1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pühapäev, 15. märts 2015

Kevad ja kollased liblikad

Käisin just koeraga Pääsküla rabas jalutamas ning lisaks ilusale päikesepaistele oli terve metsaalune kollaseid liblikaid täis. Oli kunagi selline ütlemine, et kui kevadel näed esimesena kollast liblikat, siis pidi kuldne suvi tulema :)



Oma metsaringil (ca 7000 sammu) kuulasin põnevat intervjuud, mille Jimmy Moore tegi Mark Sissoniga. Nad rääkisid pikalt ketoosist ja ketoosiga kohanemise olulisusest. Ehk et paljud ostavad Ketostixe ja rõõmustavad selle peale, kui suudavad need lillaks pissida, aga tegelikult näitab see lilla tulemus vaid seda, et su keha küll toodab palju ketoone, aga ei oska neid veel kasutada. Toodad küll, aga pissid kõik välja. Kui keha õpib ketoone kasutama (= rasva põletama), siis neid enam välja ei pissita ehk et ketostixi siis enam lillaks ei saa pissida. Aga sealt maalt oledki ketoosiga kohanenud ja võid oodata tõelisi keto-boonuseid - rasvapõletus, lõputu energia, kirgas mõistus, soov sportida,vähenenud söögiisu jne jne.

Mark Sisson rääkis ka, et ketoosiga kohanemine võtab erinevatel inimestel erinevalt aega. Ta ütles, et tema praktikas on kõige keskmisem ketoosiga kohanemise aeg 21 päeva, aga mõningatel juhtudel võib minna ka kauem (kui inimese ainevahetus on väga rikutud) ning kindlasti läheb ketoosiga kohanemine kiiremini noorematel, tervematel, sportlikumatel inimestel. Ehk siis: kui alustad LCHF toitumist, siis enne ketoosiga korralikult kohanemist on oodata ca 3 nädalat halba enesetunnet - oled kui tühjakspressitud sidrun, puudub energia, teotahe, piinab peavalu jne. Keha on veel glükoosist sõltuvuses ega oska rasva energiaks kasutada, keha ootab muudkui uut glükoosilaksu, aga kui seda ei tule, on keha lõpuks sunnitud energiat rasvast võtma. Mark soovitas see raske aeg lihtsalt ära kannatada, jätkata LCHF-joonel ja mitte anda järele keha suhkrunõudmisele, sest tulemus - ketoosiga kohandumine - on seda väärt. Kui keha on kord ketoosiga kohandunud ja oskab rasvast energiat võtta, on su energiavarud praktiliselt piiritud.

Mark räägib samamoodi, et erinevate inimeste süsivesikute, rasvade ja valguvajadus on erinev. Igaüks peab leidma oma taseme, mille juures ta ketoosi jõuab. Siiski nimetab ka Mark LCHF/keto toitumist väga täpselt: low carb, moderate protein, high fat = vähe süsivesikuid, mõõdukalt valku, palju rasva. Täpsed kogused tuleb siiski igaühel omal välja timmida.

Siin on selle podcasti link: http://www.askthelowcarbexperts.com/2012/02/5-ketosis-devil-or-angel-mark-sisson/

Ja siin Mark Sissoni koduleht: http://www.marksdailyapple.com/

1 kommentaar:

  1. Siis ma ei hakka enam muretsema selle pärast, et Eestis pole võimalik ketostix-e osta :)

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.