Selles pole kahtlustki, et LCHF toitumissoovitused on väga
suures vastuolus sellega, mida seniste soovituste põhjal oleme harjunud
tervislikuks toitumiseks pidama. LCHF soovitab meil ju süüa julgelt küllastanud
rasva ja kõrge rasvasisaldusega toite, vajalikuks ei peeta ei täistera,
kiudaineid ega puuvilju, trenni teha ega lifti asemel trepist minna ei olegi
kaalulangetamiseks hädavajalik ning kõige selle juures lubatakse veel paremat
tervist! Kui nüüd lugeda aga meie Tervise Arengu Instituudi soovitusi, kasvõi sellises
kerges vormis, nagu need on toodud delfi naistekas: http://naistekas.delfi.ee/tervis/tervisliktoit/10-soovitust-mitmekesiseks-toitumiseks.d?id=66818819,
siis enamus nendest soovitustest on ju risti vastuolus LCHF-iga. Milleks küll soovitada inimestele juua mahla, süüa putru, võileibu, puuvilju, süüa
iga kolme tunni tagant, süüa kiudaineid, tatart, tange, kruupe, täisterariisi,
makarone, kartuleid, vähendada söödava rasva kogust, eelistada määrdemargariine?! Sellest kümnest soovitusest võin mina küll nõustuda vaid seitsmendaga - vältige suhkrut.
Mõnel lugejal võib ju täiesti õigustatud küsimus tekkida, et kas ma olen
ajupestud, et seda LCHF teooriat nii hirmus tõsiselt võtan ja kõike seda „risti
vastupidist“ usun. Kas ajupestud või mitte, aga esiteks
juba praktika on näidanud, et LCHF toimib minu peal väga kenasti. Teiseks kinnitab LCHF-i tõhusust ka
teooria, sellest räägin kohe.Kuid siiski pidasin ka mina LCHF-i enne sellega alustamist täielikuks hulluseks. Kui olime paar aastat tagasi suvel koos mu õe ja õemehega maal, kes siis juba LCHF-toitumist harrastasid, kui mina sellest veel kuulnudki polnud, siis vaatasin neid ikka nagu poolhulle, et praevad aga igal hommikul mune ja peekonit ja ise arvavad veel, et see on jube tervislik. Ka mina pidasin tol ajal siiski tervislikku toidu musternäiteks täisteraleiba, lahjat kodujuustu, puuvilju, kanafileed, täisterariisi, putrusid jne. Seega ma saan ju tegelikult aru praegu nende inimeste imestusest, kes kuulevad LCHF-ist esimest korda ja peavad seda ennekuulmatuks ning esimese hooga arvavad, et no ei ole võimalik lihtsalt selle abil kaalu langetada. Kui siis kaalulanguse ees ei ole võimalik enam silmi kinni pigistada, siis peavad nad sellist toitumist lihtsalt äärmiselt tervistkahjustavaks ja ekstreemseks.
Minu pöördepunkt, mil lakkasin uskumast Eestis antavaid
möödunud sajandi iganenud ja tervistkahjustavaid rasvavabasid-täistera toitumissoovitusi ja võtsin omaks LCHF-i,
tuli muidugi kiiresti. Kuna valdan rootsi keelt ja Rootsis olid selleks ajaks
juba suuremad rasvalahingud peetud, kui mina LCHF-i avastasin, oli mul kerge asja
kohta kohe palju materjali leida ja kõik saigi kohe selgeks. Kui ikka Uppsala
ülikooli teadlased on peale kaks aastat kestnud uurimist väljastanud ametliku
paberi, millel seisab selge sõnaga, et „LCHF toitumine on vastavuses teaduse ja
tõestatud kogemustega ning sobiv ravi ülekaalulisuse ja 2. tüüpi diabeedi
raviks“, siis mis on minul enam kahelda või öelda. Olles ise ka Rootsis elanud,
tean ju üsna hästi, kui põhjalik see rahvas on ning et midagi niisama uisapäisa
nad omaks ei võta.
