1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pühapäev, 21. juuni 2015

Suitsuliha




Kui mu vanaema ja vanaisa veel elasid, siis nad kasvatasid siin Hiiumaal lehmi, sigu, kanu, lambaid, parte, hobuseid. Üks toit, mida mu vanaema-vanaisa juures alati söödi, oli suitsutatud sealiha. Sealihatükid oli 5-6 kuud puutünnis soolvees seisnud ja neid suitsutati siis suvel suitsuahjus ja neid jagus siis järgmiseks pooleks aastaks. Lapsena tundus see suitsuliha mulle liiga rasvane, otsisin alati taisemaid tükke, aga praegu mõtlen, et küll oleks tore, kui saaks vaid kusagilt nii head rasvast suitsuliha.  

Tänavu enne Hiiumaale suvepuhkusele tulekut võtsime plaani vana head suitsuliha korrata. Kõige keerulisem oligi leida head rasvast sealiha. Nõmme turult Sigwari poest leidsime kondi ja mõõduka pekirandiga kamaraga sealihatükid, siiski ei olnud need päris nii rasvased, nagu "päris". Võtsime 6 tükki, iga tükk oli umbes pool kilo.

Need soolasime siis eelnevalt sisse. Seekord kasutasime tavalist vene soola druska (meresool on tugevam ja selle doseerimine käib teistmoodi). Suurde roostevabast terasest potti läksid kihiti sool - liha - sool. Teises potis tuli valmistada soolvesi - vee sisse tuleb segada nii palju soola, et toores muna hulbiks vee pinnal. Kui muna soolvee pinnale hulpima jääb, siis näitab see, et on piisavalt kange soolvesi. Ja seejärel tuleb see soolvesi lihale peale valada. Nüüd jääb liha umbes nädalaks soolvette seisma.

Suitsuahjud on kindlasti erinevad. Meil on Hiiumaal üpriski vana suitsuahi. Lihatükid riputatakse traadist konksude abil eelnevalt kuumaksköetud suitsuahju ja neid küpsetatakse seal ca 8 tundi. Köetakse lepapuudega ning veidi lisatakse tulle ka kõrvenõgeseid, sest see annab lihale ilusa pruuni värvuse.

Lõpptulemus on üks eriti mõnus soolane amps. Tõeliselt suurepärane oli see liha soojalt, äsja suitsuahjust tulnult - rasvane pekiäär tegi ka liha taise osa mahlaseks ja suussulavaks. Samamoodi on see liha ülimaitsev külmana või hommikul munade kõrvale peekonina. 

Selline oli minu tänane õhtusöök: suitsulihaviilude kõrvale korjasin peenralt erinevaid lehtsalatilehti ja tervistaval eesmärgil lisasin taldrikule värsket hapukapsast. Hapukapsas tervendab soolestikku, muudab kaunimaks naha, parandab immuunsüsteemi, parandab seedimist, suurendab enegiataset, aitab imenduda kasulikel ainetel, tasakaalustab hormoone. Täpsemalt võib hapendatud toodete kasulikkuse kohta lugeda inglise keeles SIIT






1 kommentaar:

  1. Mulle maitseb. Kui vanaisa veel elas siis suitsutati meil sinki saunas, liha tehti korraga suurtes kogustes, seda Tartumaal.
    Eilegi kui vanaema juurest läbi läksin oli maasuitsusink laual, paraku küll kuskilt linnast ostetud, aga söömise traditsioon on veel olemas. Päikest!

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.