1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

teisipäev, 15. aprill 2014

Diabeet-2 edulugu Rootsist

Tegelikult tahtsin täna kirjutada lühidalt hoopis sellest, milliseid toredaid LCHF- pealkirju viimase nädala Rootsi ajalehe Expressen numbritest võib leida, aga üks artikkel osutus niivõrd positiivseks, et otsustasin selle tervenisti teile tõlkida.

Kõigepealt siis need lubatud pealkirjad:

Lindha, 42-aastane, võttis alla pool oma kehakaalust  (tegi trenni ja toitus LCHF-i järgi, langetas oma kaalu 18 kuuga 140 kilo pealt 70 kilole)




Siin selle viimase artikli tõlge:



Vasakpoolsel pildil on näha, milline Marie täna välja näeb. Parempoolsel pildil näeme, milline ta enne oli. Marie Söhrman muutis oma toitumist ning võttis alla 28 kilo ja sai seeläbi tunduvalt vähendada oma igapäevaselt võetavate ravimite hulka.

Aastaid oli Marie Söhrman, 59, pidanud trööstitut võitlust oma ülekaalu ja magusaisuga ning viimasel ajal ka veresuhkru ja 2. tüüpi diabeediga.

Kaks ja pool aastat tagasi hakkas ta toituma süsivesikuvaeselt. Nüüd on ta sümptomitevaba diabeetik, kellel on normaalne veresuhkur ja ta on peaaegu 30 kilo kergem.

Peale tõsist autoõnnetust, mis juhtus 1980-ndate lõpus, tekkisid Mariel probleemid endokriinsüsteemiga, mis juhib hormoone. Seetõttu võttis ta muuhulgas 40 kilo kaalus juurde. Marie proovis kaalu langetada, aga see ei õnnestunud.

-Mu kõht oli nii ümmargune, nagu ma oleksin rase. See oli väga raske, ma arvasin, et nii jääbki kogu eluks, ütleb Marie.

Veidi enam kui kümne aasta eest märkas Marie, et veel midagi oli viga, ta pidi kogu aeg wc-sse jooksma ning oli pidevalt väsinud. Ta oli haigestunud 2. tüüpi diabeeti.

Raviks sai ta tablette, mis pidid tugevdama tema oma insuliiniproduktsiooni ning toitumisnõustaja andis toitumissoovitusi.

-Need olid traditsioonilised soovitused süüa taldrikureegli järgi, eelistada margariini ja süüa vahepalaks puuviljakreemi. Ma proovisin kõike, aga ma läksin sellest ainult paksemaks ja tundsin end järjest halvemini.

Hoolimata sellest, et ta püüdis nende nõuannete järgi süüa, ei olnud veresuhkur stabiilne ja ta pidi seda ravimitega reguleerima. See, et teda pidevalt piinasid nii magusaisu kui nälg, ei teinud asja just kergemaks.

Ka sportimine oli keeruline, kuna autoõnnetuses olid viga saanud 3 Marie kaelalüli, mis oli viinud kroonilise valuni ning selleni, et ta ei saa enam teatud liigutusi teha. Lisaks hakkas ka tema kõht häda tegema, tal oli pidevalt süda paha, tekkisid maosong ja happe refluks ning teatud hammaste kaelad läksid katki ja veritsesid.

Lõpuks pidi ta igapäevaselt võtma 15 tabletti, seda diabeedi, kõhuprobleemide, kõrge vererõhu ja kõrge kolesterooli vastu.

Kaks ja pool aastat tagasi hakkasid Marie ja tema mees Kjell toituma süsivesikuvaeselt.

-Esimene kuu oli raske, oli raske oma suhkruvajadusest lahti saada. Aga kui ergutussüsteem oli maha rahunenud ja isu kadus, ei olnud enam probleemi. Ma saan omal nüüd kõhu hoopis teistmoodi täis.

Marie ja tema mees söövad rangelt süsivesikuvaeselt, ehk teisisõnu harrastavad LCHF-toitumist. See tähendab, et nad ei söö ei suhkrut ega teravilju ning söövad köögivilju kartuli, riisi ja makaronide asemel. Nad söövad ka rohkem rasva, näiteks võid ja teisi täisrasvaseid piimatooteid.

