Teoreetiliselt aitas mul seda väga hästi mõista
Toidurevolutsiooni raamat. Seal on ilusti selgitatud, et kuigi meile tundub, et
kartulit ja leiba ning muid põllumajanduslikke teraviljasaadusi on ajast aega söödud,
siis tegelikult on see aeg üürike – võrreldes kogu inimese geneetilise
arenguga. Umbes 99% protsenti kogu inimkeha väljaarenemise ajast oleme siiski olnud
kütid-korilased, kes on söönud liha, kala, muna, köögivilju, marju, pähkleid.
Põllumajandus tuli tunduvalt hiljem. Inimene ei ole tegelikult üldse nii hästi
kohandunud neid põllumajanduslikke saadusi sööma – nende söömine on justkui
bensiinikütusel autole diislit sisse valada. Teravili, kartul jms ei ole inimese
loomuomane toit, nii nagu me kassile küpsist ei sööda ega kanadele seapraadi ei
paku.
Siin siis üks oluline tsitaat Andreas Eenfeldti raamatust „Toidurevolutsioon“,
lk 19:
„… Et pilt oleks
ülevaatlikum, surugem need miljonid aastad, mille kestel inimene pärast
teistest praegu elavatest sugulastest lahknemist arenes, kokku üheks aastaks.
Kujutame inimese kogu arengut niisiis ühe aastana. Selles võrdluses oleme olnud
jahimehed ja korilased peaaegu kogu aasta kestel – umbes 364 päeva, vana aasta
viimase päeva varahommikuni. Põllumajandus levis üle kogu planeedi aasta
viimasel päeval. See muutis meie toidulauda ja nüüd tekib küsimus, kuivõrd me
sellega nii lühikese aja jooksul harjuda jõudnud oleme. Tekib küsimus, kas see
toit võib ikka veel meie tervisele ohtlik olla …“
Jah, on inimesi, kes teravilja/kartulit paremini taluvad
ning kes leiva-saia-kartuli-magusa söömise juures terveks ja saledaks jäävad.
Palju õnne neile, neil on geenidega lihtsalt vedanud. Samas väga palju on
inimesi, kes teravilja/kartulit ei talu niivõrd hästi. Paljudele on tehtud
gluteeni talumatuse test, mis kohe ütleb, et nisujahu jms on nende jaoks kahjulik. Samas
paljud inimesed kogevad kõiksugu kergemaid ebameeldivaid kõrvalnähtusid neid asju süües
(kõhuvalu, puhitused, gaasid, kõhus oleks justkui telliskivi), kuid test ei
ütle midagi. Usaldatakse pimesi ühte testi ja arvatakse, et ju siis võib ikka jahu
edasi süüa.
Mina isiklikult ei ole omale mingit testi teha lasknud.
Mulle piisab täiesti minu enda läbi viidud testist nimega LCHF :) Ehk et kui ma
teravilja ja tärkliserikkaid tooteid ei söö, siis ongi mul hea olla - mu kõht rahulik ja kerge. Niipea, kui ma söön
kasvõi viilu leiba või ühe kartuli, on mul pärast kaks päeva kõht raske ja
punnis ning mind piinavad gaasid ja kõhuvalu. Selle äratundmiseni jõudsin üsna
ruttu LCHF-iga alustades, et appi, kui hea kerge mu kõht on ja kui mõnus mul olla
on - ning see tõsiasi muudab muidugi ka LCHF-i järgimise minu jaoks väga
lihtsaks. Ei ole raske ära öelda asjadest, mille kohta ma juba tean 100% ette,
et need mu enesetunde kohe ja pikaks ajaks halvaks muudavad.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.