Meie peres kujunesid asjad kuidagi iseenesest nii, et nii mu
abikaasa kui lapsed on väga rõõmsad LCHF toitude üle ja söövad neid ülimalt hea
meelega, aga siiski päeval tööl ja koolis söövad täiesti tavalist sööki. Kuid hommiku-
ja õhtusöök kodus on keskmisest rasvasemad ning ei sisalda mingeid mõttetuid
süsivesikuid nagu hommikusöögihelbed, magusad jogurtid-müslid, sai, makaron jms. Küll aga
võivad lapsed omale endiselt vahel kommi osta ning koolis ja külas söövad täpselt nii,
kuidas meeldib ja mida pakutakse. Keegi ei saa kellegi teise eest midagi ära
otsustada ega kogu ümbritsevat maailma muuta, küll aga saan ma neile kodus
parimat pakkuda. See-eest mõistavad mu lapsed (8a ja 11a) juba hästi LCHF
kontsepti ja oskavad sel teemal kenasti kaasa rääkida ning teavad, mis on
tegelikult hea, kuigi vahel ostavad omale ikkagi kommi. Aga seda ütlesid nad kohe, kui
LCHF meie majja tuli, et meie õhtusöögid on nüüd palju maitsvamad kui enne :)
Loomulikult ollakse Rootsis selle LCHF teemaga juba ka koolide
ja muude lasteasutusteni jõudnud. Rootsi riiklikke soovitusi lasteasutuste
toidu kohta ei ole jõutud veel ümber teha, seepärast on paljud lasteasutused
ikka veel vanas kinni ja pakuvad lastele söögi kõrvale lahjat piima, vähendatud
rasvasisaldusega margariini jms. Asi on jõudnud juba poliitika tasandile ja
näiteks eilses Värmlands Folkblad-is ilmus hea debattartikkel selle kohta, et
lastele peab koolis andma toitvat sööki. Tõlgin siit mõned lõigud, mis peaks juba kõik ära ütlema:
„Vananenud
toitumissoovituste tõttu, mille keskmeks on olnud rasvavaesed ja lisaainetest
pungil tooted, on paljusid lapsi tabanud suurenenud suhkruvajadus ning tunne,
nagu kõht ei saaks kunagi korralikult täis. See on viinud selleni, et lapsed on
hakanud oma isu rahuldamiseks sööma kiireid, kergesti kättesaadavaid
suhkrupomme. Sellest saab kergesti nõiaring …“
„Lapsed kurdavad, et toit ei maitse hästi,
jätavad lõunasöögi söömata ja lähevad kõrvalasuvasse burgerirestorani."
„Ka WHO statistika
näitab, et laste ülekaalulisus on suurenenud drastiliselt alates
1980-aastatest, samast ajast, kui tulid light- ja madala rasvasisaldusega
tooted, mis on samuti huvitav tähelepanek."
„Tänapäeva koolides
serveeritakse palju erinevaid söögikordi – hommikusööke, lõunasööke ja
vahepalu. Paljud vanemad ei ole rahul toiduga, mida nende lastele pakutakse.
Päeva esimene toidukord võib siin koosneda cornflakesist, suhkruga soojast
šokolaadist ja rasvavabadest asendajatest õige või asemel.
Samal ajal on ootused
õpilastele ülimalt kõrged. Nad peavad pidevalt sooritama, olema tublid,
vastutustundlikud ja õppima, kuidas olla head ühiskonnaliikmed. See võrrand ei
klapi – siin on suured ootused sooritusele, aga samal ajal antakse lastele toiteväärtuse
seisukohast puudulikku sööki . Eelistama peaks vähem suhkrut ja rohkem
looduslikku toitu.
Karlsadis on näiteid
koolidest, kus pakutakse head lõunasööki, hommikusööki ja vahepalu, aga nii ei
ole see sugugi mitte kõikides koolides.“
„Toit meie koolides
peab olema vaheldusrikas, kus on palju täisrasvaseid tooteid, vähem suhkrut ja
võimalikult ökoloogiline ning sisaldama vähem poolfabrikaate, mille säilivusaeg on kuni kümme
aastat. Tunnustada tuleb koole, mis valivad ilma lisatud suhkruta vahepalad.“
„Tervist edendavad
mõjud ei lase end kindlasti oodata, kui uskuda teaduslikke uuringuid toitumise,
meditsiini ja elustiili alal. Mis puutub soorituse ootust meie õpilastele, siis
võib olla kindel, et nende tulemustega ei ole vaja oodata päevagi – kui anname
lastele head ja toitainerikast sööki, siis püsib nende kõht korralikult ka
söögikordade vahel täis“.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.