-Me sööme palju kapsast, brokolit, avokaadot ja lillkapsast. Me sööme ka iga päev muna. Palju kasutame ka seemneid ja pähkleid, näiteks seemne-näkileivas.

Kui Marie läks üle LCHF-toitumisele, hakkas ta kaal langema. Alustades kaalus ta 99 kilo, täna kaalub ta 71 kilo, kadunud on 28 kilo. Kauba peale sai ta korras kõhu.

Veresuhkur on normaliseerunud ning püsib nüüd stabiilselt 4-5 mmol/L juures, varem võis see olla koguni 12. Pikaajaline keskmine veresuhkru sisaldus on nüüd täpselt alla piirväärtuse 30, vastupidiselt selle varasemale tunduvalt kõrgemale tasemele. Ta sai oma diabeedirohtusid rohkem kui poole võrra vähendada, 4-5 tabletist on nüüd järel vaid 2.

Ta sai vähendada kõiki ravimeid, kokku on nüüd järel vaid 4 tabletti ja ta tahaks võimalusel ka need ära jätta.

-Ma ei uskunud, et mul õnnestuks kunagi kaalus alla võtta ning oma isudest ja näljast vabaneda. Kui ma poleks LCHF-iga algust teinud, oleksin ma täna võib-olla veel paksem või maovähendusoperatsiooni teinud. Ning ma oleksin võib-olla sunnitud oma diabeeti juba insuliinisüstidega kontrollima.

Marie mehel Kjellil, kellel on samuti diabeet, on õnnestunud oma veresuhkrunäit veelgi madalamale saada ning tema on alla võtnud 17 kilo. Möödunud suvel tähistas paar oma aastatepikkust armastust ja taasleitud tervist sellega, et nad abiellusid.

-Lõpuks ometi saime ilusa pulmafoto teha, ütleb Marie.

Kas sul on 2. tüüpi diabeet?
Mine arsti juurde, et teada saada, kas sul on 2. tüüpi diabeet. Arstivisiidil pead andma vereproovi, mis mõõdab, kui palju on su veres suhkrut. Enne vereproovi andmist ei tohi 8 tundi süüa. Veresuhkru väärtused antakse millimooli liitri kohta, mmol/L. Tervetel inimestel, kes on 8 tundi paastunud, on see väärtus 6,0 mmol/L või madalam. Kui see väärtus on mitu korda hoolimata paastumisest 7 mmol/L  või kõrgem, võib arst panna diabeedi diagnoosi. Võib mõõta ka uriini suhkrusisaldust või pikaajalist keskmist veresuhkru sisaldust.

2. tüüpi diabeedi sümptomid:
Väsimus, nii füüsiline kui vaimne
Ebaloomulikult suur janu
Tavalisest tihedam urineerimisvajadus
Suguelundite kipitus
Udune nägemine

Marie Söhrman

Vanus: 59
Tegeleb: töötab disainerina
Elab: Östra Ämtervik, Sunnest lõunas
Perekond: abikaasa Kjell










Diabeeti on kahte tüüpi:
Mõlemat tüüpi diabeet tähendab, et veres on liiga palju suhkrut, et keha ei saa hakkama suhkru töötlemise ja rakkudesse transportimisega. 1. tüüpi diabeetikutel puudub oma insuliinitootmine täielikult või peaaegu täielikult. On tavaline, et sellesse haigestutakse suhteliselt noores vanuses. 1. tüüpi diabeeti ravitakse insuliinisüstidega, millega tavaliselt peab jätkama elu lõpuni. 2. tüüpi diabeeti haigestuvad peamiselt täiskasvanud. 2. tüüpi diabeedi puhul on keharakud muutunud insuliini mõju suhtes vähem vastuvõtlikuks ning inimesel on nõndanimetatud insuliini resistentsus. Hoolimata sellest, et keha toodab rohkem insuliini, ei piisa sellest ja veresuhkur on pidevalt liiga kõrge.

Alanenud glükoositaluvust nimetatakse 2. tüüpi diabeedi eelstaadiumiks, siis ei ole sul veel nii kõrge veresuhkur, et sul oleks diabeet, aga kui sa selle arenemist ei peata, on sul oht see saada. 2. tüüpi diabeeti ravitakse nii insuliinisüstide kui tablettidega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.