Kuna Eesti meediast toitumisalaste artiklite lugemine on igapäevaselt üsna masendav tegevus ja midagi mõistlikku leiab sealt harva, siis sellele vastukaaluks võib näiteks Rootsi meediast leida vägagi mõistlikke artikleid toitumise ja tervise kohta üldse.
Tõlkisin teile siinkohal ühe sellise.
Algallikas asub siin: http://www.corren.se/asikter/debatt/kunskap-om-kost-forhindrar-sjukdomar-6578686-artikel.aspx
Toitumisalased teadmised hoiavad ära haigusi
15.10.2013
Autorid:
Agneta Schnittger, Med Dr, Günekoloogia ja sünnitusabi, täiendkoolistus
toitumise ja diabeedi alal Montpellier Ülikoolis Prantsusmaal;
Erling Johansson, konsultant projektijuhtimise meetodite alal.
Kõhupiirkonna
rasvumine, kõrge vererõhk, kõrgenenud veresuhkur ja kõrgenenud kolesterool
moodustavad metaboolse sündroomi kriteeriumid, mida nimetatakse ka insuliiniresistentsuseks.
Kõrge insuliinitase tagab
kiirema vähirakkude leviku, näiteks rinnavähi, eesnäärmevähi ja jämesoolevähi
puhul.
Antud fenomen ilmneb
peale pidevat süsivesikuterikka toidu söömist, eriti just, mis puudutab nõnda
nimetatud kiireid süsivesikuid: suhkur, valgest rafineeritud jahust söögid,
pasta, kartul, limonaad, õlu… Metaboolset sündroomi peetakse ka selliste südamehaiguste
riskifaktoriks, nagu südameinfarkt ja insult.
Ühiskonna kulud
insuliiniresistentsuse tagajärgede ravimiseks on hiigelsuured. Vähemalt üht
neljandikku kõigist rootslastest tabab nende eluaja jooksul see haigus. Haiguse
pilt on krooniline, see tähendab, et kui kord juba haigeks jääd, siis oled
alatiseks haige või vähemalt ülitundlik süsivesikute söömise suhtes. Ravimite
kulud ulatuvad miljarditesse kroonidesse ning meie arvates täiesti tarbetult. Lisaks
kaasnevad kõikide ravimitega kõrvalnähud, mis mõnikord on tõsisemadki kui need
sümptomid, mida püütakse ravida.
Meie hirm rasvase
toidu ees sai alguse USA-st umbes 60 aastat tagasi ning hoolimata tohutult
kallitest uuringutest põhineb see hirm väga nõrgal tõendusmaterjalil.
Süsivesikutööstus haaras sellest hirmust kinni ning varustab meid nüüd rasvavabade,
kuid suhkru- ja tärkliserikaste toiduainetega. Ning me oleme järjest haigemaks
jäänud.
Kas meil on oma toidus
üldse süsivesikuid tarvis? Loomulikult mitte! Aju ja teatud muud süsteemid vajavad küll
veidi süsivesikuid, aga meie maksal on võime toota glükoosi muuhulgas glükogeenist ja
valgust ning see võime täidab meie vajaduse kuhjaga. Keha ülejäänud energiavajaduse katab
kergesti rasvapõletus.
Ja kui meie, kes me
oleme insuliiniresistentsuse riskigrupis: veidi ümarad kõhu ümbert, veidi liiga
kõrge verurõhuga… otsustaksime võtta vastutuse oma tervise eest ning loobuksime
suuresti süsivesikutest, siis me võiksime kergesti tuleviku haigustest hoiduda.
Kui kogu raviaparaat koos meie tervishoiupoliitikaga eesotsas hakkaks õpetama
meile, haigetele, et vältida tuleks seda, millest me haigeks jääme, võiks
ühiskond kokku hoida miljardeid ning kasutada neid ressursse selle asemel mõtestatud
raviks. Me kõik vastutame oma elu eest, kuid selleks, et seda vastutust võtta,
on tarvis teadmisi. Seetõttu on meil tarvis mõista, milles süsivesikuid leidub
ja millest me pigem toituma peaksime. LCHF-liikumine võib siin toitumisalase
nõustamisega abiks olla, kuna riiklike dietistide näol puudub ühiskondlik tugi.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.