1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

teisipäev, 7. jaanuar 2014

Anna oma kaalulangusele kiirstart!

Täna jagan teiega kuulsa rootsi lchf-blogija, mitmete populaarsete lchf-raamatute autori ja parimate lchf-retseptide looja Åse www.56kilo.se uue aasta alguse kaalulangetuse kiirstardi retsepti. Sellele artiklile järgneb veel teinegi osa, mis ilmub mõne päeva pärast. Tänase artikli link: http://56kilo.se/56kilos-viktminskningsskola-del-1/
 
Ja siin on pilt Åsest, 5 lapse emast, kes võttis LCHF-iga paarkümmend kilo alla ja nüüd püsib juba aastaid LCHF-i abil oma soovkaalus. Siin on rohkem pilte, keda huvitab: http://56kilo.se/om-mig/
 
*** 

Võib-olla kannad endaga juba aastaid kaasas ülekaalu, võib-olla on sul vaid mõned ülekilod, mille oled kogunud sügisel, jõulude ja uusaasta vahel või oled ehk jo-jo-dieeditaja, kes on mõnda aega sale ja siis jälle kergelt ümar.

Jõulude ajal veidike kaalutõusu ei ole midagi imelikku, inimene on alati siis rohkem söönud, kui toidu saadavus on väga suur olnud. Nädalate viisi jo-jo-dieeditamine ei ole tervislik. Kui seevastu suudad leida toitumise, mille abil saad kaalu langetada ja seejärel selles kaalus püsida suurema osa ajast/aastast, oledki leidnud võitva kontseptsiooni.

Olgu mis tahes, täna on uus päev. Nüüd ei pea sa enam tagasi vaatama ega end kiruma, miks sa nii või naa toimisid. Täna on uus päev, täna sa alustad! Sa alustad sellega, et mõtled järele ja teed plaani, kuidas sul kaalulangetamine õnnestub.

Ma kirjutan siia, mida mina heaks kaalulangusele kiirstarti andvaks toitumisplaaniks pean.

Meil on erinevad eesmärgid, osad soovivad jõuda BMI 25-ni, teised on juba normaalkaalulised, aga soovivad oma vormi maksimeerida. On tähtis, et me üksteist austaksime ja aru saaksime, et kõigil on erinevad hea enesetunde kaalutsoonid. Me ei pea kõik ühesugused välja nägema ning meil ei pea samad eesmärgid olema.

Kaalust saab alla võtta ka ilma sellise kiirstardita, aga enamuse jaoks on tähtis ju kohe tulemusi näha, kuna see aitab motivatsiooni leida ja sellist toitumist jätkata. Seepärast võib osutuda vajalikuks alguses eriti range olla, et saaks summutada isud ja halvad harjumused.

OK. Sa soovid kaalu langetada (käesolev artikkel puudutab kaalulangetamist, aga LCHF-i ja samasugust sööki võib süüa ainult parema enesetunde nimel, siis võib koguseid suurendada).

Mida me siis teha tahame, et kaalulangust saavutada?

·        Me tahame muuta oma keha rasva põletavaks masinaks.

·        Me ei taha olla näljased.

·        Me ei taha olla oma isude orjad.

·        Me ei taha hoida oma keha toitainete näljas ega keelata kehale vajaminevat energiat. Keha võib kogeda nälga ka kõrgete energiakoguste juures!

Mille abil siis keha hästi kaalu langetab?

Kas kalor on alati kalor? Kas kõik sõltub vaid kalorid sisse ja kalorid välja teooriast? Ei, seda kohe kindlasti mitte! Kui sa seda usud, siis on sul aeg oma teadmisi uuendada ;)

1.      Oluline on see, kuidas toit imendub ja mida toit meie vereringega teeb.

2.      Valgud, rasvad ja süsivesikuid tekitavad erinevaid hormonaalseid reaktsioone.

3.      Osad toiduained võtavad meilt rohkem energiat kui annavad, st nende lõhustamine „maksab rohkem“ kui see, mis nad annavad.

4.      Lisaks ülaltoodule toidavad valgud, rasvad ja süsivesikud erineval moel. Suur küllastustunne = inimene sööb vähem energiat.

Toit mis tekitab küllastustunnet ja millega keha hästi rasva põletab

Valgud on näiteks kala, liha, linnuliha ja munad. Ma soovitan sul igaks toidukorraks hea valguallika valida. Hea rusikareegel on süüa igal toidukorral vähemalt 20 g puhast valku, see vastab umbes 100 grammile kanafileele või 3 suuremale munale. Ma söön 60-70 g valku päevas ja mulle tundub, et ma saavutan sellega häid tulemusi, mis puudutab küllastustunnet, lihaste säilimist kaalulangetamisel ja treeningut jm.

