ise siin hirmsasti sellisele potile hammast:) Kujutan ette, et see teeks kokkamise ikka palju lihtsamaks - praegu on yks hull spurt töölt lasteaeda ja siis koju kokkama voi töölt poodi ja koju kokkama....Huvitav, kui suur pott võtta - meid enamasti 3, vahel harva 5 sööjat. 5,7 tunduks siiski jube suur, aga mine tea..Kas ehk saaksid oma poti pikkuse-laiuse ära mõõta...oleks tänulik:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise arvan, et 3 sööjale on väiksem pott parem valik, vaata siit: http://kaunimaks.blogspot.com/search/label/slow%20cooker
      Suures potis väikeses koguses toitu küpsetades võib see äkki liiga kuivaks jääda, kui ainult pool või veerand potti täis. Muidu minu suure poti mõõdud on järgmised: sügavus 12 cm, pikkus 30 cm, laius 23 cm.

      Kustuta
  2. Pinterest.com lehelt saab palju retsepte. Samuti on Amazonis vahel tasuta raamatuid. Mul endal ka mõned kuud slowcooker kodus ja olen väga rahul.

    VastaKustuta