Panen siia ka viited 18 kõrgema taseme (RCT) teadusuuringule,
mis kõik tõestavad süsivesikuvaeste-rasvarohkete dieetide paremust rasva- ja
kalorivaeste dieetide ees:
Shai I, et al. Weight loss with a
low-carbohydrate, mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med
2008;359(3);229–41.
Gardner CD, et al. Comparison
of the Atkins, Zone, Ornish, and learn Diets for Change in Weight and Related
Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women. The a to z Weight Loss
Study: A Randomized Trial. JAMA. 2007;297:969–977.
Brehm BJ, et al. A Randomized Trial
Comparing a Very Low Carbohydrate Diet and a Calorie-Restricted Low Fat Diet on
Body Weight and Cardiovascular Risk Factors in Healthy Women. J Clin
Endocrinol Metab 2003;88:1617–1623.
Samaha FF, et al. A Low-Carbohydrate as
Compared with a Low-Fat Diet in Severe Obesity. N Engl J Med 2003;348:2074–81.
Sondike SB, et al. Effects of a
low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in
overweight adolescents. J Pediatr. 2003 Mar;142(3):253–8.
Aude YW, et al. The National
Cholesterol Education Program Diet vs a Diet Lower in Carbohydrates and Higher
in Protein and Monounsaturated Fat. A Randomized Trial. Arch Intern Med.
2004;164:2141–2146.
Volek JS, et al. Comparison of
energy-restricted very low-carbohydrate and low-fat diets on weight loss and
body composition in overweight men and women. Nutrition & Metabolism
2004, 1:13.
Yancy WS Jr, et al. A Low-Carbohydrate,
Ketogenic Diet versus a Low-Fat Diet To Treat Obesity and Hyperlipidemia. A
Randomized, Controlled Trial. Ann Intern Med. 2004;140:769–777.
Nichols-Richardsson SM, et al. Perceived Hunger Is Lower
and Weight Loss Is Greater in Overweight Premenopausal Women Consuming a
Low-Carbohydrate/High-Protein vs High-Carbohydrate/Low-Fat Diet. J Am Diet
Assoc. 2005;105:1433–1437.
Krebs NF, et al. Efficacy and
Safety of a High Protein, Low Carbohydrate Diet for Weight Loss in Severely
Obese Adolescents. J Pediatr 2010;157:252-8.
Summer SS, et al. Adiponectin
Changes in Relation to the Macronutrient Composition of a Weight-Loss Diet. Obesity
(Silver Spring). 2011 Mar 31. [Epub ahead of print]
Daly ME, et al. Short-term
effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in Type 2 diabetes–a
randomized controlled trial. Diabet Med. 2006 Jan;23(1):15–20.
Westman EC, et al. The effect of a
low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low- glycemic index diet on glycemic
control in type 2 diabetes mellitus. Nutr. Metab (Lond.)2008 Dec 19;5:36.
Halyburton AK, et al. Low- and high-carbohydrate
weight-loss diets have similar effects on mood but not cognitive performance. Am
J Clin Nutr 2007;86:580–7.
Dyson PA, et al. A low-carbohydrate diet is
more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and
non-diabetic subjects. Diabet Med. 2007 Dec;24(12):1430-5.
Keogh JB, et al. Effects of weight loss from a
very-low-carbohydrate diet on endothelial function and markers of
cardiovascular disease risk in subjects with abdominal obesity. Am J Clin
Nutr 2008;87:567–76.
Volek JS, et al. Carbohydrate
Restriction has a More Favorable Impact on the Metabolic Syndrome than a Low
Fat Diet. Lipids 2009;44:297–309.
Partsalaki I, et al. Metabolic
impact of a ketogenic diet compared to a hypocaloric diet in obese children and
adolescents. J Pediatr Endocrinol Metab. 2012;25(7-8):697-704.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.