Vorstitooted ei ole parim valguallikas, need on tihti täis viinamarjasuhkrut, dekstroosi, e-aineid ja nitriteid. Ma soovitan sul nende söömist piirata või püüda leida võimalusel näiteks E-ainete vabu vorstitooteid, milles oleks nii suur lihasisaldus kui võimalik.

Aeglased süsivesikud, mis on ka toitainetihedad: köögiviljad, pähklid ja osadele sobivad ka juurviljad (muidugi mitte kartul, vaid kaalikas, peet, porgand, juurseller, redis). Juurviljad on supertoit, aga jäta need alguses ära ning jäta need vaid oma booster-päeva jaoks (selle kohta tuleb infot artikli 2. osas).

Mis on köögiviljad? Natuke salatit, kurki ja tomatit? Ei, selleks et saada maksimaalselt toitaineid ja saavutada maksimaalset rasvapõletust, söö nii tumerohelisi köögivilju kui võimalik + kapsast. Ka sibul on super! Näiteks spinat, brokoli, lillkapsas, valge kapsas, lehtkapsas, nuikapsas, brüsseli kapsas jm.

Köögiviljade kogus võiks olla umbes käelaba (koos sõrmedega) suurune kogus vähemalt kahel põhitoidukorral.

Kas süsivesikuid peab lugema? EI, ütlen ma selgelt. Kui süüa nii, nagu ma siin kirjeldan, siis ei ole kunagi süsivesikuid lugeda tarvis. Toit ei pea olema numbrid!

Head rasva põletavad rasvad on või, oliivõli, rapsiõli, avokaado, kalarasv, kookosrasv.

Kui palju? Kasuta praadimiseks võid ja kookosrasva. Oliivõli salatisse ja võist tehtud bearnaise kastet, majoneesi või maitsevõid toidu kõrvale! Enamuse jaoks piisab sellest kogusest! Oma valguallikale ja süsivesikutele lisatakse selline kogus rasva, mis hoiab ära isud ja näljatunde.

Aga piimatooted? Piimarasv on hea, aga ma võin öelda nii, et enamus, kes minu poole on pöördunud ja kes omal kaalulangust käima pole saanud, on piimatooteid üle doseerinud. Piimatooted ei ole inimesele liigiomane toit, need võivad ärritada nii immuunsüsteemi kui ka soolestikku. Paljudel juhtudel saavutatakse paremaid tulemusi piimatooteid vältides või neid tugevalt piirates! Sa mõtled, et no mis mõttes?! Paljud minu retseptid sisaldavad ju nii vahukoort kui hapukoort! Aga muidugi! Enamus inimeste jaoks pole probleemi kaalu langetada ka vahukoort ja hapukoort tarbides. Aga praegu on meil siin juttu kaalulangusele kiirstardi andmisest ja seepärast on minu soovituseks vähemalt neli nädalat piimatooteid tugevalt piirata. Minu arvates sobivad piimatoodetest kõige paremini juust ja rasvane kodujuust, seega minu soovitus on piirduda piimatoodetest juustu kasutamisega toiduvalmistamisel. Kui neli nädalat on möödas ja sinu keha on juba täisvõimsusel rasvapõletusele üle läinud, võid hakata vaikselt piimatooteid lisama ja vaadata, mis toimib Sinu puhul! Siis on sul olemas teadmised, kuidas sinu keha piimatooteid talub ja millises koguses.

Kui palju sööki?

Proovi süüa kolm toidukorda päevas, see on minu soovitus. Kui ilmtingimata vahepalu vajad, siis söö 1-2 keedumuna! Või mõned mandlid.

Selline näeb välja üks päev minu soovitatud toitumisega:

Hommikusöök: seeneomlett 2-3 munast ja veest (vee asemel võid kasutada ka kookospiima või suhkruvaba mandlipiima) praetud kookosrasvas, juurde veidi sinki või lõhet. (Kodujuustu pätsikesed on samuti hea valik!)

Lõunasöök: 1 praetud kanafilee koos 2 dl kapsaga, mis on võis praetud ja maitsestatud sambal oelekiga.

Õhtusöök: 2 hakklihakotletti praetud sibulaga, 1-2 dl brokolipüreed (brokoli+või) ja beebi-spinati salat veidikese pestokastmega.

Kas sa tunned ülaltoodud toitumiskavas millestki puudust?? LCHF-leivast? Jogurtist? LCHF-pannkookidest? LCHF-magustoitudest? Sellest räägin rohkem artikli 2. osas!

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.